LIVE UPDATE Negocierile dintre SUA și Rusia privind stabilitatea strategică s-au încheiat după aproximativ șapte ore și jumătate
UPDATE 17.43 Secretarul de stat Wendy Sherman a declarat, luni, după cele peste 7 ore de discuții cu partea rusă, că nu știe încă dacă Rusia este pregătită să escaladeze situația la frontiera cu Ucraina, unde a mobilizat masiv trupe.
Sherman s-a întâlnit cu adjunctul ministrului de externe, Serghei Ryabkov, în rundă de din cele trei negocieri bilaterale prevăzute pentru această săptămână. Ea le-a declarat reporterilor că sesiunea a fost ”sinceră și directă” dar că este prea devreme să spună dacă Kremlinul ia în serios varianta diplomației.
”Nu cred că știm răspunsul”, a declarat Sherman când a fost întrebată dacă Statele Unite au vreun indiciu privind intențiile Rusiei de a detensiona situația la granița cu Ucraina.
La rândul său, Ryabkov a declarat că tonul discuțiilor ”îl face încă o dată optimist”, dar că principalele probleme sunt încă în aer și că ”nu vedem înțelegere dinspre partea americană în ce privește necesitatea unei decizii într-un mod care să ne satisfacă”.
Sherman a mai declarat că ambele părți au discutat posibilitatea reluării Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, din care Statele Unite au ieșit în 2019 după ce ani de zile a acuzat Rusia că l-a încălcat.
UPDATE 18:20: Negocierile din SUA și Rusia privind stabilitatea strategică de la Geneva s-au încheiat după aproximativ șapte ore și jumătate, a declarat Misiunea Permanentă a SUA la biroul local al ONU pentru agenția RIA Novosti.
Întâlnirea a avut loc cu ușile închise, iar discuțiile au fost întrerupte pentru câteva pauze, inclusiv pentru masa de prânz.
UPDATE 11:32: Negocieri sub înaltă tensiune între ruşi şi americani au început luni dimineaţă la Geneva, pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenţei occidentale la frontierele sale, relatează AFP. citată de Agerpres.
Reuniunea, care a debutat la ora locală 08:55 (07:55 GMT) la sediul reprezentanţei americane din Geneva, are loc la nivel de miniştrii adjuncţi de externe – secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, şi viceministrul de externe rus Serghei Riabkov -, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Delegaţia rusă a sosit puţin după ora 08:30 (07:30), după delegaţia americană, sub supravegherea poliţiei.
Situată în cartierul internaţional din Geneva, reprezentanţa americană se află la câteva sute de metri de cea a Rusiei, nu departe de sediul ONU din oraşul elveţian.
Aceasta este pentru a treia oară când Sherman şi Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi preşedinţi, Joe Biden şi Vladimir Putin, din iunie 2021, pe malul lacului Geneva.
Wendy Sherman şi Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanţa permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.
Această a treia întâlnire lansează o săptămână diplomatică intensă în încercarea de dezamorsare a crizei explozive având în centru Ucraina.
La sfârşitul după-amiezii de luni sunt prevăzute conferinţe de presă.
Știrea inițială
Trei întâlniri diplomatice între Rusia și statele occidentale sunt programate în această săptămână cu scopul de a detensiona situația de la granița Ucrainei, unde Kremlinul a masat peste 100.000 de soldați. Vladimir Putin a prezentat o listă de cereri care ar însemna, practic, evacuarea SUA din Europa de Est și abandonarea regiunii în zona de influență a Rusiei. Washingtonul a respins cererile și amenință cu sancțiuni dacă Rusia invadează Crimeea. În paralel, liderii UE sunt frustrați că nu fac parte din negocieri.
Calendarul întâlnirilor diplomatice:
- Luni, 10 ianuarie, are loc la Geneva, Elveţia întâlnirea bilaterală SUA – Rusia. La această întâlnire vor participa adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, şi omologul său rus, Serghei Ryabkov.
- Luni, 10 ianuarie, are loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. La întâlnirea de la Bruxelles, sub preşedinţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, va participa şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
- Miercuri, 12 ianuarie, va avea loc Consiliul NATO-Rusia. Reuniunea de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar reprezentanţii permanenţi ai aliaţilor NATO se vor întâlni cu Serghei Ryabkov. Reuniunile Consiliului NATO-Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, în anul 2014, în 2016 au fost reluate, dar după două reuniuni în 2019 au fost întrerupte.
- Miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, la comandamentul NATO, va avea loc reuniunea Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO. La această reuniune şefii de Stat Major din Ucraina şi Georgia vor participa ca invitaţi.
- Joi, 13 ianuarie va avea loc şi reuniunea OSCE, iar printre participanţi se vor afla şi reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, SUA şi ai tărilor europene. (Cronologie Agerpres/Rador)
Cererile Rusiei și replica SUA
Vineri, canalul american NBC a transmis pe surse că „oficialii americani sunt gata să propună discuții vizând reducerea trupelor americane și ruse, precum și o reducere a manevrelor militare din Europa de Est”, potrivit Rador. Relatarea a provocat rapid riposta Casei Albe.
„Informațiile potrivit cărora administrația ar avea în vedere niște opțiuni vizând retragerea forțelor SUA din Europa de Est, pregătindu-se astfel pentru tratativele cu Rusia de săptămâna viitoare, sunt inexacte”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, citată de Wall Street Journal. Ea a adăugat: „Am spus cât se poate de clar că, dacă Rusia va continua să invadeze Ucraina, noi vom întări flancul estic al aliaților NATO, față de care avem niște obligații sacre. Suntem strâns legați de aliații NATO și vom trata această criză bazând-ne pe principiul ‚nimic pentru voi fără voi’”.
Liderii UE, supărați că nu fac parte din negocierile cu Rusia
Ministrul francez de externe a declarat vineri că, purtând tratative directe pe tema Ucrainei numai cu Statele Unite, Rusia încearcă să ocolească Uniunea Europeană, potrivit Rador. ”Vladimir Putin dorește să ocolească Uniunea Europeană… el dorește să pună piedici coeziunii UE, care devin solidă”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru postul de televiziune BFM și la Radio Monte Carlo (RMC).
Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, președintele francez Emmanuel Macron a spus că intenționează ca, în curând, să discute cu Putin o serie de probleme, inclusiv despre Ucraina, dar el nu a oferit detalii și nici nu a spus când asemenea discuții ar putea avea loc.
Și Josep Borrell, reprezentantul UE pentru politica externă, este supărat pe Washington și Moscova, care nu doresc ca UE să participe la discuțiile diplomatice pentru a atenua criza ucraineană. „În acest dialog nu sunt doar doi actori. Nu există doar Statele Unite și Rusia. Dacă vrem să vorbim despre securitatea din Europa, europenii trebuie să se afle şi el la masa negocierilor”, a spus Borell, potrivit Euronews.
Foto: Vladimir Putin / Joe Biden / Volodimir Zelensky (surse oficiale)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
81 comentarii