G4Media.ro

Zi decisivă la Bruxelles pentru soarta Europei. Cele trei mari probleme în…

Zi decisivă la Bruxelles pentru soarta Europei. Cele trei mari probleme în negocieri. Macron, dispute aprinse cu liderii ”țărilor zgârcite” pe tema fondurilor pentru relansarea economică

Șefii de stat și de guvern din UE au început luni cea de-a patra zi a summitului Consiliului European la care discută pachetul fără precedent propus de Comisia Europeană pentru relansarea economică a UE, în valoare totală de 1.800 mii de miliarde de euro. După trei zile de negocieri, în care s-au schimbat inclusiv vorbe grele între Emmanuel Macron și liderii din Olanda și Austria, șeful Consiliului European a venit cu o nouă soluție de compromis. Urmărește LIVE evenimentele zilei de la Bruxelles:

14.10: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că e optimistă că negocierile se vor încheia cu un rezultat pozitiv: ”Am impresia că liderii europeni chiar vor un rezultat. Au demonstrat dorința clară de a găsi o soluție”

12.52: Ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a criticat dur poziția celor patru ”state zgârcite”, spunând într-un interviu radio că ”e o atitudine complet greșită, au blocat întreaga dezbatere”

11.55: ”Miza negocierii care are loc astăzi la Bruxelles este prezenţa Europei printre marile puteri mondiale în secolul al XXI-lea” sau absenţa ei, a atenţionat ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire, după trei zile de negocieri care până acum nu au dus la un rezultat.

11.32: ”Europa blocadei nu funcționează”, e titlul editorialului zilei publicat de ziarul spaniol ABC. Tonul amar al articolului exprimă dezamăgirea față de opoziția celor patru țări ”zgârcite” care blochează consensul.

11.09: Principalele divergențe între majoritatea statelor care sprijină propunerea franco-germană și grupul ”țărilor zgârcite”, potrivit unei analize El Pais:
– mărimea pachetului financiar (buget UE pe șapte ani de 1.074 miliarde euro și fondul de relansarea de 750 miliarde euro)
– proporția de împrumuturi și granturi nerambursabile din cadrul fondului de relansare de 750 miliarde euro
– legarea fondurilor de respectarea statului de drept (susținută de majoritatea țărilor, respinsă categoric de Ungaria și Polonia)

10.42: Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni dimineață că liderii se îndreaptă ”încet” spre o înțelegere. Întrebat dacă îl deranjează să fie văzut ca ”Domnul NU” în restul Europei – aluzie la opoziția lui față de planul propus de Franța și Germania, Rutte a spus că ”suntem aici pentru fiecare are grijă de țara sa, nu pentru ca să mergem la petreceri aniversare”.

10.23: Duminică a avut loc un maraton diplomatic, cu zeci de întâlniri în diverse formate. Una dintre întâlniri a fost între șeful Consiliului European, Charles Michel, președintele Klaus Iohannis, premierul bulgar Boyko Borissov, premierul croat Andrej Plenkovic și premierul maltez Robert Abela (foto: Consiliul European)

10.19: Politico scrie că, în negocierile dure din timpul nopții, Emmanuel Macron a avut schimburi dure de replici cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, pe care l-a acuzat că a luat locul Marii Britanii – aluzie la obstrucționismul demnitarului austriac, care a respins categoric ca suma graturilor nerambursabile să fie mai mare decât cea a împrumuturilor pentru statele membre

10.15: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat luni dimineață că propune o nouă formulă pentru fondul special de relansare economică. În noua propunere, care are menirea de a-i liniști pe liderii celor patru ”țări zgârcite” (Olanda, Austria, Suedia și Danemarca) suma împrumuturilor pentru statele membre ar urma să fie egală cu cea a granturilor nerambursabile (câte 375 miliarde de euro fiecar)

Foto: Emmanuel Macron / Consiliul European

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Incepe sa se vada dezastrul,pandemia a pus la pamant UE.

  2. In afara Olandezilor, absolut toate statele „frugale” (egoiste) au fost primite in Uniune, la cererea lor. Nimeni nu le’a invitat, toti au cerut sa faca parte din Uniune. Iar Uniunea, nu est un Club Rotary, ci un spatiu de intr’ajutorare.
    Franta si Germania, sunt cele doua tari care aduc fondurile necesare ajutorului de care tarile din Sud si Sud-Est au mare nevoie. Si nu o pot face, deoarece tari care nu contribuie, sau contribuie minim, au dreptul de a anula ajutorul.

    Va trebui sa schimbam modul de functionare al UE. Va trebui sa renuntam la unanimitate, pentru orice lucru sau, vom crea un alt sistem. Nimic nu este gravat in marmura. UE poate ramane lafel insa, putem crea in paralel, un spatiu fara cele 5 tari „frugale”, fara cele 5 tari de la Visegrad.
    Usor de creat, lafel de usor, cum am creat Communitatea Carbunelui si Otelului, in martie 1957.

    In momentul in care Franta si Germania decid impreuna (cum a fost cazul din ziua 1 a crearii Comunitatii) ceea ce decid, se va face. Mai devreme sau mai tarziu, insa se va face.

  3. Toate aceste „negocieri dure” genereaza un drift major spre Keynesianism, adica o abordare in care Statul (sau Statele) decide (decid) tot, cu pretentia ca ele sunt capabile sa integreze toate informatiile (cunoscutele) plus necunoscutele (known unknowns and unknown unknowns) intr-o decizie optima — ceee ce este o absurditate logica si un abuz moral. Este o DICTATURA a birocratiei mascata in „negocieri dure” intre niste actori (porecliti „politicieni”) rulati si folositi de birocratiile nationale.
    Democratia a devenit o mascarada. Este moarta. Iar birocratia testeaza, cu diverse ocazii (inclusiv COVID-19), reacatia societatii la diverse posibilitati de transformare a societatii intr-un LAGAR, intr-o FERMA de oameni.

    • Abordarea logica este cea descrisa de Hayek, plus o necesara intelegere a sistemelor complexe. In niciun caz birocratia stupida de secol 19 (fosilizata pana in secolul 21) a statelor.

    • Ai descris Franta foarte bine …cred ca si Bruxelles-ul :))

  4. cred ca asta sumarizeaza cel mai bine Uniunea Eurpoeana: „suntem aici pentru fiecare are grijă de țara sa”

    • Acum că UE se destramă, e un moment foarte bun să ne facem curăţenie în propria ogradă şi să scăpăm de ticaloşii din PSD/PNL care ne-au furat viitorul şi ne-au împins peste hotare.

  5. Păna decuseara vor vota linistiti si zimbitori(asa cum va spusei de prea multa vreme ) toate propunerile avansate de cancelar , ca doara nu implineste 66 de ani in fiesicare zi . Statura ce statura – fara sare si piine o vreme- se mai burzuluira unii la altii , se mai improspatara cu cite vreun mic- degetar- de coniac frantuzesc , se mai batura cu pumnii in piepturile goale ca nemuritorul Kong din filmele atit de dragi noua , dar asta doar ca sa ii admire natia , dar pina in final, nostalgici dupa bobirnacele date de inegalabilul Jean Claude Juncker (ce mult ne lipseste ) ne vor insenina zilele ce urmeaza si ne vor aduce in case pungutele – dar nu cu doi bani – ci mai degraba cu miliardele de euro atit de dragi si absolut necesare noua .Nu ma pot abtine si vizionez deja imaginativ cozile uriase facute sau poate nevazute la -usa – guvernului PNL si exclam cu nespusa uimire – ce de banet – ne baga in traista UE.

    • cei care nu vor asa cum sunt unii care nu au acceptat sa participe la DNAUL european nu au decit sa nu primeasca nici un ban si sumele imprumutate in numele celorlalti sa fe impartite doar de cei ce vor .