Alegeri în Ungaria. FIDESZ a câștigat categoric și are o majoritate de două treimi. Viktor Orban: Victoria noastră se vede de pe Lună, și de la Bruxelles cu siguranță / Extrema dreaptă intră în Parlament prin partidul Patria Noastră
Partidul aflat la guvernare în Ungaria din 2010, Fidesz, este marele câștigător al alegerilor de duminică, câștigând peste două treimi din mandatele de parlamentari. Viktor Orban va conduce un nou guvern cu majoritate constituțională. În schimb, candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră.
- Principalii competitori: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.
Ora 8.16: Kelemen Hunor, președintele UDMR, aliat Fidesz, a felicitat partidul maghiar de guvernământ printr-o postare pe Facebook. ”Încă o dată le mulțumesc cetățenilor maghiari din România care au votat. Un lucru este sigur: cazul ungurilor din România și Transilvania va fi important pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”.
Ora 8.00: În sânul Opoziției unite au apărut primele fisuri. Ferenc Gyurcsány, liderul Partidului Socialist, l-a criticat pe candidatul la funcția de premier Péter Márky-Zay, spunând că ”un căpitan care nu își duce nava în siguranță prin furtună nu este căpitanul bun”. (sursa: Telex.hu)
Luni, ora 7.50: Potrivit publicației independente Telex.hu, blocul FIDESZ-KDNP a câștigat 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi, care îi permite să schimbe Constituția. Fidesz s-a întărit în toate județele față de precedentele alegeri din 2018. Opoziția unită a câștigat doar 57 de locuri în Parlament, iar fiecare din cele șase partide aliate va primi un număr proporțional. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 locuri în Parlament. Rezultatele votului arată astfel: FIDESZ – 53,1%, Opoziția unită – 35,04%, Patria Noastră – 6,3%.
00.56 După centralizarea unui procent de 85,96%, Fidesz scade la 53,71% la sută. Alianţa celor şase partide de opoziţie ajunge la 34,48%, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră obţine 6,31%. Pe lângă acestea obţine un mandat doar Autoguvernarea Germanilor din Ungaria. Fidesz va controla totuși, grație mandatelor obținute uninominal, o majoritate de două treimi (67,83%) cu 135 de mandate (88 obţinute individual şi 47 pe liste). Opoziţia democratică va trimite în parlament 56 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.
00.27 Candidatul opoziției, Péter Márky-Zay, și-a recunoscut duminică noaptea înfrângerea. Pe scenă se aflau doar cei șapte copii și soția lui.
- Recunoaștem victoria Fidesz, dar subliniem că a reuşit să câștige în acest sistem.
- Avem semne de întrebare cu privire la faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice şi libere. (Aici câţiva membri ai publicului au început să huiduie.)
- Am sperat că putem câștiga chiar și în condiții atât de inegale, dar nu a fost cazul.
- Trebuie să recunoaștem că Fidesz a câștigat alegerile prin propagandă, nu prin corectitudine.
- Putem avea doar satisfacţia că Viktor Orbán nu a îndrăznit să iasă public, s-a afişat doar în fața propriilor alegători.
- Vom rămâne aici, vom continua lupta.
- Am construit o comunitate splendidă şi vom continua să o dezvoltăm.
- Vom sta în coastele puterii.
- Deşi cifrele par să arate altceva, credeţi-mă că voi aţi avut dreptate. Noi credem într-o Ungarie cinstită, lipsită de corupţie.
00.22 La un grad de procesare a voturilor pe liste de 77,55%, Fidesz scade la 54,24 la sută, dar mai câştigă un mandat individual. Opoziţia ajunge la 33,99% la voturile pe liste, partidul de extremă dreaptă Patria Nostră obţine 6,36%, peste pragul electoral. În aceste condiţii Fidesz obţine 135 de mandate (88 individuale şi 47 pe liste), ceea ce reprezintă o majoritate de două treimi de 67,83 la sută din cele 199 de mandate. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 57 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.
00.04 După Orban, microfonul a fost preluat de vicepremierul Zsolt Semjén care, în loc de discurs, a început să intoneze un cântec paşoptist, cu următorul refren: „trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!”
23.51 Viktor Orban şi-a revendicat, duminică seara, victoria în alegeri, în primul discurs ținut dupuă alegeri. Redăm mai jos principalele declarații:
- Arătăm bine, poate nu am arătat niciodată atât de bine ca în seara asta.
- Victoria noastră se vede de pe Lună, și de le Bruxelles, cu siguranţă.
- Mulțumiri speciale maghiarilor de peste graniță și mai ales celor din Ucraina
- Am epuizat toate posibilitățile de victorie în această seară. Am câștigat în sistemul cu două runde, am câștigat când opoziţia s-a aliat parţial împotriva noastră şi acum, când toată lumea s-a aliat împotriva noastră.
- Trebuie să studiem separat cum am putut obţine cea mai mare vicgtorie chiar atunci când toți sunt unit împotriva noastră.
- Stânga maghiară a fost cea mai proastă investiție a unchiului Gyuri”, a adăugat cu referire la la George Soros.
- Lumea întreagă a putut vedea că ungurii își iubesc țara.
- Toată lumea a putut să vadă în această seară aici la Budapesta, că politica creștin democrată, politica conservatoare civică, și politica patriotică a câștigat. Și noi transmitem Europei că asta nu este trecutul, ci este viitorul. Acesta este viitorul nostru comun european.
- Această victorie va intra în istorie prin faptul că am avut de luptat cu o supraforţă: partidele de stânga de acasă, stânga internațională de jur împrejur, organizațiile internaționale ale lui Soros, ONG-urile, mass-media și, în cele din urmă, chiar și președintele Ucrainei. Nu am mai avut atât de mulți adversari deodată.
23.36 La un grad de procesare a voturilor pe liste de 63,21%, Fidesz scade la 55,16 la sută şi, iar opoziţia ajunge la 33,09%. Patria Nostră obţine 6,45%, peste pragul electoral. În aceste condiţii Fidesz obţine 87 de mandate individuale şi 47 pe liste, ceea ce reprezintă o majoritate de peste 67,33 la sută, adică peste două treimi. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 58 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7. (Sursa: 24.hu)
23.22 Diferenţa pare insurmontabilă – Viktor Orbán poate forma guvernul pentru a cincea oară, scrie telex.hu. După centralizarea a 57,64% din voturi, predicţiile arată că Fidesz-KDNP obţine 134 de mandate, adică o majoritate de 67,33%. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 58 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7. (Sursa: telex.hu)
23.15 Deşi sectorul 5 al Budapestei are primar de la Fidesz, opoziţia câştigă din nou acolo, anunţă hvg.hu. În circumscripția nr. 1, candidatul opoziţiei, Antal Csárdi, conduce cu 48,67%, după procesarea a peste 61% din voturi. Reprezentantul Fidesz, László Böröcz, urmează cu 42%, dar are un handicap greu de surmontat.
23.08 Odată cu creşterea gradului de centralizare a rezultatelor, avansul Fidesz-KDNP scade constant, având în vedere că în primă fază au fost agregate datele din localităţile mici, rurale unde partidul de guvernământ îşi are baza electorală. După centralizarea a 53,19 la sută din voturi, Fidesz scade la 56,11 la sută şi „pierde” încă un potenţial mandat. Dacă trendul se menţine şi Fidesz obţine sub 132 de mandate, pierde majoritatea de două treimi, necesară modificării constituţiei şi modificării mai multor legi importante. (Sursa: 24.hu)
22.48 După centralizarea a 43,26% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 57,22%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 31,25. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,56%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,70 din voturi. În momentul de faţă Fidesz ar obţine 88 de mandate individuale şi 46 pe liste, ceea ce reprezintă o majoritate de peste 67 la sută. (Sursa: 24.hu)
22.40 Potrivit index.hu, candidatul opoziției, Péter Márki-Zay este pe punctul să piardă alegerile în circumscripția uninominală în fața candidatului Fidesz. Astfel,candidatul opiziției a înregistrat la prelucrarea a 74, 31 la sută din voturi 40, 37%, în timp ce candidatul Fidesz are 51,5%.
22.37 După centralizarea a 36,32% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 58,12%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 30,41. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,57%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,58 din voturi.
22.35 După centralizarea a 28,08% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 59,36%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 29,44. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,59%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,46 din voturi.
22.32 Potrivit rezultatelor parțiale, Fidesz conduce nu doar în privinţa voturilor obţinute pe liste, ci şi în circumscripţiile electorale unde mandatele se obţin în sistemul „primul trecut”, adică câştigătorul nu trebuie să obţină majoritatea voturilor. Conform rezultatelor parţiale, dintre cele 106 de circumscripţii, Fidesz conduce în 89, iar opoziţia doar în 17. (Sursa: 24.hu)
22.24 După centralizarea a 23% dintr voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 59,99%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 28,89. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,58%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,43 din voturi. (Sursa: 24.hu)
22.18 Au sosit primele rezultate parţiale. La un grad de procesare a voturilor de 40%, Peter Marki Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán se află pe locul al doilea cu 39,38%, în urma reprezentantului Fidesz, János Lázár, care conduce cu 52,62%.
În cazul voturilor pe liste, Fidesz-KDNP conduce detaşat cu 61,93%. Coaliţia de opoziţie urmează cu 27,06% şi ar mai trece pragul electoral formaţiunea de extremă dreapta Mi Hazánk (Patria Noastră) cu 6,6%.
Trebuie precizat că au fost centralizate doar 17% dintre voturile pe listă, în principal din localităţile mai mici, unde guvernul este mai popular.
22.07 Scandalul voturilor de la Târgu Mureş „ar putea zdruncina, desigur, încrederea în integritatea alegerilor”, a admis preşedintele autorităţii electorale, Attila Nagy. Acesta a adăugat, însă, că este vorba despre un „caz nesemnificativ”, dar că vor coopera cu autorităţile care cercetează împrejurările distrugerii voturilor. Attila Nagy a subliniat că vor fi validate doar acele voturi prin corespondenţă care au același număr de identificare ca și declarația de conformitate ataşată. (Sursa: telex.hu)
21.53 Indiferent de rezultatul alegerilor din 3 aprilie, partidele de opoziţie trebuie să continue împreună, a declarat europarlamentarul Anna Donáth, președintele Momentum. Modul cooperării poate „rafinat” – a adăugat ea –, „dar nu avem voie să ne întoarcem la situaţia din 2018”. Anna Donáth a subliniat că desfăşurarea alegerilor nu a fost corectă, „a fost o luptă între David și Goliat”. (Sursa: 24.hu)
21.47 „Mulțumim celor 132.506 de alegători care şi-au încredinţat voturile angajaţilor UDMR şi ai Fundaţiei Eurotrans”, a transmis purtătorul de cuvânt al UDMR. Toate voturile strânse de cele două organizaţii au ajuns la consulatele din Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca, a subliniat Csilla Hegedüs.
21.41 Stilul de guvernare al Fidesz nu s-ar schimba prea mult în cazul unei noi victorii, nici în cazul în care nu ar mai dispune de majoritatea de două treimi, a declarat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Csaba Dömötör pentru Telex. Acesta a punctat că, datorită prezenței mari la vot, mandatul următorului parlament va fi unul puternic și va fi dificil pentru oricine să pună sub semnul întrebării rezultatul.
21.31 Primele rezultate parțiale vor putea fi date publicităţii după ora 22.00, ora României. Preşedintele autorităţii electorale, Attila Nagy a anunţat că într-o primă fază vor fi centralizate voturile candidaților individuali, apoi se numără voturile exprimate pe listele naționale, iar în final se centralizează rezultatele votării pentru referendumul privind „apărarea copiilor şi a familiei”.
21.09 Atât premierul Viktor Orbán, cât şi principalul rival al său au mulțumit tuturor alegătorilor pentru votul exprimat. Totodată, Péter Márki-Zay a remarcat anunţul făcut de Comisia Electorală Naţională, conform căruia „nu poate verifica corectitudinea voturilor din afara graniţelor”. „Am observat lucrul ăsta din distrugerea voturile opoziției”, a adăugat el, referindu-se la scandalul voturilor arse lângă Târgu Mureş. „Sperăm că victoria noastră nu va depinde de aceste voturi, pentru că ar putea provoca o criză constituțională în Ungaria”, a precizat Márki-Zay.
21.00 Se pare că opoziţia a câstigat voturile diasporei. Potrivit unui sondaj efectuat în cinci oraşe din Vestul Europei (Viena, Berlin, Bruxelles, Londra și München), de către organizația neguvernamentală Magyar Demokrácia Alap (Fondul pentru Democrația Maghiară), peste trei sferturi dintre maghiarii care votează în străinătate au votat coaliţia de opoziţie, doar 11% au ales Fidesz-KDNP, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) ar trece pragul electoral cu un rezultat de 6%. Opoziţia are cei mulţi susţinători la Londra (82,8%), iar Fidesz-KDNP la München (18,4%).
20.57 Cheia sunt votanții Jobbik, declară analistul Torok Gabor într-un comentariu pentru telex.hu. Dacă au votat coaliția opoziției, din care fac parte, atunci Fidesz pierde votul de liste, susține el. Dacă însă votanții Jobbik au plecat spre Fidesz, atunci partidul lui Viktor Orban va avea un avans de 3-5%.
20.51 De precizat că doar 93 dintre cele 199 mandate de deputat vor fi distribuite în baza votului proporţional pe liste, 106 de mandate sunt câştigate direct de către acel candidat care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie. În acest sistem mixt, rezultatele exit-poll-urilor nu au foarte mare relevanță, dacă nu se fac pe un eșantion reprezentativ de circumscripții uninominale.
20.42 Într-o scurtă declaraţie de presă după încheierea votării, vicepremierul Zsolt Semjén le-a mulţumit maghiarilor de peste granițele Ungariei pentru „loialitatea lor față de națiune”, exprimată „prin exercitarea dreptului civic la vot” în număr mult mai mare decât acum patru ani. Acesta a subliniat că următorul parlament „va întruchipa voința tuturor maghiarilor”.
20.30 Au fost date publicităţii ultimele date cu privire la prezenţă. Astfel, până la ora 18:30 au votat 5.216.424 dintre cei 7.693.857 de alegători aflați în listele electorale, ceea ce înseamnă o prezenţă de 67,8%. Cu patru ani în urmă, participarea a fost de 68,13 la sută la aceeaşi oră.
Cel mai activ județ a fost Vas, unde prezența la vot a fost de 72,49 la sută la ora 18:30, urmat de Budapesta unde 72,35 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne. Cea mai scăzută prezenţă a fost în județul Borsod-Abaúj-Zemplén, 62,19 la sută.
20.12 Conform unei estimări Medián, citate de televiziunea de ştiri HírTV apropiată puterii, Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Un mandat obţine şi reprezentantul minorităţii germane, restul competitorilor nu va avea reprezentare parlamentară. Esimările nu au fost realizate însă pe baza votului de azi. Sondajul a fost realizat la comanda RTL klub, o televiziune independentă. Rezultatele sondajului au fost date publicității astăzi, imediat după închiderea urnelor.
20.04 Exit-poll-urile întârzie pentru că nu s-au închis încă toate secțiile de votare și mai sunt alegători la coadă care așteaptă să voteze deși urnele s-au închis oficial.
20.00 Procesul de votare s-a încheiat în Ungaria la ora 19.00, ora locală, 20:00 ora Bucureștiului, după care începe numărătoarea voturilor. Rămâi pe G4Media.ro pentru a afla primul rezultatele: cine va câștiga alegerile parlamentare: FIDESZ și Viktor Orbán sau opoziția unită condusă de Péter Márky-Zay?
19.18 După ce în ultimele săptămâni au participat activ la campania din Ungaria, politicienii maghiari din România se odihnesc, cel puţin judecând după paginile lor de pe platformele de socializare, scrie transtelex.ro. Portalul precizează că maghiarii din Transilvania votează în marea lor majoritate prin corespondenţă şi, probabil, sunt doar câțiva care îşi definitivează opţiunea astăzi. Este, deci, de înţeles liniştea aşternută pe Facebook-ul politicienilor, subliniează Transtelex.
19.07 Votul se închide în mai puțin de o oră. Urnele se închid la ora 19.00 ora locală, adică 20.00 ora Bucureștiului.
19.05 „Tiszta szavazás”, asociaţie înfiinţată cu scopul asigurării corectitudinii votului, susţine că voluntarii săi au fost hărțuiţi în mai multe locuri, pentru simplul motiv că își făceau treaba. Pe o înregistrare publicată pe Facebook poate fi observat un preot „luându-i la rost” pe activişti. În Gyöngyös, județul Heves, în timp ce documentau o posibilă acţiune de turism electoral, voluntarii au fost ameninţaţi în mod repetat, iar maşina lor a fost lovită. Scena s-a repetat într-o localitate din Borsod, Alsózsolcán, susţine asociaţia. Nici voluntarii, nici presa din Ungaria care relatează incidentele, nu specifică ce partid sau partide reprezintă hărţuitorii.
18.55 Prezenţa la ora 17:00, de 62,92 la sută, se apropie de recordul stabilit în urmă cu patru ani, conform datelor publicate de autoritatea electorală. În 2018, 63,21 la sută dintre alegători au votat până la ora 17:00.
18.53 Comisia Electorală Națională nu poate ancheta cazul buletinelor de vot arse parţial şi aruncate în apropiere de Târgu Mureş, se arată într-un comunicat Societatea pentru Protecția Drepturilor Civice (Társaság a Szabadságjogokért – TASZ), citat de hvg. Potrivit ONG-lui, Comisia nu este în măsură să cerceteze neregulile comise peste graniță în cadrul procesului electoral, de aceea este nevoie de regândirea cadrului legal, pentru ca „şi voturile cetăţenilor maghiari rezidenţi în afara ţării să fie în siguranță”.
18.41 Agenţia de presă oficială MTI a vut nevoie de opt ore să publice o fotografie cu Viktor Orbán votând, remarcă 24.hu. Însoțit de soția sa, Anikó Lévai, premierul a intrat în secţia de votare la ora locală 8:18. MTI a publicat prima știre despre eveniment la ora 09:01, dar fotografia făcută la aceeaşi oră a fost publicată abia la ora 16:38.
18.36 „Libertatea de presă s-a infiltrat” în conglomeratul media controlat de putere, relevă telex.hu. Astfel, István Hraskó, jurnalist la Petőfi Népe (în traducere, poporul lui Petőfi) publică un text în care îndeamnă cititorii să participe la alegeri. Însă, inițialele frazelor puse cap la cap dau cuvântul „SAJTÓSZABADSÁGOT” ce poate fi tradus prin „libertate de presă”. Ceea ce face textul interesant este apartenenţa cotidianului în care apare. Petőfi Népe este proprietatea aceluiaşi grup, Mediaworks, care a cumpărat şi mai apoi, în 2016, a închis cel important cotidian de opoziţie, Népszabadság.
18.08 Comparativ cu acum patru ani, a crescut cu 15-20 la sută voturile exprimate la alegerile parlamentare din Ungaria de către secui, a declarat pentru Transtelex Sándor Tamás, președintele Consiliul Judeţean Covasna, lider local al UDMR. Potrivit articolului, în judeţul Covasna au fost strânse circa 31 de mii de voturi, dintre care circa zece mii de către Uniunea Maghiară din Transilvania (UMT).
Cele două organizaţii au desfăşurat o campania media susţinută pentru a convinge maghiarii din România cu drept de vot să nu-şi trimită voturile prin Poşta Română, ci să le încredinţeze membrilor UDMR sau UMT care ulterior le depun la consulatele Ungariei de la Miercurea Ciuc sau Cluj-Napoca. Procedura a ridicat semne de întrebare, mai ales după ce mai multe buletine de vot arse au fost găsite lângă Târgu Mureș.
Candidatul opoziției unite la funcția de premier a cerut anularea tuturor voturilor prin corespondenţă, în timp ce UDMR și Fidesz vorbeau despre o ”înscenare” din partea partidelor de opoziție. Chestiunea este cu atât mai sensibilă cu cât cetăţenii unguri cu domiciliul în Ungaria, dar care au părăsit temporar ţara, nu au dreptul să voteze prin corespondenţă şi sunt nevoiţi să stea la cozi în ziua votului. Ei se simt discriminaţi faţă de cetăţenii „noi”, naturalizaţi în baza noii legi a cetăţeniei adoptate de Fidesz, după 2010.
17.48 La Budapesta a fost doborât recordul de frig pentru data de 3 aprilie, anunţă Serviciul Național de Meteorologie pe pagina sa de Facebook, adăugând că în câteva localităţi s-a aşternut un strat de zăpadă de zece centimetri. Astăzi, la prânz au fost doar 2,6 grade Celsius în capitala Ungariei. Anterior, cea mai joasă temperatură, de 3,7 grade Celsius, a fost măsurată în 1944. Anunţul vine în contextul în care unii sociologi sunt de părere că întoarcerea neaşteptată a iernii a influenţat în mod negativ prezenţa la alegerile de astăzi.
17.28 La ora 13, cei mai activi votanţi au fost cei din Hódmezővásárhely, unde candidatul opoziţiei unite este însuşi Péter Márki-Zay, pretendentul la funcţia de premier, care se bate pentru un post de deputat cu János Lázár. Deşi acesta din urmă a mai pierdut din influenţa sa, rămâne totuşi unul dintre cei mai importanţi lideri ai Fidesz. În schimb, la ora 15 prezenţa de 57,19% de la Hódmezővásárhely a fost depăşită de patru circumscripţii ale capitalei, iar în două prezenţa la vot a ajuns la peste 60%. De menţionat că Budapesta este considerată fief al opoziţiei.
17.15 Continuă trendul ascendent în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Până la ora 15:00, ora locală, s-au prezentat la urne 52,75% dintre cei cu drept de vot, a anunţat Autoritatea Electorală Naţională. În 2018, 53,64% au votat până la aceeaşi oră. Se pare că locuitorii capitalei Budapesta au început să iasă la vot în număr mai mare.
17.12 Potrivit Deutsche Welle, timpul de aşteptare este de 3 ore la Stuttgart şi 2,5 ore la Düsseldorf.
17.00 Coadă de trei ore la Dublin, scrie HVG care publică şi o înregistrare primită de la un cititor. Din aceeaşi sursă aflăm că şi în Malaga, Spania oamenii aşteaptă în stradă să voteze.
16.42 Alegătorii opoziției nu au fost descurajați de ultimele sondaje care au prognozat o victorie a Fidesz cu 10 puncte procentuale, susţine directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián, într-un interviu pentru telex.hu. Sociologul Hann Endre a admis că votanţii partidului de guvernământ „tind să fie suprareprezentaţi” în rezultatele sondajelor, în consecinţă votul de astăzi ar putea fi chiar foarte strâns. Potrivit lui Hann, este posibil ca cel mai recent sondaj Medián să fi avut un efect mobilizator asupra alegătorilor de opoziție, iar o parte dintre votanţii Fidesz să fi rămas acasă în urma previziunilor favorabile taberei conservatoare.
16.27 Magyar Nemzet (în traducere: Naţiunea Maghiară), unul dintre numeroasele ziare controlate de Fidesz, publică mai mult informaţii tehnice despre procesul de votare. Este de remarcat însă pagina de deschidere a publicației. Dintre cele 11 articole ce pot fi găsite pe „prima pagină” 9 transmit, în diferite forme, acelaşi mesaj – votanţii nu aleg pur şi simplu între Fidesz şi opoziţie, ci între pace şi război – ce coincide cu mesajul principal din campania electorală al partidului de guvernământ condus de Viktor Orbán. Unul dintre articole îndeamnă la vot, prin vocea noului preşedinte al republicii, iar un altul transmite că „Fidesz (învinge) şi la Budapesta!”. (Printscreen realizat la ora 16:01.)
Ora 15.50 Și publicația americană Washington Post sugerează că Viktor Orban are prima șansă la alegerile de duminică. ”Deși victoria lui Orban nu este asigurată, experții spun că șansele sale au crescut constant în ultimele luni. Până nu demult, în decembrie, cursa părea să fie la egalitate. Partidul lui Orban, Fidesz, are acum un avans de o singură cifră, potrivit majorității sondajelor – dar acest lucru ar putea fi decisiv, deoarece harta electorală a fost decupată în favoarea Fidesz. Potrivit German Marshall Fund of the United States, opoziția ar trebui să câștige cu 3-5% mai multe voturi decât Fidesz pentru a obține o majoritate parlamentară”, notează Washington Post.
Ora 15.39 Într-o localitate de provincie din nord-estul Ungariei se plătesc zece mii de forinţi (cca. 140 RON) în schimul unei fotografii cu buletinul de vot, transmite site-ul 168 óra care publică o înregistrare video realizată în Onga, judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén. Înregistrarea a fost încărcată pe Facebook printr-o aplicaţie dezvoltată de ONG-uri cu scopul asigurării corectitudinii votului. În videoclip pot fi auziţi câţiva localnici discutând într-un magazin despre faptul că banii se dau după prezentarea fotografiei realizate cu telefonul mobil. Din discuţie nu reiese în favoarea cărui competitor electoral a fost organizată schema.
Ora 15.13 Campania electorală a fost total schimbată de invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta l-a pus pe Orban, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, într-o poziție delicată, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Euronews. ”Chiar și aliații săi din regiune – Republica Cehă, Slovacia și Polonia – l-au atacat pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă împotriva Moscovei. Dar s-ar putea ca lui Orban să nu-i pese: conflictul dintr-o țară vecină ar putea incita la un ”efect de raliere în jurul steagului”, care tinde să favorizeze președintele în funcție. Principala temă de campanie a coaliției de opoziție a fost presupusa corupție din Ungaria. Transparency International plasează Ungaria pe unul dintre cele mai proaste locuri din UE în ceea ce privește indicele său de percepție a corupției”, mai scrie Euronews.
Ora 15.02 Potrivit celor mai recente date, 40,01% dintre cei eligibili şi-au exprimat votul până la ora 13:00, ora locală. În urmă cu patru ani participarea a fost de 42,32 la sută, la aceeaşi oră. Putem vorbi de o revenire seminificativă faţă de ora 11:00, când faţă de 2018 exista o diferenţă de peste patru procente.
Ora 15.00 Referendumul privind drepturile LGBT. Pe lângă alegeri, ungurii vor fi întrebați, în cadrul unui referendum organizat tot duminică, ce părere au despre legislația care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de transsexuali. Criticii spun că legea, adoptată anul trecut, este discriminatorie, contravine valorilor europene și echivalează homosexualitatea cu pedofilia. Guvernul a răspuns prin oferirea unui referendum, în care se pun următoarele patru întrebări, conform Euronews:
- Sunteți de acord cu predarea orientării sexuale copiilor minori în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?
- Sunteți de acord cu promovarea terapiei de schimbare de sex pentru copiii minori?
- Susțineți expunerea fără restricții a copiilor minori la conținut mediatic cu conținut sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?
- Sunteți de acord cu prezentarea de conținut mediatic de schimbare de sex minorilor?
Ora 14.52 În Olanda, circulaţia defectuoasă a trenurilor îngreunează participarea la vot, în condiţiile în care a fost deschisă o singură secţie de votare, la Haga. Potrivit corespondentului HVG, singurul tren de la Amsterdam pleacă după ora 17:00, iar biletele la cursele de autobuz au fost epuizate. Unii încearcă să închirieze curse private şi să ajungă astfel la Haga până la ora 19:00, când se închid urnele
Ora 14.40 Hvg.hu transmite pe baza informaţiilor primite de la cititori că există cozi apreciabile în mai multe oraşe din vestul Europei. La Stuttgart și München timpul de aşteptare poate fi şi de două ore.
Ora 14.13 Prezenţa slabă de până acum poate fi pusă pe seama vremii, a explicat într-o emisiune live a portalului telex.hu sociologul Hann Endre, directorul executiv al intitutului de sondare a opiniei publice Medián. Potrivit acestuia, este posibil ca mulţi alegători care de obicei votează dimineaţa să fi amânat ieşirea la urne din cauza ninsorii de dimineaţă şi a temperaturilor scăzute, dar nu este exclus ca aceştia să-şi exercite dreptul de vot mai târziu, pe parcursul zilei.
Ora 13.52 Deutsche Welle transmite că un şir lung de cetăţeni ungari aşteaptă în fața clădirii ambasadei Ungariei din Berlin pentru a-și exprima votul. Timpul de așteptare poate fi de până la 45 de minute. Situaţia este asemănătoare la Bruxelles, în faţa Institutul Cultural Maghiar, unde a fost deschisă o secţie de votare pentru cetăţenii rezidenţi în Belgia, adaugă hvg.huDe menționat că urnele se închid la ora 19.00, ora locală, 20.00 ora României.
Ora 13.38 La 33 de ani de la schimbarea regimului, Viktor Orbán încă se război cu comuniștii, comentează portalul HVG postarea de dimineață a lui Viktor Orbán. Analiza arată că, la ultimele alegeri, Fidesz a folosit viziunea unei țări divizate în diverse forme, susţinând că luptă împotriva unei tabere formate din comuniști, eventual soroşişti sau chiar comunişti soroşişti. Mesajul liderului Fidesz este considerat „foarte amuzant”, în condiţiile în care singurul politician de opoziție cu care oficiosul Magyar Hírlap a publicat un interviu de o pagină este nimeni altul decât fostul socialist Tibor Szanyi, fondatorul unui partid care apelează la nostalgia comunistă şi care a fuzionat cu formaţiunea condusă de Gyula Thürmer, comunist deschis, care a susținut în repetate rânduri politica Fidesz în ultimii ani.
Ora 13.22 O manipulare dibace a graniţelor circumscripţiilor electorale face ca Fidesz să fie greu de dislocat, arată într-o analiză The Economist, subliniind că partidul populist conservator din Ungaria conduce cu doar 5-6 procente în sondaje, dar se pregăteşte de victorie. Secretul constă în „înghesuirea” alegătorilor opoziției în câteva circumscripții mari şi răspândirea propriilor electori în mai multe districte mai puțin populate. Astfel, în 2018 Fidesz a câștigat 67% din mandate cu doar 49% din voturi. The Economist apreciază că opoziția ar avea nevoie de 54% din voturi pentru a controla parlamentul, iar Fidesz poate păstra majoritatea parlamentară cu doar 43%.
Ora 13.02 La ora 11, ora locală (12, ora României), datele arată, în continuare, o prezenţă mai slabă ca acum patru ani. Au votat 25,77% dintre cei eligibili, faţă de 29,93%, în 2018. Redăm mai jos un grafic al prezenței la vot la ultimele patru șiruri de alegeri, date publicate pe Facebook de analistul Torok Gabor, de la Political Capital.
Ora 12.53 Posturile publice continuă campania deşenţată pro-guvernamentală şi în ziua votului. Programele difuzate de televiziunea publică M1 alternează ştirile care reproduc principalul mesaj de campanie al Fidesz (votanţii trebuie aleagă între pace şi război) cu „reportaje” care subliniează rezultatele guvernelor Orbán.
Ora 12.44 În ciuda faptului că războiul din Ucraina este în centrul atenției, numeroși maghiari sunt deranjați de creșterea prețurilor de consum, inflația atingând în februarie un maxim al ultimilor 15 ani de 8,3%, chiar și în condițiile în care Orban a impus plafoane pentru prețurile de vânzare cu amănuntul a carburanților, a produselor alimentare de bază și a ratelor la creditele ipotecare, notează agenția Reuters într-o analiză publicată duminică. Grupul de reflecție GKI a declarat că un sondaj privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar și după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.
Ora 12.35 „Miza alegerilor este dacă mergem spre vest sau facem cu ochiul spre est, dacă ne putem desprinde sau nu de Putin și de Rusia”, a declarat Bertalan Tóth, co-președintele Partidului Socialiştilor Maghiari (MSZP, de opoziţie). Potrivit acestuia, de rezultatul alegerilor depinde şi dacă Ungaria va putea accesa fondurile europene. (Sursa: MTI)
Ora 12.09 Prima măsură al noului guvern ar fi alăturarea Ungariei la Parchetul European, a declarat Péter Márki-Zay, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán la ieşirea de la urne. 24.hu a remarcat că politicianul însoţit de soția și cinci copii adulți şi-a invalidat ostentativ buletinul de vot aferent referendumului care, potrivit guvernanţilor, ar avea ca scop „apărarea copiilor” de ”propaganda gender”. Reuters notează că, în timpul campaniei electorale, liderul opoziției, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o alegere între Est și Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice și îndepărtând țara central-europeană de Uniunea Europeană.
Ora 12.00 Telex.hu anunţă că, deşi la deschiderea urnelor la Londra se formase o coadă de circa 200 de metri, numărul votanţilor scade continuu. La trei ore de la startul votării, jumătate din cele 50 de cabine de vot sunt libere. Cu toate acestea, se aşteaptă o prezenţă mai putenică faţă de 2018, în condiţiile în care numărul celor înscrişi pe listele de vot din Regatul Unit a crescut de la 1171 la peste nouă mii. Cetăţenii cu domiciliul stabil în Ungaria, dar care se află în afara ţării în ziua alegerilor, îşi pot exprima votul numai personal, spre deosebire de maghiarii de peste graniţele Ungariei, naturalizaţi recent, care pot vota prin corespondenţă.
Ora 11.55 Șansele sunt ușor favorabile ca premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri europeni, să-și prelungească guvernarea de 12 ani în alegerile de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernului său asupra presei de stat, transmite Reuters. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină.
Ora 11.35 A crescut semnificativ numărul voturilor din diaspora faţă de acum patru ani, scrie portalul kronika.ro, finanţat din fonduri publice ale statului ungar. Potrivit articolului, doar o mică parte a voturilor prin corespondenţă (34 000) a fost trimisă prin poştă, restul (peste 190 000) fiind predat direct personalului misiunilor diplomatice ungare. Din România au fost returnate aproape 52.000 de buletine de vot, ceea ce reprezintă 26% din cei 195.920 de alegători maghiari care locuiesc aici, scrie Krónika. În 2018, 224 000 de persoane au votat prin corespondenţă.
Ora 11.32 Întrebat duminică în repetate rânduri despre legăturile sale strânse cu Moscova și cu președintele rus Vladimir Putin, Orban a declarat: „Mă bazez pe interesele naționale ale Ungariei, sunt pro-ungar”. Într-o ridicare de cortină publicată înaintea alegerilor de azi, Al Jazeera scrie despre Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani: ”Este cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE. Deși Orban a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei, el refuză să permită tranzitul pe teritoriul său al armelor care se îndreaptă spre Ucraina. De asemenea, el a exclus posibilitatea de a face eforturi pentru a reduce dependența puternică a Ungariei de energia rusească, care este esențială pentru politica emblematică a Fidesz de reducere a facturilor la utilitățile casnice. „Există realități fizice dure când vine vorba de aprovizionarea cu energie”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pentru Al Jazeera. „Lumea poate vedea că modelul maghiar de plafonare a prețurilor la energie pentru a proteja populația împotriva inflației funcționează.”
Ora 11.08 Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Naţională, în primele trei ore, până la ora 10, ora României, s-au prezentat la urne 793 219 de persoane, adică 10,31% dintre cei cu drept de vot. Portalul Telex reaminteşte că, în urmă cu patru ani, până la această oră şi-au exercitat dreptul de vot 13,17% dintre cei eligibili, dat acest procent a reprezentat un record.
Ora 11.04 Potrivit agenţiei dpa, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care vor supraveghea alegerile, o decizie extrem de neobişnuită într-o ţară membră a UE. Un raport interimar al OSCE a menţionat deja deficienţe serioase. Raportul a ridicat îngrijorări conform cărora „funcţiile oficiale ale guvernului sunt amestecate cu activităţile de campanie sau sunt folosite necorespunzător ca instrument de campanie”.
Ora 10.56 În contextul alegerilor parlamentare, presa de opoziţie de la Budapesta îl citează pe președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, care într-o postare video recentă îl ciritică pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că s-a opus transferului de armament către Ucraina, prin Ungaria. Zelensky susţine că Ucraina şi susţinătorii săi din Occident vor să prevină răspândirea conflictului către Budapesta, Cracovia sau Vilnius, iar guvernul maghiar se opune tocmai acestui demers şi sprijină, astfel, obiectivele Moscovei.
Ora 10.48 Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.
Ora 10.34 Potrivit unui mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, candidatul comun la prim-ministru al opoziției, Péter Márki-Zay, va vota la ora 11 (ora României), după ce va fi ieşit de la liturghia de duminică. Politicianul a îndemnat toată lumea „să se îmbrace frumos” pentru „sărbătoarea schimbării guvernului”.
Ora 10.28 Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE, citată de Agerpres. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.
Ora 10.12 Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.
Ora 10.09 La ieşirea de la urne, premierul Viktor Orbán a repetat principalul mesaj al Fidesz: oamenii trebuie să aleagă între pace şi război. Premierul s-a referit la acuzaţiile din campanie, conform cărora coaliţia de opoziţie poartă negocieri cu preşedintele ucrainean şi, în cazul unei victorii, ar arunca Ungaria în război. Orban a votat puțin după ora 9, ora României. (Sursa: MTI)
Ora 10.00 Potrivit publicației 24.hu, cea mai importantă întrebare este dacă Viktor Orbán poate forma un guvern pentru a cincea oară sau dacă candidatul comun al partidelor de opoziție, Péter Márki-Zay, va sparge hegemonia de lungă durată a Fidesz. Din 2010, Fidesz-KDNP se află la guvernare și cu o majoritate de două treimi: 52,7% din voturile de listă în 2010, 43,7% în 2014 și 47,36% în 2018. Sondajele de opinie dau rezultate diferite, așa încât sunt greu de tras concluzii pe baza lor. În timp ce Závecz prevede o cursă strânsă, Medián prezice o victorie semnificativă a Fidesz duminică.
Ora 9.58 Urnele s-au deschis în Ungaria la ora șapte, ora României, iar până la ora opt s-au prezentat la urne 139 667 de persoane, adică 1,82% dintre cei cu drept de vot.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
210 comentarii