G4Media.ro

VIDEO Klaus Iohannis: Resping categoric propunerile de miniștri interimari. E obligația premierului…

Foto: presidency.ro

VIDEO Klaus Iohannis: Resping categoric propunerile de miniștri interimari. E obligația premierului să meargă în parlament pentru votul de validare / E ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi când în doi ani şi jumătate ai schimbat 3 guverne şi 80 de miniştri

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că respinge ”în mod categoric” propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru miniștrii interimari. Șeful statului a explicat că prim-minstrul are obligația să meargă în Parlament pentru a primi un vot de validare a guvernului după ieșirea ALDE din coaliție.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari.
  • Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare.
  • Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România.
  • Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului.
  • Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.
  • Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi!
  • Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.
  • Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice.
  • Dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav și este cu totul imputabil premierului, care avea obligația să se asigure, înainte de plecarea miniștrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată.
  • Această situație induce cel puțin două concluzii: fie doamna Dăncilă nu a știut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetență, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav pentru că pune în discuție loialitatea sa față de cetățenii României.
  • Este ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri.
  • Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister.
  • Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din Guvern!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Ăăâăă ……

    • „Ăăăă…Vă rog să-mi scuzați momentele de ezitare, dar educația primită îmi provoacă trac de fiecare dată când trebuie să rostesc sloganul consacrat cu o vară în urmă: MU13 PSD…!”

    • Parc-ai fi ecoul gândirii vasilicăi.
      gândire sf [At: DOSOFTEI, V. S. 52 / Pl: ~ri / E: gândi] 1 Facultate superioară a creierului omenesc cu care se ajunge la o cunoaștere a lumii. 2 Procesul de a gândi (1). 3 Rezultatul gândirii (2) prin care se conturează un gând (1), se formează o idee, o noțiune, o judecată Si: (înv) cugetare. 4 Rezultatul gândirii (2) prin care se formează o concepție amplă de natură morală, filozofică, religioasă, practică, estetică etc.

  2. Stirea asta trebuie coneata cu cea cu cocosul Maurice. E adevarat, fiecare cu ora lui…

    • „Klaus cocoșul…” Sună interesant. Să-i spuneți găinii Veo, care vă e sefă, că ora pentru MU13 PSD se modifică pentru că a sosit toamna și ziua s-a scurtat…

    • Scara!
      Aritmetica ne arata ca cadenta creste.
      Timpul mai scurt, mai putine ore, inseamna mai multe „calcari” pe ora.
      Cotcodancila doar va cârâi, nu mai are timp sa cotcodaceasca

    • Victor e postac PSD, aici sa distraga atentia de la catastrofa guvernarii PSD.

  3. Iohannis va pierde turul doi, Hai Barna.

  4. Iar ati dat navala ,mai zapacitilor . Inca nu stiti ca urma alege . La reeducare cu voi , am niste pile si va recomand sa incepti cu grupa mica de la gradinita .Intrati garantat la grupa dirigintei vio . Chiar si aia mici , fac mai frumos Ăăâăă …… ca voi. Hai ca nu am mai ris de mult . Nastere usoara , poate scrieti si voi vreo doua fraze , nu freze bai zevzecilor.

  5. Presedintele greseste. Avem precedent. Decizia CCR din 19/10/2009


    În concluzie, Curtea constată că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Preşedintele României în legătură cu emiterea de către Preşedintele României a Decretului nr.1.358 din 1 octombrie 2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.647 din 1 octombrie 2009. Dispoziţiile art.85 alin.(3) din Constituţie sunt aplicabile în situaţia numirii de noi membri ai Guvernului, iar nu în situaţia desemnării miniştrilor interimari, această din urmă procedură fiind guvernată de dispoziţiile art.107 din Constituţie.

    • O decizie a CCR nu arata ca cineva greseste, arata doar interesul de moment al Ccr. E de notorietate ca isi incalca deciziile proprii de la luna la luna.
      Oricum situatia e alta, schimbarea componentei politice a Guvernului …

    • Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare.
      Dupa ce aceasta cerinta este indeplinita se pot numi interimar ministri pe o perioada de maxim 45 de zile .

    • Sa înțelegem ca deciziile CCR sunt hune doar atunci când ne convin, când servesc argumentației noastre, dle Mario??

      Curtea când rezolva un conflict, ii da o soluție care se aplica in toate conflictele d acel fel. De asemenea, dacă a constatat exista unui conflict juridic de natura constituțională între doua autorități publice, înseamnă ca una și a încălcat atribuțiile sau a intervenind împiedicând exercitarea lor de către cealaltă, si pt ca deciziile CCR sunt obligatorii, ele impun p viitor Autorității vinovate d apariția conflictului obligația de a nu mai provoca unul d același fel, cu același obiect. Or, cam asta se întâmpla acum, dl Preș. ignora o decizie anterioară a CCR prin care s a statuat ca Preș nu poate refuza propunerea de miniștri interimari, schimbarea structurii politice a Guvernului implicând aprobarea Parlamentului numai in cazul numirii miniștrilor plini, nu a celor interimari. Pricepeți cum stau lucrurile ? :))

    • Cu scuze, dar pici intre scaune cu toata pregatirea ta de specialitate, Bogdan iv! Madam dancila cu guvernul ei de interimari trebuie sa mearga intai in parlament, pentru ca interimarii nu sunt alde, sunt psd, or prin ei se schimba componenta politica a guvernului. Dupa ce parlamentul se pronunta, se pronunta si presedintele.

    • Gabriela nu spui cum pica BOGDAN , adica cu susul in jos , sau cu josul in sus .

    • Adicatelea, ce daca vrem sa inlocuim mere cu pere, tot gem de visine iese si mai vrem sa il dam si altora sa il guste , poate vor spune ca e de mere.

  6. klause, vom fi tara cu cei mai multi milioanri in ieuro din pensii. ca jemecherii au si mai multe salarii si mai multe pensii. de la prostimea care este exterminata in spitale.

  7. Ce-a patit Iohan de a facut si azi declaratie de presa?! Chiar era necesar?

  8. Bravos natiune ,halal sa iti fie , judeci bine maestre Marcelus. te catarasi ca Jack din poveste , pe vrejul de fasui si vazusi inaltul cerului .

    • Nu pricepi ca sunt satul de Tanda si cu Manda astia doi?! Astia doi n-au facut altceva decat sa amane decizii, sa traga de timp pana se rupe si sa lase tara sa cada in groapa, doar ei sa ramana la suprafata. Spala-te cu Iohanis al vostru pe cap!

  9. E simplu, D-le Presedinte, dupa ce ati inscaunat 3 PM si alti 80 de ministri sa spune ti la sfarsit, dupa ce toti astia si-au frant gatul, ca nu-i mai vreti pe cei 3.

  10. Eu ca om care știe citi V-am spus toate astea, Dna Constantinescu, nu ca jurist. :))
    Dacă eu pic între scaune, mi e teama ca Dvs sa nu picați de papagal. Nu faceți decât sa repetați ce ați auzit p la altii (iar asta este o circumstanța atenuantă p care V-o acord, ca va consider naiva și nu rău-intenționată sau altfel).
    Astfel, legat de problema in discuție CCR a mai spus și in alte rânduri ca chestiunea componenței politice a guvernului se referă la miniștri plini, nu la cei interimari. La cei interimari singura condiție este ca ei sa facă parte din guvern (nu se poate desemna interimar o persoana care nu este membru plin al Guvernului la data desemnării). Așadar, dacă – sa spunem – in guvern sunt reprezentate 3 partide, iar unul (partidul X) are un post d ministru alocat și acel ministru decedează, nu se va schimba culoarea politica a guvernului dacă pt 45 d zile interimatul va fi asigurat d un ministru plin de la unul din celelalte doua partide reprezentate in guvern (o alta soluție nefiind posibila, pt ca, prin ipoteza, partidul X nu are in guvern și un al doilea minister, al cărui ministru sa asigure interimatul in locul celui decedat). Din acest exemplu “de scoala” poate reușiți sa pricepeți cum sta treaba. Eu zic ca nu e greu :). Și dl Preș. cunoaște lucrurile acestea dar o face p niznaiul :)). In orice caz, din fericire decizia nu e la niciunul dintre noi, ci la CCR. Iar de “pronunțat” se pronunța numai o instanța; referindu ne la procedura in cazul schimbării componentei politice a Guvernului (miniștri plini), Parlamentul “aproba”, iar Preș “numește”; asta, ca sa avem proprietatea termenilor, dacă tot ii folosim încercând sa arătam ca n pricepem :)).

  11. Asa pare cum spuneti, dar ,mereu fir-ar sa fie exista un dar (nu de la natura , ci un dar , pus mereu in balanta de oameni ) In justitie acest cuvint -dar- intervine mereu dupa un enunt cu valoare de adevar -dar-(iarasi dar ,ce cuvint exceptional )trebuie sa purcedem cu pasi marunti , atunci cind vrem sa aflam adevarul si daca putem face o cronologie in aflarea acestui adevar , cronologie a deciziilor ce trebuiesc luate functie de ceea ce Constitutia ne cere ,atunci vedem si care este ordinea in care aceste actiuni guvernamentale trebuiesc duse la indeplinire . Va invit cu drag ,sa ne spuneti BOGDAN, care este aceasta ordine , cronologie ,apoi putem discuta la nesfirsit pe ceea ce premierul cere CCR-ului . Hai , la lucru.

    • Ne-ati zapacit de tot . Ce doriti sa spuneti ? Am inteles bine sau ma insel ?Fiecare actiune , situatie guvernamentala , are o rezolvare obligatorie de infaptuit , decisa de o lege , dupa care se poate trece mai departe ?

  12. Secaturile din curtea constitutionala vor incerca sa se joace cu focul . Guvernul a fost unul de coalitie . Coalitia s-a spart ( prin plecarea ALDE ) . Prin urmare guvernul nu mai are sustinere politica in acest moment . Daca vrea sa demonstreze contrariul merge in Parlament sa arate poporului care este sustinerea parlamentara .

  13. Nu inteleg de ce vad mai sus un articol publicat in Septembrie 2019!
    Are cineva o explicatie?