VIDEO Valeriu Gheorghiță: 1,1 milioane de sloturi de vaccinare sunt ocupate în acest moment. S-au programat până acum 340.000 de persoane din etapa a doua / Se lucrează la crearea unor liste de așteptare în platforma STS
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că în acest moment sunt ocupate 1,1 milioane de sloturi de vaccinare, incluzând și rapelul. Acesta a precizat că până acum 340.000 de persoane din etapa a doua.
G4Media.ro a transmis LIVE principalele declarații.
Valeriu Gheorghiță:
Au fost distribuite 331.000 de doze. În stoc sunt 268.000 de doze Pfizer, plus 14.000 de la Moderna.
La acest moment sunt vaccinate 196.000 de persoane din etapa I – 75% din cele eligibile și mai sunt programate 27.000. Înseamnă circa 89% din persoanele eligibile.
Etapa a doua de vaccinare: în 18 ianuarie 7694 de persoane erau vaccinate din centrele sociale.
Sunt în funcțiune 933 de puncte de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 497.
Pentru persoanele peste 65 ani și cu boli se pot înscrie individual prin platformă, aparținători, medic de familie, serviciul de asistență socială sau call center. Persoanele sub 65 de ani cu boli cronice se pot programa: individual, prin aparținători sau serviciul de asistență socială. Pentru aceste situații e necesară interogarea bazei de date a CNAS. Au dost situații cu persoane care nu se regăseau și se pot programa prin medicul de familie sau medicul specialist sau prin call center, iar persoana respectivă se va prezenta la centrul de vaccinare cu documentul medical.
Pentru personalul esențial, programarea se face de către angajator prin platformă. Angajatorul sau fiecare persoană se programează individual la vaccinare după ce angajatorul a încărcat lista.
Sunt programate 340.000 de persoane până azi la ora 10.00: 23% cronici sub 65 ani, 51% sunt peste 65 ani, 26% – personalul din domenii esențiale.
În total, 235.000 de persoane sunt vaccinate până acum.
La ora 13.30 erau deja vaccinate 20.000 de persoane cu prima doză.
Reacții adverse: 809 comune și minore și nu s-au înregistrat reacții severe.
Răspunsuri la întrebări:
În cazul familiilor cu copii, știind că nu se vaccinează copiii, cum se va aplica scutirea de carantină pentru cei vaccinați dacă pleacă în concediu, ce fac la întoarcere?
Florentina Furtunescu, reprezentant INSP: Situația variază în funcție da țara unde călătoresc. Dacă merg într-o țară cu incidență ridicată, copilul reprezintă un risc, e un vector, de aceea el trebuie să stea în izolare 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul.
Valeriu Gheorghiță:
Disfuncționalități ale platformelor există în mai multe țări. Obiectivul nostru este să rezolvăm toate disfuncționalități.
Până la finalul lunii septembrie vom reuși să acoperim peste 10 milioane de persoane cu vaccin, dacă oamenii doresc să se vaccineze.
Ne dorim să reușim să vaccinăm în paralel cu rapel, dar și persoane noi.
Ne uităm tot timpul la dozele care urmează să ne ajungă. În momentul de față sunt peste 1,1 milioane de sloturi ocupate din 2 ianuarie. Practic avem un necesar de peste 900.000 de doze pentru persoanele deja programate și încercăm să le asigurăm.
Distribuția centrelor de vaccinare în fiecare județ s-a făcut în raport cu densitatea populației și numărul persoanelor de peste 65 de ani.
La acest moment, locurile sunt ocupate în grad maximal. Dacă un centru nu are activitate putem lua în calcul mutarea într-o altă localitate din aceeași arie geografică.
Pentru persoanele nedeplasabile, am avut mai multe discuții și în cursul acestei săptămâni vom lua cea mai bună decizie. Se va face la domiciliu, dar încă nu am stabilit clar modalitatea. Nu trebuie să se programeze în platformă. În momentul în care se va crea acest lanț se va face catagrafia tuturor persoanelor aflate în această situație și se stabilesc zilele în care acele persoane vor putea fi vaccinate.
Se lucrează la paltforma STS pentru liste de așteptare. Vor fi selectate în proporție de 75% persoane peste 65 de ani și cu boli cronice și 25% din domenii esențiale.
Tot necesarul de materiale pentru centrele de vaccinare e acum achiziționat prin acorduri cadru și contracte subsecvente.
Am avut discuții punctuale cu domnul ministru Voiculescu pentru îmbunătățirea unor lucruri punctuale. Între mine și domnul Vlad Voiculescu nu există tensiuni. Nu am amenințat cu demisia.
La Romexpo sunt organizate 61 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă că într-o zi pot fi vaccinate aici 4.000 de persoane. Important este să avem suficiente doze.
Nu este obligatoriu ca rapelul să fie făcut în același centru de vaccinare cu prima doză și platforma permite programarea astfel.
În curs de actualizare
Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.