VIDEO Conferința anuală de presă a lui Vladimir Putin: Rusia este pregătită pentru un „duel high-tech” al rachetelor cu SUA / Invazia Ucrainei ar fi trebuit să înceapă „mai devreme”
Vladimir Putin și-a început conferința anuală de presă de final de an cu problemele economice, afirmând că Rusia înregistrează o creștere economică mai mare decât țările europene – cum ar fi Germania. BBC notează că afirmația este corectă, dar fără context: cconomia Rusiei este supraîncălzită, dar Putin preferă să folosească cuvântul „stabilă”.
🔴 #LIVE: 2024 Annual News Conference and Direct Line with the people of Russia by President Vladimir Putin https://t.co/AErwdVc2Lz
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) December 19, 2024
UPDATE 16:32 După patru ore și jumătate, Vladimir Putin părăsește scena
Liderul rus a răspuns întrebărilor timp de mai bine de patru ore și 31 de minute – conform graficului care s-a afișat pe ecran. Conferința anuală de presă a lui Putin s-a încheiat, potrivit BBC.
UPDATE 16:08 Putin se opune unei încetări a focului pe termen scurt cu Ucraina
Un corespondent al Televiziunii Chineze din Rusia l-a întrebat pe președintele rus Vladimir Putin dacă Kremlinul este pregătit să oprească focul în Ucraina, potrivit Sky News.
Putin a răspuns că, dacă luptele ar fi oprite pentru o perioadă scurtă, Ucraina ar avea ocazia să primească asistență și să se pregătească, în timp ce acum „inamicul nu poate consolida pozițiile în care s-a retras” din cauza epuizării echipamentelor militare și a personalului.
„Nu avem nevoie de o încetare a focului, avem nevoie de pace, pe termen lung și durabil, cu garanții pentru cetățenii ruși”, a spus Putin.
El a vorbit, de asemenea, despre încercările anterioare de a negocia un armistițiu pe termen scurt. Putin a declarat că este gata să discute această problemă, dar Volodimir Zelenski a refuzat de fiecare dată, inclusiv atunci când premierul ungar Viktor Orban a propus un „armistițiu de Crăciun” și un schimb de prizonieri.
UPDATE 15:28 Invazia la scară largă a Ucrainei ar fi trebuit să aibă loc „mai devreme”
Liderul de la Kremlin a fost întrebat ce ar face diferit dacă ar avea ocazia să se întoarcă în februarie 2022 – când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei.
Putin a răspuns: „Știind ce se întâmplă acum, în 2022 m-aș fi gândit că decizia ar fi trebuit să fie luată mai devreme”.
„Ar fi trebuit să începem să ne pregătim pentru aceste evoluții și pentru operațiunea militară specială înainte”, a adăugat el.
În ceea ce privește discuții cu Ucraina cu privire la un posibil sfârșit al războiului, Putin a precizat că nu va discuta cu șeful statului ucrainean, ci doar cu parlamentul, deoarece alegerile prezidențiale au fost amânate în acest an și nu îl consideră legitim pe Volodimir Zelenski.
UPDATE 15:00 Putin afirmă că relațiile dintre Rusia și China au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit până acum
Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel nemaiîntâlnit până acum, adăugând că cele două țări își coordonează acțiunile pe scena internațională și vor continua să facă acest lucru, potrivit The Guardian.
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca forțele sale să lanseze o invazie de amploare în Ucraina.
SUA afirmă că China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina prin furnizarea așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare, inclusiv microelectronică, care o pot ajuta să construiască arme, o acuzație pe care Beijingul o neagă.
UPDATE 14:12 Putin afirmă că Rusia este „dispusă la compromisuri” în timpul negocierilor de pace din Ucraina
UPDATE 13:53 Vladimir Putin se declară pregătit să se întâlnească cu Donald Trump „în orice moment”
Vladimir Putin a declarat că este pregătit să se întâlnească cu președintele ales al SUA, Donald Trump, „în orice moment”, pe fondul speculațiilor privind lansarea unui posibil proces de pace cu privire la Ucraina.
„Nu știu când îl voi vedea. El nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit cu el de peste patru ani. Sunt gata să o fac, desigur. În orice moment”, a declarat președintele rus la conferința sa de presă anuală de la Moscova, potrivit Le Figaro.
„Și voi fi, de asemenea, gata să mă întâlnesc cu el, dacă dorește”, a adăugat el. „Dacă ne vom întâlni vreodată cu președintele ales Trump, sunt sigur că vom avea multe de discutat”, a spus el.
Donald Trump a declarat luni că dorește să discute cu Putin și cu președintele ucrainean Zelenski pentru a opri „carnagiul” conflictului armat din Ucraina. Trump, care urmează să preia funcția în ianuarie, a promis în timpul campaniei sale electorale să pună capăt rapid războiului și a cerut deja o „încetare imediată a focului” și discuții, astfel încât europenii și ucrainenii se tem că ar putea forța Kievul să facă concesii majore și să ofere o victorie geopolitică Kremlinului.
UPDATE 13:41 Putin: Scuturile aeriene din România și Polonia nu pot opri racheta Oreșnik
Potrivit lui Putin, citat de cotidianul ucrainean Pravda, nici măcar scuturile de apărare aeriană desfășurate în România și Polonia nu sunt capabile să intercepteze o rachetă Oreșnik.
El a spus că, dacă experții occidentali cred că Oreșnik este o armă sovietică modernizată, atunci ei ar trebui „să organizeze un duel high-tech între Rusia și Occident”.
„Lăsați-i să aleagă o țintă, să zicem Kievul, și să-și concentreze acolo toate forțele de apărare aeriană, iar noi vom efectua un atac Oreșnik. Și să vedem ce se întâmplă. Noi suntem pregătiți pentru acest experiment, dar cealaltă parte este pregătită?”, a întrebat Puțin.
UPDATE 12:57 Rusia este pregătită pentru un „duel” al rachetelor cu SUA
Vladimir Putin a sugerat un „duel” al rachetelor cu SUA, care ar arăta ă noua rachetă balistică hipersonică Oreșnik a Rusiei ar putea învinge orice sistem american de apărare antirachetă. Putin a folosit racheta, care are capacități nucleare, ca o modalitate de a ridica miza și de a amenința Occidentul, potrivit The Guardian.
Abordând scepticismul occidental cu privire la Oreșnik, președintele rus a sugerat ca ambele părți să selecteze o țintă desemnată care să fie protejată de rachetele americane. „Suntem pregătiți pentru un astfel de experiment”, a declarat Putin.
Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreșnik asupra orașului ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, în ceea ce Putin a prezentat drept un răspuns la prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice americane Atacms și a rachetelor britanice Storm Shadows pentru a lovi teritoriul rus cu permisiunea Occidentului.
Surse americane și britanice au indicat la momentul respectiv că, în opinia lor, racheta lansată era o rachetă balistică experimentală cu rază intermediară de acțiune (IRBM), cu capacitate nucleară, care are o rază de acțiune teoretică de sub 5.500 km. Aceasta este suficientă pentru a ajunge în Europa din locul de unde a fost lansată în sud-vestul Rusiei, dar nu și în SUA.
UPDATE 12:46 Putin: Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare atunci când țările amenință Moscova
Liderul de la Kremlin a aprobat luna trecută modificări care stabilesc noi condiții în care țara va lua în considerare utilizarea arsenalului său. Doctrina spune acum că un atac din partea unui stat non-nuclear, dacă este susținut de o putere nucleară, va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.
El a fost întrebat în conferința de presă dacă „mesajul a fost primit din Occident”.
„Nu știu, ar trebui să-i întrebați pe ei”, a răspuns Putin.
Modificările aduse doctrinei, a explicat Putin, constau în faptul că „vorbim despre amenințările militare emergente… cum ar fi apariția sistemelor antirachetă”.
Potrivit lui Putin, dacă aceste țări creează o amenințare la adresa Rusiei, Kremlinul consideră că are dreptul de a folosi arme nucleare împotriva lor.
UPDATE 12:03 Putin afirmă că „victoria este mai aproape” în Ucraina
Liderul de la Kremlin a fost întrebat „victoria este mai aproape” în ceea ce privește “operațiunea militară specială” din Ucraina – cum numește Rusia războiul declanșat împotriva vecinului său.
Putin și-a început răspunsul punând două persoane să desfășoare un banner în spatele său, despre care spune că i-a fost dat de o brigadă de marină rusă, semnat de soldați activi, în aplauzele spectatorilor.
El spune că situația „se schimbă drastic” și că soldații ruși „recâștigă teritorii”, câte un kilometru pătrat în fiecare zi.
„Războiul este complicat… dar ne apropiem tot mai mult de rezolvarea sarcinilor noastre primare ale operațiunii speciale”, a spus el.
Putin a recunoscut „unele probleme” cu ceea ce el numește semnalul alarmant al inflației de 9,1% – o cifră este mai gravă pentru ruși decât creșterea economică.
Mesajul lui Putin a fost liniștitor, ca întotdeauna: „Situația este în general normală și stabilă”.
Anul trecut, rușii se plângeau de o penurie de ouă. Anul acesta se plâng de creșterea prețului untului și, în general, de costul alimentelor.
Statisticile furnizate de agenția de presă de stat Ria Novosti sugerează că costul „coșului alimentar de Anul Nou” este cu 11% mai mare decât anul trecut în toată Rusia.
Numai în Moscova, costurile au crescut cu 26% pentru alimente precum mandarine, mere, castraveți, conserve de mazăre, pește, pui și ouă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank