G4Media.ro

Ziua 105 de război. Kremlinul plănuiește să anexeze „complet” orașul Herson printr-o…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Ziua 105 de război. Kremlinul plănuiește să anexeze „complet” orașul Herson printr-o acțiune „similară cu aderarea Crimeei”/ Armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din luptele de la Severodonețk / Presa rusă susține că peste 1.000 de militari ucraineni capturați la Azovstal au fost duși în Rusia pentru „investigații”

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că peste 31.000 de soldați ruși au murit până în acest moment în războiul din Ucraina și că apărarea absolut eroică a Donbasului continuă. Între timp, 210 trupuri ale soldaților ucraineni morți în Mariupol, majoritatea apărători ai uzinei Azovstal, au fost repatriate în Ucraina, iar detectoarele de radiații de la Cernobîl au reînceput să funcționeze pentru prima dată de la începutul războiului, nivelul de radiații fiind unul similar celui de dinainte de 24 februarie.

Urmărește principalele evenimente ale zilei de miercuri, 08 iunie 2022:

Ora 22:43 Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei (LIDU) denunţă miercuri procesul, anunţat în presa ucraineană, al unuia dintre membrii săi, de origine britanică, Andrew Hill, luat prizonier de către separatişti proruşi, relatează AFP. ”S-a anunţat în presa ucraineană că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei străini, pe care se pregătesc să-i judece, şi că aceştia riscă pedepasa cu moartea”, declară AFP un purtător de cuvânt al LIDU, Damien Magrou. ”Unul dintre cele trei nume care este menţionat în articol, Andrew Hill, este al unui legionar care are un contract cu armata ucrainană”, precizează el. ”Potrivit Articolului 4 al celei de a Treia Convenţii de la Geneva, el este considerat de drept un combatant legal şi prizonier de război”, subliniază Damien Magrou.

Ora 21:29 Un jurnalist ucrainean a profitat miercuri de vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov la Ankara pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aşteptase în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP. Şeful diplomaţiei ruse se afla în Turcia pentru a discuta despre instituirea unor coridoare securizate pentru exporturile de cereale ucrainene. Conferinţa de presă comună a lui Lavrov şi omologului său turc Mevlut Cavusoglu era pe cale să se termine, fără ca Muslim Umerov să-şi fi putut pune întrebarea, în pofida tentativelor sale repetate. Jurnalistul l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: „Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el. Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri. „În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat Umerov. Lavrov i-a cerut să-şi repete întrebarea, înainte de a contraataca. „Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând. „Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl.(Volodimir) Zelenski (preşedintele ucrainean) să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov, citat de Agerpres.ro.

Ora 20:56 Inflaţia, care a crescut veriginos în Rusia şi a bătut un ”record” de 20 de ani, a început să scadă în mai, la 17,1% pe un an, potrivit unor date publicate miercuri de agenţia rusă de statistică Rosstat, relatează AFP. Scumpirea produselor alimentare a continuat, însă, să crească puternic şi a atins, în mai, 21,5% pe un an – la produsele de bază, transmite News.ro.

Ora 20:43 Consecinţele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizaţiei despre repercusiunile internaţionale ale războiului, potrivit France Presse. „Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează”, a atenţionat el. „Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a avertizat şeful ONU, citat de Agerpres.ro.

Ora 20:36 Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, miercuri, cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, unul dintre subiectele abordate fiind situaţia de securitate regională pe fondul agresiunii militare neprovocate şi brutale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. În cadrul discuţiilor cei doi oficiali au abordat aspecte legate de priorităţile şi eforturile autorităţilor de la Chişinău privind parcursul european al Republicii Moldova, precum şi implicarea activă a României în promovarea şi adoptarea pachetului de proiecte la nivel UE (Facilitatea Europeană pentru Pace/EPF) destinat partenerului moldovean, informează un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Ora 20:00 Preşedintele rus Vladimir Putin nu va susţine tradiţionalul său dialog anual televizat denumit „Linia directă” cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului, în luna iunie, aşa cum a făcut-o în decursul mai multor ani, transmit DPA şi Interfax, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Agerpres.ro.

Ora 19:46 Canada a anunțat că va impune noi sancțiuni Rusiei, potrivit ministrului canadian de externe, Melanie Joly, citat de Sky News. În cadrul acestor măsuri, va fi interzis exportul a 28 de servicii, inclusiv de contabilitate și publicitate, necesare pentru funcționarea industriilor rusești de petrol, gaze și produse chimice. Într-o declarație, Joly a spus: „Invazia rusă în Ucraina a durat acum peste 100 de zile. În acest timp, Vladimir Putin și regimul său au provocat dureri și suferințe de nedescris în Ucraina și în întreaga lume”. „Canada va face tot ceea ce îi stă în putere pentru a împiedica capacitatea lui Putin de a alimenta și finanța mașina sa de război”, a mai spus ea.

Ora 19:30 Rusia a desfășurat sisteme de rachete Iskander-M în apropiere de Herson, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Le Monde. De asemenea, ministerul a precizat că „inamicul blochează navigația civilă în partea de nord-vest a Mării Negre”.

Ora 19:28 Scumpirea puternică a cerealelor, din cauza blocării exporturilor, care ameninţă lumea cu crize alimentare, este provocată de ”agresiunea rusă” în Ucraina şi nu de sancţiunile impuse Moscovei, subliniază miercuri ministrul ucranean de Externe Dmitro Kuleba, relatează AFP, citată de Agerpres.ro: ”Adevărata cauză a acestei crize: este vorba despre agresiunea rusă, nu despre sancţiuni”, declară presei şeful doplomaţiei ucrainene. Kuleba şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că a ”ruinat” versiunea rusă, potrivit căreia ”cauza crizei alimentare mondială ar fi sancţiunile” impuse Moscovei.

Ora 19:18 Kremlinul a susţinut miercuri că nu există motive ca Rusia să nu-şi poată achita datoriile, în condiţiile în care se luptă să plătească dobânzile deţinătorilor de bonduri, în contextul efectelor sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a dat vina pe sancţiuni, în urma cărora aproape jumătate din rezervele valutare ale ţării au fost îngheţate, pentru că „au împins Rusia într-o incapacitate artificială de plată a datoriei”. La finalul lui 2021, Banca Centrala a Rusiei deţinea rezerve de aur de 131,5 miliarde de dolari, restul de 612,9 miliarde de dolari fiind sub forma de active în valută. La 20 mai, rezervele Rusiei scăzuseră până la 583,4 miliarde de dolari.

Ora 18:45 Forţele ucrainene au fost miercuri împinse înapoi către periferiile oraşului industrial Severodoneţk, în faţa unui puternic asalt al trupelor ruse, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, o nouă întorsătură majoră în evoluţia uneia dintre cele mai sângeroase bătălii în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ora 18:00 Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat miercuri şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de agenţia de presă Ukrinform, transmite Agerpres.ro.

Ora 17:32 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că ţara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina. Detalii aici.

Ora 17:23 Un fost ofițer de informații britanic spune că „nu-l vede” pe președintele rus Vladimir Putin la putere „peste trei sau șase luni”. Este vorba de Christopher Steele, spionul britanic care ar fi întocmit un dosar cu informații compromițătoare despre Donald Trump. Detalii aici.

Ora 17:11 Evgheni Fedorov, un deputat din Partidului lui Putin „Rusia Unită”, a propus abrogarea unei rezoluții din perioada sovietică prin care se recunoștea independența Lituaniei, potrivit site-ului rusesc „RIA Novosti”, citat de publicația ucraineană Pravda. Detalii aici.

Ora 16:58 Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă instituite din cauza războiului din Ucraina, transmite MTI. Detalii aici.

Ora 15:24 Turcia consideră „legitimă” cererea Rusiei de a fi ridicate sancţiunile aplicate exporturilor agricole ruseşti pentru a facilita exporturile ucrainene, a anunţat miercuri ministrul afacerilor externe turc Mevlut Cavusoglu, informează AFP şi Reuters. Detalii aici.

Ora 15:09 Kremlinul a reafirmat miercuri că orice eventuală întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să fie productivă şi ”bine pregătită”, informează agenţia de presă Reuters. Detalii aici.

Ora 14:50 Uniunea Europeană (UE) trebuie să „demonteze dezinformarea Rusiei” care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa. Detalii aici.

Ora 14:35 Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare privind comiterea unor crime de război, în afară de cele trei cazuri în care au fost decise sentinţe contra unor soldaţi ruşi, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Detalii aici.

Ora 14:13 Planul Kremlinului este ca Federaţia Rusă să anexeze cât mai curând posibil oraşul portuar Herson, din sudul Ucrainei, primul oraş capturat în război, printr-o acţiune similară celei din Crimeea, a declarat Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 13:48 Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a arătat miercuri purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP. Detalii aici.

Ora 13:36 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că revine Ucrainei sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 13:06 Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat miercuri că s-a aliat cu Uber, care are maşini mai mici decât ale agenţiei ONU, pentru a distribui ajutor de urgenţă în Ucraina, informează AFP. Detalii aici.

Ora 12:43 Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters şi AFP. Detalii aici.

Ora 12:24 Peste 1.000 de militari ucraineni care s-au predat recent la oţelăria Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol au fost transportaţi în Rusia pentru ”investigaţii”, a relatat miercuri agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citând o sursă din forţele de ordine, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 12:16 Un iaht deţinut de Rusia, care se presupune că a navigat în apele Insulelor Fiji pentru a scăpa de sechestru, a fost dus în Statele Unite în urma unui mandat emis de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), relatează BBC. Detalii aici.

Ora 11:02 ”Cartea torţionarilor”, care documentează autorii crimelor de război comise, atât soldaţi ai armatei ruse, cât şi comandanţii acesteia, va fi lansată în Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în cadrul discursului său de marţi seară, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 10:49 Inventarul armelor trimise de SUA în Ucraina: 6.500 de rachete antitanc Javelin, 1.400 de rachete sol-aer Stinger, 108 obuziere M777, 4 sisteme HIMARS, peste 800 de drone de atac Pheonix Ghost și Swichblade. Detalii aici.

Ora 09:50 Exporturile Ucrainei de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale au crescut cu 80% în mai, faţă de luna precedentă, dar volumele sunt încă semnificativ sub nivelul exporturilor din mai 2021, a anunţat Ministerul Agriculturii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ora 09:20 Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate, inclusiv piese de schimb, muniţie şi alte echipamente, a anunţat Ministerul norvegian al Apărării, relatează Reuters, citată de News.ro.

Ora 08:06 Atacurile militare au lovit cel puțin două spitale din orașele ucrainene Severodonetsk și Rubizhne, arată noile imagini din satelit realizate luni de Maxar Technologies, conform CNN. Porțiuni semnificative din Severodonetsk au fost distruse de luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești. Ucrainenii și-au menținut pozițiile defensive în oraș, zădărnicind până acum încercările rușilor de a cuceri orașul.

Ora 07:59 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie, transmite News.ro.

Ora 07:52 Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta guvernul să plătească salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP, citată de Agerpes.

Ora 07:33 Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că nu există nicio justificare pentru „dispreţul brutal” al Rusiei faţă de dreptul internaţional atunci când a lansat invazia în Ucraina. (detalii aici)

Ora 07:28 Cadavrele a 210 soldaţi ucraineni care au murit la Mariupol au fost repatriate de Ucraina, potrivit Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, transmite CNN. (detalii aici)

Ora 07:12 Detectoarele de radiaţii de la Cernobîl transmit date pentru prima dată de la începutul războiului, anunţă AIEA. Nivelul de radiaţii, similar cu cel de dinaintea conflictului. (detalii aici)

Ora 07:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că mai mult de 31.000 de militari ruşi au murit deja în Ucraina de la începutul conflictului, armata ocupanţilor nefiind pregătită pentru rezistenţa puternică a soldaţilor ucraineni. ”Apărarea absolut eroică a Donbasului continuă”, a transmis preşedintele. (detalii aici)

Photo by Andrey BORODULIN / AFP

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Numără mai bine decât citești dumneata!?!?

  2. Orice actiune facuta prin constrangerea armelor,prin ocupație militara ,ca efect al razboiului ,inclusiv aceea care ar viza prezumate referendumuri de aderare tip Herson sau Crimeea, contravine dreptului international,caci consimtamantul mediat de folosirea fortei,de constrangere e viciat,nu e unul valabil potrivit dreptului international.Retragerea este justificata din punct de vedere al tacticii militare in Severodonetsk,desi dupa cum se pune problema eu cred ca se vrea prelungirea termenului de predare a orasului in mainile rusilor, caci dupa concentrarea fortelor in teren eu sunt inclinat sa cred ca orasul va cadea la rusi intr-un orizont de timp(conteaza totusi daca mai mare sau mai mic).Da, rusii pot sa-i investigheze cat vor pe militarii ucraineni de la Azovstal, dar dupa dreptul international tot prizonieri de razboi sunt si au drepturile internationale conferite de acest regim(afara de cazul cand se probeaza ca au comis crime de razboi).

  3. Din păcate, spre întristarea oamenilor normali și bucuria id iotilor utili, se întimplă lucrul asupra căruia speram să mă înșel la începutul luptei pentru Donbas, comandanții ucraineni insistă să ducă lupta de pe poziții fixe, fortificate (o concepție decedată de mult) în condițiile în care rușii au o superioritate de 20 la 1 în unitățile de artilerie și de 40 la 1 în muniție (date britanice).
    Dacă se persistă în aceste tactici infringerea Ucrainei va fi lentă, dar sigură. O chestiune de resurse.
    Sigur, cine știe, poate se prăbușește Rusia înainte de asta, dar nu m-aș baza pe asta.

  4. Acest lucru ii va permite lui Putler sa sune goarna mobilizarii generale !