G4Media.ro

Ziua 108 de război. Rusia a pierdut peste 32.050 de soldați de…

Sursa foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ziua 108 de război. Rusia a pierdut peste 32.050 de soldați de la începutul invaziei, susține Ucraina / Moscova a emis primele paşapoarte ruseşti pentru locuitori din sudul Ucrainei / Încă doi generali ruși au fost uciși de forțele ucrainene / Ursula von der Leyen vizitează Ucraina pentru a doua oară de la începutul invaziei ruse

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se află de două zile în Ucraina, într-o vizită neanunțată, pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, precum și cu președintele Volodimir Zelenski. Un oficial de la Kiev susține că ucrainenii ”aproape au rămas fără muniție și se bazează pe arme din Occident” în timp ce ”Rusia poate continua războiul în ritmul actual timp de încă un an”. 

Urmărește principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 11 iunie:

Ora 22:44 Un incendiu a izbucnit la uzina chimică Azot din orașul ucrainean Severodonețk, aflat pe linia frontului, în urma bombardamentelor rusești. Detalii aici

Ora 21:58 Cancelarul german Olaf Scholz plănuiește o vizită la Kiev alături de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul italian Mario Draghi, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag, citat de The Telegraph.
Potrivit publicației, liderii doresc să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul G7.

Vorbind anterior despre o potențială călătorie la Kiev, Scholz a declarat: „Nu mă voi alătura unui grup de oameni care intră și ies pentru o fotografie rapidă. În schimb, atunci când o fac, este întotdeauna pentru un lucru foarte specific”.

Ora 19:05 Citirea gândurilor președintelui rus Vladimir Putin este rareori o sarcină simplă, dar, uneori, liderul de la Kremlin facilitează acest lucru. Acesta a fost cazul joi, când Putin s-a întâlnit cu un grup de tineri antreprenori ruși. Oricine caută indicii cu privire la ceea ce ar putea fi finalul jocului lui Putin pentru Ucraina ar trebui să citească transcrierea acestei discuții, arată o analiză CNN semnată de Nathan Hodge. Detalii aici

Ora 18:36 După ce a fost lovită de sancțiunile occidentale, după ce s-a confruntat cu un exod al companiilor, un „exod al creierelor” și o prăbușire a exporturilor, economia Rusiei va scădea cu 15% în acest an. Detalii aici

Ora 17:43 Comisia Europeană va finaliza „săptămâna viitoare” avizul privind cererea de aderare a Ucrainei la UE

„Dorim să sprijinim Ucraina în călătoria sa europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, într-o scurtă conferință de presă, după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

„Dorim să sprijinim Ucraina în parcursul său european. Discuțiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a adăugat șefa Comisiei Europene, subliniind că autoritățile ucrainene au „făcut multe” în vederea unei candidaturi, dar că mai sunt „multe de făcut”, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției.

Ora 17:05 Rusia a pierdut 32.050 de soldați în timpul invaziei, susține Ucraina. Potrivit bilanțului zilnic prezentat de Kiev, și care nu poate fi verificat din surse independente, forțele ucrainene au distrus 1.419 tancuri rusești.

Alte echipamente militare care au fost distruse includ 178 de elicoptere și 712 sisteme de artilerie (sursa – Sky News)

Ora 16:28 Decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat la Uniunea Europeană (UE) trebuie luată fără a slăbi unitatea blocului comunitar și fără a lăsa Kievul în incertitudine timp de ani de zile, a declarat vineri un oficial francez. Detalii aici

Ora 16:02 Rusia vorbește despre un nou „G8” format din țările care nu participă la sancțiunile economice impuse împotriva sa de statele occidentale și aliații săi, și care are un PIB pe cap de locuitor cu 24,4% mai mare decât „vechiul grup”. Detalii aici

Ora 15:37 Moscova a emis primele paşapoarte ruseşti pentru locuitori din orașul Herson. Lider instalat de ruși: „Se deschide o nouă epocă pentru noi. Este documentul cel mai important pe care îl deţine o persoană în viaţa sa”. Detalii aici.

Ora 15:14 Ucraina păstrează controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat, sâmbătă, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, după ce un separatist pro-rus a susţinut că 300-400 de combatanţi ucraineni au rămas, de asemenea, blocaţi în interiorul uzinei, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:42 Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici pentru televiziunea belarusă Nexta. Detalii aici.

Ora 14:03 Ucraina „va face schimb” de prizonieri pentru a asigura eliberarea celor doi britanici capturați care au fost condamnați la moarte, a declarat vineri ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, potrivit The Telegraph. Detalii aici.

Ora 12:26 Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit lui Oleksiy Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Numărul a fost menționat într-un interviu cu Arestovici difuzat vineri pe YouTube. Detalii, pe G4Media. 

Ora 12:10 Ursula von der Leyen vizitează pentru a doua oară Ucraina de la începutul războiului.

Ora 12:00 Vineri noaptea gherilele ucrainene din regiunea Herson au aruncat în aer o mașină în care se aflau un colonel rus și trei soldați, potrivit unui consilier al șefului biroului președintelui Zelenski, citat de euroweeklynews.ro. Alexei Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean, a dezvăluit că gherilele ucrainene au devenit „mai active” în ultima vreme – întărite de recenta distrugere a mercenarilor Grupului Wagner în Donbas – și au ucis un colonel rus și câțiva soldați ai lui Putin.

  • „Gherilele noastre au devenit foarte active. Astăzi, în regiunea Kherson, au aruncat în aer un UAZ în care se aflau un colonel rus și alți trei militari. S-a întâmplat cu el. Gherilele noastre au devenit mai active, și asta dacă luptă bine”, a declarat Arestovici prin intermediul canalului său de YouTube.

Arestovici a mai dezvăluit că Forțele Armate ale Ucrainei a ucis doi generali ruși în regiunea Kherson înainte de distrugerea UAZ-ului de către gherilele ucrainene.

  • „Stara Zburivka în regiunea Kherson – zeci de ocupanți uciși și răniți. Doi generali au murit acolo: unul din armată, celălalt – FSB.

Ora 11:50 Procuratura Generală din Ucraina a anunţat sâmbătă că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul-port din sud-estul ţării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi capturat la mijlocul lunii mai de forţele ruse, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro. În total, conform Procuraturii, cel puţin 287 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie. Alţi cel puţin 492 de copii au fost răniţi.

Ora 11:38 Autoritățile locale din orașele din Rusia au îndepărtat în ultimele zile bannere cu litera „Z” – un simbol al sprijinului pentru invazia Rusiei în Ucraina – în condițiile în care războiul pare să intre într-o nouă fază de lupte sângeroase și câștiguri teritoriale limitate în estul Ucrainei. Șeful partidului politic „O Rusie Dreaptă”, Serghei Mironov, a declarat la începutul acestei săptămâni că inspectorii municipali din Moscova i-au ordonat să dea jos un banner pro-război de la sediul partidului său din capitala Rusiei. Detalii, pe G4Media.

Ora 11:20 Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, sâmbătă, că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi ”proporţional şi adecvat”, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citând un diplomat rus, potrivit Reuters.

  • ”Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporţional şi adecvat, menit să neutralizeze potenţialele ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat Oleg Tiapkin, şeful unui departament al Ministerului rus de Externe responsabil de relaţiile Rusiei cu Europa.

Ora 10:30 Rusia şi China au inaugurat vineri un nou pod transfrontalier în Orientul Îndepărtat, despre care speră că va stimula şi mai mult comerţul între cele două ţări, în timp ce Moscova se confruntă cu sancţiunile occidentale impuse pentru acţiunile sale în Ucraina, transmite Reuters. Podul, care leagă oraşul rus Blagoveşcensk de oraşul chinez Heihe, peste râul Amur – cunoscut în China sub numele de Heilongjiang – are puţin peste un kilometru lungime şi a costat 19 miliarde de ruble (342 de milioane de dolari), a informat agenţia de presă RIA, citată de News.ro.

Ora 09:45 Organizaţia neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii a fost desemnată vineri „agent al străinătăţii” de către autorităţile ruse, în plină represiune împotriva societăţii civile în Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.ro. Numele acestei organizaţii fondate în 2000 apare de acum pe lista organizaţiilor care, conform Moscovei, exercită funcţia de „agent al străinătăţii”. Lista poate fi consultată pe site-ul Ministerului de Justiţie. Comitetul împotriva Torturii militează pentru a determina autorităţile să ancheteze relele tratamente aplicate de forţele de securitate şi să ia măsuri pentru a le pune capăt. Organizaţia a lucrat în special asupra situaţiei din Cecenia. Deja recunoscută ca „agent al străinătăţii” în 2015, apoi în 2016, organizaţia a decis să se autodizolve înainte de a se reforma în încercarea de a scăpa de această etichetă infamantă.

Ora 09:00 Peste 90.000 de persoane au intrat vineri în România, dintre care 8.195 sunt cetăţeni ucraineni, transmite Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Ora 08:00 Rusia şi-a oficializat, vineri, retragerea din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), de la care a fost suspendată în aprilie, în urma indignării globale din cauza ofensivei sale militare împotriva Ucrainei, transmite Le Figaro.

Ora 07:35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»” şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor. „Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul – o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat el, citat de News.ro. Detalii, aici. 

Ora 07:00 Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă” avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP: „Mulţi oameni au crezut că exagerez” când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. I-auzi Bobitza, cică nici n-ai vrut sa auzi de americani. Credeai ca e păcăleală și nici măcar nu era 1 aprilie. Era 24 februarie. Nici aia din UE n-au crezut și nici acum nu cred. Ei cred ca este doar un film care rulează departe, doar în cinematografele din Ucraina.

  2. Dupa razboi multi Bideii s-arata…

  3. Parerea mea e ca razboiul s-ar fi terminat de mult daca UK si USA ar fi facut o alianta si s-ar fi implicat in razboi sau ar fi trimis mai mult armament pt. Ucraina.Asa,stam,ne vaitam,probleme cu livrarea cerealelor, mor multi civili,etc.
    Cred totusi, ca dupa toate summiturile din aceasta luna, vor fi livrate toate armele necesare pt. ca Ucraina sa poata trece la contraofensiva. Altfel, va fi jale pt. toata lumea.