VIDEO Klaus Iohannis, declarații de presă înaintea reuniunii informale a Consiliului European: Atâta vreme cât războiul continuă efectele economice vor exista
Liderii europeni vor discuta, la summitul informal de la Versailles, care sunt investițiile prioritare care se permită Europei „decuplarea cât de mult se poate de gazele rusești”, a declarat președintele Klaus Iohannis, înainte de debutul reuniunii.
Klaus Iohannis a recunoscut că războiul din Ucraina afectează economic țările europene, inclusiv România, și „atâta vreme cât războiul continuă efectele economice vor exista și vor apărea”.
De aceea, liderii europeni vor discuta la summitul de joi și vineri „măsuri astfel încât energia să fie plătibilă, în special pentru consumatorul vulnerabil” și care să mențină prețurile „la un nivel cât de cât acceptabil”.
„Acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. Vrem să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și în paralel să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene”, a mai spus președintele.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, LIVETEXT:
- Începem imediat Summitul informal de aici, de la Versailles, de lângă Paris. Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici și este evident că tema cea mai așteptată, tema centrală a acestor discuții, va fi războiul din Ucraina, războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, și acest război deja se vede că are urmări în zona noastră și ne afectează, evident, și economic.
- Drept pentru care vom discuta Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă, știm cu toții, prețurile la energie au crescut, în special ca urmare a acestui război.
- Vom discuta Apărare, dar vom discuta și despre ce investiții trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele rusești, de energia care se importă acum din Rusia și, evident, pentru a asigura o independență strategică a economiei europene.
- O agendă foarte bogată – în chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum îi primim noi pe refugiații ucraineni, cum construim – și deja funcționează – centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă pentru Ucraina. Aceste chestiuni vor face obiectul discuțiilor în cadrul acestui Summit informal.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Domnule Președinte, ați menționat și dumneavoastră creșterea prețurilor. Uniunea Europeană vrea să reducă importurile din Rusia și înțelegem că veți discuta chiar și despre înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei. În acest context, ne putem aștepta la alte creșteri de prețuri, la carburanți, energie? Cu cât ar putea crește?
Klaus Iohannis: Prețurile la energie în urma pregătirilor pentru război și în urma războiului din Ucraina, este evident între timp. Și atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista și vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ține prețurile în așa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil. Este vorba și de măsuri în plan național, și știți că la noi s-au luat aceste măsuri și sunt deja pregătite măsuri pentru perioada de după 1 aprilie, dar vom discuta și măsuri europene, pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. Însă, da, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și, în paralel, să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene.
Jurnalist: Domnule Președinte, ieri în țară a fost o adevărată psihoză în legătură cu prețul la benzină, cozi de kilometri la benzinării. În ce măsură această panică are vreun motiv rațional și cum vă explicați că apar periodic informații, subiecte în spațiul public care induc panică?
Klaus Iohannis: O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false, și știți bine că Guvernul a pornit verificările astăzi de la prima oră, pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care, de fapt, a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe.
Jurnalist: Statul român este pregătit să facă față unor astfel de campanii de fake news? Vă așteptați și la alte astfel de tentative?
Klaus Iohannis: Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. De aceea, trebuie să fim foarte precauți. Și, da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii.
Jurnalist: Domnule Președinte, mâine veți avea o întrevedere cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris. Voiam să vă întreb dacă subiectul legat de Grupul de Luptă aliat va fi discutat, pentru că v-ați exprimat dorința ca acesta, ca decizia, iată, să fie luată cât mai curând. Și, în privința soldaților americani, ce așteptări aveți să crească acest număr?
Klaus Iohannis: Toate aceste chestiuni vor fi pe agenda discuțiilor de mâine. Și postura NATO pe Flancul Estic, soldații americani care au venit în România, Grupul de Luptă și multe alte chestiuni vor fi pe agenda discuțiilor de mâine. Dar asta voi detalia, după întâlnire, un pic mai mult.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii