LIVE Ziua 186 de război: Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei de la Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de acestea
Moscova și Kievul se acuză reciproc privind bombardamentele din jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia în Ucraina, care a fost în centrul preocupărilor internaționale privind posibilitatea ca luptele din zonă să declanșeze un dezastru, scrie Reuters.
Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este controlată de forțele rusești de la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia Ucrainei de către Rusia. Personalul ucrainean continuă să o opereze, iar în ultimele săptămâni cele două părți au făcut schimb de acuzații pentru bombardamentele din apropierea centralei.
Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, relatează AFP.
Ora 18.20 Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a notat, duminică, pe Twitter, că armata rusă a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând astfel tot continentul în pericol, relatează Ukrinform. „Zeci de ani, siguranţa nucleară a rămas prioritatea Ucrainei, în special având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară şi pun în pericol întreg continentul. Armata rusă trebuie să părăsească această centrală. Nu are ce căuta acolo”, a scris Kuleba.
Ora 15.56 Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters. Ministerul apărării de la Moscova nu-și asumă răspundere, susținând că ucrainenii ar bombarda zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, dar că nivelul radiaţiilor se menţine totuși normal. Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.
Ora 12.06: Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic, a declarat, într-o interviu transmis duminică de Prima TV, că sfârşitul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea veni într-un an, un an şi jumătate cel mult, apreciind că scoaterea acestuia din scenă va fi o combinaţie între serviciile secrete şi mişcări de protest. Detalii aici
Ora 8.30: Ministrul de externe Annalena Baerbock a asigurat Ucraina de sprijinul Germaniei în războiul împotriva Rusiei în anii următori, dacă va fi necesar. Detalii aici
Ora 8.00: Actorii dintr-un oraş puternic bombardat din sudul Ucrainei s-au întors pe scenă, având prima lor reprezentaţie de la invazia Rusiei, într-un adăpost subteran transformat într-un mic teatru. Detalii aici
Ora 7.40: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o convorbire video cu prezentatorul şi actorul de comedie american Jimmy Fallon, cu care a discutat despre modalităţi de a atrage şi mai mult atenţia întregii lumi asupra războiului din Ucraina şi pe care l-a invitat să viziteze Kievul, relatează Ukrinform, citând Preşedinţia. Ei au discutat opţiuni de cooperare care să atragă şi mai mult atenţia întregii lumi asupra războiului rusesc din Ucraina, relatează News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii