G4Media.ro

VIDEO Aurescu, după întâlnirea cu Szijjártó: Oficialii ungari care vin în România…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Aurescu, după întâlnirea cu Szijjártó: Oficialii ungari care vin în România să nu mai facă declarații contrare parteneriatului strategic și ordinii constituționale/ Programul economic din Transilvania, derulat doar după un acord bilateral

Miniștrii Afacerilor Externe român și ungar, Bogdan Aurescu și Szijjártó Péter, au susținut, marți, o conferință de presă comună la București. Oficialul maghiar se află într-o vizită în România (București, Cluj Napoca și Alba Iulia), în contextul tensionării relațiilor bilaterale.

Bogdan Aurescu a afirmat că România este interesată să iasă din logica confruntării și să creeze o relație modernă, de încredere și respect reciproc. Ministrul român a făcut apel la reținere și la discernământ.

„Un prim semnal concret al dorinței părții ungare de a realiza un dialog constructiv în țara noastră este ca în perioada imediat următoare, oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu mai facă declarații publice contrare parteneriatului nostru strategic, manifestând respect față de ordinea constituțională. Orice declarații în această perioadă vor duce la deteriorarea relației bileterale și nu ne dorim acest lucru”, a subliniat ministrul Aurescu.

În ceea ce privește programul economic desfășurat de Ungaria în Transilvania, Bogdan Aurescu a precizat că nu există un acord al României pentru derularea acestuia și că va fi negociat un acord în perioada următoare.

G4Media.ro a transmis LIVE cele mai importante declarații

Întrebări și răspunsuri:

Cum se împacă politica maghiară în alte state care contravine Constituției statului respectiv?

Szijjártó Péter: Niciodată n-am făcut așa ceva, ceva ce ar fi deranjat regula constituțională a altor țări. Dacă o minoritate într-o țară ar fi făcut o propune privind modificarea unor puncte din Constituție, acest lucru trebuie soluționat în mod democratic.

Reporterul G4Media.ro: Veți continua programul economic din vestul Romaniei cat timp nu e semnat acordul?

Szijjártó Péter: Contractele din programul economic care au fost încheiate s-au terminat. Guvernul e pregătit să acorde în continuare aceste investiții, dorim să ne înțelegem cum să acordăm aceste investiții în continuare. Deocamdată nu este niciun program în derulare.

Reporterul G4Media.ro: E adevarat că Liviu Dragnea v-a dat acordul verbal pentru acest program?

În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit programul. Am înțeles că dl ministru dorește să facem un acord scris și îl vom face.

Szijjártó Péter:

Ca națiune de peste o mie de ani, așteptăm respect și colaborarea cu România să fie construită pe înțelegere. E mai bine să fim în relații bune decât rele. E în interesul celor peste 1,5 milioane de maghiari din Transilvania.

Un exemplu sunt relațiile cu Slovenia și Croația.

Să căutăm ceea ce ne leagă, respectiv comunitățile maghiare de aici și comunitatea română din Ungaria și acestea pot fi o legătură.

Colegii din România să privească maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română.

Guvernul nostru de cinci ori a mărit sprijinul oferit comunității românești din Ungaria. Avem și lege pentru minorități și sunt în proprietatea lor toate mijloacele care privesc minoritatea respectivă.

Sprijinim toate activitățile religioase, economice ale comunității respective.

Relațiile economice cu România pentru noi sunt foarte importante. Investiții de 250 milioane au ajuns în România și am salutat inițiativa ministrului Aurescu de a încheia un acord. Sper să ajungem în curând la o înțelegere pentru ca programul economic de ajutor să continue.

În scurt timp vor fi deschise și alte puncte la graniță.

Nu vrem să participăm la discuții de politică internă a României. Am dori ca în perioada alegerilor să nu fie un subiect de divergență.

Am discutat despre problemele istorice și ne-am înțeles că evenimentele istorice pot fi tratate în mod diferit de cele două țări.

Pentru Ungaria, Trianonul înseamnă o mare supărate. Două treimi din teritoriu a pierdut Ungaria și trecem cu mare supărare peste acest moment, dar nu trebuie să influențeze relațiile bilaterale.

L-am invitat pe Bogdan Aurescu într-o vizită oficială în Ungaria.

Bogdan Aurescu:

Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă. La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon.

Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire.

Cu toate acestea, l-am invitat la București pe colegul meu pentru că România dorește în modul cel mai sincer revenirea la relații normale bilaterale.

Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare.

MAE s-a abținut să reacționeze pentru a evita deteriorarea și să ducă la detensionarea momentelor tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă.

O logică de parteneriat în accepțiunea oricui este aceea care evită cu orice preț escaladarea.

România este interesată să ieșim din logica confruntării și să creăm o relație modernă, de încredere și respect reciproc.

Facem apel la reținere, la discernământ.

Un prim semnal concret al dorinței părții ungare de a realiza un dialog constructiv în țara noastră este ca în perioada imediat următoare oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu mai facă declarații publice contrare parteneriatului nostru strategic, manifestând respect față de ordinea constituțională. Orice declarații în această perioadă vor duce la deteriorarea relației bileterale și nu ne dorim acest lucru.

Pentru România, Tratatul de la Trianon este consfințirea actului de la 1 Decembrie, moment principal de referință al creării statului român modern

Nu contestăm dreptul Ungariei de a comemora momente istorice. Interpretarea diferită a faptelor istorice e posibilă, dar să privim spre viitor, în spiritul sec 21.

Transmit aprecierea noastră părții ungare pentru identificarea de soluții viabile pentru coridorul de tranzit pentru cetățenii români.

Programul de dezvoltare economică al Ardealului – Nu există niciun acord pentru implementarea acestui acord pe teritoriul României. I-am transmis care sunt premisele esențiale pentru discuții pe acest subiect. Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice și nici cu încălcarea tratatelor europene. Vom avea discuții în perioada următoare.

Comitetul Minorităților Naționale – România este deschisă pentru activarea acestui comitet.

Am propus forum economic mixt, cameră de comerț bilaterală la Budapesta.

Contez pe sprijinul dlui ministru. Un apel pentru dezvoltarea unei relații firești, în care să prevaleze dialogul, abordarea europeană. Preocuparea mea se îndreaptă deja în sens pozitiv spre anul 2022, când vom aniversa 20 de ani de parteneriat strategic.

Înainte de a pleca spre București, Szijjártó Péter a declarat că, în ultimele săptămâni, în relația bilaterală nu s-a manifestat respect: „Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”.

La București, Szijjártó Péter a avut o întâlnire cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, iar apoi va pleca la Cluj Napoca. Marți seara, Szijjártó Péter are programată o conferință de presă la Cluj, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Vizita ministrului ungar are loc cu o săptămână înainte de marcarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Prin tratat au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.

Anul trecut, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o hotărâre de comemorare anul acesta a 100 de ani de la încheierea tratatului prin care, în opinia maghiarilor, ”a fost destrămată Ungaria istorică și în urma căruia o treime din națiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine”.

În ultima perioadă, tonul declarațiilor în relațiile București-Budapesta s-a acutizat. În luna aprilie, ministrul ungar de Externe lansa un atac fără precendent la adresa ambasadorului român, Marius Lazurca, despre care spunea că ”probabil de aici nu se poate coborî mai jos” și că ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”. Atacul a venit după ce ambasadorul Lazurca și-a exprimat solidaritatea cu parlamentara Timea Szabo, care a cerut explicații Guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei. Detalii aici

La finalul lunii aprilie, relațiile diplomatice bilaterale s-au tensionat din nou după ce președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur, acuzând PSD de înțelegeri cu premierul maghiar Viktor Orban, în urma adoptării tacite în Camera Deputaților a inițiativei legislative a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. ”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Iohannis. Detalii aici

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus atunci ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

La rândul său, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat ferm la adresa declarațiilor lansate de omolgul său ungar.

„Ministerul Afacerilor Externe manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de acțiuni provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale. Cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, facem apel la reținere și discernământ și pledăm pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, oficialul român a precizat că proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” este o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect:

„Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români. De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc”.

Recent, Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Detalii aici

Citește și Guvernul Ungariei continuă programele de susținere economică a comunităților maghiare din afara granițelor / Szijjártó Péter: Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. PNL=tradatori de tara.
    De ce se discuta la nivel de politica de externe de „ARDEAL” ca zona speciala si nu de Romania.
    Asta da apa la moara ungurilor care considera Ardeal zona separata.

    • Mai Metro,iar ai primit samagon de proasta calitate ? Poata asa se vede de la voi ,de pe Liubianka ulitza ….

    • jet ma maimuta comunista dacopata

    • Ai dreptate! Dar incearca sa fii mai discret ca isi aduc astia aminte ca am trecut tacit in camera deputatilor autonomia „tinutului secuiesc”. Da! PNL – tradatori de tara! Nu ca noi psd istii patrioti! :)))

    • Inainte sa comentezi, ai citit articolul, trepanatule? Ia uite ce zice prietenul PSD, dl. Szijjártó
      „În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit programul”.
      Intelegi acum care-i treaba cu Ardealul? Asa faceau patrihotii pesedisti politica externa, cu intelegeri verbale, din ochi, departe de controlul parlamentului si ochii opiniei publice. Dar la imbracat costume nationale nici dracu nu va intrece, fmumankur de patrioti de carton!

    • Hopa, se pare că nici numele Transilvaniei nu mai este bine să-l pronunțăm că suntem trădători de țară dacă nu amintim obsesiv că teritoriul cutare este azi în componența unui stat unitar numit România. Nu a spus nimeni nicăieri în discursul de mai sus că Ardealul este separat de România dar s-a făcut referire la acestă regiune tocmai pentru că reprezintă subiectul unor discuții in cauză. Atitudinea asta de iritare în special a regățenilor când nu se specifică neapărat că-i vorba de România mai ales în cazul în care se vorbește despre Ardeal denotă mai degrabă o atitudine de nesiguranță. Suntem în continuare în mintea unora după 100 de ani de la unire un fel de copil zvăpăiat care dacă nu îl ți în lesă și nu îi amintești veșnic că el aparține familiei își ia lumea în cap si fuge la prima ocazie, ceea ce e trist. Așa cum vorbesc cehii despre Moravia și Boemia sau germanii despre Bavaria, Saxonia sau Westphalia așa avem si noi dreptu să ne referim la niște teritorii care ca și existență politico-statală au o vechime de 1000 de ani în comparație cu tânăra formă statală din care fac parte în prezent. Așa că puțin respect nu strică 🙂

  2. Greșit : conform datelor recensamantului oficial din 2011 sunt 1.227.600 de cetățeni români de etnie maghiară. 6,5% din populație. Diferența pana la cifra de 1,5 milioane pe care dl Sigartau o promovează este cam de 1,2 procente în plus comparat la populația României. Frumoasă incercare de Stratcom. ..

  3. Sintagma ~natiune de peste o mie de ani~ folosită în mod repetat de ministrul ungar pune un accent desuet și ușor ridicol pe tot ce spune. Cred că e singurul în Europa, care defilează cu această frază. Ca și cum, la venirea lor în Europa, aici ar fi fost un continent viran, nelocuit. Dealtfel, nu cred că poate constitui baza pentru pretenția respectului, mai ales în diplomație. Așa că…

  4. Pe scurt, in toate declartatiile noastre privitor la magariile „prietenilor ” maghiari, insistam ca noi ne abtinem de a fi mai categorici in raspuns ,din dorinta de a calma lucrurile, pt. instalarea unei bune intelegeri, etc..si.. la,la, la, iar ungurii ataca tot timpul, bazandu-se pe
    lasitatea noastra.Se vede treaba ca politica capului plecat a lui Melescanu continua .
    Aduceti-va aminte cum acel bosorog de Melescanu se adresa oficialitatilor maghiare sa intervina la populatia de origina maghiara ,dar cetateni romani, in conflictul cimitirului aflat pe teritoriul tzarii noastre.Asta, da,politica nationala si demna !
    Unde sunteti voi , Bratieni si Maniu !

    • Simpla vizita oarecum pe ne-pregatite (in sensul ca nu a fost programata cu luni si luni inainte) a guralivului, de altfel, ministru maghiar precum si faptul ca Orban s-a exprimat foarte retinut cu ocazia nuclearei lui Johanis, ca – ne mai gandim daca ne aplecam dupa manusa aruncata de romani (aproximativ ) – dovedeste foarte clar ca uneori e bine sa dai cu batul (ma rog, chiar par in cazul lui Johanis, nu-l acuz de finete, da asa-s ardelenii :-)). S-a pus piciorul in prag si cei de la Budapesta au cam fost luati prin surprindere, ei cei ce erau obisnuiti sa balacare Romania in continuu si sa isi si intinda nestingheriti caracatita de interese politico-economice a Fidesz in Ardeal.
      Asa ca te-as contrazice – de data asta au venit ca negocieze din pozitia de ghiocel! Ramane la latitudinea Romaniei in ce fel se vor derula relatiile de acum inainte – inchidem ochii in continuare, timp in care astia isi fac urat de tot de cap in Ardeal, sau tragem linie!

  5. Au schimbat tonul oficialii maghiari .
    Iohannis a inteles foarte bine ca daca bate saua la Bucuresti cu o declaratie patriotica, pricepe si iapa de Fidesz la Budapesta. Dupa 1000 de ani de marginalizare, oprimare si discriminare a romanilor transilvaneni in anul de glorie 1920 ne-am recapatat libertatea, autodeterminarea si controlul asupra teritoriilor strabunilor. Asta e Trianonul, reintregirea si consolidarea nationala dupa 1000 de ani de abuzuri austro-ungare fata de populatia majoritara romana din Transilvania.
    Ne respectati, va respectam.
    Altfel nu sunteti bineveniti aici nici acum si nici in viitor!

    • De acord, dar cu 1000 de ani mai ușor, ei au fost din 1526 după Mohaci timp de aproape 200 de ani sub turci si din 1699 sub austrieci.
      Transilvania nu le iese din cap niciodată punct.

  6. Ardealul e jefuit sistematic de romania! Cum ? prin impozitele care pleaca din ardeal spre bucuresti! Dragnea, a modificat procentul, a.i cred ca 45 % din tot profitul ardealului se duce in sud! Si de-aci se redistribuie spre hotii si asistatii sociali de teleorman!
    Jos pensiile speciale (toate) si reforma in administratie, resetarea aparatului de stat !!! Spargeti bula bugetarilor supradimensionati ca organigrama!!!!

    REFORME REALE! NU MAI FURATI BANII DE LA SARACI SA-i DATI SPRE BOGATI SI GRADATI AI SISTEMULUI CORUPT ROMANESC!!!

    • E tipic trolilor ungaro-rusesti sa spui ”cred ca 45 % din tot profitul ardealului se duce in sud”!
      Bucurestiul produce 25% din PIB-ul Romaniei !!
      Cat pastreaza fiecare judet din cat produce poti vedea mai jos:
      Bucurestiul pastreaza doar 11,2%, Clujul pastreaza 44%, Alba Iulia pastreaza 92%, Constanta pastreaza doar 14,4%, Bistrita Nasaud pastreaza 92,5% , Hunedoara 90,9%, Maramuresul pastreaza tot si primeste in plus, la fel Caras Severinul, Suceava, Teleorman, Dambovita, Olt, Vrancea, Tulcea, Neamt, Calarasi, Tulcea etc.
      https://www.gandul.ro/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892
      Eu nu sustin ca aceasta distributie e buna pentru ca nu am datele economice necesare insa e corecta pricipial, asta se intampla si in Uniunea Europeana pentru uniformizare si integrare economica, tarile mai bogate sunt contributori net iar cele mai putin dezvoltate cum e si Romania sunt beneficiari net, Romania a primit peste 30 de miliarde de euro nerambursabili de la intrarea in Uniune. Problema e ca atat banii europeni cat si fondurile nationale sunt tocate de gruparile infractionale psd-alde-udmr-ponta-udrea-etc.
      Solutia e scoaterea judetelor din ghearele mafiei psd-udmr-alde!
      Moldova e din pacate cea mai in urma datorita politicilor dezastruoase care au neglijat-o si in paralele fondurile alocate au fost tocate de baronii locali psd..
      800.000 de romani au pierit in WW1 pentru a avea Romania de azi.
      Sa nu ne batem joc de sacrificiul lor cu golanii din astea care fac jocurile dezbinarii si asmutirii separatisto-iredentiste.

    • melc, ochi ai în cap?!

  7. Pozitia ministrului nostru de externe, corecta si ferma. Nu trebuie sa raspundem la provocari. Adevarul este de partea noastra!

    • Daca raspundem la provocari , ce se intampla?
      Daca nu raspundem , am vazut ce se intampla.

    • Si crezi ca se sinchiseste Ungaria de „adevarul care e de partea noastra”?!
      Ungaria nu va renunta niciodata la tendintele revansarde si revizionsite!!
      Niciodata!
      Liderii Ungariei se culca si se trezesc cu Ungaria mare in creier!!

  8. N-am înțeles un lucru:
    – cum are minoritatea românească din Ungaria toate „instrumentele” dacă nu mai are Fundația Gojdu?!

  9. Bună ideea lui Aurescu pentru aceasta invitație. Buna și prestația la conferința!

  10. Spre comparatie cu Romanika, partidul la guvernare cu cover photo-ul ala de pe pagina FB, poate sa mearga in R Moldova sa faca declaratii neconstitutionale si poate sa faca programe economice fara acord….. si are „grija” de romanasii de peste granita.

    Ipocrizia romanesca at it’s best. Mai bine statea acasa dl Szijjartau ca nu facut nimic. Pierdere de timp tot ce au facut.

    • Compari pere cu mere!
      In Republica Moldova exista un procentaj de populatie vorbitoare de limba romana(ca nu punem botul la inventii sovietice) de cca. 80%. Procentajul populatiei de limba maghiara in ardeal este de cca. 20% (fata de maximul atins in 1910 de 31% – urmare a unei politici intensive de maghiarizare incepand cu 1869 cand erau doar 24%). Romanii in schimb au fost in Transilvania 59% in 1869 si 53% in 1910
      Teritoriul actual al republicii Moldova este jumate din fostul principat medieval Moldova, si a aparatinut de acesta timp indelungat(cca. sec XIV pana in 1812 + 1918-1944).
      Transilvania a apartinut de regatul Maghiar (sec XII – 1526 apoi 1868-1918 ).
      Actuala Basarabie nu a fost niciodata un principat sau voievodat in cadrul principatului Moldovei ci parte integranta!
      Transilvania in schimb a fost Voievodat de dinainte de cucerirea completa de catre regatul Maghiar, si ulterior, tocmai pentru ca organizarea maghiara s-a suprapus partial peste structuri existente. In plus, maghiarii nu au fost niciodata majoritari in Transilvania. Romanii(moldovenii daca vrei tu) in shimb au fost tot timpul majoritari in principatul moldovei.
      Asa ca lasa povestile de la Moscova si ramai la realitate!
      In plus – Romania nu acorda ajutoare sau finantari in republica Moldova pe criterii etnice! Nici macar cetatenia – poti sa fi fost rus cu bunici in Romania in perioada interbelica si te califici.
      Mastile si echipamentul medical trimis de Romania in Republica Moldova nu au fost distribuite pe baza de etnie, ci au fost date statului.

  11. Szijjarto, un escroc ca toti politrucii maghiari:
    „Reporterul G4Media.ro: E adevarat că Liviu Dragnea v-a dat acordul verbal pentru acest program?
    Raspuns: „În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit Programul. Am înțeles că dl ministru dorește să facem un acord scris și îl vom face.

    G4media, 12 Decembrie 2019.
    „Hunor Kelemen: Dragnea și Tăriceanu au dat OK pentru Programul Ungariei de investiții în Transilvania.
    Cotidianul transilvan Krónika a publicat, joi, un interviu cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, despre programul iniţiat de Ungaria pentru investițiile din Transilvania, pentru care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și-au dat ACORDUL în urma negocierilor din 2017 și 2018, conform declarațiilor liderului UDMR:
    ”Partea română a formulat câteva observaţii: una dintre acestea a fost aceea ca acordarea subvenţiilor să nu fie pe baze etnice, întrucât acest lucru nu este acceptat nici de reglementările UE, nici de cele naţionale. Cealaltă observaţie a fost aceea de a nu fi discriminatorie şi să fie conformă cu finanţările UE. Aşa am ajuns în punctul în care liderii coaliţiei guvernamentale de atunci au spus: în aceste condiţii programul poate demara. (…) Nimeni NU a solicitat un Acord scris, astfel că nu s-a realizat aşa ceva”, a spus Hunor Kelemen, citat de hirado.hu.

  12. Szijjarto, un escroc ca toti politrucii maghiari, una e intrebarea, altu-i raspunsul!
    „Reporterul G4Media.ro: E adevarat că Liviu Dragnea v-a dat acordul verbal pentru acest program?
    Raspuns: „În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit Programul. Am înțeles că dl ministru dorește să facem un acord scris și îl vom face.”

    17 Februarie 2018:
    „Au fost semnate contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei.
    Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei finanţată de guvernul Ungariei au fost semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.
    Cu ocazia semnării contractelor, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria a afirmat că autorităţile locale şi cetăţenii pot răsufla usuraţi, deoarece programul, în care mulţi nu a avut iniţial încredere datorită experienţelor negative anterioare, a fost demarat.
    Levente Magyar a considerat important faptul că Guvernul român a primit în mod POZITIV Programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a MULTUMIT în mod SPECIAL lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că FARA Sprijinul acestuia Proiectul NU ar fi ajuns în etapa actuală.”
    https://www.punctul.ro/au-fost-semnate-contractele-de-finantare-referitoare-la-programul-de-dezvoltare-economica-a-zonei-mures-campia-transilvaniei/

    Ciolacule, mare patrihot, depsre astea ce zici?!

  13. Nici românii și nici românii de etnie maghiară nu au voie să cadă în plasa unor politicieni vremelnici.

    • CORECT!!!!
      de asta romanii nu l-au votat pe Vadim sau Funar sau orice extremist.
      de asta maghiarii voteaza UDMR ?!?!?!
      inseamna ca maghiarii cad intentionat in plasa?

  14. Conform legii teritoriale internationale, omul sfințește locul și nu invers.

  15. „Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice …”
    Dada..vezi sa nu !

  16. Felicitari Dlui Bogdan Aurescu pentru pozitia ferma si corecta fata de vecini.

    • Cu vecina Ungarie trebuie pozitii dure, dupa ce alde Dragnea si Tariceanu si Melescanu au tradat in fata UDMR si a Ungariei dupa cum au cerut interesele PSD-ALDE care aveau nevoie de voturile UDMR la Modificarile aduse Legilor Justitiei in celebra Comisie Ciordache(care trebuia in final sa-l sacpe de puscarie pe Dragnea!), unde alaturi de Ciordache si Nicolicea de la PSD au mai facut parte Steluta Cataniciu(ALDE) si fostul actoras de mana a 2-a, absolvent de Drept dupa 50 de ani, UDMRistul Marton Arpad, mana dreapta alui Ciordache, „specialistul” in Drept care alaturi de ceilalti „specialsiti” au facut macel cu Legile din domeniul Justitiei, dupa placul lui Dragnea si al celorlalti posesori de dosare penale din PSD, ALDE, UDMR!!
      Marton Arpad, reprezentantul UDMR şi vicepreşedinte al Comisiei Ciordache, a cerut chiar eliminarea LEGII care reglementează funcţionarea DNA, pe motiv că ar fi degeaba: „Haideţi să o abrogăm şi am rezolvat problema!”, a spus acesta.

  17. Decat cu hotii de la bucuresti, cei care au distrus tot in ultimii 30 de ani, dar au amanetat si urmatorii 30 de ani, pt pensii si salarii; atunci mai bine cu ungaria/austria/grrmania!!!!

  18. Hotilor din adminstratia centrala, din justitie, armata, politie, servicii! De ce ne-ati imprumutat pe 30 de ani pt a avea voi, inconstientilor, pensii si salarii mai mari decat in au omologii in vestul europei!
    TRADARE DE TARA! Nu ne-ati intrebat inainte, ati facut-o in liniste! Criminali damboviteni! Praful si pulberea sa se aleaga de voi, sa nu aveti parte de imparteala banilor astora! Sa va luati lumanari de ei, voi si neamul vostru de hoti!

  19. Ungaria iese din sfera de importanta a UE . O natiune mica cu pretentii prea mari si daca ar avea Ardealul , ce te vei face cu romanii care vor deveni majoritari in multe judete si vor prelua conducerea . Vor doar voturi de la fraieri .