G4Media.ro

VIDEO Şedinţa solemnă a Parlamentului la 30 de ani de la Revoluţie.…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Şedinţa solemnă a Parlamentului la 30 de ani de la Revoluţie. Iohannis: Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiție. Vinovații trebuie pedepsiți

Parlamentul a marcat, luni, printr-o şedinţă solemnă, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989. Cu această ocazie, au susținut alocuţiuni, de la tribuna Parlamentului, şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere – Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor) -, premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

De asemenea, Parlamentul a adoptat și o declarație pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluție.

Ședința a început cu intonarea imnului de stat, urmată de un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluției. Ședința plenului reunit a fost condusă de Teodor Meleșcanu.

Deputatul USR Iulian Bulai:

Nu e poziția USR, dar vreau să semnalez absurdul de a comemora revoluția într-o ședință solemnă condusă de dvs, comunist cu ștate vechi.

Iulia Bulai şi-a motivat astfel abținerea de la votarea declarației Parlamentului.

  • Replica lui Teodor Meleșcanu: Apreciez gluma bună pe care ați făcut-o.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:

Fac parte din rândul celor care ştiu că România, la 30 de ani de democraţie, încă nu se poate compara cu ţări care au avut sute de ani de democraţie şi economie liberă de piaţă. E frumos să spunem că vrem o ţară ca afară, dar haideţi să recunoaştem că nici afară nu s-a construit peste noapte. Haideţi să punem mână de la mână şi să ne construim ţara în care vrem să trăim. Nu accept ca speranţa de acum trei decenii să fie transformată în dezamăgire, nu acum, când ne-am câştigat dreptul să circulăm liber oriunde în lume, nu acum, când avem o ţară care a revenit acolo unde îi este locul, în lumea liberă, printre statele Europei Unite.

Am eşuat în a ţine nomenclatura comunistă departe de conducerea statului şi, mai grav, am eşuat în a ţine fosta securitate departe de pârghiile puterii. Aşa am ajuns în situaţia de a avea un informator al securităţii în funcţia de preşedinte al României, nu mai puţin de 10 ani.

Cel mai grav este că eşuăm în fiecare zi în a ţine naţiunea unită, în a ne opri de crearea de falii şi prăpastii între români. La fel de grav este că eşuăm în viaţa de fiecare zi în a păstra libertatea de opinie departe de orice constrângeri materiale sau presiuni politice.

Suntem pe cale să sacrificăm libertăţile şi drepturile românilor pentru a justifica abuzurile în justiţie făcute în numele luptei împotriva corupţiei.

Președintele USR, Dan Barna:

Unul dintre cei mulţi care au înţeles în 89 că o ţară nu se poate construi de oameni care stau deoparte, Călin Nemeş, a avut atunci curajul să-i privească în ochi pe cei care au venit să înăbuşe Revoluţia în sânge. Ca el au fost, în acele zile, zeci de mii de oameni întâi în Timişoara, apoi în Bucureşti, în Sibiu, în Cluj, în Iaşi şi în foarte multe alte oraşe ale ţării. Fără curajul lor, niciunul dintre noi nu am fi fost aici acum, într-un parlament al unei ţări libere. Fără setea lor de libertate, niciunul dintre noi nu am fi avut şansa să ne împlinim destinul, noi astăzi nu am fi existat aici.

Cine au fost acești oameni? Au fost români simpli din toate categoriile, dar cei mai mulți au fost tineri.

În 89 România s-a scuturat de o dictatură decrepită, ineptă și criminală. Am reușit atunci să ne recuperăm demnitatea, pentru că în cele mai negre momente românii au dovedit că au demnitate și pot să vorbească, iar vocea lor este auzită.

Dacă e să privim înapoi vedem că idealurile de atunci sunt îndeplinite doar pe jumătate. Avem libertate, dar ce facem noi cu ea? Reușim să o administrăm așa cum se cuvine? Cetățenii se pot bucura de roadele libertății? Știm foarte bine că nu și acel „așa-i la noi” e încă în cotidian.

Revoluția română e după 30 de ani tot o revoluție neterminată.

Suntem împreună de 30 de ani martori ai incapacităţii statului român, de fapt ai complicităţii sale cu criminalii din 89. De-abia astăzi, la 30 de ani de la Revoluţie, dosarul acela a ajuns în instanţă, un dosar care trebuia să înceapă să ajungă în instanţă în 90. Începe de-abia în 2019. Un proces care trebuia să ne ajute pe noi, ca societate, să putem face distincţia între victime şi călăi, un proces care trebuia să scoată din viaţa publică impostorii, profitorii şi ucigaşii de vise şi suflete începe dureros de târziu pentru noi ca ţară

În 1989 aveam 14 ani, eram în Sibiu și priveam cum soldați cu câțiva ani mai tineri decât mine descărcau încărcătoare în podurile caselor în căutarea unor teroriști imaginari.

În ochii mei de copil speram că România va fi schimbată astfel încât să pot să ajung să văd piramidele din Egipt. Și mulți ați avut astfel de vise.

S-a născut o nouă clasă politică pentru că și acum, la 30 de ani, sunt oameni care cred în visele lor, care vor respect din partea statului și care cred că acest lucru se poate aici. Dar nu vom reuși dacă vom continua să plecăm din țară ca în vremuri de război.

Deputatul PNL Marilen Pirtea:

Doar un miracol a făcut să nu rămânem pe vecie prizonierii dictaturii, imposturii și minciunii.

Semnificația zilelor din decembrie 89 e multiplă și profund pilduitoare. Lumea nu a ieșit în stradă pentru o felie mai albă de pâine sau pentru o rație mai mare de ulei, ci pentru libertate.

Timișorenii au dat o pildă unică de unitate și solidaritate și de sintetizare a dezideratelor.

Balconul Operei ar trebui să figureze pe lista monumentelor protejate.

E timpul responsabilității și al efortului național.

Deputatul PSD Simonis Alfred:

„Jos comunismul!”, asta s-a spus acum 30 de ani când s-a trimis la coşul de gunoi al istoriei regimul cel crunt. După 30 de ani, metehne ale acestui regim au continuat şi continuă sub multe forme în societate. Comunismul continuă să trăiască prin cei care nu înţeleg că democraţia înseamnă mai mult decât o sumă de sloganuri enunţate solemn, democraţia înseamnă să respecţi regulile, să respecţi adversarii şi să nu faci din orice motiv de război, război al cărui unic scop este distrugerea adversarului.

Premierul Ludovic Orban:

Gloanțele nu pot ucide speranțele, ideile, dorințele de libertate, nu pot lupta împotriva conștiinței unui întreg popor.

Momentul pe care îl celebrăm astăzi definește România contemporană: democrație parlamentară, pluralism, libertate de expresie, economie de piață, stat de drept, apartenența la NATO și UE.

Pentru unele dintre acestea încă mai avem de luptat. Am văzut din păcate după 30 de ani cum persoane și interese le-au pus în pericol.

Au existat forțe politice care au încercat să folosească revolta populară în scopuri partizane și care ar vrea să facă uitate responsabilitățile.

Istoricii ne vor da studii și analize, dar 1989 e prea aproape de noi pentru a lăsa aflarea adevărului doar în mâna istoricilor. Între noi se află încă cei care au fost răniți, care și-au pierdut copiii sau părinții.

Dreptatea pentru ei trebuie să vină de la instituțiile statului de drept și s-a lăsat prea mult așteptată.

Am fi ajuns mult mai departe, am fi fost mai uniți, am fi suferit mai puțin dacă românii ar fi văzut adevărul triumfând.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

Puțini își amintesc de sentimentul de libertate care definea acele zile, de sentimentul de solidaritate al celor care au ieșit în stradă sau de visele lor.

Apărarea idealurilor Revoluției a devenit un concept extrem de abstract pentru cei care nu au nicio amintire din comunism sau din decembrie 89, ca și fiul meu.

Avem datoria că libertatea de a alege cum vrem să trăim își are originea în acele zile tulburi din 1989.

Astăzi e ceva normal să fim europeni, să împărtășim valorile democratice occidentale și să fim parteneri cu drepturi depline în NATO și UE.

Libertatea de azi are în spate un preț greu, un preț plătit cu sânge de tinerii de la Revoluție. Idealurile lor trebuie să rămână vii: democrație, libertate, dreptate.

Îmi doresc să regăsim acea unitate și solidaritate națională pentru proiectele mari. Avem datoria să transmitem în societate în mesaj pozitiv. Să ne dăm mâna pentru a ne îndeplini obiectivele noastre ca națiune.

Cel mai important e să avem un proiect național pornind de la toate lucrurile bune pe care le-am făcut.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu:

Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate și au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea României.

Cu toții am fost uniți de dorința de a rupe legătura cu trecutul și de a vedea sfârșitul comunismului.

Am dorit să construim o societate democratică, cu o economie de piață liberă.

Tranziția către democrație a fost accelerată cu dorința României de a se reconecta cu Europa. De aceea, în ultimele 3 decenii toate eforturile noastre au fost orientate pentru aderarea la UE, aderarea la NATO și exercitarea cu deplin succe a Președinției Consiliului UE.

Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care îl avem în definirea artitecturii instituționale și cu mai multă înțelepciune lupta politică.

Președintele Klaus Iohannis:

Se împlinesc astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluției, de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele libertății și al democrației. În acele zile, românii au strigat în stradă cu toată puterea „Jos comunismul!”

Sacrificiul de atunci ne-a adus libertatea și a făcut posibilă existența noastră de astăzi.

Avem datoria mai presus de toate să onorăm jertfa supremă a eroilor și martirilor care și-au dat viața.
Cei 45 de ani de dictatură comunistă ne-au îndepărtat de la valorile și principiile europene.

Această epocă neagră a fost marcată de un profund dispreț față de lege, îngrădirea libertăților, de frică și teroare și foarte multe umilințe.

Regimul comunist a fost ilegitim și ilegal.

În anii dictaturii, represiunea regimului împotriva propriului popor a atins cote paroxistice.

Comunismul a distrus patrimoniul, a introdus cenzura și controlul informativ și a instaurat teroarea cetățenească.

Revoluția a pus capăt acestui lung șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost imens pentru ca regimul antiromânesc să dispară.

După 1990, s-au denumit străzi, s-au construit monumente, s-au organizat evenimente. Cu un singur lucru am rămas datori: nu am aflat adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiție.

Această restanță reprezintă o fantomă care ne va bântui pe toți multă vreme de acum încolo. Așadar, justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i pedepsească pe cei vinovați.

Libertatea nu poate să ducă în derizoriu adevărul. Niciun partid politic, niciun grup, nicio entitate nu poate să nege existența revoluției.

Resping cu fermitate orice opinie care pune sub semnul întrebării existența Revoluției.

Ce facem cu acest adevăr? Pentru ca sacrificiul din decembrie 89 să nu rămână doar o pagină de istorie glorioasă este necesar ca idealurile Revoluției să fie piatra de temelie a tuturor proiectelor noastre.

Românii au dovedit că sunt profund europeni, iar idealurile pentru care s-a murit în decembrie 89 sunt asumate deja în conduita noastră civică și ne definesc opțiunile.

Alegerile recente au arătat că România e o democrație matură, puternic ancorată în valorile europene și euro-atlantice.

Dinamica acestui an a reconfirmat că românii nu își uită eroii și idealurile pentru care aceștia și-au dat viața.

În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii și de a călca în picioare valorile UE au eșuat. Românii au trasat clar direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze. E un drum de la care nu ne putem abate.

 

„Având în vedere rolul istoric determinant pe care Revoluţia l-a avut, precum şi faptul că Parlamentul României are datoria morală de a omagia jertfa eroilor Revoluţiei Române care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial, propunem ca Parlamentul să marcheze acest important moment istoric prin organizarea unei şedinţe comune solemne consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română”, se arată în Memorandumul intern aprobat de conducerea Parlamentului.

Printre cei invitaţi la eveniment se numără foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Adevar total in discursul Presedintelui Iohannis !

  2. Inceputul adevarului:
    Valvataia a inceput la Timisoara, intr-adevar, dar acolo a fost un concurs de factori care a permis aprinderea focului, iar printre factorii contributori au fost si evenimentele de la Iasi: Securitatea a fost focusata pe inabusirea demonstratiei din Piata Unirii din Iasi din 14 Decembrie 1989, deci in capatul opus de tara. In plus, 16 si 17 Decembrie au fost Sambata si Duminica, deci la Timiosoara oamenii erau liberi pe 17 (nu la serviciu sau abia veniti de la serviciu; iar pe 16 era sfarsitul saptamanii de lucru, caci se lucra Sambata), iar reactia de la Timisoara a fost una emotionala (deci a creat asteptatea protestului intr-un numar minimal de oameni). La Iasi nu a fost o reactie emotionala ci una cerebrala, si chiar s-a planificat si creerea unui moment emotional pentru a declansa emotie de masa, dar Securitatea intrase pe fir si a baricadat Piata Unirii (locul stiut pt demonstratie) si i-a arestat pe organizatori – desi oamenii incepusera sa vina, si unii au trecut chiar de barajele de pe strazile din jurul Pietii Unirii – ca decizie individuala (!!!) deoarece momentul emotional de masa nu se crease inca.

    Cine are mai mult curaj, cel miscat de o emotie de masa si stiind ca altii vor face la fel, sau cel care trebuie sa decida singur fara a sti cum vor reactiona ceilalti??
    Nu stiti? Mai cititi psihologie, teoria jocurilor (dilema prizonierului), etc.

    Cine vrea se poate informa si singur. Puteti incepe cu acest documentar recent TVR:

    • Am urmarit cu atentie filmul si cred ca vrea sa spuna ca actiunea curata a fost la Iasi in timp ce la Timisoara a fost mai mult o diversiune. Iar la Iasi initiativa acelor oameni simpli a fost deturnata de rusi si ca ce-a urmat a fost un complot al rusilor cu DIA care l-au instalat pe Iliescu si ai lui. In schimb, despre atrocitatile comise de securisti nimic, ei sunt prezentati doar ca victime ale diversiunii fiind numiti teroristi. Si ca revolutia n-a fost revolutie si ca Iliescu omul rusilor a distrus economia performanta a lui ceusescu si asa au venit multinationalele. Despre cum au sarit imediat securistii in barca lui Iliescu si cum s-au privatizat si cum au ajutat FSN-ul la mineriade, nimic. Securitatea a fost buna si securistii niste victime, asta vrea sa spuna acest film iar relele le-au facut numai rusii si cu iliescu.

  3. Comunismul continua prin PSD. PSD trebuie aruncat in cosul de gunoi al istoriei.
    Nu exista „astazi trebuie sa simtim la fel” cum spune PSD-istul Alfred Simonis! PSD nu este parte a Romaniei Libere. PSD este monstrul comunismului reinventat in mafie post-decembrista. Si tot ei vin sa ne vorbeasca de lucruri nobile. Mi-e scarba de PSD si de clienti sai.

  4. Revoluția a ınceput de la Biserica Reformată din Timişoara in frunte cu pastorul Tőkés László in 1989 decembrie!
    La şedința solemnă a Parlamentului la 30 de ani de la Revoluție nu a fost invitat niciun episcop astor ect.Reformat şi nici Tőkés László,Omul de la care a inceput Revoluția,scânteia Revoluției.
    Mai mare ruşine nu a văzut lumea asta!!!
    Minciuni peste minciuni…
    Bravo
    Dana din Timişoara

  5. Si cum, nu a luat cuvantul tov iliescu, simbolul revolutiei? Se pare ca si-a facut expunerea in interviul de la moscova.

  6. Foarte bun discurs al presedintelui Romaniei.

    Crimele comunismului nu au fost cercetate penal cu adevarat in acesti 30 de ani.
    Securistii, nomenclatura veche si urmasii lor au acaparat si distrus Romania in ultimele decenii.

    Este o datorie fundamentala fata de mortii si de toti romanii de buna credinta din decembrie 89, dar si de copiii nostri, sa facem dreptate si sa aducem adevarul la suprafata.Iliescu si acoliti sai trebuie sa plateasca pentru crimele si diversiunile comise.Inca mai traiesc bine infipti cu pensii si
    avantaje nejustificate.Si abuzurile si crimele comunismului (mortii de la frontiera,gulagurile de la canal,detinutii politici , etc), trebuie cu adevarat cercetate penal.Din pacate, „intelectualii”
    romani , s-au aranjat si amenajat prea repede cu regimurile comuniste (Dej,Ceausescu) si post-comuniste (Iliescu,Constantinescu,Basescu).Rusine !!!!!

    30 de ani de rabdare este destul !!! JUSTITIA TREBUIE ACUM SA FACA DREPTATE !!!

  7. Pamflet
    Ce spun eu acum ar putea sa para o prostie, dar revolutia a fost organizata chiar de securitatea comunista de la un nivel in sus. In vara anului 1988, sefii securitatii de la nivel orasenesc si municipal stiau ca ceausescu va fi debarcat in scvurt timp, sefii de la judete stiau din 1997, de la inceputul anului. De asta au explodat angajamentele de colaborator al securitatii in 1987. Ca s-a dat ordin ca toti cei care sunt impotriva comunismului sa fie stransi cu usa sa devina colaboratori ca mai tarziu fie sa nu li se permita sa ajunga in functii de conducere, fie sa poata fi santajati cu angajamentul scris, ceea ce si se intampla in prezent prin existenta c.n.s.a.s. Si de asta fiecare e reevaluat la 2 ani, ca daca isi ia nasul la purtare, sa fie tratat in consecinta
    Povestea cu tokes e doar o coincidenta, amplificata de statul ungar deoarece e in avantajul lui

    • Pamflet
      Securitatea comunista romana a organizat revolutia in colaborare cu seviciile de spionaj sovieetice, la cererea lui gorbaciov si cu acceptul statelor unite

    • “Ar putea sa para o prostie” daca n-ar fi un fitil de trol securist insidios. Povestea asta cu securitatea care a “organizat” revolutia este una dintre mizeriile lor pentru a abate atenția de la crimele pe care le-au comis tătucii lor, în frunte cu criminalul Vlad Iulian care e ridicat în slăvi, de unii, mai nou. Dacă era așa și știau ce o să se întâmple, de ce au bătut, arestat și omorât oameni și la Timișoara și la București până în ultima clipă? Și de ce au ”organizat” diversiunea cu teroriștii după ce au realizat, abia într-un târziu, că ceaușescu nu mai poate fi salvat, deși se străduiseră din răsputeri să-l mențină la putere? Să fim serioși, ce interes ar fi avut securiștii să fie ”debarcat” ceausescu, să își piardă privilegiile și puterea? Și ”șefii de la județe știau din 1997 , de la inceputul anului ”(1987 a vrut să spună, dar s-a pierdut în detalii trolul), adică cu aproape un an și jumătate înaintea ”șefilor securitatii de la nivel orasenesc si municipal” care au aflat ”in vara anului 1988” ca ”ceausescu va fi debarcat in scurt timp” deși planul a fost conceput ” chiar de securitatea comunista de la un nivel in sus”? Și de către cine ”va fi debarcat” dacă ei, securiștii ”organizau” toată treaba? Sau ei nu luau parte ci numai ”seviciile de spionaj sovieetice, la cererea lui gorbaciov si cu acceptul statelor unite”?

      Este fix teoria lor fumată, a securiștilor, cu ”agenturilii din vest și din est” folosită și pentru a-l îmbrobodi pe Ceaușescu, că n-aveau curajul să-i spună că românii s-au revoltat împotriva lui dar și o încercare penibilă de a-i considera pe toți turnătorii la securitate victime și ”existenta c.n.a.s.s” o conspirație, ca parte a unui ”plan” de a fi ”stransi cu usa” toți delatorii ca sa poata fi ”santajati mai tarziu” , de parca ăia știau de atunci ce o să se întâmple în viitor.

    • Pamflet
      @Bad@
      De tras au tras prostii din securitate de la mivelul de jos , care nu erau la curent si armata ai si politia. Diversiunea cu securistii a fost organizata de iliescu atunci cand a vazut ca e contestat. Desi, probabil varianta cu teroristii era luata si ea in calcul in functie de cum descurgeau ostilitatile.
      Nu scuz pe nimeni si nu acuz pe nimeni

    • Pamflet
      Rectific, nu a tras politia, a tras militia.

      @Bad@
      Constat ca tu te declari antipesedist si anticomunist, dar sustii exact ideile lui iliescu in materie de revolutie si ale lui liviu pop si ecaterina andronescu in materie de invatamant.
      Si ca esti tot timpul pe acest sait si postezi texte foarte lungi. Noi, ceilalti, postam din cand in cand si cat ne permite timpul.
      Tu esti un troll pesedist comunist destul de smecher si viclean dar nu suficient de inteligent

    • O spune un postac al mafiei PRO-PSD-ALDE ”destul de smecher si viclean dar nu suficient de inteligent”. Este troll ”pesedist si comunist” dovedit pentru că: nu atacă mafia, nu răspunde celor care fac propagandă pentru mafie, postează ”texte foarte lungi” și insidioase în sprijinul mafiei in ”timpul” in care nu ”este pe acest sait” și îi atacă pe cei care răspund trolilor mafiei. Este un troll securist pentru că: folosește tacticile lor ( ii acuza pe cei pe care vor sa-i discrediteze fix de ceea ce fac ei), apara interesele securității ” cat ne permite timpul și ”sustine exact ideile” colaboratorilor lui ” Iliescu in materie de revolutie” adică a securiștilor călăului Vlad Iulian care au plănuit diversiunile criminale și ale urmașilor lor de azi, tovarăși de-ai lui ”liviu pop si ecaterina andronescu” pe care îi slujește postacul. Diversiuni pe care le-au executat în folosul lui iliescu și a găștii lui ”organele” lor speciale, care alții dețineau ”tehnica adecvată” și ”metodele specifice” să pună ținte false pe radarele armatei, trasoare, să tragă cu gloanțele pe care doar ei le aveau în dotare.

  8. Nu ai cum să afli adevărul despre lovitura de stat dacă la conducerea țării și în șparlament sînt tot aceeași criminali și hoții care au distrus țara.