LIVE Ziua 142 de război. Primarul din Nikolaev acuză rușii că au bombardat din nou orașul/ Rusia susține că atacul din Viniția viza o unitate militară/ UE și ONU condamnă bombardamentele din centrul Ucrainei care au ucis zeci de civili, între care și copii
Rusia cere Ucrainei ca, înainte de orice negocieri, Ucraina să accepte „realitățile teritoriale existente” în Crimeea și în regiunile Donețk și Lugansk, în timp ce Kievul refuză vehement să accepte pierderile teritoriale, spunând că va recucerii zonele ocupate de ruși. Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat „consternat”, iar Uniunea Europeană a denunţat noi „atrocităţi” după ce bombardamentele asupra oraşului Viniţa, din centrul Ucrainei, au ucis cel puţin 23 de civili. Volodimir Zelenski a catalogat atacul drept ”un act terorist deschis”.
Principalele evenimentele ale zilei de joi, 14 iulie:
Ora 22:15 Ministrul iranian de externe a asigurat vineri Ucraina că ţara sa nu intenţionează să vândă drone Rusiei, după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni că Iranul va livra către Rusia „sute de drone”, relatează agenţia DPA.
Ora 21:45 Letonia va primi 63 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a întări protecţia frontierei cu Belarusul, transmite vineri dpa. Ministerul de interne de la Riga a anunţat că ajutorul financiar va fi folosit pentru paza frontierei externe a Uniunii Europene cu ajutorul unor mijloace moderne de supraveghere.
Ora 21:39 Ucraina a anunțat vineri că a primit primul lansator multiplu de rachete M270, transmite Le Monde. Detalii, aici.
Ora 20:58 Opozantul rus Andrei Pivovarov a fost condamnat vineri la patru ani de închisoare, la mai mult de un an de la arestarea sa, pe fondul represiunii foarte dure la care este supusă opoziția rusă în ultimele săptămâni, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com. Detalii aici
Ora 20:30 Iulia Navalnîi, soţia opozantului rus Alexei Navalnîi, susţine că a fost filată la Chişinău. Aceasta a scris într-o postare pe pagina sa de Instagram că a fost reţinută pe Aeroportul din Chişinău pentru verificări suplimentare, iar după ce a ajuns la hotel şi-a dat seama că este urmărită, transmite Unimedia.info. Detalii aici
Ora 19:57 Replica Kievului, după afirmațiile lui Viktor Orban: Nu sancțiunile sunt cele care ucid economia europeană, ci războiul hibrid al Rusiei. Detalii, aici.
Ora 19:27 Comisia Europeană a propus o interdicție de import a aurului rusesc ca parte a ultimului său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit CNN. „Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere comună (Înaltul Reprezentant-Comisie) pentru un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei”, a declarat Comisia, într-un comunicat de presă. Detalii, aici.
Ora 18:43 Producția industrială din Statele Unite a scăzut în mod neașteptat în luna iunie, arată datele oficiale publicate vineri, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com. Rezerva Federală a raportat o scădere de 0,2% a producției industriale, după o stagnare în luna mai, în timp ce analiștii chestionați de Reuters preconizau o creștere medie de 0,1%. Detalii, aici.
Ora 18:31 Directorul companiei Vkusno & tochka, fostul lanţ de restaurante fast-food McDonald’s Corp din Rusia, a declarat pentru RBC TV că producătorii de cartofi prăjiţi refuză să aprovizioneze ţara şi a avertizat că încercările de a creşte procesarea internă sunt pline de dificultăţi, relatează Reuters, citată de News.ro. Detalii aici
Ora 18:10 Pe Dunăre şi prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina, a declarat, vineri, la Bucureşti, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu, relatează Agerpres. Detalii aici
Ora 17:56 Polonia va cumpăra din SUA 116 tancuri Abrams la mâna a doua, a anunţat vineri ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, această achiziţie urmând să fie suplimentară celei de 250 de tancuri noi de acelaşi tip anunţată în aprilie, transmite Reuters, citată de Agerpres. Detalii aici
Ora 17:30 NASA a anunțat vineri că va relua zborurile comune cu rușii către Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a asigura „continuitatea operațiunilor” pe stație, în pofida eforturilor SUA de a izola Moscova în urma invaziei din Ucraina, potrivit Le Monde. Detalii aici
Ora 17:02 Președintele Rusiei refuză să garanteze că după lucrările de întreținere a conductei Nord Stream, gazul va mai ajunge în Germania. Agenția Federală pentru Rețele avertizează cetățenii Germaniei că urmează vremuri grele, transmite postul de radio Deutsche Welle. Detalii aici
Ora 16:35 Liderul grupului rock DDT, Iuri Șevciuk, acuzat de discreditarea Armatei Rusiei, după ce a declarat pe scenă: Patria nu este fundul președintelui care trebuie să fie pupat tot timpul, patria este o bătrână săracă din gară care vinde cartofi. Detalii aici
Ora 15:25 Președintele rus l-a demis vineri, prin decret, pe șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. El va fi înlocuit de Iuri Borisov, care până acum deținea portofoliul de vicepremier responsabil de complexul militar-industrial rus, care include și sectorul spațial, transmite Le Monde. Detalii aici
Ora 15:10 Ministerul ucrainean al Apărării a publicat pe Twitter o înregistrare video care arată „ultimele minute” din viața Lisei Dmitrieva, o fetiță de patru ani cu sindromul Down care a fost ucisă în bombardamentele rusești care au lovit ieri Vinița, în centrul țării, potrivit Sky News. Detalii aici
Ora 15:00 Britanicul Paul Urey, reţinut în aprilie de către forţe proruse, în estul Ucrainei, în timpul unei misiuni umanitare, porivit apropiaţilor acestuia, a murit în detenţie la 10 iulie, anunţă vineri separatistiştii, relatează AFP.
Ora 14:30 Coreea de Nord a răspuns la decizia Ucrainei de a întrerupe relațiile diplomatice dintre cele două națiuni din cauza recunoașterii de către aceasta a două teritorii ocupate de pro-ruși în estul Ucrainei, transmite The Guardian. Miercuri, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că a întrerupt legăturile cu Coreea de Nord ca răspuns la recunoașterea de către Phenian a autoproclamatei Republici Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk.
Ora 13:45 Primarul din Nikolaev, Oleksandr Syenkevych, a oferit în această dimineață pe Telegram mai multe detalii despre ce se întâmplă în oraș. El a postat:
- ”Din nou, ocupanții ruși au tras asupra instituțiilor de învățământ din Nikolaev! Salvatorii și echipele de urgență lucrează deja la fața locului. În prezent, se cunosc doi răniți. De data aceasta, rușii au lovit Nikolaev în jurul orei 7.50, știind foarte bine că la acea oră erau deja mulți oameni pe străzi. Adevărați teroriști!”, a scris primarul.
Ora 13:13 Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a postat pe Telegram pentru a spune că rachetele rusești au lovit instituții de învățământ din regiunea sa. El a precizat că țintele nu erau militare și că în apropiere nu exista „nicio infrastructură militară, ci doar facilități civile”. El a precizat că nu au existat victime. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili.
Ora 12:34 Ministerul rus al Apărării a susținut, fără a furniza nicio dovadă, că atacul cu rachete de ieri asupra Viniței a vizat o țintă militară – o reuniune a comandamentului forțelor aeriene ucrainene. În informarea sa operațională zilnică, Rusia susține:
- ”La 14 iulie, rachete de mare precizie Kalibr cu baza în mare au lovit clădirea casei de garnizoană a ofițerilor din orașul Viniția. În momentul loviturii, la această unitate militară a avut loc o reuniune a comandamentului forțelor aeriene ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de armament, pe tema transferului următorului lot de aeronave și arme către forțele armate ale Ucrainei, precum și a organizării reparațiilor flotei aviatice ucrainene. În urma loviturii, participanții la întâlnire au fost distruși”.
Ora 11:58 Mihai Podoliak, șeful echipei de negociere a Ucrainei și un consilier cheie al președintelui Zelenski, a respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora rachetele ucrainene au atacat Donețk și Kakhovka ca fiind „propagandă Z”. Oficialii susținuți de Rusia au afirmat la începutul acestei săptămâni că cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte aproximativ 70 au fost rănite de un atac cu rachete ucrainene asupra unui mare depozit de muniții din orașul Nova Kakhovka, în Herson, ocupat de Rusia. Kievul a declarat că a lansat baraje de artilerie care au distrus un depozit de armament rusesc, lovind artileria, vehicule blindate „și un depozit cu muniție” și, în plus, a desfășurat o „operațiune specială” pentru a elibera militarii captivi în regiunea controlată de Moscova.
Ora 11:24 Eliberarea Crimeei, a Hersonului și a teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei este inevitabilă, afirmă generalul-maior Dmytro Marchenko, din cadrul forțelor armate ucrainene.
- „Trebuie să ne pregătim foarte atent pentru aceasta, trebuie să desfășurăm o activitate de informații foarte bună, trebuie să pregătim artileria. Nu va fi rapid, dar este un eveniment inevitabil și, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla”, a declarat el într-un interviu.
Marchenko a adăugat că distrugerea Podului Crimeii este un pas necesar, deoarece forțele rusești transportă rezerve, echipamente și arme în peninsulă prin acest pod.
Ora 11:00 Franţa a confirmat vineri că donează Kievului un laborator mobil de analize ADN şi dă asigurări că va continua să susţină ”lupta împotriva impunităţii” în Ucraina, unde Rusia este acuzată de crime de război, relatează AFP.
Ora 09:41 Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au început vineri la Bali (Indonezia) o reuniune care ar urma să fie dominată de repercusiunile invaziei ruseşti din Ucraina asupra economiei mondiale, într-un moment în care inflaţia accelerează şi perspectivele de creştere se înrăutăţesc, transmite AFP.
Ora 09:25 Analiza fotografiilor din satelit şi din reţele de social media relevă o creştere semnificativă a numărului de morminte în regiunile din Ucraina ocupate de ruşi, în special la Mariupol, oraş-port strategic pe coasta Mării Azov, care a fost timp de două luni sub asediul trupelor ruse, potrivit unui raport publicat vineri de către o organizaţie neguvernamentală, relatează AFP. Detalii, aici.
Ora 08:44 Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Guvernatorul din Viniţa, Serghii Borzov, a decretat pentru vineri zi de doliu în întreaga regiune, în memoria victimelor atacului cu rachete produs, joi, în centrul oraşului Viniţa. Potrivit oficialilor Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, atacul s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, dintre care trei sunt copii. Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.
Ora 08:25 Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, în urma războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează CNBC. Din acest val de migranţi ar face parte cei care au avut nevoie de un timp mai lung pentru a se pregăti să plece din ţară, cum ar fi oameni de afaceri sau familii care au dorit să îşi lase copii să termine anul şcolar. Detalii, aici.
Ora 07:57 O fetiță de patru ani a fost ucisă în atacul de la Vinița, iar postările de pe rețelele de socializare îi prezintă viața și moartea. Imaginile – pe care The Guardian nu le publică – o arată pe Liza Dmitrieva zăcând moartă în căruciorul ei răsturnat. „O fetiță se numără printre cei morți astăzi în Vinița, avea patru ani, se numea Liza. Copilul avea patru ani! Mama ei este în stare critică”, a adăugat Zelenski.
Ora 07:46 Cel puțin 23 de persoane – inclusiv trei copii – au fost ucise și până la 66 au fost rănite după ce rachete rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei. Atacul din Vinița, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc joi la mijlocul dimineții, când străzile erau pline de oameni. Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina a declarat că încă mai caută 39 de persoane considerate dispărute, în timp ce 34 de persoane sunt în stare gravă, transmite The Guardian.
Ora 07:17 Adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenkodans, a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile privind un viitor acord de pace, dar „va insista mai ales asupra unui răspuns clar” la cererile sale, potrivit Le Monde. El a spus că, înainte de orice negocieri, Ucraina va trebui să accepte „realitățile teritoriale existente” în Crimeea și în regiunile Donețk și Lugansk, a declarat acesta, pentru agenția rusă de presă Interfax. Detalii, aici.
Ora 07:00 SUA au declarat joi că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia, negând din nou afirmaţiile Moscovei potrivit cărora sancţiunile occidentale – şi nu invadarea Ucrainei – sunt la originea crizei alimentare mondiale, relatează Agerpres, care citează AFP. Detalii, aici.
Ora 06:45 ONU şi UE condamnă atacurile ruseşti din centrul Ucrainei soldate cu cel puţin 23 de morţi / Bilanțul bombardamentului: 23 de morţi, 29 dispăruţi, 71 de persoane spitalizate şi peste 100 de răniţi trataţi la faţa locului. Detalii, aici.
Ora 06:30 Sarcasmul lui Medvedev: „Cine va fi următorul?” / Dmitri Medvedev marchează pe Telegram demisia lui Mario Draghi. Detalii, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii