Ziua 282 de război. Putin își pierde aliații din ”Axa Răului” / Președintele Biden nu exlude o întâlnire cu liderul rus, însă există o singură condiție: Ucraina liberă / Bilanțul morților diferă cu până la 90%, în funcție de raportări
Președintele SUA, Joe Biden a declarat în timpul unei conferințe de presă comună cu liderul francez Emmanuel Macron că se va întâlni cu președintele Vladimir Putin atunci când va fi de acord să-și retragă toate trupele din Ucraina. De cealaltă parte, o analiză a publicației britanice The Telegraph susține că Rusia îți pierde aliații strânși în lunile care s-au scurs după invazia din Ucraina.
Bilanțul soldaților uciși de la începutul războiului diferă de la câteva mii, atunci când se estimează propriile pierderi, la peste 100 de mii, când se vorbește de forțele inamicului. Aceste date sunt valabile atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși. Analiștii militari susțin că cifrele sunt ”cosmetizate” pentru a nu afecta moralul trupelor și a populației, dar și pentru a nu pierde suportul aliaților.
Principalele evenimente ale zilei de vineri, 12 decembrie:
Ora 21.15 Casa Albă a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean, scrie AFP. „Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. „Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog”, a spus el presei.
Ora 22.20 Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk, relatează agenţiei EFE. ”La 1.200 de metri de frontiera statală, deasupra punctului de control vamal de la Mokrani, gărzile de frontieră belaruse, împreună cu militarii forţelor armate, au descoperit un cvadri-elicopter care zbura la o altitudine de aproximativ 300 de metri”, se arată într-o declaraţie al Comitetului statal belarus pentru supravegherea frontierelor. Drona se îndrepta dinspre partea ucraineană a graniţei către interiorul teritoriului belarus şi a fost doborâtă cu ajutorul unor arme electronice, potrivit aceleiaşi instituţii.
Ora 21.48 Armata ucraineană spune că forţele sale speciale a desfăşurat operaţiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie, după ce au identificat un sistem rusesc de război electronic în teritoriul ocupat, relatează CNN.”Luptătorii noştri au transmis coordonatele inamicului către unităţile de artilerie prietene, care au distrus complexul inamic”, a precizat armata ucraineană într-o postare pe Telegram.
Ora 21.08 Canada a luat măsuri vineri împotriva unei întreprinderi iraniene ar fi furnizat drone Rusiei, într-o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la „comportamentul odios al regimului iranian, atât în ţară, cât şi în străinătate”, relatează AFP. În cursul acestei luni, Canada a sancţionat deja două întreprinderi de armament acuzate de trimiterea de drone şi personal Rusiei pentru a ataca Ucraina.
Ora 20.52 Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Armata rusă s-a retras luna trecută de pe malul drept al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, într-una dintre cele mai mari retrageri ale sale din acest război.
Ora 20.03 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre desfăşurată vineri la Lodz (Polonia) să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei organizaţii, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
În pofida condamnării generale a Rusiei pentru lansarea acestui război, reprezentanţii statelor OSCE nu au găsit modalităţile de a pune în practică cele două propuneri supuse dezbaterii, respectiv cererea Ucrainei ca Rusia să fie exclusă din această organizaţie pentru a debloca luarea deciziilor prin consens şi crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina.
Ora 19.34 Vladimir Putin a căzut pe scări și s-a lovit la coapsă, susține canalul rusesc Telegram General SVR, care sugerează că belicosul suferă de multiple probleme de sănătate, citat de Metro.co.uk. Și The New York Post scrie că ”președintele rus Vladimir Putin a căzut pe scări, pe fondul speculațiilor tot mai mari că starea sa de sănătate este în declin, a relatat un canal Telegram anti-Kremlin cu legături aparente cu echipa sa de securitate”
”Putin, în vârstă de 70 de ani, a suferit cazătura la reședința sa oficială din Moscova, miercuri seara, potrivit canalului Telegram „General SVR”, care pretinde a fi condus de un fost spion rus”, mai notează The New York Post. Potrivit Metro.co.uk, ”gărzile de securitate au fost nevoite să îl ajute pe tiranul în vârstă de 70 de ani să se așeze pe o canapea din apropiere înainte de sosirea medicilor, au declarat sursele. Se crede că s-a împiedicat și a căzut pe spate, alunecând pe câteva trepte pe o parte”. (Detalii aici)
Ora 16.15 Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” care conțineau ochi de animale, a declarat vineri ministrul ucrainean de externe, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise către ținte importante din Spania, inclusiv ambasada Ucrainei la Madrid, relatează Daily Mail. Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația, Italia și Austria, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook. (Detalii aici)
Ora 15.22 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului federal german Olaf Sholz în timpul unei convorbiri telefonice că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”, denunţând de asemenea poziţia „distructivă” a Occidentului care sprijină Kievul şi îndemnând Berlinul să-şi regândească abordarea, informează AFP şi Reuters, citată de Agerpres. (Detalii aici)
Ora 13.10 Kremlinul a respins vineri condiţiile menţionate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden care s-a declarat gata să discute cu Vladimir Putin dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt conflictului. (Detalii, aici)
Ora 11.13 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea unei zone de protecţie la centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului, a declarat şeful organismului ONU de supraveghere nucleară. (Detalii, aici)
Ora 10:20 Președintele Munich Security Conference Christoph Heusegen susține într-un interviu acordat Sinopsis că ”trebuie să ne concentrăm mai mult pe provocările de securitate de la Marea Neagră (…) Cred că ne-am concentrat foarte mult pe frontul nordic al NATO și vedem acum, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, că pentru Europa, stabilitatea în această regiune (a Mării Negre – n.ed.) este esențială”, sune el. (Detalii, aici)
Ora 9: 14 Președintele american Joe Biden este „gata să discute” cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar „numai dacă există un interes concret din partea sa pentru a pune capăt războiului din Ucraina” (Detalii, aici)
Ora 8.40 Numărul soldaților ucraineni uciși în războiul cu Rusia este de cel puțin 10.000, dar cifra ar putea ajunge la 13.000. Acesta este ultimul bilanț neoficial transmis de Statul Major General al armatei ucrainene, furnizat de Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. (Detalii, aici)
Ora 8:25 Unul dintre calculele esențiale pe care și le-a făcut Vladimir Putin atunci când și-a lansat prost conceputa invazie din Ucraina a fost acela că, în ciuda tuturor condamnărilor internaționale pe care faptele sale le vor fi atras inevitabil, el va fi măcar în măsură să conteze pe sprijinul aliaților Rusiei. O analiză a publicației britanice The Telegraph.
Ora 8:35 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de „contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina”. (Detalii, aici)
Ora 8.10 Pe TikTok, reţeaua socială creată în China, sunt postate zeci de videoclipuri care glorifică violenţele comise de grupul rus de mercenari Wagner şi care au fost vizualizate de peste un miliard de ori. Detalii, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii