G4Media.ro

LIVE Ziua 162 de război. UE pregătește un ajutor financiar de 8…

Sursa foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP

LIVE Ziua 162 de război. UE pregătește un ajutor financiar de 8 miliarde de euro pentru Ucraina / Amnesty International critică tacticile de luptă ucrainene care au pus în pericol viețile civililor / Șeful NATO: Războiul din Ucraina, cel mai periculos moment pentru Europa de la WW2

Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie ‘paşnică’ la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce Statele Unite ale Americii au ratificat protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Volodimir Zelenski caută o oportunitate de „a vorbi direct” cu președintele Chinei, Xi Jinping, iar ONU pregătește o investigație care să afle ”adevărul” asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi. Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar neutralitatea ţării „nu este pusă sub semnul întrebării”, afirmă preşedintele Elveţiei.

Principalele evenimente ale zilei de joi, 4 august:

Ora 22:00 Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, relatează agenţia de presă de stat Anadolu. Detalii aici

Ora 21:00 Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol, relatează EFE. Detalii aici

Ora 17:53 Uniunea Europeană şi SUA lucrează împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, după întrevederea, joi, la Phnom Penh (capitala Cambodgiei), cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu care a abordat de asemenea acordul nuclear iranian şi tensiunea din strâmtoarea Taiwan. Detalii aici.

Ora 17:45 Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă, relatează agenţia EFE. Detalii aici.

Ora 16:37 Kremlinul a declarat joi că China are dreptul suveran de a organiza exerciții militare majore în jurul Taiwanului și a acuzat Statele Unite că alimentează în mod artificial tensiunile din regiune. Detalii aici.

Ora 15:40 Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters. Detalii aici.

Ora 14:37 Armata ucraineană a pus civilii în pericol prin stabilirea de baze militare în școli și spitale și prin lansarea de atacuri din zone populate pentru a respinge invazia rusă, a declarat joi Amnesty International. Astfel de tactici încalcă dreptul umanitar internațional, a avertizat ONG-ul într-un comunicat. „Faptul că se află într-o poziție defensivă nu absolvă armata ucraineană de respectarea dreptului umanitar internațional”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, citat de Le Monde. Detalii aici.

Ora 14:10 Opt persoane au fost ucise și patru au fost rănite joi în bombardamente de artilerie rusească în orașul Torețk din estul Ucrainei, în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regional pentru această zonă, potrivit The Guardian. Detalii aici.

Ora 13:46 Banca Centrală a Rusiei a recomandat joi Guvernului de la Moscova să ordone companiilor de stat să îşi transfere rezervele valutare din ţările „neprietenoase”, care au impus sancţiuni Moscovei, spre ţările care nu au impus astfel de sancţiuni, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:12 Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar Rusiei nu trebuie să i se permită să câștige, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 12:09 Ruşii au făcut coadă marţi la mall-urile din Moscova, aşteptând să intre în magazinele H&M, în condiţiile în care retailerul suedez şi-a deschis porţile ultima dată pentru lichidarea de stoc, înainte de a pleca de pe piaţa rusească, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 12:06 Orașul Nikopol, care se află pe malul drept al Niprului, chiar vizavi de Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporijia, este supus unui bombardament rusesc intens de mai multe săptămâni. Joi dimineață, ministrul adjunct de externe ucrainean Emine Dzheppar a anunțat pe Twitter că șaizeci de rachete lansate de lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad au lovit miercuri seara Nikopol, avariind aproape cincizeci de case, potrivit Le Monde. Detalii aici.

Ora 11:38 Războiul spionilor. Cum arată harta expulzărilor de diplomați din țările europene și răspunsul Rusiei

Ora 10:52 De la începutul invaziei militare în Ucraina, forțele armate ale Ucrainei au ucis 41.500 de militari ruși și au distrus 1.789 de tancuri și 946 de sisteme de artilerie, potrivit bilanțului zilnic furnizat de Kiev.

Trupele rusești au suferit cele mai mari pierderi pe fronturile Bahmut și Donețk.

Pierderile totale de luptă ale forțelor ruse între 24 februarie și 4 august 2022:

Aproximativ 41.500 (+150) militari
1.789 (+15) tancuri
4.026 (+4) vehicule blindate de luptă
946 (+7) sisteme de artilerie
260 (+1) sisteme de rachete cu lansare multiplă
118 (+0) sisteme de apărare aeriană
223 (+0) aeronave
191 (+0) elicoptere
742 (+2) UAV operaționale-tactice
182 (+2) rachete de croazieră
15 (+0) nave/ambarcațiuni
2.960 (+38) vehicule și avioane-cisternă
83 (+0) vehicule speciale

Ora 09:44 Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept „pur și simplu dezgustătoare” vizita pe care Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, a efectuat-o recent în Rusia, o vizită după care a declarat că Putin este pregătit să reia negocierile de pace cu Ucraina, potrivit cotidianului ucrainean Pravda. (detalii aici)

Ora 09:20 Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, care a suspendat o parte din producţie din cauza sancţiunilor şi a lipsei de componente, oferă muncitorilor de la fabrica din Izevsk o plată unică de circa 3.000 de dolari pentru plecări voluntare din companiei, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. (detalii aici)

Ora 09:00 Oficialii americani cred că Rusia lucrează la fabricarea de dovezi privind atacul mortal de săptămâna trecută asupra centrului de detenție Olenivka, care a ucis 53 de prizonieri de război într-o regiune separatistă din estul Ucrainei, conform The Guardian. (detalii aici)

Ora 08:12 Un oficial rus a declarat miercuri că Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul războiului, transmite joi dpa, citată de Agerpres. „Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni”, a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Ora 08:09 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că multitudinea de conflicte care există la nivel global arată că arhitectura globală de securitate nu a funcţionat. ”Poporul nostru a unit lumea liberă pentru a înţelege cât de fragilă este libertatea noastră”, a afirmat Zelenski, apreciind că această fragilitate poate fi protejată doar printr-o acţiune comună, transmite News.ro.

Ora 08:01 Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar neutralitatea ţării „nu este pusă sub semnul întrebării”, afirmă preşedintele Elveţiei, transmite Le Figaro. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră, însă, că acesta este ”un semnal foarte important pentru întreaga lume”, transmite News.ro. (detalii aici)

Ora 07:44 Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters, citată de News.ro. (detalii aici)

Ora 07:30 Statele Unite au ratificat miercuri protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, după decizia istorică a celor două ţări de a renunţa la neutralitate din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 07:15 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că această organizaţie pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle ”adevărul” asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi, relatează Agerpres. (detalii aici)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Romania cand ratifica? Stau frumos parlamentarii in vacanta, ce atata graba?

  2. „Amnesty International critică tacticile de luptă ucrainene care au pus în pericol viețile civililor” .. serios?!?!
    … sa inteleg ca Amnesty int. este deacord cu tacticile regimului terorist Putin care ucide intentionat civilii si bombardeaza intentionat centre civile intr-un razboi care nu este defapt razboi, este genocid declarat public de regimul Putin?

  3. de multe ori soldatii ucrainieni s-au ascuns in institutii civile ceea ce a dus la atacarea lor de catre rusi deci rezulta victime civile

    • Ce caută rușii în Ucraina ? De ce nu mergeți la rădăcina problemei ?

  4. A.I. probabil că tocmai a primit subvenția de la Kremlin,și simte obligată să mulțumească. S au compromis fără sens.

  5. face ursula un contract de ala de 40.0000 de pagini, in doua ore.

  6. Pâi ai vrea lui Orban să-i dea ?

  7. Păi ai vrea lui Orban să-i dea ?