Nelu Tătaru, în Parlament: Nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxați, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viața de dinainte de Covid
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, unde a fost invitat la inițiativa USR la „Ora Guvernului”, că epidemia nu s-a încheiat. „Dacă astăzi suntem un pic mai relaxați, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viața de dinainte de Covid”, a adăugat ministrul.
Nelu Tătaru a precizat că România are 74 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori și o fatalitate de 6% și că suntem în faza de platou a epidemiei.
Daniel Suciu (PSD) a susținut că din 15 mai se propune o relaxare, dar nu suntem pregătiți, nu suntem pe o curbă descendentă a epidemiei și suntem țara cu cei mai puțini oameni testați. Suciu a anunțat că proiectul pentru starea de alertă trimis de Guvern va fi modificat în Parlament.
Tudor Rareș Pop (USR) a cerut o situație a infecțiilor nosocomiale cu Covid-19.
„Încercați să reporniți serviciile de sănătate, pentru că azi dacă nu ai boala Covid-19 nici nu exiști”, a cerut și deputatul UDMR Vass Levente.
G4Media.ro a transmis LIVE principalele declarații
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății:
Nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxați, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viața de dinainte de Covid.
Veți avea un răspuns în discuții față în față sau în scris.
Într-o lună și 2 săptămâni n-am precupețit niciun efort pentru a face ce e bine pentru corpul medical și populație. Dacă în urmă cu 6 săptămâni aveam un corp medical fragilizat, acum avem un corp medical în prima linie. Astăzi mă mândresc cu ei. Chiar dacă uneori au fost huliți, astăzi fac ce trebuie.
Un sistem medical care suferă de 30 de ani, care de două luni e în pandemie, nu poți să îi ceri imposibilul.
Corneliu Buicu (PSD):
PNL și președintele Iohannis vorbeau despre alegeri anticipate și nu despre procurarea de materiale de protecție și materiale sanitare, în ianuarie și februarie.
De ce bugetul Sănătății a fost mai mic cu 23% deși se știa de epidemie.
PSD a pus siguranța și sănătatea românilor pe primul plan.
„Guvernul lu Covid” în loc să testeze populația era preocupat doar de schimbarea lui Raed Arafat.
Varujan Vosganian (ALDE):
Nu vă mai lăudați cu eficiența dvs., dle ministru, pentru că toate statele din regiune, plus țările baltice și țările din cauza nu au nici jumătate din numărul de decese din Belgia. Este clar că un profil genetic.
România stă cel mai prost dintre toate statele din regiune.
Spuneți dacă aveți o evaluare a victimelor colaterale a luptei cu acest virus, când bolnavii cronici au fost lăsați deoparte.
Dacă scoți 3-4 județe, România nu are epidemie. De aceea, de a face stare de alertă pe tot teritoriul țării e disproporționat. De ce trebuie să stai cu masca pe figură sau să fie totul închis într-un județ în care de o săptămână nu mai e niciun caz?
Nicolae Bănicioiu (Pro România):
Poate aflăm răspunsul la întrebarea câte persoane au fost testate. Nu putem spune că într-un anumit județ nu s-au făcut teste pentru că nu a vrut un anumit șef de CJ. Să ne explicați de ce sunt diferențe mari de număr de teste între județe.
Vass Levente (UDMR):
De săptămâna aceasta vom avea mai mulți vindecați decât bolnavi activi. Să modificăm raportarea și să spunem câte cazuri sunt active.
Când sunt numai 250 de oameni la terapie intensivă și vă felicit, atunci e ciudat că în fiecare săptămâna inaugurăm spitale în săli de sport imense.
Un tânăr farmacist sau medic stomotalog își poate susține activitatea singur numai trei luni.
Dacă sunteți un simplu ministru spectator, dacă arătați la tv săli mari pline cu paturi faci ca omul să nu-și recunoască boala și să nu meargă la spital.
Nu lăsați ca șefii dvs. peste umăr să vă spună ce trebuie să faceți, luați bisturiul și tăiați unde trebuie și noi vă vom urma, dar atunci când deciziile sunt medicale, nu când de la oră la oră se aud păreri de la mâna a doua, a treia din operație.
Încercați să reporniți serviciile de sănătate, pentru că azi dacă nu ai boala Covid-19 nici nu exiști.
Tudor Rareș Pop (USR):
Câte persoane distincte au fost testate? Câte persoane din centrele de rezidență au fost testate?
Nu se vorbește despre infecțiile nosocomiale cu covid din spitale, în centrele de dializă, în centrele pentru vârstnici. Câte decese avem din cauza acestor infecții nosocomiale.
Oamenilor le este frică să meargă la medic în această perioadă, medicilor le este frică să îngrijească pacienți.
Florin Roman (PNL):
Nu se fac testări în județele pe care le conduceți dvs. din punct de vedere administrativ.
Guvernul a făcut ce trebuie, a gestionat această criză pe cât de omenește posibil.
V-ați fi dorit ca acest guvern să fie făcut vinovat de ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Faptul că avem decese mai puține decât alte țări care au pornit epidemia odată cu noi arată că oamenii ăștia și-au făcut treaba.
Daniel Suciu (PSD):
Dl Streinu Cercel a fost demis pentru prostia pe care ați spus-o dvs. că îi veți lua pe cei peste 65 de ani de la domiciliu și îi veți închide în centre.
Apoi șeful dvs. a spus că după 15 mai veți deschide școlile.
Nu a fost niciun experiment cu școlile în Franța, așa cum au spus președintele Iohannis și premierul Orban.
Până azi nu am văzut niciun indicator epidemiologic care să fundamenteze decizia. Înlocuiți niște restricții cu alte restricții.
Cum respectați jurământul de medic, dacă luați decizii după ureche?
Toate statele responsabile au început relaxarea după mai mulți indicatori epidemiologici. În statele care au decis relaxarea, curba îmbolnăvirilor este descendentă.
Nu suntem pe curbă descendentă, nu ați luat toate măsurile ca această pandemie să fie oprită. Nu știți nici astăzi câți români au fost testați, doar câte teste au fost făcute. Există pacienți care au făcut 7 teste.
OMS recomandă relaxarea măsurilor când riscul de import din afara țării este limitat. Cum este limitat când am permis exportul a mii de români în afara țării, care se vor întoarce?
Cum cunosc toți cetățenii riscurile când nu le cunoaștem nici noi, nici dvs., iar miniștrii din Cabinetul Orban fac declarații contradictorii?
Știm că din 15 mai se propune o relaxare a măsurilor, dar nu suntem pregătiți. Românii vor putea circula liber din 15 mai, pentru că ați întârziat până și cu proiectul pentru starea de alertă, care trebuie modificat.
Testați, dle ministru! De ce nu ați testat până în 15 mai? Suntem în continuare țara cu cei mai puțini oameni testați.
Statisticile triumfaliste nu țin de realitate, iar realitatea este că habar nu aveți ce faceți.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății:
Atât timp cât voi fi în funcție voi răspunde prezent de fiecare dată Parlamentului.
În această perioadă, sistemele medicale din întreaga lume trebuie să facă față unui dușman nevăzut și perfid. Sistemul medical românesc vine din urmă cu multe neajunsuri: personal insuficient, lipsa investițiilor, lipsa echipamentelor.
Am intrat în această luptă cu mâinile goale. Am avut cazuri când lipseau și lucrurile curent. Am pornit cu un laborator RT PCR și am ajuns la 75.
România are 74 de cazuri la suta de mii de locuitori și fatalitate de 6%. Suntem într-o fază de platou a epidemiei. S-a evitat aglomerarea spitalelor.
Măsuri:
– organizarea cadrului de intervenție. MS a fost preocupat de organizarea răspunsului încă din fază incipientă e pidemiei.
Statele au acționat empiric, existând măsuri contradictorii sau reveniri asupra abordării.
Am avut ca reper recomandările OMS și Comisiei Europene.
Au fost constituite rapid noi structuri, au fost aprobate instrumente de reglementare. Încă din 23 ianuarie a fost aprobat ordinul MS pentru constituirea grupului de lucru de management și a grupului științific.
Obiective: prevenirea răspândirii bolii în populație și crearea mecanismului de intervenție
Am fost în măsură să identificăm primul caz de pe teritoriul României și a cazurilor de răspândire incipientă.
S-a ajuns la circa 11.000 de teste pe zi.
S-a instituit control rapid epidemiologic la frontiere.
Emanuel Ungureanu (USR):
Suntem în pandemie și trebuie să ieșim din hoție și prostie.
La Cluj a fost închiriat un spital privat care stă gol.
Omul care controlează Unifarm nu ar putea fi nici bișnițar într-un bazar. A cheltuit milioane de lei pe echipamente proaste pe care acum nu știe cum să le împingă în Moldova sau în spitale care s-au descurcat mai bine pe cont propriu
Când vor fi trimise controale în județul Suceava.
Se suprapune peste criza de coronavirus și criza de rujeolă.
V-am cerut transparență, pentru ca toate spitalele să comunice transparent nevoile. La SJU Cluj, după ce s-au umplut depozitele din donații, managerul pe care trebuia să îl demiteți de anul trecut a cumpărat de un milion de euro de la prieteni.
Pensionarii săraci cu ce își vor plăti măștile, dacă trebuie să aleagă între pâine și măști.
Sentimentul de siguranță ni l-ați dat în primele săptămâni în care ați fost în țară și foarte bine ați făcut. Acum trebuie să vă întoarceți în minister să dați și acolo cu prașila, pentru că de acolo pornește corupția.
În România se mai moare de cancer, boli cardiovasculare, nu e normal să avem spital cu 80% absență. La Pitești, medicii nici nu au coborât să vadă pacientul în UPU gol. Nu e normal să plătim salarii pentru medici care refuză să trateze pacienți.
Decizia de a-l invita pe ministrul Sănătății a fost luată săptămâna trecută în şedinţa Biroului permanent, la solicitarea grupului parlamentar al deputaţilor USR.
Nelu Tătaru le-a prezentat parlamentarilor măsurile luate în lupta împotriva coronavirusului.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii