Ziua 17 de război: Zelenskyi transmite că negocierile pentru pace nu vor începe decât după o încetare a focului / Separatiştii pro-ruşi, susţinuţi de trupele ruse, continuă să câştige teren la Mariupol / Ucraina susține că a ucis 12.000 de soldați ruși / Lupte grele în jurul Kievului
Capitala Kiev este țintită de bombardamente răzlețe ale unităților ruse de artilerie, în timp ce lupte grele s-au dat vineri noapte în localitățile învecinate Bucha, Irpin și Hostomel. Intrată în a 17-a zi de război, Ucraina a pierdut peste 2,5 milioane de oameni, plecați din cauza conflictului.
- Citește aici principalele evenimentele din Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3, Ziua 4, Ziua 5, Ziua 6, Ziua 7, Ziua 8, Ziua 9, Ziua 10, Ziua 11, Ziua 12, Ziua 13, Ziua 14, Ziua 15, Ziua 16.
Urmărește LIVE evenimentele zilei de sâmbătă, 12 martie:
Ora 21.20: Serviciul de informaţii ucrainean acuză sâmbătă Rusia că a tras asupra un convoi în care erau evacuaţi femei şi copii din satul Peremoha, în regiunea Kiev, omorând şapte persoane, printre care şi un copil, relatează Agerpres, conform Reuters.
„După atac, ocupanţii i-au forţat pe cei rămaşi în coloană să se întoarcă în Peremoha şi nu-i lasă să iasă din sat”, a precizat într-un comunicat serviciul de informaţii, precizând că numărul total al răniţilor este necunoscut. „Rusia a tras asupra unei coloane de femei şi copii care încerca să evacueze satul Peremoha, din regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor ‘verde’ convenit anterior. Şapte oameni au murit, inclusiv un copil”, a precizat sursa citată. Reuters precizează că nu a reuşit să verifice independent acest informaţii şi Rusia nu a comentat până în prezent.
Ora 20.30: Acuzaţiile lui Vladimir Putin privind „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar de către forţele ucrainene sunt „minciuni”, a reacţionat Palatul Elysee în urma convorbirii telefonice de sâmbătă între preşedintele rus, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz, relatează Agerpres, conform AFP.
Această discuţie de 75 de minute între cei trei lideri, a doua în două zile după cea de joi, s-a „focalizat” pe cererea Parisului şi Berlinului privind un „armistiţiu imediat şi amorsarea unei soluţii diplomatice”, au precizat separat preşedinţia franceză şi cancelaria germană.
Înainte de acest apel, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au avut fiecare câte o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut să intervină pe lângă preşedintele Putin pentru a obţine o încetare imediată a luptelor, în contextul în care armata rusă strânge laţul în jurul Kievului şi continuă bombardamentele asupra altor oraşe.
Ora. 20.00: În urma convorbirii dintre Vladimir Putin, pe de-o parte, și președintele Franței Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz, de cealaltă parte, liderul de la Kremlin nu a părut să dea semne că e dispus să renunțe la război, transmite BBC.
Convorbirea a durat aprope 90 de minute și a fost descrisă ca o conversație „foarte dificlă”, de către oficialii francezi, conform informațiilor BBC. Atât Macron cât și Scholz au cerut încetarea focului în Ucraina și încetarea ostilităților înainte de a începe o discuție structurată cu privire la următoare mișcări.
Vladimir Putin nu a arătat însă nicio dorință de a pune capăt războiului din Ucraina, au informat oficiali din biroul lui Macron, conform BBC. Conform informațiilor transmise de partea franceză, UE urmează să aplice noi sancțiuni Rusiei, în urma unei decizii care va fi luată, zile următoare, la Bruxelles
Ora: 18.40: În urma convorbirii dintre Vladimir Putin, pe de-o parte, și președintele Franței Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz, de cealaltă parte, liderul de la Kremlin nu a părut să dea semne că e dispus să renunțe la război, transmite BBC. Convorbirea a durat aprope 90 de minute și a fost descrisă ca o conversație „foarte dificlă”, de către oficialii francezi.
Atât Macron cât și Scholz au cerut încetarea focului în Ucraina și încetarea ostilităților înainte de a începe o discuție structurată cu privire la următoare mișcări. Vladimir Putin nu a arătat însă nicio dorință de a pune capăt războiului din Ucraina. Putin a fost cel care s-a plâns de tratamentul pe care forțele Ucrainei îl aplică militarilor ruși. Putin le-a solicitat liderilor europeni să facă „presiuni la Kiev” să înceteze încălcările „dreptului umanitar”.
Conform informațiilor transmise de partea franceză, UE urmează să aplice noi sancțiuni Rusiei, în urma unei decizii care va fi luată, zile următoare, la Bruxelles. „Sancțiunile vor ține cont de ultimele evoluții ale războiului, inclusiv de asediul de la Mariupol”, relatează BBC.
Ora 17: 43: Delegațiile rusă și ucraineană au purtat noi discuții, în format video, după întâlnirile anterioare din Belarus, confirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă Interfax. „Da, negocierile continuă în format video, delegația continuă să fie condusă de (asistentul președintelui Federației Ruse) Vladimir Medinsky”, a spus Peskov, fără să comenteze alte detalii.
Anterior, Kremlinul a raportat că în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Franței și cancelarul Germaniei, Vladimir Putin le-a povestit în detaliu „despre seria de discuții dintre reprezentanții ruși și ucraineni care au avut loc în format video în ultimele zile.
Ora: 17.15: Oficialii ruși au sosit la Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară operată de stat din Ucraina, citat de CNN. Centrala este ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână.
Energoatom a declarat că 11 persoane de la Rosatom, compania rusă de energie atomică, au sosit vineri la centrală și că un reprezentant al grupului a spus că centrala le aparține acum.
„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară și radiațională după bombardarea și confiscarea stației, precum și pentru a oferi asistență la reparații”, se arată în comunicat, conform sursei citate inițial. „Un alt motiv pentru apariția lor a fost datorat refuzului conducerii pro-ucrainene și al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, a adăugat acesta.
În declarație se mai arată că doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov se numără printre cei 11 ruși care au sosit.
Orra: 17.10: Președintele Rusiei, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică, sâmbătă, cu cei doi lideri europeni, președintele Franței, Emmanuel Mcron și Cencelarul german Olaf Scholz. Putin s-a plâns de forțele ucrainene, acuzându-le de „încălcări flagrante” ale dreptului umanitar. El le-a cerut cerut celor doi lideri europeni să facă presiuni asupra Kievului pentru a pune capăt acestor practici, relatează Agerpres, conform AFP.
Putin a evocat „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor”, „luări de ostatici din rândul civililor” şi „utilizarea lor ca scuturi umane”, precum şi „desfăşurarea de arme grele în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Ora 17.00: Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează Agerpres, conform DPA. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.
Ora 16.43: Forţele aeriene ruse au lovit ţinte din vestul Ucrainei, iar separatiştii pro-ruşi, susţinuţi de trupele ruse continuă să câştige teren la Mariupol, potrivit unor informaţii furnizate de partea ucraineană, relatează Agerpres, citând dpa. Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat Ucraina.
Ora 16.36: Președintele Volodimir Zelenskyi a declarat, într-o conferință de presă la Kiev, că negocierile pentru pace nu pot începe decât după o încetare a focului. Zelenskyi spune și că este deschis la discuții cu președintele rus Vladimir Putin și adaugă că a discutat despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim, cu premierul israelian Naftali Bennett, potrivit BBC.
Ora 16.17: Vaticanul, prin vocea cardinalului Pietro Parolin, și-a arătat disponibilitatea pentru orice fel de mediere între Ucraina și Rusia. Cardinalul a precizat, într-un interviu la Vatican News, „Ne întoarcem în trecut în loc să îndrăznim să facem pași către un viitor diferit, un viitor de conviețuire pașnică.”
Ora 16.15: Emmanuel Macron și Olaf Scholz au cerut încetarea imediată a focului în Ucraina, în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu Vladimir Putin, relatează The Guardian. Discuția a durat aproape 2 ore.
Ora 16.00: Forțele ruse ar planifica un „pseudo-referendum” la Herson, orașul ucrainean aflat sub ocupația lor. Şeful adjunct al consiliului local a declarat pentru Reuters că vrea să creeze o nouă republică separatistă. Informația a fost publicată și de agenția ucraineană Interfax.
Ora 15.22: Roman Abramovici a fost descalificat din funcția de director al Chelsea de către conducerea Premier League. „Decizia consiliului de administrație nu are impact asupra capacității clubului de a se antrena și de a juca meciurile sale.” se arată într-un declarație a Premier League, citată de BBC.
Ora 14.47: Au loc evacuări ale civililor din orașele din prima linie din regiunea Kiev a Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba, citat de Reuters. Vorbind cu presa locală, Kuleba a spus că evacuările sunt planificate să continue până mâine. „Vom încerca să scoatem oamenii afară în fiecare zi, atâta timp cât este posibil.” a mai spus oficialul.
Ora 14.15: Rusia a avertizat SUA că transporturile „nejustificate” de armament pot fi ținte ale armatei ruse, iar înarmarea Ucrainei cu sisteme portabile de rachete antiaeriene și antitanc ar putea avea consecințe serioase, relatează Radio Europa Liberă și New York Times.
Ora 14.01: Cancelarul Germaniei, Olaf Sholz, și președintele francez, Emmanuel Macron, discută, la această oră, cu Vladimir Putin, potrivit AFP.
Ora 13.37: Prețurile alimentelor, la nivel global, ar putea crește cu până la 22%, deoarece asaltul Rusiei asupra Ucrainei blochează comerțul și reduce recoltele viitoare, a avertizat Națiunile Unite, conform Bloomberg.
Ora 13.29: Presa ucraineană anunță că Rusia a adus 11 ingineri la centrala nucleară Zaporijie. Potrivit lui Petro Kotin, șeful companiei nucleare de stat din Ucraina, Energoatom, ocupanții ruși au anunțat personalul centralei că nu mai aparține Ucrainei și că trebuie să funcționeze conform ordinelor Rosatom, corporația de stat rusă de energie atomică, potrivit publicațiilor The Kiyv Independent și Pravda.
Ora 12.40: Ministerul de Externe al Ucrainei susține că 12.000 de militari ruși și-ar fi pierdut viața în Ucraina, potrivit unui bilanț făcut public sâmbătă. Informațiile nu au fost confirmate de surse independente
Information on Russian invasion
Losses of the Russian armed forces in Ukraine, March 12 pic.twitter.com/tlESpLpuGX
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 12, 2022
Ora 12.00: Deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko a publicat un video în care relatează că lângă localitatea Brovary, aflată în regiunea Kiev, armata rusă distruge depozite de alimente pentru a priva civilii de hrană, conform Nexta.
Ora 11.51: Forțele ruse au bombardat o moschee care adăpostește 80 de persoane, conform jurnaliștilor de la BBC, care îl citează pe ministrul ucrainean de Externe. Moscheea se află în orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, iar printre cei adăpostiți acolo sunt și copii. Conform sursei, în moschee sunt și cetățeni turci.
Ora 11.45: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a postat pe pagina de instagram imagini cu momentele în care se filmează pe străzile Kievului, pentru a dovedi că nu a părăsit țara.
Ora 11.05: Câteva mii de locuitori din localitatea Melitopol au mărșăluit spre clădirea administrației pentru a cere eliberarea primarului Ivan Fedorov, care ar fi fost răpit de soldații ruși, relatează Nexta.
Ora 10.54: Trupele ruse au bombardat un spital regional pentru bolnavii de cancer din orașul Mikolaiv (sudul Ucrainei), a anunțat un oficial local citat de BBC
Ora 10.53: BBC anunță că în jurul Kievului se dau lupte grele între militarii ruși și apărarea ucraineană.
Ora 10.40: Ministerul rus al Apărării susține că a distrus 3491 de echipamente militare ale Ucrainei de la începutul războiului, potrivit agenției ruse Interfax. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că în ultimele 24 de ore forțele ruse au distrus cinci drone ucrainene, din care două drone turce Bayraktar
Ora 10.29: Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului Kiev, susține CNN, care citează Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Ora 10.01: Explozii puternice în zona orașului Dniepr. Primarul Boris Filatov a anunțat că e vorba despre explozii provocate de apărarea anti-aeriană ucraineană, care ar fi lovit ținte ruse
Ora 9.59: Bombardamente puternice ale armatei ruse în orașul Vasilkov din regiunea Kiev, potrivit autorităților locale, citate de agenția Unian. Au luat foc un depozit de petrol și unul de muniție
Ora 9.09: Ziarul rus Nezavisimaya Gazeta, una dintre puținele publicații centrale în care mai apar poziții contrare Kremlinului, a publicat o analiză dură a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Analiza pleacă de la numărul oficial de soldați ruși uciși în Ucraina – 498 de decese recunoscute pe 2 martie de Ministerul Apărării de la Moscova, și arată că este o pierdere uriașă pentru armata rusă, comparabilă cu dezastrele militare din Afganistan (anii 80) și primul război din Cecenia (1996). Citește aici cele mai importante fragmente din analiză
Ora 8.39: Autorităţile italiene au confiscat iahtul de 530 milioane euro al oligarhului rus Andrei Melnicenko, proprietarul unei mari companii de produs îngrășăminte chimice (sursa: News.ro). Vezi imagini cu iahtul de lux
Ora 8.38: Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de News.ro. Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune. Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00
Ora 8.07: Președintele Zelensky acuză Rusia de ”crime împotriva democrației” după ce trupele ruse l-au răpit pe primarul orașului Melitopol. El a comparat actele Rusiei cu cele ale grupării teroriste ISIS (sursa: Unian)
Ora 7.50: Noi imagini video cu un sistem militar rus distrus cu dronele turce Bayraktar în apropierea Kievului:
Ora 7.10: Rabinul care l-a certificat în 2021 pe oligarhul Roman Abramovici pentru a obţine cetăţenia portugheză a fost arestat
Ora 7.01: Imaginile din satelit arată unităţi militare ruse tot mai aproape de Kiev, începând să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale
Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii