VIDEO Comitetul privind coronavirusul s-a întrunit la Ministerul Sănătății / Streinu-Cercel: Riscul ca virusul să ajungă în România este mic. Lumea nu e speriată de coronavirus, e speriată de gripă / Rafila: E un sezon gripal obișnuit, nu există motive de îngrijorare până acum
Alexandru Rafila, Societatea Română de Microbiologie, și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, au precizat, luni, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, faptul că există un risc mic ca noul coronavirus să ajungă în România, că rata de mortalitate în cazul infectării cu acesta este de doar 2-4%, iar majoritatea îmbolnăvirilor sunt ușoare și se vindecă fără a fi diagnosticate și fără tratament.
Alexandru Rafila și Streinu-Cercel au precizat de asemenea că circulația virusului gripal sezonier este moderată, nu este epidemie de gripă, fiind cu aproximativ 20% cazuri mai puține decât în perioada similară de anul trecut.
„E un sezon gripal obișnuit, nu există motive de îngrijorare până acum”, a spus Rafila.
Pe de altă parte, miniștrii Educației și Sănătății au făcut apel la autoritățile locale să doteze școlile cu săpun, hârtie igienică și dezinfectanți, pentru că este în atribuția primăriilor să facă acest lucru.
„Nu suntem în anii 90 să nu fie bani la buget. E inacceptabil ca în anul 2020 să nu avem apă și săpun”, a spus Victor Costache.
Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a avut luni, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire de lucru, la care au participat şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, și ministrul Educației, Monica Anisie.
Principalele declarații:
Alexandru Rafila, Societatea Română de Microbiologie: Discutăm despre o boală care întrunește toate caracteristicele de urgență globală. În China evoluează rapid numărul de cazuri confirmate. Cifrele globale nu s-au schimbat. Chiar dacă discutăm de aproape 3000 de cazuri în China discutăm de 80 de decese, deci mortalitatea de 2-4%. În afara Chinei, îmbolnăvirile sunt doar la persoane care au fost în China sau au fost în contact cu persoane din China.
Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balș”: Majoritatea sunt forme ușoare – 75%.
În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.
Riscul ca virusul să ajungă în România este mic. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pecienți.
Sunt declarate 51 de persoane vindecate.
Alexandru Rafila: Majoritatea s-au vindecat chiar dacă nu au fost diagnosticați, pentru că au avut forme ușoare.
Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balș”: Nu avem de ce să monitorizăm comunitățile de chinezi din România.
Alexandru Rafila: Nu doar chinezii se îmbolnăvesc. E un virus cu receptivitate generală.
Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balș”: Urmărim persoanele care intră în țară și vin din China, după 14 zile sistăm monitorizarea.
Noi ne așteptăm să intre persoane aparent sănătoase. Măsurile pe care le-am discutat au luat în considerare și acest aspect.
La „Matei Balș” în minivacanță au venit 1592 de persoane din care peste 639 aveau gripă, deși eu am făcut apel ca persoanele cu diagnostic să stea acasă.
Nu există teste rapide pentru noul coronavirus.
Lumea nu e speriată de coronavirus. Noi am spus clar: nu avem niciun caz și lumea nu e speriată. Lumea e speriată de gripă și nu știu cum se face că de fiecare dată e speriată în sezonul de gripă. Rugămintea mea e să se sperie prin martie-aprilie și să facă demersurile pentru ca în toamnă să aibă vaccin.
Primele 10 cazuri de coronavirus vor fi dirijate la „Matei Balș”.
La sosirea în aeroporturi vor fi chestionare pe care să le completeze pasagerii. Dacă un comandant de aeronavă atenționează că are cazuri de pacienți bolnavi, procedura e ca avionul să fie tras pe o pistă laterală, debarcați pasagerii imediat și vine echipa medicală și preia bolnavul și îl transportă la „Matei Balș”.
Nu există risc pentru ambulanță sau ambulanțier, vor purta măști.
Grupul din Mioveni e sănătos, nu prezintă niciun fel de simptome. Va fi tratat ca orice pasager care vine din zona respectivă.
Nu trebuie să punem drobul de sare deasupra capului. Avem o situație, știm cu ce ne confruntăm, coronavirusurile sunt de când lumea. Important e să identificăm acei pacienți de urgență zero.
Alexandru Rafila: Sunt echipe OMS chiar la Wuhan. Lucrurile nu sunt diferite față de cele relatate de autoritățile chineze.
Fiecare stat implementează recomandările OMS. Nu există alte măsuri suplimentare pe care am putea să le punem noi în practică.
Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balș”: Izolarea voluntară la domiciliu se va reglementa din nou, cum a fost și în timpul pandemiei de gripă.
La început, simptomele seamănă cu gripa, dar fără febră. Febra apare în 24-48 de ore și este mare – 39-40 de grade.
Alexandru Rafila: Circulația virusului gripal e moderată. Nu e epidemie de gripă, există intensificări ale virusului gripal în unele zone, cum sunt București, Brașov. Sunt cu aproximativ 20% cazuri mai puține decât în perioada similară de anul trecut. E un sezon gripal obișnuit, nu există motive de îngrijorare până acum.
Victor Costache, ministrul Sănătății: De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero.
De mâine dimineață se poate identifica coronavirusul la „Matei Balș” și ulterior va fi și în celelalte centre din țară.
Am luat legătura cu CNAS pentru implementarea concediului medical pentru cei din ansamblul de la Mioveni care sosesc mâine din China.
Sunt argumente pro și contra pentru termoscannere în aeroporturi, dar este important să avem măcar pe două-trei aeroporturi pentru a fi pregătiți și pentru alte situații.
Monica Anisie, ministrul Educației: Am solicitat inspectorilor școlari generali să facă fiecare unitate de învățământ solicitare către primării pentru a avea săpun, dezinfectant, apă. Toate aceste lucruri sunt în administrarea autorităților locale, care ar trebui să doteze cu tot ce e necesar. Acest lucru trebuia făcut tot timpul, nu acum, când e o situație. În 2016, când eram secretar de stat, am trimis o notă către unitățile de învățământ și către primării ca să existe săpun și ce e necesar.
De semnalat trebuie să semnaleze cadrul didactic către conducerea școlii, iar conducerea să semnaleze la inspectorat.
Noi nu avem în atribuții, dar putem să solicităm autorităților publice care nu și-au făcut datoria să ajute școlile. Am făcut apel către primari să dea concursul unităților de învățământ.
Cadrul didactic nu face triajul copiilor, pentru că nu are competență.
Victor Costache, ministrul Sănătății: Trebuie să continuăm dialogul cu autoritățile locale. Dezvoltarea medicinei școlare e o priotate pentru toți. Nu suntem în anii 90 să nu fie bani la buget. E inacceptabil ca în anul 2020 să nu avem apă și săpun.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.