G4Media.ro

LIVE Vreme rea în aproape toată țara: jumătate din județe sunt sub…

LIVE Vreme rea în aproape toată țara: jumătate din județe sunt sub Cod portocaliu / Mai multe persoane au fost evacuate din locuințe, gospodării, drumuri naționale, străzi din mai multe orașe au fost inundate 

UPDATE 16.20: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit până duminică seara avertizarea Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea.

Potrivit INHGA, până la ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic: Taiţa – bazin superior amonte S. H. Hamcearca, judeţul Tulcea.

UPDATE Ora 14.05: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii care surprind intervențiile din ultimele două zile din cauza problemelor cauzate de apele revărsate.

FOTOGALERIE Imaginile dezastrului produs de ape în ultimele două zile.

UPDATE Ora 14.00: Codul roșu de ploi abundente a fost extins în județul Tulcea până la ora 15.00, fiind vizate localitățile Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Beștepe, Maliuc, Pardina.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși local 35-50 l/mp – în zona avertizată, în ultima oră, s-au acumulat 30-50 l/mp.

UPDATE Ora 13.59: Peste 70 de gospodării au fost inundate, duminică, la Bilieşti şi circa 550 de hectare de culturi au fost distruse în totalitate de apele revărsate ale râului Putna, potrivit primarului comunei, Vasile Chiriţă, relatează Agerpres.

„Nu ne aşteptam să mai păţim, după 16 ani, încă o dată aşa ceva. Avem în jur de 70 de gospodării în care a intrat apa, din care în 35 a intrat şi în case. Avem şi 550 de hectare de teren agricol afectate total. S-au autoevacuat în jur de 40 de persoane, 17 le-am evacuat împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Am mai evacuat şi noi dimineaţă în jur de cinci persoane. Plus animalele pe care iniţial le-au evacuat oamenii singuri, dar după ce a venit apa mare nu s-a mai putut decât cu utilajele noastre”, a declarat Vasile Chiriţă.

Primarul spune că lucrurile ar fi putut fi şi mai grave în localitate dacă în cursul nopţii nu ar fi spart un canal al ANIF pentru a lăsa apa să curgă pe câmp.

„Am aflat din mesajele primite de la meteo că va ploua în continuare. Nu e vorba că plouă la noi. La noi n-ar fi o problemă, doar că plouă la munte. Şi apa asta nu e de la noi, e de la munte. Şi ea se strânge ca într-un lighean şi vine spre noi. Dacă aseară nu reuşeam să sparg digul, canalul de irigaţii al ANIF-ului, lucru care trebuia făcut de 16 ani (…), dacă nu făceam acea breşă, apa aici era de un metru până la jumătatea localităţii”, a spus Chiriţă.

În localitate intervin mai multe echipaje ale ISU Vrancea pentru monitorizarea situaţiei şi ajutorarea persoanelor aflate în nevoie.

UPDATE Ora 13.06: Mai multe străzi din municipiul Feteşti sunt inundate şi se acţionează pentru evacuarea apei, iar în două comune din judeţ apa rezultată în urma ploii abundente a intrat într-o casă şi în mai multe gospodării, potrivit informaţiilor furnizate duminică de ISU Ialomiţa, relatează Agerpres.

În municipiul Feteşti, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru evacuarea apei de pe străzi, care face impracticabilă circulaţia pe mai multe artere din localitate.

În comuna Borăneşti se acţionează cu o motopompă pentru evacuarea apei din trei gospodării şi o casă, iar în comuna Bărbuleşti se intervine cu două motopompe pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie.

UPDATE Ora 13.00: Județul Tulcea este din nou sub Cod roșu de ploi torențiale, până la ora 14.00, fiind vizate localitățile Măcin, Isaccea, Jijila, Greci, Niculițel, Luncavița, Carcaliu, Văcăreni, Valea Teilor, Hamcearca, Smârdan.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 30 – 40 l/mp – în zona avertizată, în ultimele ore s-au acumulat 70 – 90 l/mp / frecvente descărcări electrice, anunță meteorologii.

UPDATE Ora 12.00: Ploile abundente din ultimele 24 de ore au produs efecte nefaste în 36 de localităţi din 16 judeţe ale ţării, dar şi în municipiul Bucureşti, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Probleme au fost în localităţi din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ilgov, Prahova, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, Bucureşti.

Echipajele au intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curţi, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum şi pentru degajarea a 17 copaci căzuţi pe carosabil sau pe autoturisme, fiind afectate 19 maşini.

Situaţii deosebite în urma ploilor abundente s-au înregistrat la Bacău, Vrancea şi Neamţ, unde mai multe persoane au fost evacuate din locuinţe, fiind în pericol de inundaţie.

Pompierii au transmis şi recomandări pentru populaţie:
  • Pentru evacuarea normală a apelor pluviale, luaţi măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversaţi râurile prin apă și NU vă apropiaţi de malurile acestora.
  • În situația manifestării vântului puternic, rămâneţi în spații închise care să vă asigure protecția și evitaţi deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

UPDATE Ora 11.50: Zeci de curţi, anexe gospodăreşti, subsoluri şi străzi au fost inundate, duminică, în cartierele Valea Oraşului şi Barboşi din municipiul Galaţi, în urma ploii torenţiale, relatează Agerpres.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi, numai între orele 5,00 şi 8,00, în municipiul Galaţi s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, din primele estimări acestea fiind cuprinse între 60 şi 80 l/mp, iar apa s-a acumulat astfel în mai multe zone din oraş.

Cele trei pompe de la Staţia de pompare 13 iunie funcţionează la capacitate maximă, de 5.000 metri cubi/oră fiecare. Din cauza debitului mare al Dunării, apa acumulată în Valea Oraşului nu poate fi deversată gravitaţional şi se evacuează doar prin pompare.

Apa s-a acumulat şi în cartierul Barboşi, iar echipele de intervenţie sunt în teren. Din cauza căderilor de tensiune, temporar se înregistrează şi întreruperi în ceea ce priveşte furnizarea apei curente.

Echipele de intervenţie de la Apă Canal, Ecosal şi Gospodărire Urbană acţionează pentru evacuarea apei, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE Ora 11.35: Circulația rutieră a fost reluată pe DN2 și DN22.

Centrul Infotrafic informează că au fost îndepărtate aluviunile de pe suprafața de rulare atât pe DN 2 Focșani-Bacău, la kilometrul 257+400 de metri, la ieșire din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, cât și pe DN 22 Brăila-Tulcea, între localitățile Văcăreni și Luncavița, județul Tulcea, astfel că traficul a fost reluat în ambele sensuri.

UPDATE Ora 11.04: Dumurul Național 2 este acoperit de ape în zona localității Răcăciuni din județul Bacău.

Primarul comunei, Lucian Cheta, a postat pe Facebook imagini cu drumul acoperit de ape:

UPDATE Ora 11.00: Averse şi descărcări electrice în Capitală duminică şi luni. Temperatura maximă va ajunge la 27 de grade.

UPDATE Ora 10.49: Zeci de gospodării din judeţul Vrancea au fost inundate în ultimele ore din cauza precipitaţiilor abundente şi a depăşirii cotelor de atenţie pe principalele râuri şi mai multe drumuri judeţene sunt închise din cauza apei revărsate pe carosabil sau a prăbuşirii unor poduri, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Agerpres.

„În judeţul Vrancea, în perioada 19 iunie, ora 20,00 – 20 iunie, ora 9,00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice aflate sub incidenţa codului roşu hidrologic, 50 de gospodării au fost inundate la Bilieşti, trei persoane au fost evacuate, iar alte 10 s-au autoevacuat. În sprijin se deplasează o autospecială de transport persoane şi victime multiple cu zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. În comuna Reghiu 20 gospodării sunt izolate. De asemenea, la Tulnici, în satul Lepşa, punctul Streiu, două pensiuni şi 20 de case de vacanţă sunt izolate din cauza surpării unui podeţ, iar în satul Coza 40 de locuinţe sunt izolate rutier, accesul se face doar pietonal. La Vânători, în satul Mirceştii Noi, trei gospodării au fost inundate”, a precizat ISU Vrancea.

Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră este închisă pe mai multe artere judeţene. Astfel, pe DN 2N, la km 52 +300, traficul este închis către localitatea Bisoca, judeţul Buzău. Traficul pe DJ 205D – km 21, la ieşire din comuna Paltin spre Spulber, a fost închis de autorităţi pentru a-i feri pe şoferi de pericole. Pe DJ 205D, pe raza comunei Nereju la km 29, pe podul peste Zăbala, circulaţia este restricţionată. DJ 204E este acoperit cu apă, fiind impracticabil între satul Ciuşlea, comuna Garoafa până la satul Mirceştii Vechi, comuna Vânători. Este închis traficului şi DJ 204 D, km 7, în zona Podul Zamfirei, carosabilul fiind acoperit cu apă după ce râul Putna a spart barajul la Bilieşti.

În cursul dimineţii, autorităţile judeţene s-au întâlnit pentru evaluarea situaţiei şi pentru luarea unor măsuri de urgenţă. În urma discuţiilor cu primarii din judeţ, au fost evidenţiate probleme şi în alte localităţi, în special în zonele de munte.

Conform primarului comunei Spulber, Sorin Vulcan, trei gospodării din localitate au fost inundate, cu pagube însemnate. Mai multe drumuri de interes local sunt închise şi sunt podeţe colmatate. Satul Morăreşti, cu circa 10 locuinţe, este izolat, accesul neputându-se face nici măcar pietonal după ce puntea de legătură a fost luată de ape. DJ 205 este închis din cauza apelor revărsate.

În comuna Nistoreşti, sat Herăstrău, s-a prăbuşit podul peste râul Năruja şi 40 de locuinţe au rămas izolate, accesul făcându-se doar pietonal. Potrivit primarului, Teodor Dobre, alte trei poduri mai mici peste râul Năruja se află în pericol de prăbuşire după ce apa a săpat la rădăcina pilonilor.

Probleme sunt şi la Vidra, la vărsarea pârâului Vidra în râul Putna, pe malul stâng, unde au început alunecările de teren încă de sâmbătă seara, iar apa a ajuns în câteva puncte chiar până la gardurile locuinţelor. Puntea de la Tichiriş a fost luată de apă şi o conductă de alimentare cu apă potabilă care venea de la Măgura a fost ruptă de viitură.

Câteva zeci de locuinţe din zona de munte a judeţului au rămas fără energie electrică, dar Electrica estimează că va putea remedia rapid situaţia după retragerea apelor.

UPDATE Ora 10.32: Cincizeci de gospodării din localitatea Vădeni, județul Brăila, care se află sub cod roşu de averse, sunt inundate şi se acţionează pentru scoaterea apei din curţile oamenilor.

„Acţionăm cu două buldoexcavatoare şi cu o vidanjă. Am vorbit şi cu cei de la ANIF să acţioneze pe partea de desecare, dar din cauza faptului că sunt descărcări electrice, se merge mai încet, de teamă să nu se ardă motoarele. Am avut ceva probleme şi în localităţile Pietroiu şi Baldovineşti, dar le-am rezolvat. Plouă foarte mult, iar din şanţuri apa a plecat spre curţile oamenilor. Avem aproximativ cincizeci de curţi inundate. Facem şi noi cât putem, înaintea focului şi a apei nu ai unde să te duci”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Vădeni, Coman Stanca.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian, a declarat că în localitatea Vădeni ISU intervine cu două motopompe pentru evacuarea apei din gospodarii.

Localitatea Vădeni se află sub cod roşu de averse, care vor depăşi 35-40 l mp şi frecvente descărcări electrice.

UPDATE Ora 10.25: Drumul European 85 a fost acoperit de apă pe sensul spre Adjud, la ieșire din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, iar traficul rutier se desfășoară dirijat, pe celălalt sens.

„Pe DN2 (E85) Focșani-Bacău, la kilometrul 257+400 de metri, la ieșire din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, din cauza ploilor și a scurgerii apei de pe versanți, carosabilul este acoperit cu apă pe sensul către municipiul Adjud. Traficul se desfășoară dirijat, pe celălalt sens. Se acționează pentru îndepărtarea apei de pe suprafața de rulare”, anunță Centrul Infotrafic.

UPDATE Ora 10.09: Meteorologii au extins avertizarea Cod portocaliu de vreme rea pentru toată partea de est a țării, valabilă până luni la ora 2.00.

Vor fi averse abundente, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40-50 l/mp şi pe arii restrânse 60-80 l/mp.

„Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi pe alocuri şi în celelalte judeţe din Transilvania”, au mai transmis meteorologii.

De asemenea, până luni dimineaţă, va fi Cod galben în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureş, local în Muntenia, în nordul Olteniei şi la munte.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vijelii şi grindină”, a transmis ANM.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

De luni de la ora 11.00 până marţi la ora 22.00, va fi cod galben în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în zonele montane.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va menifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

UPDATE Ora 10.05: În Tulcea, o porțiune din drumul județean DJ22 a fost acoperită de pământ, după ce un mal de pământ s-a surpat în urma ploilor abundente.

Prefectul județului, Marcel Ivanov, a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că este vorba despre porțiunea de drum dintre localitățile Văcăreni și Luncavița.

Traficul rutier este întrerupt în zonă, iar prefectul estimează că acesta va putea fi reluat în circa 2 ore.

Circulația este deviată pe ruta DN 22–Măcin-DN 22D- Horia-DN 22F-Nalbant-DN 22A Cataloi-DN22 Tulcea, potrivit Centrului Infotrafic.

UPDATE Ora 9.57: Meteorologii au extins avertizarea Cod roșu de ploi torențiale și pentru județele Bacău și Vrancea.

Sunt vizate localitățile Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Asău, Agăș, Mănăstirea Cașin, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Pârgărești, Palanca, Brusturoasa, Cașin din județul Bacău și Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistorești, Paltin, Paulești, Vintileasca, Andreiașu de Jos, Negrilești, Năruja, Valea Sării, Bârsești, Spulber din județul Vrancea.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp – în zona avertizată, în ultimele zile, s-au cumulat cantități de apă, în medie, de peste 90-100 l/mp.

UPDATE Ora 9.55: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică dimineaţa, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea, valabilă în următoarele ore, relatează Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 iunie, ora 09:40 – 20 iunie, ora 15:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice Jijila şi Luncaviţa din judeţul Tulcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul inferior Luncaviţa.

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice, inclusiv pe râurile din Dobrogea, valabile până luni la miezul nopţii.

UPDATE Ora 9.32: Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare Cod roșu de ploi torențiale pentru județele Brăila și Galați.

Sunt vizate localitățile Vădeni și Siliștea din județul Brăila și Braniștea și Șendreni din județul Galați.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 60-80 l/mp în ultimele 4 ore / frecvente descărcări electrice.

Știrea inițială: Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu de ploi torențiale pentru mai multe zone din județul Tulcea, valabilă duminică dimineața.

Sunt vizate localitățile Isaccea, Jijila, Luncavița, Văcăreni.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 50 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 50 l/mp / frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Până la 23.00, cea mai mare parte a ţării este sub avertizare cod galben sau cod portocaliu de ploi torenţiale.

Citește și

Avertizare Infotrafic: Ploaie, pe alocuri torenţială, pe principalele artere rutiere – autostrăzile 1, 2, 3 şi 4, dar şi pe DN1 şi DN7

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ei fratilor,va-ti si va bateti joc de natura a venit randul ei sa-si spuna cuvantul.Asta este doar inceputul.

  2. Investitiile in diguri si canalizari nu sunt fezabile.

  3. Unde sunt digurile si canalele din PNRR-ul Romaniei?

  4. Hai ca incep consecintele atitudinii de strut cu capul in pamant. Ghetarii s-au topit, inapoi nu se mai merge. De-acum o sa trebuiasca sa ne obisnuim cu fenomenele extreme. Au inceput de cativa ani deja si la noi, dar oamenii nu le vad in contextul global. Mai o iarna moale, mai o vara intarziata… Nu stim decat sa facem glume rasuflate despre Greta si imbratisatorii de copaci. Vom vedea cata vreme o sa tina glumele loc de actiuni concrete.