G4Media.ro

VIDEO Klaus Iohannis: În guvern și în PNL se poartă discuții despre…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Klaus Iohannis: În guvern și în PNL se poartă discuții despre o posibilă ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi. E decizia lor dacă dau OUG sau poate își asumă răspunderea în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, într-o conferință de presă la Palatul Cotorceni, că în PNL și în guvern se poartă discuții pentru introducerea alegerii primarilor prin două tururi de scrutin prin ordonanță de urgență sau prin angajarea răspunerii în fața Parlamentului.

Totodată, el a negat informațiile că el ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să candideze la alegerile prezidențiale, deși șefa PSD le promisese liderilor partidului că nu va face acest lucru. Cel care afirmse că Dăncilă a decis să candideze după o discuție față în față cu Iohannis a fost secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu.

În ceea ce privește solicitarea fostului premier Dacian Cioloș de încheiere a unui pact național privind Educația, Klaus Iohannis a precizat că acest proiect este în faza de dezbatere, subliniind că el s-a ferit să aducă în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie sau ”doar pentru a obține o știruță pe Facebook”.

Întrebări:

  • Q: A apărut azi informația că ați avut o discuție cu Dăncilă în care ați convins-o să candideze la prezidențiale.
    A: Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu, PSD a convins-o să candideze și mai bine întrebați la ei de ce, pentru că rezultatul e bine cunoscut.
  • Q: Mutarea ambasadei din Israel, ar fi oportună?
    A: Eu nu mi-am schimbat abordarea. Fără îndoială e o temă interesantă. Rămân la opțiunea de a nu muta ambasada. E o decizie luată în UE să nu ne mutăm separat ambasadele, ci să facem împreună acest pas când condițiile vor fi îndeplinite. Care sunt condițiile? Statutul Ierusalimului trebuie clarificat între Israel și Palestina, ambele state revendică Ierusalimul. Nu discutăm în viitorul apropiat de o mutare a ambasadei
  • Q: Strategia pentru viitor a NATO include o dimensiune politică, ce înseamnă?
    A: Abordarea politică e absolut necesară, NATO e o alianță care se bazează pe valorile nord-atlantice. Acest lucru impune mai mult decât o abordare tehnică, militară – o abordare politică.
  • Q: Fostul premier Cioloș vă cere un pact național pentru educație cu toate partidele. Cum vedeți propunerea?
    A: Este un lucru important să discutăm despre educație. Probabil și în lumina studiului PISA. Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Eu am constatat la începutul primului meu mandat că educația are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. Acest proiect e în faza de dezbatere, iar când vom avea concluziile consolidate vom ajunge cu siguranță în faza în care voi prezenta partidelor acest concept și atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic. Acest lucru poate fi discutat la vremea respectivă. Eu m-am ferit să aduc în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook.

    • O condamnare paușală nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri punctuale nu ajută sistemul. Avem multe școli foarte bune, profesori foarte buni, copii cu rezultate excepționale. Avem însă discrepanțe majore. Toate treubie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod care să ne permită să reformăm sistemul. Eu sunt decis să merg mai departe cu proiectul România Educată.
  • Q: Doamna ministru (al Educației – n. red.) a spus că nu avem de ce să ne îngrijorăm.
    A: Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrjorat de la început, de aceea am început proiectul România educată. Problemele sistemice nu pot fi rezolvate punctual, nici măcar printr-o lege nouă.
  • Noi ne dotăm, dar garanția securității noastre stă în NATO și în SUA, partenerul nostru strategic. Dar ca să facem față solicitărilor, trebuie să fim foarte serioși. În NATO există discuții infromale care să evalueze dacă e suficient 2% sau nu, sunt membri NATO care cheltuie peste 3%. Aceste chestiuni în România nu au fost încă evaluate și discutate.
  • Q: Cum vedeți asumarea răspunderii guvernului pe desființarea Secției Speciale și pensionarea anticipată?
    A: asumarea răspunderii e un instrument bun pentru situații urgente sau când avem un guvern minoritar. Unde guvernul va constata că e nevoie de promovarea de legislație nouă, e foarte probabil să se abordeze tema și prin asumarea răspunderii. Am fost informat de guvern că e luată în calcul pentru rezolvarea chestiunea pensionării anticipate. Și chestiunea SIIJ se poate rezolva teoretic prin asumarea răspunderii.
  • Q: Luați în calcul consultări despre anticipate?
    A: Nu o să fac consultări formale, dar voi avea discuții informale, de lucru, cu liderii politici
  • Q: În rapoartele MCV se repetă schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi. Dar ministrul Justiției a demarat pe procedura veche. Ce garanții aveți că nu vor fi rezultatul unui troc politic?
    A: Vă garantez eu, pentru că vor ajunge la mine. MCV nu dictează politica internă, ci vine cu recomandări. În MCV s-a cerut îmbunătățirea procedurii, o mai bună transparentizare a procedurii. În legislație, chestiunea numirii se tratează foarte sumar. Pentru a face tot procesul mai transperent, trebuie lămurite câteva elemente intermediare și cred că dl ministru a făcut destul de bine aceste aspecte: când și cum se fac înscrierile, cum au loc interviurile. De când sunt eu președinte, nu s-au făcut numiri în urma trocurilor politice.
  • Q: Ați discutat cu ministrul Mediului despre defrișări?
    A: Da, am cerut date concrete. Personal îmi doresc să mă implic foate mult, tăierile ilegale trebuie stopate. A existat o întragă politică PSD de denigrare a mea, folosind fake news că aș fi prietenul unora care defrișează. Eu sunt de când mă știu un adept al mediului curat. Chestiunea mă preocupă, am discutat peste o oră cu premierul și ministrul Mediului. E nevoie de măsuri ferme, care să repună în funcțiune Garda de Mediu. Datele sunt de speriat. Jumătate din lemnul tăiat se taie ilegal. Am discutat în CSAT chestiunea, dar PSD nu a dorit să le pună în practică. PNL trebuie să vină cu măsuri în sprijinul oamenilor și al bugetului.
  • Q: Nu există riscul ca asumări repetate ale răspunderii guvernului să fie văzute drept semne de slăbiciune?
    A: Nu văd aceste riscuri.
  • Q: Ce se întâmplă cu implementarea rezultatelor Referendumului în Constituție?
    A: E nerealist să credem că dacă eu am câștigat prezidențialele cu un scor foarte bun, s-au schimbat raporturile de forțe din Parlament.
  • Q: De ce nu încercați să grăbiți alegerile anticipate?
    A: Vă reamintesc că am fost primul care a spus că își dorește alegeri anticipate. Discuțiile pe care le voi avea cu lideri politici țintesc și acest obiectiv.
  • Q: Eliminarea supraaccizei poate fi suportată de bugetul pe 2020?
    A: Am pus întrebarea premierului și m-a asigurat că se găsesc soluții. Supra-acciza a fost introdusă în mod mincinos de PSD. PNL a introdus un proiect legislativ pentru eliminarea ei.
  • Q: Alegeri locale în două tururi – e oportună OUG?
    A: Discuția se poartă și în guvern și în PNL. E decizia lor dacă dau OUG sau poate își asumă răspunderea în Parlament. Opțiunea mea e clară: două tururi la primari și alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor județeni
  • Q: Veți promulga eliminarea supra-accizei și abrogarea recursului compensatoriu?
    A: Da, le voi promulga. Dacă există nevoia unei corecții pe taxarea carburanților, se poate face. Eliminarea supra-accizei va duce la o scădere considerabilă a prețului carburanților.
  • Q: Când veți avea întâlnirile cu liderii politici?
    A: Voi planifica pentru zilele următoare.
  • Q: Premierul Orban a anunțat o posibilă modificare a legii pensiilor, dinspre PSD se vorbește că nu se dorește recalcularea pensiilor. Se mai pune problema acelei majorări de 40%?
    A: Premierul și ministrul Muncii mi-au explicat că sunt foarte multe inechități și trebuie reparate. În ce privește creșterea pensiilor, ne dorim să creștem pensiile.
  • Q: Ieri au trecut doi parlamentari de la PSD la PNL. Cum vedeți acest traseism?
    A: Tot traseism se numește. Mai mult nu pot să vă spun, nu am fost implicat.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • La summitul NATO am văzut că în media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate
  • NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianță a rezistat foarte bine timp de 70 de ani.
  • Pe bună dreptate, premierul Boris Johnson, la recepția sa, s-a întrebat retoric ”ce face această alianță atât de puternică?”, iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democrații autentice
  • Am avut discuții la summit despre temele vehiculate în spațiul public: împărțirea corectă a obligațiilor, viitorul NATO și câteva chestiuni concrete
  • Așa-numitul burden sharing, împărțirea sarcinilor, toată lumea înțeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Nu au existat niciun fel de controverse
  • A doua chestiune, care dăduse breaking news-uri, au fost solicitările de a evalua strategia pe termen lung. A fost discutată chestiunea și nu au apărut controverse. Dimpotrivă, toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție. Trebuie să răspunde la întrebări precum: Cine e inamicul nostru? Cum se relaționează NATO cu China? Trebuie să schimbăm abordarea față de Rusia?
  • În final, am decis cu toții să cerem secretarului general al NATO să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care va duce la o strategie.
  • În finalul întâlnirii de ieri pot spune că NATO e unită, puternică și are un viitor foarte bun
  • Am decis că și spațiul cosmic va face parte din preocupările aliaților
  • Au fost discutate chestiuni legate de Marea Neagră, dar și planuri de intervenție pentru flancul estic. Consider că acest summit nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România. Noi ne-am atins obiectivele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. N-are cine sa mai taie porcul …

    • Iohannis demonstreaza ca e doar un politruc ordinar. Nu va face in veci aliante cu USR+PLUS pentru binele Romaniei, ci doar incropeli electorale cu PSD/ALDE.

  2. Deja devine gretos!

    • gretos esti tu nenorocitule

    • Boule adi, ce crezi, va iesi sa declare ca a gresit atunci, in 2017, cand a promulgat, fara obiectii, legea recursului compensatoriu care a afectat pana acum, in multe cazuri decisiv, vietile a peste 500 de oameni normali?! Si isi va cere si scuze?! Ia spune tu, norocitule!

    • Radulescu, gandim si noi un pic?
      Cand a fost trimisa la promulgare, legea fusese deja trimisa la CCR, care deja se pronuntase ca legea e constitutionala. Presedintele (oricare ar fi fost in acel moment) nu putea altceva sa faca decat sa o promulge.
      Evident, acum, in retrospectiva, realizam cu totii ca a fost o manevra din partea anumitor politicieni, împreuna cu CCR, pentru ca legea sa fie promulgata in forma respectiva.

    • AlexPop, tu care le „gandesti” ingust si scurt, ce nu intelegi ca putea sa o intoarca in Parlament si dupa pronuntarea CCR?! Avea aceasta prerogativa, avea acest drept. Aaaaa, ca trebuia sa invoce alte motive decat de constitutionalitate, este adevarat, dar pentru asta trebuia sa „gandesti” un pic mai mult de 5 minute! Era greu pentru Administratia Prezidentiala sa coroboreze efectele directe ale legii (iesirea continua din inchisori) cu gap-ul creat de ministra MAI in efectivele de politisti prin indemnul de pensionare rapida, ca sa-si dea seama cam cum va arata viitorul societatii!
      Deci, unul din motive ar fi fost atentat la siguranta cetateanului, daca nu la siguranta nationala.
      Chiar daca legea ramanea nemodificata de Parlament, Presedintele ramanea in memoria cetatenilor ca nu a fost de acord cu aceasta forma a legii si a facut tot ce-a putut, dar nu i-a pasat de acest amanunt, lui ii pasa de alte lucruri pe atunci.
      Deci, scuteste-ma, tu si altii ca tine, care le „ganditi” de nu mai puteti!

  3. Ăăăăă, ăăăăă….

  4. O sapca pt. fiecare roman ? Pai din 240$ anual, per capita(calculat la 20 mil. de cetateni) iti iei niste toale … App, dam 2% si la anul, nu ? Ca doar Educatia poate sa zaca.

    • *Nu conteaza ca suntem prosti, conteaza ca suntem hotiti. Crescuti sa fim prosti, slugarnici, ‘cu frica lui Dumnezeu’ … Pai, v-am dat calculele aseara, cine a bagat de seama, WolframAlpha nu minte … trebuie sa ai putina minte.

    • **Minim …

  5. @ Radulescu Marcel De buna seama nu stiti ce inseamna o promulgare. Presedintele nu are drept de veto. El poate retrimite o lege o singura data, dar parlamentul nu are obligatia sa schimb ceva.

    • Evident ca omul nu are capacitatea de rationare si discernamant pentru a putea intelege ce drepturi are presedintele tarii. A vazit doar ce se repeta obsesiv pe la Latrina 3 si acum repeta si el pe unde apuca acelasi nonsens.

    • Doamne cati prosti sau cati copii pe-aici! Nu stiti, nu cititi, nu sunteti atenti, nu intelegeti!
      Vedeti-va de treaba voastra, daca va pricepeti la ceva!

    • Stie ce inseamna promulgare. Poti sa vezi ca la toate articolele din perioada aia il critica pe Iohannis pt ca nu promulga legile penalilor.

      Acuma are ordin sa-l critice pe Iohannis pt ca nu s-a opus si ar fi promulgat… o tampenie. NU va chinuiti sa mai convingeti postaci rusi ca ei o tin langa indiferent de argumente. Asta e jobul lor, sa semene ura, sa enerveze, sa discrediteze. Ignorati prostiile pe care le varsa.

      Si sa nu va surprinda ca nu sunt blocati indiferent de ce propaganda si minciunile pe care le ventileaza. Siteului ii convine, sunt in cardasie, pt ca le aduce trafic si postacii le platesc salariile.

    • Ia uite! Prost dupa prost!

  6. Doamne ce cârcotași sunteți!
    Măcar ați avut răbdare să îi ascultați răspunsurile, după informarea despre summitul NATO??
    Ce naiba e cu voi???
    E un bun orator, își alege cu grijă cuvintele, știe ce vorbește. Iar, față de alții care *apar* de nicăieri la TV vorbește corect românește, nu bate câmpii.
    Așa că, dragilor, luați exemplu sau ciocu mic!!

  7. Stai linistita, ca asta este doar parte din scenariul de fortare a alegerilor anticipate. Deci, da, Presedintele s-a decis pentru anticipate.

  8. La fiecare crestere a salariului minim, pentru nomenklatura se aplica principiul Caritas: prostii 1 leu, jemcherii 10-12.

    Sa ne spuna tovarasii guvernanti cat au crescut pensiile speciale in ultima luna ?

  9. Here Prezident, ar trebui susținută mai mult legea cu alegerea primarilor în 2 tururi. Așa scăpăm de jegurile astea PSD-iste

  10. Mamma mia.. Cât de „deștepți è romanul, Iohannis nu a avut ce să facă…!

  11. OK, doua tururi la primari e o logică, dar îmi poate explica de ce alegerea președinților de cj din rândul consilierilor? Asta ar lasă locul pentru negocieri obscure de gen parlament, care da mai mult, care mai cumpăra un Consillier, lumea votează da nu știe cine iese, pe când uninominal partidele vin clar cu un candidat, asta e, altfel te trezești apoi cu un penal, în imbecil, care a cotizat la partid…

  12. Exemplul unei localitati urbane din Romania . Considerati ca este firesc sa fie declarat primar candidatul care obtine 1800 de voturi ( dintr-un singur tur ) din totalul de 13.000 citi sint inscrisi pe listele electorale permanente ?