VIDEO Violeta Alexandru, aviz negativ pentru Ministerul Muncii / ”Obiectivul meu este de a încuraja munca. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time” / ”Nu tăiem pensii și salarii / Vrem creșterea contribuțiilor la Pilonul 2” / ”Menținem voucherele de vacanță”
Ministrul propus la Muncă, Violeta Alexandru, a primit miercuri aviz negativ în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Ea a primit 22 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și o abținere.
Alexandru a declarat, în cadrul audierilor, că obiectivul mandatului său este acela de a încuraja munca.
”Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care oamenii le prestează”, a spus ea.
”Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii”, a mai punctat Violeta Alexandru.
Principalele declarații ale Violetei Alexandru:
- vă asigur că acest mandat va fi pus în slujba colaborării dintre guvern și comisiile parlamentare
- sunt într-un guvern cu durată limitată, am acest antrenament
- este important să promiți stict ceea ce poți să faci, să te ții de treabă. Îmi proun obiective ferme și clare și îmi propun să am rezultate
- îmi propun să deschid câteva șantiere de lucru pe care să le continue guvernul de anul viitor. Multe dintre proiectele și activitățile pe care le voi deschide sunt restante de anii trecuți
- voi avea consultări permanente cu actorii sociali și cu societatea civilă. Gândirea mea este a omului care a lucrat în domeniul politicilor publice
- mă voi ocupa de muncitorii care deși nu lucrează cu normă întreagă, plătesc contribuții ca și cum ar fi. Voi trata cu respect persoanele cu dizabilități și le voi reda demnitatea
- Ministerul muncii atinge topt ciclul vieții, de la naștere până la deces. Mă voi apleca din punct de vedere al momentului nașterii asupra alocației unui copil, asuăra indemnizației de creștere a copilului, asupra familiei care poate să primească din partea statului un pachet necesar de susținere
- sunt un om care se uită cu atenție la grupurile vulnerabile. Ajutorul trebuie să meargă către cei care au nevoie acută de el.
- obiectivul mandatului meu este acela de a încuraja munca. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceștia le prestează
- nu tăiem pensii și salarii. Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii
- suntem în fața unei nevoi de a flexibiliza piața muncii și de a cuprinde noi formne de angajare
- avem o problemă în România pe care trebuie să avem curajul să o acceptăm: aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri. ITM trebuie eficientizat. Ministerul trebuie să se aplece asupra eficienței.
- pentru toți cei care sunt angajați azi trebuie să luăm măsuri ferme în a cuprinde aceste persoane într-o evidență națională pentru a putea vedea tot parcursul profesional al unei persoane.
- sunt foarte îngrijoratră de declarațiile publice prin care se lasă să se înțeleagă că Pilonul 2 de pensii ar fi un pericol pentru pensionari. Suntem pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 și îi încurajăm pe oameni să facă economii pentru când ies din activitate. Există indicii, prin deficitul deja raportat la Pilonul 1 de pensii, care pot îngrijora oamenii.
- cea de-a treia măsură generală este cea acre privește asiguurarea pe care vreau să o dau pensionarilor că vor primi pensii sustenabile. Vreau ca și la Pilonul 1 să existe o transparență, oamenii nu știu azi cu cât contribuie.
- referitor la asistența socială: avem o bombă cu ceas. Statul român riscă să mintă oamenii și să nu le arate problemele pentru care cei care au fost în funcții de răspundere sunt vinovați
- îmi dedic acest mandat transparenței totale a modului în care se lucrează în minister. Tot ce cheltuie statul trebuie să fie la vedere.Al doilea principiu pe care mă bazez este cel a corectitudinii – cei care au nevoie de beneficii sociale, sunt văzuți și sttaul are soluții; cei care sunt în șomaj să știe că statul se gândește cum să-i reintegreze în societate. Primele măsuri pe care le voi lua vor fi în direcția eficienței și debirocratizării
Întrebări și răspunsuri:
- Q: cât timp va lua documentarea dvs și ce proiecte importante vreți să deschideți? Aveți proiecte personale care nu se regăsesc în programul de guvernare?
- A: Programul este unul realist. Vă rog să nu insinuați că aș avea interese personale altele decât de a-mi pune experiența și expertiza în slujba interesului public
- Q: (Olguța Vasilescu) În programul de guvernare sunt multe lucruri lăsate în aer. O să vă rog să fiți tranșantă ca să înțelegem cu toții. Spuneți că veți crește contribuția la Pilonul 2. Dacă dvs luați din contribuția către Pilonul 1, automat scade pensia. Dacă nu luați, creșteți contribuția din salariu. Cum veți proceda? Ați spus că nu scade nicio pensiu și niciun salariu, că veți respecta legislația în vigoare, dar legislația poate fi schimbată. Mai creșteți salariile? Nu ne spuneți doar că nu tăiați. Ce înseamnă ”respectăm legea pensiilor”? Dacă modificați impozitarea contractelor part time, de unde veți lua banii pentru pensii?
- A: Dorința mea este de a avea o evidență a tuturor salariaților din privat și a tuturor formelor de muncă pe care aceștia le desfășoară. Nu vom scădea pensiile și salariile. Orice creștere va fi discutată cu partenerii sociali. referitor la banii penstru pensii, în perioada următoare este de datoria mea să lucrez cu ministrul de Finanțe și să mă asigur că vor fi bani pentru pensii și salarii.
- Q: Spuneți că vreți să abrogați supraimpozitarea contractelor part time. Acest lucru nu ar face decât să încurajeze contractele de muncă la gri.
- A: Voi scoate angajații ITM în teren. Activitățile trebuie desfășurate în teren ca să verifice în ce măsură sunt respectate toate drepturile angajaților. Trebuie măsuri ferme pentru eliminarea muncii la negru. Mă voi apleca cu prioritate asupra unui segment activ din societate care are disponibilitate să își declare veniturile, dar nu o face din cauza birocrației copleșitoare a statului.
- Q: Nu există suficienți oameni la ITM ca să poată fi scoși pe teren. Să-mi spuneți trei măsuri pe care le veți lua pentru a sprijini familiile. În România nu avem o evidență a creșelor, atât în privat, cât și în particular. Creșa este o instituție care vine în sprijinul familiilor. Valoarea ISR nu a mai crescut din 2009. Ce așteptări putem avea în această privință de la dvs?
- A: Am primit acest semnal de capacitate limitată a ITM, o să mă aplec cu toată seriozitatea asupra acestui lucru pentru că este nevoie de o dimensionare corectă a angajaților pentru a cere anumite lucruri. Referitor la creșe: este un subiect pe care l-am documentat foarte mult. Văd că între prioritățile fostului guvern nu a existat nimic în această privință. Acum, activitatea creșelor este asimilată activităților de asistență socială. Această paradigmă trebuie să se schimbe. Referitor la ISR, vrem să ajugem la un nivel care să corespundă nevoilor actuale.
- Q: Câteva detalii despre flexicuritate.
- A: Flexicuritate înseamnă flexibilitate, adaptare la piața muncii pentru cei care prestează activități cu caracter de flexibilitate. Este conceptul care corespunde viziunilor noastre. Înseamnă și o grijă aparte penbtru aceste persoane.
- Q: Aveți vreo inițiativă prin care să majorați contingentul muncitorilor străini în România având în vedere deficitul de pe piața muncii? Aveți vreo politică pentru aducerea românilor înapoi în țară sau optați pentru muncitori străini? Susțineți majoratea salariului minim net cu 100 de lei pe an?
- A: Despre muncitorii străini: suntem determinați să găsim împreună cu mediul privat soluțiile pentru ca angajarea unor muncitori din spațiul extracomunitar să nu fie o povară pentru un antreprenor care a ajuns la această soluție. Vom încerca să-i aducem înapoi în țară pe românii plecați – să îi încurajăm, să le spunem ce orfetă de muncă este disponibilă. Sunt multe lucruri de făcut în colaborare cu celelalte ministere de resort. Cum ați ajuns la această sumă de creștere a salariului minim? De ce nu mai mult? Nu doriți? Răspunsul meu este că majorarea salariului minim este necesară, dar trebuie găsit un mecanism prin care această creștere să nu se mai facă în funcție de calcule electorale.
- Q: Veți menține voucherele de vacanță în sistemul bugetar?
- A: Vom respecta legislația în vigoare și deciziile luate până în acest moment. Răspunsul este ”da”.
- Q: Câte locuri de muncă v-ați propus să creați?
- A: Nu are cum să răspundă un reprezentant al statului câte locuri de muncă se vor crea în mediul privat. Trebuie să creăm cadrul pentru ca mediul privat să dezvolte investiții prin care să creeze noi locuri de muncă.
- Q: Venitul minim de incluzine: intrarea lui în vigoare a fost prorogată pentru 2021, ce veți face în această privință? Cum creșteți rata de ocupare în rândul femeilor? În prezent este de 50%, comparativ cu 70% la bărbați. Proiectul privind brățara electronică: fac apel la toți miniștrii să lucreze în favoarea cetățenilor și să colaboreze. Vă rog să promovați acest proiect cât mai repede și să îl aduceți în Parlament.
- A: Sunt apropiată de subiectul venitului minim de incluziune. Aș prefera să vă răspund documentat.
Foto: Violeta Alexandru. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii