LIVE VIDEO Nava spațială japoneză „Moon Sniper” a aselenizat/ Japonia devine a cincea țară care ajunge pe satelitul natural al Pământului
UPDATE 19:24 Președintele Jaxa, Hiroshi Yamakawa, a confirmat că nava spațială Slim a aselenizat pe Lună.
Un al doilea oficial de rang înalt al Jaxa, Hitoshi Kuninaka, spune că nava comunică cu camera de control de pe Pământ.
Cu toate acestea, se pare că generatoarele solare nu funcționează în acest moment, ceea ce înseamnă că se bazează în întregime pe bateria sa, transmite BBC.
Ambele rovere lunare au fost desfășurate cu succes înainte de aselenizare, potrivit agenției spațiale japoneze, a relatat The Guardian.
Atât Lev-1, cât și Lev-2, roboți de mărimea unei palme, au fost desfășurați cu succes înainte ca nava spațială să aselenizeze pe Lună, afirmă un oficial din cadrul agenției spațiale japoneze.
Lev-1 este proiectat să sară și să facă măsurători cu un termometru, un monitor de radiații și un senzor de pantă la bord.
Lev-2, un minirover în formă de bilă proiectat împreună cu Takara Tomy, firma de jucării din spatele Transformers, este menit să se deschidă, dezvăluind două camere de luat vederi.
UPDATE 18:32 Încă așteptăm confirmarea de la agenția spațială japoneză Jaxa că modulul său Slim a aselenizatși este în siguranță.
Interesant este faptul că radioamatorii raportează semnale puternice venite de pe Lună în frecvențele așteptate de la Slim, potrivit BBC.
Iar rețeaua Deep Space Network a NASA, care comunică cu navele spațiale, indică faptul că primește semnale de la Slim.
UPDATE 18:16 Există unele discuții online (toate neconfirmate oficial) potrivit cărora modulul de aselenizare ar fi reușit să aselenizeze cu succes, dar apoi s-a răsturnat, notează The Guardian.
Această aselenizare a fost ieșită din comun, deoarece a avut loc pe o pantă.
Ca parte a modalității unice de aselenizare, nava SLIM ar fi trebuit să se răstoarne ușor, dar s-ar putea să se fi răsturnat prea mult.
UPDATE 17:29 Oficialii japonezi anunță că vor întrerupe transmisiunea în direct și continuă să verifice starea navei. O conferință de presă va începe în curând.
UPDATE 17:26 În transmisiunea în direct a agenției spațiale japoneze nu se aud aplauze, probabil pentru că încearcă cu nervozitate să confirme că aselenizarea a fost un succes.
UPDATE 17:24 Oficialii spun că „verifică starea” în care se află modulul Slim.
Datele spun că acesta a aselenizat, dar ei evaluează informațiile telemetrice.
UPDATE 17:21 Nava spațială japoneză „Moon Sniper” a aselenizat pe suprafața Lunii.
Va dura până la o lună pentru a verifica dacă SLIM a atins obiectivele de precizie, a precizat agenția.
Agenția japoneză de explorare aerospațială a încercat să facă o aselenizare la mai puțin de 100 de metri de ținta prestabilită.
Japonia este acum a cincea țară care a ajuns pe Lună, după Statele Unite, Rusia, China și India.
UPDATE 17:19 Nava spațială japoneză se află acum la 500 de metri distanță de Lună și analizează solul pentru a identifica dacă existe obstacole.
UPDATE 17:17 Modulul Slim se află la 5 km deasupra suprafeței lunare și se află în modul „coborâre verticală”, partea finală a procesului de aselenizare.
UPDATE 17:15 Cinci minute până la aselenizare.
Motoarele navei au început să pornească din nou pentru a o încetini înainte de aselenizare.
UPDATE 17:14 Odată ce va aseleniza, nava Slim se va răsturna planificat.
Locul de aselenizare se află în apropierea unui crater și, prin urmare, are o pantă de 15 grade, spune agenția spațială japoneză.
Prin urmare, modulul are o „metodă de aselenizare în doi pași”, în care sistemul principal de aselenizare atinge mai întâi solul și apoi se rotește înainte pentru a se stabiliza.
Iată cum ar trebui să arate:
UPDATE 17:12 Oficialii spun că traiectoria navei spațiale se potrivește cu ceea ce a fost planificat.
UPDATE 17:07 Sonda „scanează acum suprafața” și caută un loc de aselenizare, spun oficialii agenției spațiale.
Centrul spațial japonez precizează că nivelul combustibilului este în scădere, iar coborârea va începe în curând.
Ilustrația de mai jos arată traiectoria planificată a navei spațiale.
UPDATE 17:04 Coborârea motorizată (care va începe în aproximativ 10 minute) va începe de la 15 km deasupra suprafeței lunare, spun oficialii agenției spațiale japoneze, citați de The Guardian.
Coborârea verticală va începe de la 7 km.
Chiar înainte de aselenizare, la 2 metri, sonda va elibera două mici rovere.
UPDATE 17:00 Japonia începe numărătoarea inversă pentru ceea ce ar putea fi prima sa aselenizare cu succes pe Lună.
Nava spațială robotizată SLIM, care a fost lansată în septembrie anul trecut, este așteptată să aselenizeze pe Lună în jurul orei 17:20, ora României.
Robotul a început operațiunile de aselenizare și o aselenizare ușoară ar trebui să aibă loc în 20 de minute, dacă totul decurge conform planului.
În următoarea oră, este de așteptat ca Japonia să intre în istorie, devenind a cincea țară care reușește să aselenizeze cu succes pe Lună.
Context
Japonia este pe cale de a deveni a cincea țară care aselenizează pe Lună, în ceea ce ar reprezenta o răsturnare de situație, în timp ce încearcă să se alăture unei curse spațiale globale axate pe dezlegarea misterelor peisajului lunar, relatează The Guardian.
Dacă totul decurge conform planului, nava Smart Lander for Investigating Moon (Slim) își va începe coborârea pe suprafața stâncoasă a Lunii vineri la miezul nopții (15:00 GMT), urmând să aselenizeze aproximativ 20 de minute mai târziu, potrivit Agenției japoneze de explorare aerospațială (Jaxa).
Misiunea va determina dacă nava spațială își merită porecla de „Moon Sniper” („lunetistul lunii”) – o referire la capacitatea sa de a aseleniza cu o precizie fără precedent în condiții notorii de dificultate.
Oficialii Jaxa speră că tehnologia de precizie va permite ca nava ușoară să aselenizeze la mai puțin de 100 de metri de o țintă prestabilită pe suprafața Lunii – o îmbunătățire dramatică față de misiunile anterioare, în care zonele de aselenizare măsurau mai mulți kilometri.
Succesul ar marca o tranziție de la o eră de „aselenizare unde putem” la una de „aselenizare unde vrem” pentru misiunile viitoare, a declarat Jaxa.
De asemenea, ar adăuga Japonia pe o listă scurtă de țări care au realizat această performanță – SUA, Uniunea Sovietică, China și India – și ar atenua dezamăgirea provocată de recentele eșecuri ale programului său spațial.
În noiembrie 2022, Japonia a abandonat încercările de a aseleniza pe Lună sonda lunară Omotenashi, iar în aprilie 2023, un start-up japonez care urmărea să devină prima firmă privată care să aselenizeze pe Lună a pierdut contactul cu nava sa după ce a făcut o „aselenizare dură”.
Slim a intrat pe orbita lunară în ziua de Crăciun, la 110 zile după lansarea sa din septembrie, care a urmat unei decolări eșuate în luna mai și a două amânări în august, din cauza vremii nefavorabile. Este de așteptat ca aceasta să aselenizeze pe un crater unde se crede că mantaua lunară – stratul interior adânc de sub scoarța sa – este accesibilă la suprafață.
„Rocile expuse aici sunt cruciale în căutarea originilor Lunii și ale Pământului”, a declarat Tomokatsu Morota, profesor asociat la Universitatea din Tokyo, specializat în explorarea lunară și planetară, pentru Agenția France-Presse.
Misiunea ar putea, de asemenea, să examineze modul în care ar putea fi exploatate potențialele resurse de apă pentru a ajuta la construirea de baze pe Lună. Posibilitatea comercializării lunare ar depinde de existența sau nu a apei la poli, a spus Morota.
Jaxa a aterizat o navă spațială pe un asteroid în viteză în 2019, dar experții spun că provocările sunt mai mari pe Lună, unde gravitația este mai puternică.
Nava, a cărei tentativă de aselenizare va fi transmisă în direct, va avea doar o singură încercare de a reuși să aselenizeze cu succes, ceea ce înseamnă că precizia va fi esențială dacă va aseleniza pe o zonă înconjurată de roci, pe care le va examina cu o cameră, a adăugat Morota.
Slim este echipat cu un robot „rulant” – un rover sferic puțin mai mare decât o minge de tenis, care își poate schimba forma pe măsură ce se deplasează pe conturul suprafeței lunare. Dezvoltată în comun de Jaxa și de producătorul japonez de jucării Takara Tomy, sonda apare într-un joc video lansat online de Jaxa, în care jucătorii sunt invitați să facă propria lor aselenizare pe Lună.
O misiune reușită ar marca implicarea Japoniei într-o nouă eră a explorării lunare, la câteva luni după ce India a devenit prima țară care a reușit să aselenizeze o navă fără echipaj în apropierea polului sud al Lunii, în mare parte neexplorat.
Au trecut 54 de ani de când oamenii au pus pentru prima dată piciorul pe suprafața lunară – iar ultima misiune cu echipaj a avut loc în 1972 – dar guvernele și companiile private nu și-au pierdut niciodată fascinația față de satelitul Pământului, pe fondul unei convingeri puternice în rândul oamenilor de știință că acesta are o sursă accesibilă de apă.
Însă misiunile lunare sunt pline de probleme. Săptămâna trecută, un modul privat american de aselenizare pe Lună a eșuat pe drum, după ce a avut o scurgere de combustibil și a era de așteptat să cadă înapoi în atmosfera terestră și să ardă. Nasa a anunțat un calendar întârziat pentru trimiterea oamenilor pe Lună în cadrul programului Artemis. Rusia, China și alte țări, inclusiv Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite, plănuiesc, de asemenea, misiuni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu