LIVE Ziua 127 de război. Biden anunță un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina / Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, după intensificarea atacurilor ucrainene pe timpul nopții / Marea Britanie oferă Ucrainei încă un miliard de lire sterline / Rusia încearcă să spargă rezistența ucraineană la Lisiceansk
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai, relatează AFP citată de Agerpres.ro. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Bombardamentul din 16 martie al teatrului de la Mariupol, din Ucraina, în care s-au refugiat mulţi civili, este „în mod clar o crimă de război rusească”, se arată, joi, într-un raport al Amnesty International, scrie Le Figaro.
Principalele evenimente ale zilei de joi, 30 iunie 2022:
Ora 22:36 Preşedintele american Joe Biden a vorbit joi în faţa presei despre invitaţia de aderare la NATO adresată Finlandei şi Suediei, dar când a menţionat-o pe cea din urmă a spus ”Elveţia”, însă şi-a dat seama de eroare şi s-a autocorectat imediat, spre amuzamentul jurnaliştilor, consemnează agenţiile AFP şi EFE, notează Agerpres.ro.
- ”Am primit un apel din partea liderului Finlandei” despre susţinerea SUA pentru aderarea la NATO, ”am vorbit la telefon şi mi-a sugerat să vorbim cu lidera Elveţiei”, a afirmat Biden, făcând de fapt referire la şefa guvernului suedez, Magdalena Anderson.
Ora 22:00 Trezoreria americană a anunţat joi îngheţarea unor active în valoare de peste un miliard de dolari aparţinând unei companii înregistrate în SUA, dar care aparţine de fapt oligarhului şi politicianului rus Suleiman Karimov, deja sancţionat de Washington chiar de dinaintea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.ro. Detalii, aici.
Ora 21:28 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că o nouă ”cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident, iar Moscova nu va avea încredere în Washington şi Bruxelles ”de acum înainte”, relatează The Guardian.
- ”În ceea ce priveşte o cortină de fier, în esenţă este deja în curs de coborâre”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Procesul ”a început”, a spus el în urma unor discuţii cu omologul său din Belarus, relatează AFP. Lavrov a acuzat Uniunea Europeană că nu arată ”niciun interes” să înţeleagă dorinţele Rusiei. Detalii, aici.
Ora 21:23 Rusia a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni numărul rachetelor pe care le-a lansat asupra Ucrainei, dar aproximativ jumătate dintre aceste rachete provin din stocurile rămase din perioada sovietică şi sunt mai puţin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat un general ucrainean, citat joi de Reuters, citată de Agerpres.ro. Potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, care a dat declaraţii la o conferinţă de presă, Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile. Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.
Ora 20:35 Premierul bulgar Kiril Petkov – rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură – a cerut joi Rusiei să-şi retragă ”ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.
Guvernul de la Sofia a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.
Potrivit MAE rus, decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar ”la cererea unor forţe externe”.
Ora 19:57 Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului ce prevede ridicarea veto-ului Ankarei cu privire la aderarea celor două ţări la NATO, inclusiv un angajament din partea Stockholm-ului de a extrăda 73 de „terorişti”, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.
În cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la sfârşitul summitului NATO, şeful statului turc a declarat că, în opinia sa, semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaştere a sensibilităţilor Ankarei în privinţa terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia.
Erdogan a cerut Finlandei, Suediei şi aliaţilor NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” cu Ankara în lupta sa împotriva terorismului, în special luptând împotriva mişcărilor kurde.
Ora 19:00 Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat joi că i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin un mesaj din partea liderului ucrainean Volodimir Zelenski, fără a dezvălui conţinutul acestui mesaj, informează AFP şi Reuters, citate de News.ro.
„Am transmis un mesaj din partea preşedintelui Zelenski preşedintelui Putin”, a spus Widodo, după o întrevedere cu omologul său rus la Moscova, potrivit unei traduceri în rusă a afirmaţiilor sale.
„Mi-am exprimat dorinţa de a ajuta la stabilirea unei comunicări între cei doi lideri”, a precizat preşedintele indonezian, subliniind că este important să se ajungă la o soluţie paşnică în Ucraina. „Indonezia nu are alt interes decât acela ca războiul să se încheie cât mai repede posibil”, a adăugat Widodo, îndemnând toţi liderii mondiali „să facă să renască spiritul de cooperare”.
Ora 17:30 Propaganda Kremlinului profită deja de decizia Curții Supreme americane de a lăsa la latitudinea statelor membre reglementarea avortului, o decizie care deschide o nouă falie într-o societate americană divizată pe mai multe subiecte sensibile, scrie publicația americană The Daily Beast. Detalii aici
Ora 16:55 Ministerul rus al Apărării a distribuit pe canalul său oficial de Telegram un mesaj de pe un cont numit „War on fakes”, care pretinde a fi o verificare factuală a situației de pe Insula Șerpilor, relatează The Guardian. Detalii aici
Ora 16:22 Joe Biden, președintele SUA, a anunțat joi la finalul summitului NATO că guvernul american va trimite în Ucraina noi ajutoare militare în valoare de 800 milioane de dolari. Detalii aici.
Ora 16:10 VIDEO Putin reacționează la ironiile liderilor G7: „Nu ştiu exact până unde voiau să se dezbrace, deasupra sau dedesubtul taliei. Dar cred că, oricum, ar fi un spectacol dezgustător”. Detalii aici.
Ora 16:07 Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene a publicat o înregistrare video care arată loviturile aeriene asupra forțelor rusești aflate pe Insula Șerpilor, înainte de retragerea acestora, potrivit Sky News. Detalii aici.
Ora 15:45 Marea Britanie a anunțat joi că va trimite în Bosnia și Herțegovina doi experți militari în domeniul combaterii dezinformării și reformei apărării pentru a „contracara influența malignă a Rusiei” în această țară, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 15:20 Retragerea Rusiei de pe teritoriul „strategic” din Marea Neagră, Insula Șerpilor, arată că este „imposibil” să supună Ucraina, a declarat joi Boris Johnson la Madrid, la finalul summitului NATO, potrivit BFM TV. Detalii aici.
Ora 14:59 Suedia va dona Ucrainei arme antitanc și echipamente de deminare în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (49 de milioane de dolari), a declarat un oficial suedez, potrivit CNN. Detalii aici.
Ora 14:52 Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat joi că, în anumite circumstanţe, sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război, informează Reuters. Detalii aici.
Ora 14:34 Jens Stoltenberg, la finalul Summitului din Madrid: ”NATO nu este și nu va fi niciodată un monolit, dar este capabil să se unească în momente cheie/ Vom crește considerabil contribuțiile la bugetul comun și vom investi mai mult în echipamente și exerciții”. Detalii aici.
Ora 13:03 China, reacție după ce NATO a clasificat-o drept ”provocare” pentru interesele strategice: Eforturi complet zadarnice de a ne murdări. Detalii aici.
Ora 12:40 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că Rusia nu este deranjată dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, dar avertizează că vor răspunde cu aceeași monedă la orice „amenințare”, relatează The Guardian. Detalii aici.
Ora 12:03 Comunitatea de informații din SUA evaluează că va dura „ani” pentru ca armata rusă să se recupereze după daunele suferite în desfășurarea războiului din Ucraina, potrivit directorului pentru informații naționale Avril Haines, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 12:01 Rusia dezvoltă un nou instrument de plată pentru a înlocui Swift / Soluţia propusă se bazată pe blockchain. Proiectul este considerat credibil şi viabil de un fost angajat al Swift. Detalii aici.
Ora 11:54 O primă navă rusească – încărcată cu 7.000 de tone de cereale -, protejată de Marina rusă, a plecat din portul ucrainean Berdeansk, ocupat de Rusia, anunţă autorităţile desemnate de către Moscova, relatează AFP. Detalii aici.
Ora 11:41 Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina – o dublare a sprijinului său pentru lupta împotriva invaziei rusești, relatează BBC. Detalii aici.
Ora 11:23 Preşedintele rus Vladimir Putin respinge responsabilitatea armatei ruse într-un atac soldat cu cel puţin 18 morţi, potrivit Kievului, vizând un centru comercial din Kremenciuk, în Ucraina, relatează AFP. Detalii aici.
Ora 11:14 Armata rusă îşi concentrează joi luptele pentru înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în oraşul Lisiceansk, a cărui ocupare i-ar permite să controleze întreaga regiune Lugansk din estul ţării, relatează EFE şi Ukrinform, citând un raport al Statului Major General al forţelor armate ucrainene cu privire la situaţia la zi de pe front. Detalii aici.
Ora 10:54 Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Ukrinform. Detalii aici.
Ora 09:00 Statele Unite vor adăuga apărare antiaeriană în Germania și Italia, vor înființa o garnizoană permanentă a armatei în Polonia și vor staționa nave de război suplimentare în Spania, a anunțat miercuri președintele Joe Biden, în timpul summit-ului NATO de la Madrid. Corpul V al Armatei SUA cu cartierul general în Polonia va deveni permanent și o nouă brigadă rotativă va opera din România, oferind armatei un impuls în regiunea strategică a Mării Negre, a declarat Biden. Citește analiza pe G4Media.
Ora 08:15 Economista şefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, este sceptică că SUA şi alte state ale lumii pot evita o recesiune, având în vedere inflaţia ridicată, creşterile bruşte ale dobânzilor şi încetinirea creşterii economice în China, transmite Reuters. Reinhart, care se întoarce la Universitatea Harvard pe 1 iulie, după un concediu de serviciu public de doi ani, a spus că, din punct de vedere istoric, a fost o sarcină dificilă de a reduce inflaţia şi de a asigura o aterizare uşoară a economiei în acelaşi timp, iar riscurile de recesiune sunt în mod clar ”un subiect fierbinte” în acest moment.
- ”Ceea ce îngrijorează pe toată lumea este că toate riscurile sunt de scădere”, a declarat Reinhart pentru Reuters, într-un interviu online, invocând o serie de şocuri adverse şi măsuri ale Rezervei Federale (Fed) de a creşte dobânzile după un deceniu şi jumătate de ultra-scădere şi dobânzi negative.
Ora 07:43 Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90% de când Statele Unite şi aliaţii au impus controale asupra exporturilor către această ţară, din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american pentru Comerţ Gina Raimondo, transmite Reuters. Raimondo a spus, la o conferinţă anuală a Departamentului de Comerţ, că controalele impuse sectorului aerospaţial al Rusiei îi distrug capacitatea de a genera venituri şi de a sprijini aviaţia militară. ”Rusia ar putea fi forţată să lase la sol între jumătate şi două treimi din aeronavele sale comerciale în următorii patru ani, pentru a le canibaliza pentru piese de schimb”, a adăugat ea. Detalii, aici.
Ora 07:34 Banca centrală a Rusiei consideră că există spaţiu pentru o nouă reducere a dobânzilor şi că acestea vor scădea pe măsură ce inflaţia va încetini, a declarat miercuri guvernatoarea Elvira Nabiullina, transmite Reuters. În ceea ce priveşte rubla, Nabiullina a spus că banca centrală va respecta politica sa de curs de schimb liber şi că restricţiile valutare de urgenţă ar trebui ridicate de îndată ce situaţia se va stabiliza. Rusia a redus dobânzile de la nivelul de urgenţă de 20%, la care le-a majorat imediat după trimiterea de către Moscova a forţelor armate în Ucraina, pe 24 februarie, şi sancţiunile occidentale care au urmat, sursa News.ro.
Ora 07:28 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia, subliniind că cel mai în vârstă are 65 de ani, iar cel mai tânăr are 19 ani.
- „144 de războinici ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă. 59 militari ai Gărzii Naţionale, 30 – din Marină; 28 – din armată, 17 grăniceri, 9 militari, 1 poliţist. Cel mai în vârstă dintre eliberaţi are 65 de ani, cel mai tânăr 19. În special, 95 de apărători ai Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei şi tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acasă fiecare bărbat şi femeie ucraineană”, a spus preşedintele ucrainean, transmite News.ro.
Ora 07:10 Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează AFP.
Ora 07:00 Bombardamentul din 16 martie al teatrului de la Mariupol, din Ucraina, în care s-au refugiat mulţi civili, este „în mod clar o crimă de război rusească”, se arată, joi, într-un raport al Amnesty International, scrie Le Figaro.
Ora 06:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, scrie AFP.
Ora 06:00 Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai, relatează AFP citată de Agerpres.ro. Detalii, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii