BREAKING Timișoara intră în carantină de luni / Arafat: Dacă începem acum, e posibil să se încheie carantina în 14-21 de zile. Restricții mai dure în weekend / Fritz: Am votat cu inima grea. Fac apel ca timișorenii să ia situația în serios / Toate măsurile adoptate
Municipiul Timișoara va intra în carantină începând de luni, 8 martie, de la ora 0.00, pentru o perioadă de 14 zile, alături de comunele din zona periurbană. Cele mai dure restricții vor fi în timpul zilelor de weekend.
UPDATE 5: Președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, s-a opus măsurii carantinei și, după ședința CJSU, a scris pe pagina sa de Facebook că „a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia Timişoarei”. Secretarul de stat Raed Arafat și primarul Dominic Fritz i-au dat replica.
”Am propus o abordare inteligentă a gestionării pandemiei Covid-19 însă azi, în CJSU Timiş, a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia Timişoarei: carantina municipiului şi a zonei periurbane. Solicit primarului Timişoarei un plan coerent de măsuri anti-covid-19, bazat pe indicatori şi cifre, care să completeze carantina formală, cu speranţa că sutele de mii de cetăţeni afectaţi vor avea parte şi de altceva în afară de restricţii înmulţite şi înăsprite. În aşteptarea planului din partea persoanelor responsabile, mă voi adresa deopotrivă Ministerului Sănătăţii pentru alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri şi Ministerului Economiei pentru o compensaţia atât de necesară operatorilor economici distruşi financiar de restricţii şi închideri obligatorii”, a scris Alin Nica pe Facebook.
Răspunsul lui Raed Arafat: „Măsurile trebuiau să fie luate, indiferent dacă era sau nu carantină. Ceea ce se poate face în plus este creșterea capacității de vaccinare. Sunt măsurile necesare, nu avem ce să facem altfel.”
Dominic Fritz: „E o palmă dată fiecărui medic, fiecărui asistent care nu își mai vede copiii, și fiecăruia care încearcă să-și salveze afacerile și nu face cinste seriozității discuțiilor din CJSU. Decizia a fost luată cu un consens larg, cu 30 de voturi și îmi pare rău că unii încearcă să profite politic.”
UPDATE 4: Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara:
Această decizie e o decizie curoajoasă și foarte responsabilă.
Este o gură de oxigen dată sistemului de sănătate din județ.
Zilnic la spitalul Victor Babeș sunt evaluate circa 100 de persoane din care 20 sunt internate pentru că au nevoie de oxigen. Spitalul e plin.
Este o măsură de salvat vieți, chiar dacă este dificilă și nepopulară.
Am speranța că dacă vom respecta regulile vom avea sărbători pascale cum se cuvine.
Astfel de măsuri au fost luate și în alte țări, cu sisteme medicale mult mai puternice și care nici ele nu puteau face față.
UPDATE 3: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz:
Am votat da cu inima grea.
Teama mea a fost că dacă continuăm pe acest trend ascendent nu vom reuși înainte de Paști să ajungem la o oarecare normalitate.
Secțiile ATI sunt pline.
Lucrăm la extinderea paturilor ATI în spital. Am deschis un nou spital suport.
Am discutat cu dl colonel Gheorghiță suplimentarea numărului de doze de vaccin pentru Timișoara.
Avem nevoie și de măsuri la nivel național pentru a compensa financiar cei care suferă. Ar fi bună OUG pentru a scuti cetățenii din zona carantinată de impozitul pe venit pentru perioada respectivă.
Lipsa discursului național și a asumării responsabililor politici în această perioadă. Avem nevoie de o dezbatere națională pe tema pandemiei, avem nevoie ca oamenii să conștientizeze că situația este serioasă.
- Citește și Fritz: Problema cea mai mare este că nimeni nu mai vorbeşte despre pandemie la vârful statului român
Momentan, legea nu ne permite să luăm nicio măsură restrictivă în plus fără a institui carantina. Acest lucru trebuie să se schimbe, să existe flexibilitate și să putem să luăm măsuri la nivel local.
Fac apel către toți timișorenii să ia această situație în serios, să respecte măsurile. Cel mai rău ar fi să avem carantină și să nu avem rezultate. Trebuie ca în aceste două săptămâni să scădem repede și puternic cifrele.
Vom avea de săptămâna viitoare și call center pentru toți cei care sunt în situații deosebite sau care au întrebări.
UPDATE 2: Restricțiile care vor fi impuse în Timișoara începând de luni:
Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.
În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021.
Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.
UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a participat la ședința Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.
Raed Arafat, declarații după ședință:
Timișoara este cu cea mai mare incidență printre municipii.
Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere continuă a numărul cazurilor. Presiunea pe sectorul sanitar va fi tot mai mare.
Oricând putem să ajungem la situația în care să nu mai găsim deloc locuri în spitale.
Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității.
De ce acum?
Dacă începem acum e posibil să iasă Timișoara din carantină în scurt timp 14-21 de zile. Dacă stăm până la 10-11 la mie ca să impunem carantina va dura mult mai mult.
Avem o tulpină nouă care se răspândește mai ușor. Trebuie să fim foarte precauți.
Trebuie să intensificăm vaccinarea în zona Timișoarei și în zonele mai afectate. Acest lucru urmează să aibă loc, să crească numărul dozelor în zona Timișoarei. Dar depindem de numărul dozelor care intră în țară și de faptul că vaccinul nu are efect imediat.
Vreau să știe toată lumea că s-a discutat foarte serios. Nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar toată lumea vrea să ia măsurile corecte în sprijinul populației și al
Când hotărârea ajunge la centru, voi semna ordinul.
În timpul weekend-ului măsurile vor fi un pic mai dure. Vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile. nu vor fi deschise mallurile, centrele comerciale, marile magazine, pentru ca oamenii să nu iasă decât dacă e nevoie.
Pe durata carantinei, toate activitățile școlare vor fi online.
Apelul către populație este să suporte aceste măsuri, să înțeleagă de ce le luăm, să fie toată lumea responsabilă. Ieșiți numai dacă trebuie, declarație pe propria răspundere să fie reale.
Sperăm că în cel mai scurt timp să se revină la o situație mai acceptabilă pentru toți.
Asta e decizia care trebuia luată la acest moment.
Știrea inițială: Municipiul Timișoara intră în carantină, a decis sâmbătă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, scrie opiniatimisoarei.ro.
Alături de Timișoara vor fi carantinate localitățile limitrofe Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda, Mosnita Nouă.
Decizia de carantinare a fost luată cu 30 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri. Printre cei care au votat pentru intrarea în carantină se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Decizia finală aparține șefului DSU, Raed Arafat, care urmează să dea un ordin în acest sens.
Carantina va dura 14 zile.
În Timiș, rata de infectare cu COVID-19 este de 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la o mie de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii