Liviu Dragnea: La un moment dat trebuie dată amnistie, când vor dori Parlamentul, guvernul / Laude pentru Băsescu, critici pentru Iohannis / Votez da la referendum, datorită educației mele ortodoxe
Liviu Dragnea a cerut din nou amnistie pentru condamnații penali. Invitat la România TV, Dragnea a vorbit iar de presupusul stat paralel și efectele lui asupra justiției. El a militat pentru referendum, spunând că românii s-au speriat că în alte țări a fost legalizată căsătoria cu animalele (afirmație falsă).
Liderul PSD a anunțat că e de acord cu Dan Voiculescu, care ceruse guvernului și serviciilor secrete să verifice finanțarea G4Media.ro și a altor site-uri. Dragnea a spus că guvernul trebuie să facă o lege în acest sens.
Vezu mai jos cele mai importante declarații ale liderului PSD:
Guvernul face o campanie de informare a populației privind referendumul pentru familie. Au încercat unii să manipuleze că întrebarea de pe buletinul de vot e neclară, dar asta este procedura
Sunt unii care zic că prevederea există deja în Codul Civil, dar Codul Civil poate fi modificat prin lege
Merg la referendum și educația mea ortodoxă, de copil crescut la țară, înconjurat de familia tradițională mă face să votez Da la referendum
Eu personal și PSD nu avem nimic împotriva minorităților sexuale, ba dimpotrivă, suntem toleranți. Dar asta nu are nimic de-a face cu definiția familie
Se pune și problema adopțiilor de copii. Cred că un copil trebuie adoptat de o familie făcută din bărbat și femeie
Modificarea Constituției nu aduce nici un dezavantaj pentru familiile monoparentale, categoric nu
Q: Ce înseamnă pentru dvs. familia tradițională? A: Pentru mine e familia bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Și lui Tăriceanu, și lui Dăncilă li s-a cerut de la Bruxelles să nu susțină referendumul. Și eu am primit asemenea solicitări. Dar nu pot trece peste părerea mea, nu putem trece peste solicitarea a 3 milioane de oameni
Pe oameni îi sperie că există țări în care s-a legalizat căsătoria dintre un om și un animal
Indiferent cum sunt părinții, copiii sunt născuți tot dintr-un bărbat și o femeie
Am discutat cu colegi din partid să discute cu asociațiile gay ca să avem o lege a parteneriatului civil. Dar nu va exista posibilitatea de a adopta copii și de căsătorie
Dăncilă a spus la Bruxelles că PSD va organiza informarea civică a cetățenilor. Nu e referendumul PSD. Nu vrem vreun câștig electoral din acest referendum. Același lucru l-a spus și Dăncilă.
Q: S-au liniștit liderii europeni? Dăncilă merge la PE să vorbească despre statul de drept. A: Dna premier le-a spus liderilor europeni ce va spune și la Strasbourg. I s-au alocat 5 minute să își apere țara, să discute despre statul de drept, despre legile Justiției
CCR a spus despre cele trei legi că sunt constituționale, după ce au trecut de toate piedicile.
Nimeni nu și-a exprimat îngrijorarea despre protocoalele secrete, nu există nicăieri în UE asemenea protocoale. Nu există nici o țară în care serviciile secrete să fi stabilit că justiția e câmp tactic
Despre 10 august, Dăncilă le-a spus ce credem și noi: nicăieri în lume un președinte nu ar fi ieșit împotriva forțelor de ordine atacate de manifestanți violenți
Procedura privind activarea Articolului 7 nu se va realiza nici în cazul Ungariei, nici în cazul României. Operațiunea e pornită din țară, de la cei din jurul lui Macovei
L-am văzut pe toți pe domnul din Rezist care a dezvăluit cum făceau planuri să creeze emoție, să lovească jandarmii
Băsescu nu și-a denigrat țara, s-a bătut, a spus ca orice stat european are dreptul să legifereze singur, s-a bătut pentru orice ar fi trebuit să aducă un avantaj pentru țară. Indiferent dacă îmi e adversar Băsescu, sunt obligat să spun asta
Iohannis nu face decât să folosească instituțiile statului, a atacat permanent PSD prin minciună, scandal, dezbinare, manipulare, utilizând frontul extern. Nu a lăsat nimic în urma lui. Are un singur plan politic: împotriva mea și a PSD. Programul la Parlamentul European era ca pe 23 octombrie să fie dezbaterea și eventual rezoluție sau nu, când trebuia și Iohannis. A tras sfori să nu fie dată rezoluția cât timp era el acolo, ci mai târziu.
Iohannis are aceeași idee fixă, când l-a chemat pe Tăriceanu imediat după alegerile din noiembrie 2016 să facă alianță cu toate partidele parlamentare ca să nu intre PSD la guvernare. Nu are altă idee decât asta: să cadă guvernul PSD și să-și pună guvern de-al lui. Nu va reuși.
Sunt dorințe ale altor state pentru a influența deciziile României pentru a-și asigura accesul la resurse, până la un punct sunt legitime. Cred că nu vor reuși.
Despre clipul lui Vâlcov care îl aseamănă pe Iohannis cu Hitler: Mă delimitez public față de tipul acesta de atitudini, inclusiv față de Forumul Democratic German. Este o comunitate respectabilă. Aici mă delimitez de această acțiune, nu sunt deloc de acord. Relația România-Germania e foarte importantă, trebuie să fie pe baze serioase.
Știu că l-a certat dna premier pe Darius Vâlcov, știu că și-a cerut scuze. Dna Premier l-a păstrat consilier pentru că e foarte bun. Noi nu suntem așa, nu suntem radicali.
Despre mitingul din 10 august: miting ilegal, s-a văzut clar o coordonare, acțiuni de violență extremă împotriva jandarmilor, forțarea clară a clădirii guvernului ca să o ocupe. Asta ce este? Tentativă de lovitură de stat. Vorbim de apărarea ordinii constituționale – asta au făcut jandarmii. Iohannis a fost în stradă la proteste ilegale. Iar Parchetul nu îi investighează pe cei care au lovit jandarmii, ci îi investighează pe jandarmi.
Un mare semn de întrebare asupra Parchetului general există.
(Reclamă electorală la RTV: DA la referendum)
Iohannis a dat semnalul în seara protestelor: să timoreze jandarmeria și să le spună protestatarilor că nu vor păți nimic și că pot veni a doua zi să dea jos guvernul. A dat lovituri instituțiilor statului, e iresponsabilitate, duce România în haos. Au fost lovituri crunte împotriva jandarmilor.
Întâmplător, RTV dă un colaj cu imagini de la intervenții dure ale jandarmilor din alte țări exact când Liviu Dragnea vorbește despre violențele legitime ale jandarmilor români provocați de protestatari. Multe dintre imagini aparțin canalului rus de propagandă anti-occidentală RT. ”Așa se intervine în alte țări, d-le președinte, unde au greșit jandarmii noștri?”, întreabă moderatoarea RTV.
Am văzut pe 10 august indivizi cu glugă, cu hanorace, care dădeau în jandarmi și apoi plecau, se ascundeau în spatele protestatarilor pașnici. Exact cum a spus personajul din #Rezist: au folosit într-un mod pervers primele rânduri de protestatari pașnici ca pe un scut uman
Procurorii nu au întrebat despre finanțări externe, nu au întrebat despre tabere de pregătire.
Q: Vă e teamă că dosarul ar putea afecta activitatea Guvernului, va fi chemată dna Carmen Dan? A: Probabil că o vor chema. dar răul a fost deja făcut, jandarmii au fost timorați. Ei își riscă viața ca să apere ordinea publică, și văd că statul român, prin procuratură, îi pune sub acuzare.
(Pauză de publicitate: încă un spot pentru DA la referendum)
Despre remaniere: Încă nu am decis data remanierii, vom stabili săptămâna viitoare, când se întoarce de la Strasbourg. Nu există o listă neagră. Dna premier lucrează la evaluare, nu știu cui i-a dat să facă evaluarea. Dar se face o evaluare și la partid. O caracteristică esențială a oricărui ministru e să comunice. Unii miniștri și-au făcut bilanțurile împinși de la spate, ceea ce nu e bine. Noi avem un program de guvernare bun, nu prost. Urmează măsuri foarte importante, dacă astea nu le comunicăm, iertați-mă…
S-a văzut cu ochiul liber în ultimele 8 luni dacă s-a comunicat sau nu. Mai sunt și unii miniștri care nu au reușit să treacă de robia în care i-au pus unii funcționari. Un guvern nu poate funcționa dacă trebuie să semneze 12 funcționari înaintea ministrului.
Nu i-am cerut eu ministrului Valentin Popa să demisioneze. Mi-a spus că vrea să demisioneze, i-am spus să discute cu premierul și să nu demisioneze, dar și-a păstrat decizia.
Îmi pare rău că ministrul a ales modalitatea asta. Ordonanța de joi a anulat ce pusese într-o altă ordonanță, neconsultându-se cu nimeni de la noi. Când toate minoritățile au o nemulțumire majoră, nu poți să nu iei în calcul. Au fost 53.000 de semnături ale părinților pe o petiție.
Nu există nici o listă de remaniați la ora asta, vă garantez.
Sper ca d-na Andronescu să nuanțeze ce a spus și apoi o să intervin și eu. Am avut o discuție mai amplă. Nu voi spune eu, aștept să nuanțeze dumneaei.
Nu există sat în România în care să nu se lucreze: școli, grădinițe, dispensare, ulițe asfaltate.
Decizia de remaniere va fi luată de CEX, pentru că e un guvern politic, nu tehnocrat.
Evaluarea lui Tudorel Toader sa face în PSD, în ALDE sau de către premier? Se face ca la orice ministru care ocupă un post al PSD. Nu am înțeles de ce colegii de la ALDE au spus că nu trebuie schimbat un ministru care ocupă un post al PSD. Nu am discutat cu Tudorel Toader despre remaniere, ci despre implementarea unor legi importante, precum legea pensiilor, OUG privind insolvența.
Ați discutat despre amnistie și grațiere cu el? Nu. La un moment dat trebuie dată amnistie, când vor dori Parlamentul, guvernul. Miile de magistrați cărora li s-au făcut dosare penale, credeți că ei judecă doar pe probe? Când consideră partidul, coaliția, guvernul. Nu domne, nu vreau doar pentru mine.
Ce se întâmplă cu condamnările pe probe administrate ilegal, oameni care stau în pușcărie?
Cred că Ministerul Justiției, Parlamentul ar trebui să deschidă subiectul.
Niște bani, sute de mii de euro, stau în conturile lui Iohannis, într-un mod ilegitim. Că notarul a fost bun sau nu, nu știu. Deocamdată, statul român nu e în stare să recupereze acești bani. Case obținute nelegal de președinte, care au produs niște bani nelegal – asta este România de care nu se vorbește la Bruxelles
Ce se întâmplă cu scrisoarea din PSD? Mi-au spus mai mulți despre cei care au fost pe listă, mi s-a spus și despre Fifor – nici nu știu dacă e adevărat sau nu. Evaluarea nu va avea nicio legătură cu prezența pe această listă.
Au fost 8 oameni care au votat scrisoarea la CEX, le urez succes. Cât voi mai fi disponibil fizic, vom continua să ne urmărim obiectivele din programul de guvernare.
Toți ceilalți colegi din CEX care m-au susținut au venit cu mandat de la județele respective, mandat clar și fără echivoc. Noi avem obiective mari, avem doi ani foarte importanți. Depinde de fiecare lider cum își va gestiona prestația în perioada următoare. Dacă vor continua cu această atitudine, întâlniri cu Dumbravă de la SRI sau comunicări cu Iohannis, nu vor mai face parte din echipă.
În 2019 vor ieși la iveală multe adevăruri care îi îngrozesc pe cei din statul paralel, și șansele pentru Iohannis să câștige al doilea mandat scad.
Cu Paul Stănescu nu am discutat nici înainte de CEX, când nu mi-a răspuns la telefoane, nici după CEX.
Am fost condamnat pe baza unui studiu sociologic din 1961. Dacă se poate trimite un om la închisoare fără probe, măcar să apuc să duc la capăt ce ne-am produs – să fie șanse minime să se mai dea sentințe fără probe. De exemplu Constantin Niță, fostul ministru al Energiei.
Trebuie să mă decid cu ce avocați merg la proces pe 8 octombrie. Un site care e violent împotriva PSD scria deja că doi judecători nu sunt cu statul paralel.
Am auzit că se pregătește Guvernul să sesizeze CCR pe un conflict între Înalta Curte și Guvern privind Completele de 5. Am auzit și eu ca și dvs, poate merg pe conflict între Parlament și Înalta Curte. Cred că e un demers firesc. Că se face un complet sau nu, pe mine nu mă avantajează, va fi aceeași presiune pe ei. Dar trebuie verificat dacă decizia Înaltei Curți e corectă.
Despre mesajul lui Dan Voiculescu, care cere guvernului și serviciilor secrete să verifice sursele de finanțare de la G4Media.ro și ale altor publicații online: Eu cred că are mare dreptate dl Voiculescu și știu că a mai fost lansat subiectul acum câteva luni și a fost un mare scandal. De ce să nu ne permitem să ne gândim la asta? Unii nu se pot tăvăli cerând transparență, dar nu la ei. Orice firmă din România e transparentă.
Întrebare: Ce ar trebui să facă Guvernul?
Liviu Dragnea: Să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbește că sunt firme acoperite? Dacă sunt mișcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii