Dragnea: În PES nu există noțiunea de înghețare/ Despre Dăncilă: Înainte discutam mai mult, acum e mai stăpână pe guvern. Discutăm mai puțin/ La consultările cu Iohannis merg Nicolicea și încă doi
Liderul PSD a încercat să minimalizeze, joi seară, la Antena 3, anunțul PES, potrivit căruia socialiștii europeni au decis înghețarea relațiillor cu PSD și discutarea statutului PSD în PES în luna iunie.
Totodată, Liviu Dragnea a sugerat că PES a recurs la această măsură pentru „echilibrare”, după ce PPE a suspendat FIDESZ, iar ALDE Europa a amenințat ALDE România cu excluderea din cauza acțiunilor orientate împotriva statului de drept din România ale partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Între altele, Dragnea a reluat, în timpul emisiunii lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3, atacurile la adresa companiilor străine, dar și la adresa lui Tudorel Toader, pe motiv că a vorbit despre ordonanțele de urgență pe Codurile penale, fără a le iniția, dar generând astfel scandal politic.
La același capitol cu Toader, Dragnea a inclus, fără a da nume, și guvernul, care este condus de Viorica Dăncilă. Liderul PSD a admis însă că la începutul guvernării Dăncilă discuta mai mult cu premierul, însă în ultimele luni aceste interacțiuni s-au rărit.
Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea, făcute joi seară la Antena 3:
- De la PSD vor merge vineri, la consultările cu șeful statului, trei persoane, Domnul Nicolicea și încă două persoane. Vor fi trei persoane care îi vor plăcea foarte mult (lui Klaus Iohannis).
- Temele lansate de Iohannis pentru referendum sunt generoase și cred că mulți sunt de acord. Dar acest referendum este organizat de Iohannis pentru a putea intra și el în campania pentru europarlamentare.
- În statutul PES nu există noțiunea de înghețare a relațiilor.
- Foarte mulți colegi de-ai mei, din Parlamentul European și care mai au cunoștințe în Parlamentul European spun că după ce PPE a luat decizia cu FIDESZ, s-au făcut presiuni ca și PES să ia măsuri și au ales PSD-ul, ca să echilibreze.
- Nu am de gând să le răspund, o să o fac după alegeri și doar dacă acești oficiali europeni vor vorbi de marile cazuri de uriașă corupție din țările din Vest.
- Eu am vorbit demult cu toți colegii mei, le-am spus, inclusiv celor care au fugit din partid, că vor fi niște costuri foarte mari întrucât programul nostru de guvernare, care este pentru români, va deranja niște interese de zeci de miliarde de euro făcute în această țară de 30 de ani de zile.
- Le-am spus că va începe o campanie de demonizare a mea ultraprofesionistă, făcută cum nu a mai fost împotriva nimănui, pentru că sunt interese.
- Este ultimul avertisment politic pe care eu îl dau conducătorilor Autorității Sanitar-Veterinare, Vămii și Protecției consumatorilor. Lucrurile nu mai pot continua așa. Nu îi schimb eu, eu doar trag un semnal de alarmă politic. Faptul că copilul român mănâncă produse care pot conține chimicale periculoase pentru el, care nu au niciun gust…
- De ce țipă știa la noi? De ce sunt oficialii europeni la noi? Pentru că vrem să fim respectați.
- Noi suntem puși la colț, se trage din toate părțile la noi pentru niște ordonanțe (de urgență) care nu există. Așa ceva nu poate fi acceptat.
- Se pare că nu toți colegii mei au rezistat până la final.
- Aici ne-a ajutat și domnul Toader, ne-a ajutat și guvernul. PSD-ul a plătit un cost mare pe care acum trebuie să îl recuperăm pentru că s-a vorbit de niște ordonanțe (de urgență pe Codurile penale – n.r.) timp de trei luni care nu s-au dat.
- Nu e nimic personal cu Toader, dar există această supărare mare.
- Doamna prim-ministru a zis că adoptă ce îi trimite ministrul Justiției, asta știu eu. Alte speculații nu pot să fac.
- Am auzit și eu zvonurile astea, dar nu sunt nici sfetnicul lui Iohannis, nu sunt nici la Cotroceni. Nu cred că s-au văzut.
- Am avut un mare respect pentru domnul Toader, dar a greșit foarte mult.
- Acum Viorica Dăncilă e mai stăpână pe guvern. În primele zile era totuși o meserie nouă, o funcție nouă, nu mai fusese într-un guvern. Discutam mai mult. În ultimele luni și eu am zis să vorbim mai puțin pentru că a început să se implice mult mai mult în activitatea guvernului.
- Relația e bună. Nu vreau să amestecăm lucrurile. Adică nu facem pereche doamna Dăncilă cu domnul Toader.
- Și la noi în partid sunt mulți pregătiți să candideze (la prezidențiale) și sunt mulți care, bănuiesc, că și-ar dori. Vom lua decizia după europarlamentare.
- Indiferent ce spun eu, Iohannis nu scapă de obsesia în ceea ce mă privește. Face absolut orice, activează toate structurile pe care le poate activa ca eu ori să dispar, ori să nu mai fiu la PSD, ori să intru în pușcărie.
- Mie nu îmi e frică să mă confrunt cu Iohannis (la alegerile prezidențiale – n.r.).
- Colegii de la ALDE niciodată nu au fost de acord să îl suspende pe Iohannis. Până la urmă e și o chestiune aritmetică. Doar în Senat avem majoritate singuri.
- Îmi aduc aminte ultima sau penultima întâlnire cu colegii de la PSD și cei de la ALDE, discutam despre OUG 114. (…) Era atmosfera foarte bună și ne uitam pe știri: tensiuni în coaliție, se ceartă Dragnea cu Tăriceanu…
- Nu sunt tensiuni în coaliție. Slavă Domnului, nu am avut tensiuni în coaliție. Ultimii doi ani nu au fost ani ușori, cu multe provocări, manipulări, dezinformări și am funcționat.
- Contribuția noastră în coaliție e mai mare, dar și contribuția ALDE este esențială.
- Remaniere va fi pentru că două colege trebuie să plece din guvern (Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la europarlamentare – n.r.). Trebuie să părăsească Guvernul până începe campania electorală.
- Există (în PSD oameni care îl pot înlocui pe Toader la Ministerul Justiției). Dacă va fi cazul, cum să nu existe?
- Unii mult mai mulți ar fi votat moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader.
Sursa foto: INQUAM_Liviu Florin Albei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii