G4Media.ro

VIDEO Violeta Alexandru, aviz negativ pentru Ministerul Muncii / ”Obiectivul meu este…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Violeta Alexandru, aviz negativ pentru Ministerul Muncii / ”Obiectivul meu este de a încuraja munca. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time” / ”Nu tăiem pensii și salarii / Vrem creșterea contribuțiilor la Pilonul 2” / ”Menținem voucherele de vacanță”

Ministrul propus la Muncă, Violeta Alexandru, a primit miercuri aviz negativ în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Ea a primit 22 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

Alexandru a declarat, în cadrul audierilor, că obiectivul mandatului său este acela de a încuraja munca.

”Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care oamenii le prestează”, a spus ea.

”Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii”, a mai punctat Violeta Alexandru.

Principalele declarații ale Violetei Alexandru:

  • vă asigur că acest mandat va fi pus în slujba colaborării dintre guvern și comisiile parlamentare
  • sunt într-un guvern cu durată limitată, am acest antrenament
  • este important să promiți stict ceea ce poți să faci, să te ții de treabă. Îmi proun obiective ferme și clare și îmi propun să am rezultate
  • îmi propun să deschid câteva șantiere de lucru pe care să le continue guvernul de anul viitor. Multe dintre proiectele și activitățile pe care le voi deschide sunt restante de anii trecuți
  • voi avea consultări permanente cu actorii sociali și cu societatea civilă. Gândirea mea este a omului care a lucrat în domeniul politicilor publice
  • mă voi ocupa de muncitorii care deși nu lucrează cu normă întreagă, plătesc contribuții ca și cum ar fi. Voi trata cu respect persoanele cu dizabilități și le voi reda demnitatea
  • Ministerul muncii atinge topt ciclul vieții, de la naștere până la deces. Mă voi apleca din punct de vedere al momentului nașterii asupra alocației unui copil, asuăra indemnizației de creștere a copilului, asupra familiei care poate să primească din partea statului un pachet necesar de susținere
  • sunt un om care se uită cu atenție la grupurile vulnerabile. Ajutorul trebuie să meargă către cei care au nevoie acută de el.
  • obiectivul mandatului meu este acela de a încuraja munca. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceștia le prestează
  • nu tăiem pensii și salarii. Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii
  • suntem în fața unei nevoi de a flexibiliza piața muncii și de a cuprinde noi formne de angajare
  • avem o problemă în România pe care trebuie să avem curajul să o acceptăm: aducerea la alb a contractelor de muncă la negru, respectiv la gri. ITM trebuie eficientizat. Ministerul trebuie să se aplece asupra eficienței.
  • pentru toți cei care sunt angajați azi trebuie să luăm măsuri ferme în a cuprinde aceste persoane într-o evidență națională pentru a putea vedea tot parcursul profesional al unei persoane.
  • sunt foarte îngrijoratră de declarațiile publice prin care se lasă să se înțeleagă că Pilonul 2 de pensii ar fi un pericol pentru pensionari. Suntem pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 și îi încurajăm pe oameni să facă economii pentru când ies din activitate. Există indicii, prin deficitul deja raportat la Pilonul 1 de pensii, care pot îngrijora oamenii.
  • cea de-a treia măsură generală este cea acre privește asiguurarea pe care vreau să o dau pensionarilor că vor primi pensii sustenabile. Vreau ca și la Pilonul 1 să existe o transparență, oamenii nu știu azi cu cât contribuie.
  • referitor la asistența socială: avem o bombă cu ceas. Statul român riscă să mintă oamenii și să nu le arate problemele pentru care cei care au fost în funcții de răspundere sunt vinovați
  • îmi dedic acest mandat transparenței totale a modului în care se lucrează în minister. Tot ce cheltuie statul trebuie să fie la vedere.Al doilea principiu pe care mă bazez este cel a corectitudinii – cei care au nevoie de beneficii sociale, sunt văzuți și sttaul are soluții; cei care sunt în șomaj să știe că statul se gândește cum să-i reintegreze în societate. Primele măsuri pe care le voi lua vor fi în direcția eficienței și debirocratizării

Întrebări și răspunsuri:

  • Q: cât timp va lua documentarea dvs și ce proiecte importante vreți să deschideți? Aveți proiecte personale care nu se regăsesc în programul de guvernare?
    • A: Programul este unul realist. Vă rog să nu insinuați că aș avea interese personale altele decât de a-mi pune experiența și expertiza în slujba interesului public
  • Q: (Olguța Vasilescu) În programul de guvernare sunt multe lucruri lăsate în aer. O să vă rog să fiți tranșantă ca să înțelegem cu toții. Spuneți că veți crește contribuția la Pilonul 2. Dacă dvs luați din contribuția către Pilonul 1, automat scade pensia. Dacă nu luați, creșteți contribuția din salariu. Cum veți proceda? Ați spus că nu scade nicio pensiu și niciun salariu, că veți respecta legislația în vigoare, dar legislația poate fi schimbată. Mai creșteți salariile? Nu ne spuneți doar că nu tăiați. Ce înseamnă ”respectăm legea pensiilor”? Dacă modificați impozitarea contractelor part time, de unde veți lua banii pentru pensii?
    • A: Dorința mea este de a avea o evidență a tuturor salariaților din privat și a tuturor formelor de muncă pe care aceștia le desfășoară. Nu vom scădea pensiile și salariile. Orice creștere va fi discutată cu partenerii sociali. referitor la banii penstru pensii, în perioada următoare este de datoria mea să lucrez cu ministrul de Finanțe și să mă asigur că vor fi bani pentru pensii și salarii.
  • Q: Spuneți că vreți să abrogați supraimpozitarea contractelor part time. Acest lucru nu ar face decât să încurajeze contractele de muncă la gri.
    • A: Voi scoate angajații ITM în teren. Activitățile trebuie desfășurate în teren ca să verifice în ce măsură sunt respectate toate drepturile angajaților. Trebuie măsuri ferme pentru eliminarea muncii la negru. Mă voi apleca cu prioritate asupra unui segment activ din societate care are disponibilitate să își declare veniturile, dar nu o face din cauza birocrației copleșitoare a statului.
  • Q: Nu există suficienți oameni la ITM ca să poată fi scoși pe teren. Să-mi spuneți trei măsuri pe care le veți lua pentru a sprijini familiile. În România nu avem o evidență a creșelor, atât în privat, cât și în particular. Creșa este o instituție care vine în sprijinul familiilor. Valoarea ISR nu a mai crescut din 2009. Ce așteptări putem avea în această privință de la dvs?
    • A: Am primit acest semnal de capacitate limitată a ITM, o să mă aplec cu toată seriozitatea asupra acestui lucru pentru că este nevoie de o dimensionare corectă a angajaților pentru a cere anumite lucruri. Referitor la creșe: este un subiect pe care l-am documentat foarte mult. Văd că între prioritățile fostului guvern nu a existat nimic în această privință. Acum, activitatea creșelor este asimilată activităților de asistență socială. Această paradigmă trebuie să se schimbe. Referitor la ISR, vrem să ajugem la un nivel care să corespundă nevoilor actuale.
  • Q: Câteva detalii despre flexicuritate.
    • A: Flexicuritate înseamnă flexibilitate, adaptare la piața muncii pentru cei care prestează activități cu caracter de flexibilitate. Este conceptul care corespunde viziunilor noastre. Înseamnă și o grijă aparte penbtru aceste persoane.
  • Q: Aveți vreo inițiativă prin care să majorați contingentul muncitorilor străini în România având în vedere deficitul de pe piața muncii? Aveți vreo politică pentru aducerea românilor înapoi în țară sau optați pentru muncitori străini? Susțineți majoratea salariului minim net cu 100 de lei pe an?
    • A: Despre muncitorii străini: suntem determinați să găsim împreună cu mediul privat soluțiile pentru ca angajarea unor muncitori din spațiul extracomunitar să nu fie o povară pentru un antreprenor care a ajuns la această soluție. Vom încerca să-i aducem înapoi în țară pe românii plecați – să îi încurajăm, să le spunem ce orfetă de muncă este disponibilă. Sunt multe lucruri de făcut în colaborare cu celelalte ministere de resort. Cum ați ajuns la această sumă de creștere a salariului minim? De ce nu mai mult? Nu doriți? Răspunsul meu este că majorarea salariului minim este necesară, dar trebuie găsit un mecanism prin care această creștere să nu se mai facă în funcție de calcule electorale.
  • Q: Veți menține voucherele de vacanță în sistemul bugetar?
    • A: Vom respecta legislația în vigoare și deciziile luate până în acest moment. Răspunsul este ”da”.
  • Q: Câte locuri de muncă v-ați propus să creați?
    • A: Nu are cum să răspundă un reprezentant al statului câte locuri de muncă se vor crea în mediul privat. Trebuie să creăm cadrul pentru ca mediul privat să dezvolte investiții prin care să creeze noi locuri de muncă.
  • Q: Venitul minim de incluzine: intrarea lui în vigoare a fost prorogată pentru 2021, ce veți face în această privință? Cum creșteți rata de ocupare în rândul femeilor? În prezent este de 50%, comparativ cu 70% la bărbați. Proiectul privind brățara electronică: fac apel la toți miniștrii să lucreze în favoarea cetățenilor și să colaboreze. Vă rog să promovați acest proiect cât mai repede și să îl aduceți în Parlament.
    • A: Sunt apropiată de subiectul venitului minim de incluziune. Aș prefera să vă răspund documentat.

Foto: Violeta Alexandru. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Politica este determinată de interese. În acest caz se promovează interesele unor patroni care vor să „fenteze” fiscul prin contracte declarate part-time și ale administratorilor de pensii private.

    • Eu as prefera sa contribui 0% la Pilonul I, iar restul la Pilonul 2 si 3. In felul asta nu mai depind de cine-i la putere ca sa primesc 100 de lei la pensie.

    • Este profund imoral și incorect sa angajezi un om cu 2 ore și să-l muncești 8 sau mai multe ore.Dar,este la fel de imoral și incorect sa angajezi un om cu 8 ore și el sa nu muncească deloc,sau cel mult 1-2 ore.Este cazul multor salariați de la stat,care de fapt sunt plătiți de noi toți.

  2. Pamflet
    Daca nu taiati pensiile nesimtite si salariile nesimtite la ce sa mai votez cu pnl si iohannis?
    Va puneti bine si voi cu acelasi electorat. Am fost sustinator al pnl, dar acum mi-e scarba de voi

    • Care pensii si salarii nesimtite,este vorba de pensii si salarii obisnuite,crezi ca USR si PMP se mai angajau in scris sa sustina PNL,sigur i-au luat la intrebari si pe tema asta si in niciun caz nu isi dau singuri cu stangu-n dreptul lasand hotiile psdului in vigoare! Cam repede ti s-a facut scarba ,ca sa cred ca ai fost vreodata sustinator PNL si Iohannis.

  3. Pantazi, vorbeai de justitie si economie. De ce nu transmiteti transmisie live audierea ministrului desemnat la Justitie? Nu aveti acces, legitimatia de presa acceptata. O sinistrosenie grava a sistemului de stat romanesc.

  4. „nu tăiem pensii și salarii. Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii”

    Populismul nu mai are limite.
    Inteleg ca aceasta madama o sa vina cu bani ei si neamului ei de acasa ca sa plateasca nebuniile psd-iste…
    Cata vreme nu se intelege cu claritate axioma ca exista o legatura directa intre productivitate si pretul muncii, aceasta natiune o sa se afunde din ce in ce mai mult in rahat. Iar rahatul asta va fi transmis din generatie in generatie, pana cand o generatie viitoare va face singurul lucru care poate echilibra situatia: va refuza sa recunosca drepturi financiare care nu au fundament in viata reala. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar insemna in mod concret asta….

    Aberatia conform careia veniturile trebuie sa creasca ca sa fie in acord cu veniturile din UE nu are niciun temei. Cand produsele si marfurile din Romania vor avea cautare in piata mondiala pentru ca sunt necesare, prezinta interes si sunt rezultatul inovarii, in acel moment s-ar putea pune problema cresterii veniturilor, pentru ca ar putea exista un fundament. Veniturile nu trebuie crescute pentru ca Romania e o sursa de materii prime, pentru ca degeaba ai o sumedenie de materii prime daca nu stii ce sa faci cu ele. Nu mai merge cu „granarul Europei” si cu „oaia” emblema natiunii, pentru ca azi oamenii deja au invatat sa manance plastic si tot felul de amestecuri chimice si nu-si fac griji ca vor muri de foame … ba dimpotriva, asta creste sprijinul celor care cer protectia animalelor, fiind firesc ca, daca poti crea in laboratoare chimice lucruri care pot substitui valorile calorice si proteice, nu mai are niciun sens sa omori animale pentru hrana oamenilor.

    PNL-ului i-e frica ca daca adopta masuri radicale risca sa nu mai fie votat… pai asta nu inseamna altceva decat ca indivizii pe care-i vedem de ani de zile in partidele politice si-au facut un scop in viata din a-si castiga existenta din politica. Adica politica a devenit un job, desi ar fi trebuit sa fie un mijloc prin care oamenii ajuta la dezvoltarea societatii si la binele comun. Considerand politica un job, inseamna ca politicienii actioneaza in scopul pastrarii job-ului, pentru asigurarea propriei lor supravietuiri si bunastari, iar pentru asta sunt dispusi sa vanture-n targ aberatii populiste in schimbul mentinerii unei cantitati de voturi, fara de care nu si-ar putea pastra job-ul.

    Ca atare, in Romania este imposibila dezvoltarea, pentru ca politicienii nu au interesul sa-si piarda job-ul din cauza masurilor impopulare necesare realizarii acestui scop.
    In aceasta situatie sunt doua posibilitati:
    – generatia actuala asuma necesitatea de a vota doar politicienii dispusi sa ia masurile necesare si dureroase pentru a asigura echilibrul societatii si sansa dezvoltarii ei (lucru pe care-l consider imposibil, pentru ca nu vad 5 milioane de pensionari si vreo 3 milioane de bugetari renuntand la „drepturile castigate”);
    – emigrarea, singura solutie pentru copii nostri de a trai intr-o lume normala.

    • Pamflet
      Foarte corec. La fel e si cu educatia, cu admiterea la liceu a celor cu medii sub 5, pentru ca elvii in cauza sa isi bata joc in continuare iar noi sa platim degeaba pentru elevii derbedei si pentru profesorii lor.
      RUSINE PNL

    • Se astepta cineva la altceva de la USL?!

  5. Sokol si Valkov au dublat numarul milionarilor in Romania. Au dublat si pensiile speciale.
    Stanga caviar!

  6. Scapam de niste populisti, vin alti populisti. Voucherele raman. La fel si USL-ul. Nu votati PNL daca vreti cu adevarat ca sistemul mafiot care parjolit Romania timp de 30 de ani sa dispara. PNL e parte a acestui sistem mafiot, nu vor resetarea clasei politice, sunt organizati pe aceeasi osatura ca PSD. Sunt la fel, poate un pic mai perfizi.
    Votati orice este nou!

    • Pinocchio,stim ca nu votezi PNL,nicio paguba,hotii transformati in evaluatori-pariez ca nu stiu nici cum se scrie in romaneste,ce sa mai stie ce inseamna!- nici ca puteau sa le faca reclama mai buna,cu votul lor politic,100% razbunare!

  7. Vad numai postaci cucurajul in gat pe aici,care dau verdicte ministrilor propusi de PNL,mai ceva ca hotii catarati in parlament prin absenteismul lor la vot in 2016!Ia’sa-i auzim pe cei de la usr-plus,sau propinocchio,ei taiau si spanzurau ,bagau oamenii in somaj,mareau impozitele la colaboratori, bagau mana in banii de pensie privata sa acopere gaurile lasate de hoti?!?Ca de gura sunteti buni,ia sa auzim si solutii,dar nu de-alea agreate de pesedei,ci drastice,dure,cum vreti voi de la altii!

  8. Vrea sa incurajeze munca?
    Pai unde se crede?
    NOrmal ca iei aviz negativ la asa declaratie belicoasa.
    Toti politistii, pompierii, aviatorii, jandarmii si alte jeguri cu salarii si pensii speciale la 40 de ani sunt in sevraj.
    Deja si-au pregatit stampilele cu psd si trolleaza tot ce misca pe net.

  9. Peste 2,1 milioane de angajaţi din România, adică 60% din totalul celor 3,5 milioane de salariaţi din sectorul privat, primesc, pe contractele de muncă, salariul minim pe eco­nomie de 1.900 de lei brut pe lună, arată calculele ZF făcute pe baza unor statistici oficiale.
    Asta in 2018. In 2019 cifrele sunt la fel. Cum vine asta? Stat european. Cum se justifică voucherele de vacanta pentru bugetari? Nu cumva se sfidează logica, matematica(maxim aia de gimnaziu).

  10. Consider ca noua propunere de ministru este f. potrivita ptr. acest post si impreuna cu dl Catu, vor gasi parghiile de reglaj intre venituri si cheltuieli , astfel ca sa asigure si pensiile si salariile marite si sa faca si investitii , iar primariile care si-au batut joc de banul public , sa plateasa penal, la fel si cei din posturi de conducere care au cheltuit fara rost banii din bugetul Tarii.

  11. Fratilor, vine Craciunul trebluie să ne aliem toți și să-i scoatem afară la muncă pe putori,că s-au imputit de cind dospesc in camera deputaților și a parlamentului,s-au legat de scaune cu șufe și nu vor să mai place,ați văzut vreo unul mergînd să muncească?stă 2-3 luni acasă și își face partid,ce zici Ponta ?mergi măi și lucrează să vezi cum se trage din greu pentru 1000de lei ,vreo 40 de ani,ați ajuns ca porcii numai buni de tăiat de Crăciun ,Mai fraților noi nu putem trăi de la o lună la alta,ce faceți voi cu atîtea pensii?cu zeci de mii de euro?cand ziceți că se poate trăi cu 1ooo,luați și voi 1000,cu ce sunteți mai presus ca mine care am tras din greu 37 de ani in grupa a 2-a,și tot la noi cei săraci vin hoții,ar trebuii să vină la voi mă fraților că ar avea ce fura.Așa să vă ajute Dumnezeu .

  12. Taiati ba tot ! Sa saturat PSD de banii prostilor si veniti voi PNL ! Voua sa va mearga bine , sunt oameni de 80 de ani cu o pensie de cacat si voi aveti miliarde de euro case vile masini , terenuri … O tara de cacat !!!!