G4Media.ro

Ziua 118 de război. Rusia susține că a respins o încercare „nebună”…

Sursa foto; Anatolii STEPANOV / AFP

Ziua 118 de război. Rusia susține că a respins o încercare „nebună” a Ucrainei de a recuceri Insula Şerpilor / Moscova susține că a lovit un aerodrom de lângă Odesa / Putin anunță că rachetele balistice Satan II vor intra în dotarea armatei ruse până la finalul anului / Distrugeri „catastrofale” în Lisiciansk / Rusia amenință Lituania cu consecințe care vor avea „un impact negativ grav”

Rusia susține că prețurile cerealelor cresc din cauza ”acțiunilor distructive” ale Occidentului și nu pentru că Moscova a blocat transporturile Ucrainei. Africa este ostatica invaziei ruse, transmite președintele Ucrainei. Tot Moscova mai susține că americanii capturaţi în Ucraina sunt „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise. Zelenski a anunțat, luni, începe o „săptămână istorică pentru Ucraina, în care este așteptat răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce miniștrii de Externe din UE au încercat, la Luxemburg, să găsească soluții pentru a scoate milioanele de tone de cereale blocate în Ucraina.

Principalele evenimente ale zilei de luni, 21 iunie 2022:

Ora 22:00 Armata ucraineană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra insulei Zmiinyi, cunoscută și sub numele de Insula Șerpilor, provocând „pierderi semnificative” forțelor rusești. Într-o postare pe Facebook, comandamentul operațional de sud al armatei a declarat că a folosit „lovituri țintite cu utilizarea de diverse forțe” pe insulă. Operațiunea militară „continuă”, a precizat acesta, citat de The Guardian.

Ora 21:00 Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat marţi guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene, relatează Reuters. Guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai, a confirmat relatări anterioare conform cărora satul Tocivka, situat la sud de Severodoneţk, a căzut sub controlul trupelor ruse. ”Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka”, a declarat Gaidai. Detalii, aici. 

Ora 20:40 O delegaţie militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, transmite Agerpres.ro.

Ora 20:00 Statele Unite confirmă marţi că un al doilea cetăţean american a fost ucis în lupte în Ucraina şi îşi reiterează apelul către americani să nu ia parte la acest conflict, în contextul în care alţidoi militari au fost prinşi de către Rusia, relatează AFP, citat de News.ro.

Ora 19:30 Lituania a restrâns de asemenea tranzitul mărfurilor transportate pe cale rutieră între Rusia şi enclava acesteia Kaliningrad, după ce astfel de restricţii au fost impuse deja tranzitului feroviar, au declarat marţi oficiali ruşi din această enclavă de la Marea Baltică, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.ro.

Ora 18:57 Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a promis marţi, cu ocazia unei vizite-surpriză în Ucraina, că va explora ‘toate opţiunile posibile’ pentru urmărirea în justiţie a criminalilor de război şi a autorilor ‘de atrocităţi’ în această ţară, transmite AFP. Detalii aici.

Ora 17:48 Miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi, la Luxembrug, la un „consens total” în vederea acordării Ucrainei statutului de stat candidat la aderarea la UE, anunţă ministrul francez Clément Beaune – cu două zile înantea unui summit dedicat acestui subiect, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 17:44 Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de „arme puternice” capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 16:35 Ucraina a reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un lider din sectorul financiar, suspectaţi că fac parte dintr-o presupusă reţea de spionaj rusească, a anunţat, marţi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:19 Rusia susține marţi că a respins o încercare ”nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 16:05 Ruşii ”controlează în întregime” satul Toşkivka, situat pe linia frontului, în Donbas (est), la câţiva kilometri de Sievierodoneţk şi Lîsîceansk, unde au loc confruntări armate crâncene, anunţă marţi autorităţile locale ucrainene, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 15:34 Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, notează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:17 Rusia susține că a „neutralizat” o tentativă de promovare a unui proiect care viza crearea unei „așa-numite autonomii germane” în enclava Kaliningrad, potrivit agenției rusești de presă Interfax. Detalii aici.

Ora 15:05 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că sistemele moderne de apărare antiaeriană S-500 au început să intre dotarea armatei ruse, iar racheta balistică intercontinentală grea Sarmat (Satan II) va intra în serviciu de luptă la sfârșitul anului 2022, relatează agenția Interfax. Detalii aici.

Ora 14:40 Site-ul ziarului britanic The Telegraph a fost blocat în Rusia la solicitarea procurorului general, a anunţat marţi agenţia de presă rusă Tass, citând informaţii furnizate de agenţia de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:12 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel marţi la dezarmare nucleară, la începutul unei conferinţe de trei zile, la Viena, la care participă circa 80 de ţări semnatare ale Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare, relatează dpa. Detalii aici.

Ora 13:39 Un spaniol care a plecat să lupte împotriva trupelor rusești în Ucraina a murit sâmbătă în această țară, potrivit Ministerului spaniol de Externe, care nu a precizat circumstanțele decesului său, scrie Le Figaro.

„Confirmăm decesul unui spaniol sâmbătă în Ucraina”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără a preciza identitatea sau vârsta victimei. „Suntem în contact cu familia, căreia îi oferim toate detaliile pe care le avem” despre deces, precum și cu „autoritățile ucrainene pentru a facilita repatrierea rămășițelor sale”, în următoarele zile, a precizat purtătorul de cuvânt.

Mama victimei, originară din insula Mallorca din Insulele Baleare, a declarat pentru presa locală Ultima Hora că fiul ei a plecat în Ucraina la începutul lunii martie, la câteva zile după invazia țării de către trupele rusești, în 24 februarie. Odată ajuns acolo, bărbatul de 31 de ani s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicațiilor, înainte de a lua parte la lupte. Din motive de securitate, „nu a vrut să-mi spună unde se află”, a declarat mama tânărului, adăugând că a primit de la el fotografii și înregistrări video cu casele distruse de bombardamente.

Mai mulți luptători străini au murit în ultimele săptămâni în Ucraina, în special în Donbass, alături de forțele ucrainene. Legiunea Internațională de Apărare a Ucrainei, un organism oficial al luptătorilor voluntari străini, a anunțat la începutul lunii iunie moartea a patru soldați: un francez, un olandez, un australian și un german. Doi cetățeni britanici și un american au murit, de asemenea, luptând alături de armata ucraineană, potrivit unor surse diplomatice.

Ora 13:37 Armata rusă a provocat ”distrugeri catastrofale” la Lisiciansk, oraş ce se învecinează cu Severodoneţk, în Donbas (est), a anunţat marţi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, informează AFP. Detalii aici.

Ora 13:20 Rusia a amenințat cu consecințe care vor avea „un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, în contextul disputei privind restricțiile de tranzit al mărfurilor din statul baltic către enclava rusă Kaliningrad, potrivit The Guardian. Detalii aici.

Ora 12:41 Incendiul care a izbucnit la una dintre cele trei platforme ale companiei rusești Cernomorneftegaz după un atac al forțelor aeriene ale Ucrainei nu a fost stins iar flăcările se apropie de puțul platformei, a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax Olga Kovitidi, membră a „Consiliului Federației” din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Detalii aici.

Ora 11:50 Discuţiile dintre Turcia, Finlanda şi Suedia cu privire la aderarea ţărilor nordice la NATO vor continua, iar summitul alianţei care va avea loc la Madrid săptămâna viitoare nu este un termen limită, a declarat Turcia după discuţiile care au avut loc luni la Bruxelles, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:42 Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei, informează AFP. Detalii aici.

Ora 11:24 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a sosit în regiunea Kaliningrad, unde va prezida o reuniune privind securitatea națională.

Ședința vine după ce Lituania a refuzat să permită ca mărfurile aflate sub embargo să fie livrate către enclava Kaliningrad prin teritoriul său.

De asemenea, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, a sosit la Ministerul rus de Externe, unde a fost convocat în legătură cu această problemă.

Ora 10:27 Trei persoane au fost ucise și alte șapte rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regiunii, Oleh Siniehubov, citat de The Guardian.

Un incendiu afectează o uzină de prelucrare a gazelor din Izium iar o clădire educațională din districtul Kiev din Harkov a fost distrusă în proporție de 40% în urma atacurilor.

Potrivit sursei citate, luptele continuă în zona Izium, dar forțele ucrainene „resping atacurile inamice și își mențin pozițiile în siguranță”.

Ora 09:56 Au trecut aproape două luni de când forțele rusești au început asaltul asupra orașului Severodonețk. Dar, în ciuda unei puteri de foc copleșitoare, militarii ruși încă nu pot disloca rezistența ucraineană determinată – și nici nu pot tăia liniile de aprovizionare care asigură apărarea rămasă în oraș cu arme și muniții în flux continuu, potrivit CNN. (detalii aici)

Ora 09:19 Rusia încearcă să distragă atenția de la războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina, stârnind o criză cu Israelul pe scena internațională, consideră analiștii israelieni, citați de Jerusalem Post. (detalii aici)

Ora 08:30 Guvernatorul Kaliningradului a anunţat luni că ministerul rus de Externe îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad în conformitate cu sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 06:50 Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informațiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, citată de Kathimerini și Rador. Potrivit agenției Athens-Macedonian News, întreruperea va avea loc începând de mâine, 21 iunie, și va dura până pe 27 iunie, ca urmare a întreținerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul căreia Grecia primește gaz rusesc. Întreruperea livrărilor nu este de așteptat să afecteze securitatea aprovizionării țării, întrucât Grecia va continuă să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar și prin celelalte conducte de gaze, dispunând și de rezerve semnificative, după cum susține operatorul elen de gaze. Detalii, aici. 

Ora 06:45 Rusia a susţinut luni că creşterea preţurilor cerealelor, care a stârnit temeri cu privire la o criză alimentară mondială, este rezultatul acţiunilor „distructive” ale Occidentului şi nu al blocării exporturilor din Ucraina de către Moscova, relatează France Presse, citată de Agerpres.ro.

Ora 06:30 Kremlinul a declarat luni că americanii capturaţi în Ucraina sunt „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise, a relatat agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost de asemenea citat de agenţia rusă declarând că Convenţia de la Geneva nu se aplică acestor bărbaţi deţinuţi întrucât ei nu făceau parte din trupele regulate. Ei au tras în militari ruşi şi le-au pus viaţa în pericol, a adăugat el.

Ora 06:15 „Africa este ostatica celor care au început războiul împotriva statului nostru”, a spus Zelenski într-un discurs prin videoconferinţă adresat membrilor Uniunii Africane (UA).

Ora 06:00 Actorul Ben Stiller, care este de mai mulţi ani ambasador al bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a vizitat Ucraina luni, când pe plan internaţional este marcată Ziua Mondială a Refugiatului. El s-a întâlnit cu ministerul de Externe, Dmitri Kuleba, dar și cu președintele Volodimir Zelenski.

Sursa foto; Anatolii STEPANOV / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine își imaginează că un razboi în care sunt prinse două țări mari producătoare de cereale paioase(grâu in principal) nu produce consecințe se înșeală amarnic.Pe acest fundal explicațiile date atât de Rusia,cât și de Occident sunt valabile(un război în sine ca acesta conduce totuși la necesitatea unor sancțiuni economice de catre cei care susțin moral o parte din conflict,dar un lucru e clar-razboiul a fost declansat de Rusia,care poartă principala responsabilitate).Iar în ce privește vizita actorului american e binevenita ca mesager international,dar si prin prisma faptului că multe filme bune se pot face avand ca temă razboiul din Ucraina.