LIVE Ziua 303 de război: Rusia plasează România pe locul 4 în lista principalilor furnizor de armament pentru Kiev / Kremlinul pretinde că s-au înregistrat „progrese semnificative” în „demilitarizarea” Ucrainei / Regiunea Herson, bombardată masiv / Coreea de Nord neagă că a livrat armament mercenarilor Wagner
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat că ar fi furnizat armament grupării paramilitare ruse Wagner, calificând informația drept „nefondată”. Vineri dimineață, sirenele de raid aerian au răsunat în Nicolaev, în sudul Ucrainei iar Vladimir Putin a pronunţat, joi, cuvântul ”război”, în timp ce discuta cu jurnaliştii despre luptele din Ucraina.
Principalele evenimente ale zilei de vineri, 23 decembrie:
Ora 22:51 Administrația Biden a lansat un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane și occidentale, inclusiv microelectronice de producție americană, ajung în dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu acest efort. Detalii aici.
Ora 22:10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit discursul său de vineri seara pentru a-i avertiza pe ucraineni să nu se complacă în perioada sărbătorilor, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 21:24 Președintele Vladimir Putin a ordonat șefilor industriei de apărare din țara sa să se asigure că armata rusă primește toate armele, echipamentele și dotările militare de care are nevoie „în cel mai scurt timp posibil” pentru a lupta în Ucraina, relatează The Guardian. Detalii aici.
Ora 19:14 Invazia Rusiei în Ucraina a pus China într-o „poziție foarte dificilă” pentru relațiile sale bilaterale cu Uniunea Europeană, a declarat Fu Cong, ambasadorul chinez pe lângă UE, citat într-un interviu acordat publicației South China Morning Post publicat vineri, relatează Reuters. Detalii aici.
Ora 18:04 Olanda va oferi Ucrainei un ajutor de până la 2,5 miliarde de euro în 2023, a anunțat guvernul olandez, relatează The Guardian. Detalii aici.
Ora 17:47 SUA au instruit până în prezent aproximativ 3.100 de soldați ucraineni cu diferite sisteme, urmând ca instruirea cu privire la sistemele de rachete Patriot, recent anunțate, să înceapă „foarte curând”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 17:13 Washingtonul duce un „război prin procură” împotriva Rusiei, iar riscul unei „ciocniri” între cele două țări este „ridicat”, potrivit lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 16:32 Ambasada Finlandei la Moscova i-a cerut Rusiei să garanteze siguranţa misiunii sale diplomatice în urma unui incident în această săptămână când mai multe persoane purtând măşti au aruncat baroase în curtea ambasadei, informează vineri Reuters. Detalii aici.
Ora 16:01 Guvernul ucrainean a acuzat vineri autorităţile proruse din oraşul ocupat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, că demolează ruinele teatrului dramatic din oraş, bombardat în martie cu sute de civili refugiaţi înăuntru, transmite EFE. Detalii aici.
Ora 15:28 Consiliul Local al Municipiului Cluj va cumpăra un generator de mare capacitate pentru capitala ucraineană Kiev, aflată în dificultate din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, scrie Actual de Cluj. Detalii aici.
Ora 14:45 Preşedintele Bulgariei, prorusul Rumen Radev, şi-a dat în sfârşit acordul pentru transportul de arme, muniţii şi echipamente militare către Ucraina, decizia fiind publicată vineri în Monitorul Oficial, transmite EFE, citată de The Guardian. Parlamentul de la Sofia a aprobat ajutorul, evaluat la circa 10 milioane de euro, vinerea trecută, cu o amplă majoritate, doar deputaţii socialişti (foşti comunişti) şi ultranaţionalişti votând împotrivă. Ţara balcanică, un aliat apropiat al Rusiei de-a lungul istoriei, s-a opus până acum trimiterii de arme în Ucraina. Radev însuşi a susţinut că trimiterea de ajutor militar Ucrainei ar însemna ca Bulgaria să se implice în conflict şi să-l prelungească. Bulgaria, a cărei armată dispune în principal de armament de producţie sovietică, a fost, alături de Ungaria, singurul partener al NATO şi al Uniunii Europene care nu a trimis ajutor militar ţării invadate de Rusia în februarie anul acesta. Deşi se păstrează secretul în legătură cu tipurile de arme care vor fi trimise la Kiev, surse militare au declarat pentru EFE, la Sofia, că sunt donate tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, cu tehnologie sovietică, pe care Ucraina le foloseşte deja pentru a doborî drone de producţie iraniană.
Ora 14:30 Forțele rusești au bombardat de peste 60 de ori regiunea Herson, recent eliberată, ucigând o persoană și rănind alte două, potrivit șefului administrației militare din regiune, Iaroslav Yanushevych. Trupele Moscovei „au bombardat teritoriul regiunii Herson de 61 de ori. Invadatorii au atacat așezările pașnice din regiune cu artilerie, MLRS, mortiere și tancuri”, a scris Yanushevych într-o actualizare pe Facebook. Aproximativ jumătate dintre lovituri au lovit orașul Herson, lovind blocuri rezidențiale, instituții de învățământ și case private, a precizat el. O grădiniță a fost, de asemenea, afectată, a adăugat el, citat de The Guardian.
Ora 14:00 Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a solicitat, vineri, preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să intervină pentru revizuirea legii minorităţilor naţionale care a fost adoptată recent de Parlamentul de la Kiev şi care „afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă”.
- „În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară”, a declarat Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al PSD, remis AGERPRES.
Ora 13:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că s-au înregistrat „progrese semnificative” în „demilitarizarea” Ucrainei, ceea ce constituia unul dintre obiectivele iniţiale ale invaziei pe care Moscova o denumeşte „operaţiune miliară specială”, relatează CNN. Detalii, aici.
Ora 10:38 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat vineri o înregistrare video în care spune că s-a întors la muncă la Kiev, după vizita sa istorică la Washington din această săptămână. „Mă aflu în biroul meu. Lucrăm pentru victorie”, a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram, transmite The Guardian.
Ora 09:25 Călătorie secretă cu trenul și un avion guvernamental american: Cum a călătorit Zelenski în SUA (detalii aici)
Ora 08:03 Sancţiunile ar putea reduce exporturile de petrol rusesc Urals de la Marea Baltică cu 20% în decembrie, după ce au intrat în vigoare un plafon occidental al preţurilor şi un embargo al UE asupra petrolului rusesc, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, transmite Reuters, citată de News.ro.
Ora 07:46 Şeful grupării ruseşti de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat, joi, că afirmaţiile SUA conform cărora gruparea sa ar fi primit livrări de arme de la Coreea de Nord nu sunt ”nimic mai mult decât bârfe şi speculaţii”, relatează CNN, citată de News.ro.
Ora 07:35 În Nicolaev, în sudul Ucrainei, sirenele de raid aerian au sunat în această dimineață, potrivit primarului regiunii, Vitalii Kim, care a postat pe Telegram.
07:32 Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat că ar fi furnizat muniții Rusiei, calificând informația drept „nefondată”, și a denunțat Statele Unite pentru că au furnizat arme letale Ucrainei, a relatat vineri agenția oficială de știri KCNA, transmite The Guardian.
07:30 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a pronunţat, joi, cuvântul ”război”, în timp ce discuta cu jurnaliştii despre luptele din Ucraina, scrie CNN, citată de News.ro. (detalii aici)
Ora 07:21 SUA au cheltuit 621 milioane de dolari pentru a combate influența Rusiei în Balcani și Europa Centrală (detalii aici)
Ora 07:12 Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva a 10 entităţi navale ruseşti în legătură cu operaţiunile Rusiei contra porturilor ucrainene, a anunţat Departamentul de Stat, în timp ce Washingtonul creşte presiunea asupra Moscovei pentru invazia Ucrainei, relatează AFP. Măsura vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Washington şi a ţinut miercuri un discurs în faţa Congresului, în timpul căruia el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict şi a pledat pentru mai multe arme.
Ora 07:00 Armata rusă îşi concentrează în prezent eforturile asupra cuceririi întregii regiuni Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat joi şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov, relatează AFP, citată de Agerpres. ”Situaţia pe linia frontului a fost sabilizată, iar principalele eforturi ale trupelor noastre se concentrează asupra încheierii eliberării teritoriului «republicii populare» (de la) Doneţk”, autoproclamată de către separatişti proruşi, a anunţat Valeri Gherasimov, citat de agenţiile ruse de presă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii