G4Media.ro

VIDEO Iohannis la deschiderea anului școlar: ”Unii politiceni se tem de școală.…

VIDEO Iohannis la deschiderea anului școlar: ”Unii politiceni se tem de școală. Aici sunt formați oameni care le taxează erorile de logică și de exprimare / În loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat”

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, cu ocazia debutului noului an școlar, că unii politiceni se tem de școală deoarece acolo ”sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și, mai nou, destul de des, de exprimare”.

Șeful statului a lansat și o serie de critici la adresa modului în care guvernul gestionează Educația, subliniind că în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat, se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susțină examenul de evaluare națională sau se propune repartizarea automată spre școli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini.

Klaus Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Școala Gimnazială ”Ferdinand I” din București.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Mă bucur că am ocazia să fim astăzi împreună, într-o școală absolut remarcabilă prin rezultatele de excepție pe care le aveți. Școala voastră, parte a programului Inschool, sprijinit de Consiliul Europei, a reușit să aibă un impact semnificativ asupra comunității, pregătind și formând generații întregi de elevi
  • Cuvântul «școală» are diverse semnificații și stârnește, cum știm, o diversitate de emoții. Dar școala nu ar trebui să însemne niciodată doar o simplă clădire, chit că și ea contează. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii își încep drumul spre maturitate, ghidați și îndrumați de dascălii lor.
  • Ați văzut însă și voi, dragi copii, unii politicieni se tem de școală! Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eșecul politicilor publice din educație, dar și lipsa de creativitate a acestora.
  • Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susțină examenul de evaluare națională. Sau cum se propune repartizarea automată spre școli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini.
  • Nu trebuie să uităm niciodată rolul esențial al școlii, pentru că aici elevii își încep drumul în viață, își cultivă pasiunile și își formează viziunea asupra lumii.
  • În același timp, educația oferită de școală este o oportunitate pentru România de a se normaliza, de a se transforma și de a se pregăti pentru o Europă și o lume în profundă schimbare, o lume care nu așteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupție sau în metehne comuniste
  • Dragi elevi, aș dori să vă vorbesc nu doar despre importanța educației – pe care sunt sigur că o conștientizați – ci și despre rolurile pe care le aveți și pe care le veți avea în societate. Aveți drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetățeni ai României, trebuie să beneficiați de respectul și sprijinul deplin al instituțiilor statului.
  • Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educație din școli. Și când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datorați profesorilor voștri, dar și la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligația să vă trateze. Toți copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la școală încurajați, protejați și în siguranță.
  • Din nefericire, în România nu suntem încă în această situație, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului.
  • Autoritățile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe școli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcțional. Este tot de datoria autorităților să asigure un drum sigur către școală. Dar iată că și aici există tergiversări în organizarea și decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier județean din aria serviciilor publice
  • Astfel, copiii sunt expuși riscurilor atât în interiorul școlii, cât și în drumul către școală. Aceste dovezi de nepăsare trebuie să înceteze.
  • Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacționăm cu instituțiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educație și împreună cu oamenii cărora le pasă și care acționează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toți cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă.
  • Dragi elevi, cu toții avem nevoie de repere. Fiți mândri de școala voastră, care vă ajută să porniți cu dreptul în viață!
    Școala Gimnazială Ferdinand I este un exemplu de cum ar trebui să fie școala românească – o școală în care talentul fiecărui copil este descoperit, cultivat și sprijinit. Sunteți viitorul României și am mare încredere în voi!
  • Dragi profesori, misiunea dumneavoastră este una dificilă, dar extrem de importantă. Dedicația de care dați dovadă este indispensabilă în pregătirea carierelor elevilor pe care îi îndrumați zi de zi. Sunt convins că reprezentați modele autentice pentru copii și vă îndemn să continuați munca asiduă care a făcut din Școala Ferdinand I un exemplu demn de urmat
  • Școala Ferdinand I ne arată cum dedicația și munca pot învinge cinismul și delăsarea cu care, din păcate, ne confruntăm în atâtea alte locuri. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și sper ca, pe viitor, practicile educaționale de aici să devină regula, nu excepția.
  • De asemenea, doresc să-i felicit și pe inițiatorii și promotorii proiectului Inschool, sprijinit de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.
  • Salut pe această cale prezența la această festivitate a doamnei Director General pentru Democrație din cadrul Consiliului Europei și îi mulțumesc pentru implicare! Atât aici, cât și în alte școli din țară, proiectul Inschool a contribuit la creșterea ratei de retenție și a succesului școlar în rândul tuturor copiilor, indiferent de etnie.
  • Mai mult, acest proiect pornește de la premisa sănătoasă a abordării problemelor de participare și succes școlar, evitând tendințele toxice de a cosmetiza rezultatele evaluărilor naționale sau ale bacalaureatului pe care le vedem, din păcate, la unii politicieni sau chiar la unele școli.
  • Dragi părinți, vă felicit pentru efortul pe care îl depuneți pentru a asigura copiilor voștri accesul la o educație de calitate! În condițiile în care România se află, din păcate, în mod rușinos între fruntașele europene în materie de părăsire timpurie a școlii, în condițiile în care sistemul nostru de finanțare a educației nu răsplătește adecvat școlile care generează o schimbare reală în comunitate, contribuția familiei este critică pentru succesul educațional al copiilor.
  • Îmi doresc ca modelul educațional de la Școala Gimnazială Ferdinand I să devină din ce în ce mai răspândit în sistemul nostru de învățământ.
  • Dragii mei, vă doresc tuturor un an școlar foarte bun și mult succes!

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Presedintele Iohannis are el insusi probleme de exprimare. Vedeti ,,ca si presedinte” , examen pronuntat gresit eCSemplu in loc de eGZemplu, ,,nivele de dezvoltare ” in loc de ,,niveluri de dezvoltare” si altele.
    Dar mai grava este eroarea lui de logica atunci cand sustine ca elevii care nu obtin nici macar nota 5 la evaluarea nationala, sa fie admisi la liceu.

    • Ai venit Trololololol

    • „ABC” e postac PSD. Oricare ar fi minciunile PSD-ului, „ABC” le sustine.

    • Bețe-n-Roate iar o dă-n bălării, arătând dispreț Legii. Știe că nu are voie să facă politică-n școli dar nu-i pasă decât de campania în care a intrat încă de-acum un an.

      Rușine, Iohannis!

      LEGE Nr. 1/2011 din 5 ianuarie 2011 – Legea educaţiei naţionale
      „…
      ART. 7 (1) În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi
      formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi
      orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a
      copiilor şi a tinerilor, … precum şi activităţile de natură politică …”

    • defapto, abc sau sub ce alt nume postezi:
      A face politica inseamna a spune „votati cu Xulescu”. Sa spui „politic(I)enii sunt certati cu scoala” nu inseamna a face politica, oricat de mult te-ai screme sa faci vreo legatura.
      Sau, daca insisti, iti aduc aminte de Veorica, care spunea ca vrea sa lase in urma ei generatii si generatii de elevi care sa intre la facultate? Sau Veorica nu face politica, ca e shafa ta, si nu te iei de ea, dar te iei de ala care ii ataca pe analfabetii ajunsi in posturi de conducere?

      Rusine tie, trolule!

  2. Corect, PSD te vrea prost, ca sa te poata controla cu o slujba prost-platita la CJ, sau la Primarie.

    Oamenii scoliti sunt contestatarii mafiei PSD si asta nu le place. PSD vrea numai prosti manipulabili.

    A te educa in Romania e un gest de revolta!

  3. Nu sunt postac psd. Intrati in arhiva G4 nedia si o sa vedeti. Eu am votat cu Iohannis la prezidentiale si cu USR si PNL la parlamentare. La europarlamentare am votat USR. Recunosc faptul ca era sa ma pacaleasca Gusa si sa votez cu partidul realitatea, dar mi-am dat seama repede ca gusa face jocurile pesedeului. Eu insumi am convins
    multi oaneni sa voteze cu Iohannis, cand multi voiau sa voteze cu Tariceanu, ca ziceau ca e de dreapta.
    Nu, nu sunt nici postac nici pesedist, dar parerea mea este ca daca o masura e buna, trebuie sustinuta, chiar daca masura e luata de un inamic politic.
    Nu trebuie sa sustinem neconditionat pe nimeni, daca face bine sau daca face rau.
    Masura la care ma refer e cea cu admiterea la liceu daca nu ai macar 5 la evaluare. Daca nu ai macar 5 la evaluare, daca nu ai 5 , la cat sunt de usoare subiectele, esti clar analfabet.

    • Corecte observatiile, dar si mesajul KWI e totusi corect .. dar sa speram ca USR si Barna nu ne vor dezamagi. In rest numai placute suedeze pt psd, alde, udmr, bor, pnl

  4. Ha ha, ce-am mai ras si m-am distrat! De programul „Romania Educata”, ce se mai aude? 😉

  5. Ha ha, ce-am mai ras si m-am distrat de PSD! De programul „Dragnea la Jilava”, ce se mai aude? ?

    • @Mihai,

      Daca ai fi urmarit comentariile mele de pe site, ti-ai fi dat seama ca sustin USR. Dar, trecand peste. Vad ca lumea cade in capcana fanatismului pentru un candidat sau altul. Da, draknea e la Jilava, dar te incalzeste cand vor aparea stiri cu copii morti in fose septice?!

      „Romania Educata” a fost program de campanie in 2014, pentru candidatul Iohannis. Rezultate? Poate sunt si nu le cunosc eu…

    • Tara este condusa de PSD.
      Multi considera ca tatucul, presedintele trebuie sa se ocupe de tot.
      Este o reminsiscenta a dictaturii, in dictatura, presedintele dictatorul era cel care
      se ocupa de toate spitale, politie, educatie, agricultura de toate.
      Programul „Romania Educata” e doar un program. Daca PSD-ul vrea sa tina seama de el bine daca nu, nu.

    • @Mihai,

      De acord, dar sunt satul de psd. Isi dau obstescul sfarsit, si asta e tot ce merita, dupa tot ceea ce au facut! Dar vreau sa vad programe concrete, atat la USR, cat si la PNL, si in functie de asta votez in Turul 2. Da, turul 1 – Barna, sa nu intre dancila in turul 2. Dar in Turul 2, vreau ceva mai mult decat vorbe!

      Din pacate, pana acum, nu prea am vazut asa ceva! DAR, desi sunt alegeri prezidentiale, mi-as dori PROGRAME CONCRETE, cu argumente pro-contra, in loc de Iohannis – mut, etc, Barna – paluga, etc. (atacuri la persoana). Sper ca lumea sa aleaga in functie de programe, rational (macar cei mai multi dintre noi), decat in functie de persoana…wishful thinking…

    • @Mihai,

      PS: Si in loc de misto-uri ieftine (din astea fac actorii de comedie sau stand up). Asta e meteahna veche la noi, hai „ne radem”, hai „facem caterinca”…ne distram, sa radem de „proasta satului”…

      M-am saturat pana peste cap, de „nu am avut ce face”, „las-o asa”, „asta e, asa e Romania” si misto-uri…

    • Sunt atat de multi postaci PSD pe siteul asta care combat fiecare articol, incit nu iti mai ramane decat misto-ul.
      Sa avem o Romanie democratica si Europeana.

    • @Mihai,

      Asa este. Trist, dar adevarat. Din fericire, Barna si Iohannis sunt ambii optiuni pro-europene. De aceea vreau turul 2 cu ei. 🙂 Ma bucur ca am lamurit.

  6. Pentru Anton
    Probabil nu ai citit comentariile mele, nu inteleg de ce imi pui mie ce a spus altul
    Eu am spus clar: Am votat cu Iohannis la prezidentiale, chiar i-am facut campanie, iar la parlamentare am votat cu USR si cu PNL ca nu imi era foarte clar ce e cu USR, iar de PNL am fost dezamagit dupa alianta lor cu psd si dupa promovarea ( nemeritata zic eu) a doamnelor gorghiu si saftoiu. La alegerile urmatoare nu stiam daca sa votez Iohannis sau barna. Dar m-am hotarat sa votez Barna ca vad ca Iohannis si PNL, continua sa iasa in fata cu oameni (fara valoare zic eu) ca gorghiu, busoi, saftoiu si altii. Chiar Rares Bogdan, deoarece e cumva sincer, el e amti psd de cand a fost propus la conducerea televiziunii de PNL, iar pesedistii nu au venit la vot. El, chiar in emisiunile de atunci a recunoscut ca e prieten cu fiul lui hrebenciuc. Sa nu credem prea mult in realizatorii de la tv, ca ei sunt in general niste sclavi pe llantatie, si ca tonomatele spyn ce vrea sa auda seful. Iar un motiv in plus sa nu mai votez cu Iohannis, e ca sustine la admiterea in liceu a ameteala ce implica probe practice, probe orake, note pe parcurs, adica ceva ce da loc la coruptie, favoritsme si nepotisme. Si sa nu uitam ca nu a facut nimic pentru apararea doamnei Kovesi. Cum a ajuns presedinte, a plecat in vacanta in Florida. Ioahannis a devenit un fel de Emil Constantinescu… Cred ca ati inteles ceva din ce am spus aici. Multumesc

  7. Pentru Anton
    Probabil nu ai citit comentariile mele, nu inteleg de ce imi pui mie ce a spus altul
    Eu am spus clar: Am votat cu Iohannis la prezidentiale, chiar i-am facut campanie, iar la parlamentare am votat cu USR si cu PNL ca nu imi era foarte clar ce e cu USR, iar de PNL am fost dezamagit dupa alianta lor cu psd si dupa promovarea ( nemeritata zic eu) a doamnelor gorghiu si saftoiu. La alegerile urmatoare nu stiam daca sa votez Iohannis sau Barna. Dar m-am hotarat sa votez Barna ca vad ca Iohannis si PNL, continua sa iasa in fata cu oameni (fara valoare zic eu) ca gorghiu, busoi, saftoiu si altii. Chiar Rares Bogdan, cu toate ca e cumva sincer, el e amti psd de cand a fost propus la conducerea televiziunii de PNL, iar pesedistii nu au venit la vot. El, chiar in emisiunile de atunci a recunoscut ca e prieten cu fiul lui hrebenciuc. Sa nu credem prea mult in realizatorii de la tv, ca ei sunt in general niste sclavi pe plantatie, si ca tonomatele spun ce vrea sa auda seful. Iar un motiv in plus sa nu mai votez cu Iohannis, e ca sustine la admiterea in liceu o ameteala ce implica probe practice, probe orale, note pe parcurs, adica ceva ce da loc la coruptie, favoritsme si nepotisme. Si sa nu uitam ca nu a facut nimic pentru apararea doamnei Kovesi. Cum a ajuns presedinte, a plecat in vacanta in Florida… Ioahannis a devenit un fel de Emil Constantinescu… Cred ca ati inteles ceva din ce am spus aici. Multumesc