G4Media.ro

Ziua 34 de război. Primul semn de progres în negocierile de pace:…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Ziua 34 de război. Primul semn de progres în negocierile de pace: Rusia anunță reducerea „drastică” a activităților militare în Kiev și Cernihiv și nu exclude o întâlnire Putin – Zelenski / Șeful negociatorilor ruși: Nu ne opunem aderării Ucrainei la UE

Marți urmează să se desfășoare în Turcia o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, însă războiul declarațiilor escaladează în ultimele zile. Pe acest fond, Rusia continuă atacurile asupra unor ținte din sudul și nordul Ucrainei. 

Citește aici principalele evenimentele din Ziua 1Ziua 2Ziua 3Ziua 4, Ziua 5Ziua 6Ziua 7Ziua 8Ziua 9Ziua 10, Ziua 11Ziua 12Ziua 13, Ziua 14, Ziua 15Ziua 16Ziua 17Ziua 18, Ziua 19Ziua 20Ziua 21Ziua 22, Ziua 23, Ziua 24Ziua 25Ziua 26Ziua 27Ziua 28Ziua 29Ziua 30, Ziua 31Ziua 32, Ziua 34

Cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 29 martie: 

Ora 18:56 Generalul Tod Wolters, șeful Comandamentului European al SUA, a declarat că „ar putea exista” un decalaj în colectarea de informații de către SUA care a determinat SUA să supraestimeze capacitatea Rusiei și să subestimeze capacitatea defensivă a Ucrainei în actuala criză ucraineană, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:45 Belgia, Țările de Jos și Irlanda au anunțat că expulzează în total 42 de diplomați ruși, suspectați de spionaj, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 18:24 Ucraina vrea ca SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, a declarat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelelenski, relatează dpa. Detalii aici.

Ora 18:07 După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv, Statele Unite observă deja aceste mișcări în desfășurare, o schimbare majoră de strategie, potrivit unor înalți oficiali americani, citați de CNN. Detalii aici.

Ora 17:44 Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi ministrul chinez de externe Wang Yi au subliniat marţi ‘necesitatea imperativă’ ca pacea să revină ‘cât mai repede posibil’ în Europa, relatează EFE, citată de Agerpres. Detalii aici.

Ora 16:53 Rubla s-a apreciat cu 10% marți, la nivelurile din februarie, după avansurile notabile înregistrate în negocierile dintre Kiev și Moscova.

Rubla creștea cu 10,2% la 85,64 ruble pentru un dolar, respectiv nivelul din 25 februarie, când sancțiunile împotriva Rusiei au fost înăsprite după invadarea Ucrainei.

Ora 16:41 Rusia acuză SUA de „agresiune cibernetică” masivă: „Sursele atacurilor vor fi identificate, iar atacatorii vor fi inevitabil trași la răspundere pentru acțiunile lor”

(detalii aici)

Ora 16:27 Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE, a declarat șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, pentru agenția guvernamentală de presă RIA Novosti. „Negocierile continuă în format video”, a menționat p sursă din delegația rusă, care a adăugat că negociatorii Rusiei vor părăsi Istanbulul marți.

Ora 16:22 Kievul a propus în negocieri o perioadă de consultări de 15 ani în ceea ce privește statutul Crimeii, anexată de Rusia în 2014. Această consultare nu va demara decât în cazul unei încetări complete a focului, au precizat negociatorii ucraineni.

Ora 16:00 Joe Biden va discuta cu liderii europeni despre situația din Ucraina marți, la ora 16.15

Convorbirea telefonică cu liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei, are ca scop „discutarea ultimelor evoluții privind invazia rusă în Ucraina”, a precizat un purtător de cuvânt, citat de Le Figaro.

Ora 15:40 Rusia expulzează diplomați lituanieni, letoni și estonieni, ca măsură de represalii

(detalii aici)

Ora 15:15 Rusia a anunțat o reducere „drastică” a activității militare în regiunile Kiev și Cernihiv

„Negocierile privind un acord asupra neutralității și statutului nenuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (…), iar pentru a crește încrederea, s-a decis reducerea drastică a activității militare în direcția Kievului și a Cernigovului”, a declarat la Istanbul ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin.

(detalii aici)

Ora 14:31 Negociatorii ucraineni au anunțat că s-a discutat despre un „sistem de garantare a securității”, care ar include măsuri precum lipsa unor baze militare străine pe teritoriul țării, potrivit Sky News.

State precum Turcia, Polonia și Canada sunt văzute ca potențiali garanți în acest proces.

Cel mai important este acordul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. Numai cu acest acord putem pune capăt războiului, așa cum are nevoie Ucraina”, a declarat consilierul prezidenția Mihailo Podolyak

Rusia a descris discuțiile ca fiind „constructive” și a anunțat că rezultatul va fi raportat lui Vladimir Putin.

Ora 14:40 Întâlnirea dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul s-a încheiat, a anunțat Ambasada Ucrainei în Turcia, citată de The Guardian.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore. Nu este clar dacă discuțiile vor continua pentru a doua zi, notează Reuters.

Ora 13:48 Serghei Șoigu afirmă că obiectivul principal al Rusiei în Ucraina este „eliberarea” Donbasului

De notat că Șoigu, un aliat apropiat al lui Putin, nu a mai fost văzut multă vreme în public, după invazia din Ucraina.

(detalii aici)

Ora 13:32 Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski: Vom avea grijă de fiecare cetățean ucrainean care ajunge în România

(detalii aici)

Ora 13:02 Finlanda se aşteaptă ca Rusia să declanşeze o campanie de dezinformare pentru a influenţa dezbaterea asupra aderării la NATO

(detalii aici)

Ora 12:37 Generalul Petraeus, fost director CIA: Cucerirea Mariupolului poate decide soarta războiului din Ucraina / Care sunt cele mai posibile scenarii și ce ar însemna cucerirea orașului-port pentru ruși

Petraeus consideră că resursele pe care Kievul le-ar putea primi de la ţările NATO, inclusiv unele pe care le califică drept „extrem de importante” pentru Ucraina, – adică sisteme de apărare aeriană suplimentare (îndeosebi S-300 şi Buk) şi drone americane de tip Switchblade – „pot înclina balanţa în favoarea Ucrainei şi să-i ofere un avantaj la masa de negocieri”.

(detalii aici)

Ora 12:15 EXCLUSIV Viceprimarul din Mariupol, orașul ajuns ruină în Ucraina. „Trăim ca șobolanii, în beciuri, în beznă, nu avem mâncare, curent sau apă. Suntem în Evul Mediu, iar rușii nu ne lasă să ieșim”

„E un genocid aici. Mor copiii. Nu avem spital și acces la îngrijire. Din aproximativ 175.000 de locuitori rămași,aproximativ 8000 sunt miniori. E genocid aici. Nimeni nu crede.  Noi tot țipăm, dar nu ne aude nimeni”, a declarat viceprimarul din Mariupol.

(detalii aici)

Ora 11:56 Reuniunea Grupului de la Vișegrad la nivel de miniștri ai Apărării a fost anulată, din cauza politicii Ungariei față de Ucraina

Ministrul adjunct polonez Wojciech Skurkiewicz a declarat pentru Agenția de Informații Radio (IAR) că „ceea ce se întâmplă în jurul V4 nu oferă niciun motiv de optimism”.

(detalii aici)

Ora 11:45 Erdogan susține că negocierile dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul ar putea prefața o întâlnire între Putin și Zelenski: „Depinde de cele două părţi. Este posibil să se ajungă la o soluţie acceptabilă”

(detalii aici)

Ora 11:32 Comisarul UE pentru economie: Dacă Rusia taie livrările de gaze, suntem gata să facem faţă deciziei

Întrebat dacă UE este gata să plătească gazele în ruble, aşa cum a cerut Rusia, dacă se aşteaptă ca Rusia să întrerupă livrările de gaze şi dacă Europa este pregătită pentru asta, oficialul european a răspuns că nu ştie la ce să se aştepte din partea Rusiei, însă plata în ruble ar însemna o încălcare a contractelor aflate în vigoare.

(detalii aici)

Ora 11:17 Procesul criminalilor de război din Ucraina. Cât de grea ar fi anchetarea și judecarea lor. De la realitatea mediatică la cea judiciară

(detalii aici)

Ora 11:10 Administrația regională din NiKolaev, în Ucraina, a fost lovită și avariată de o rachetă lansată de ruși în această dimineață, a afirmat pe Telegram a guvernatorul regional Vitaliy Kim. Nu există informații despre victime, dar se pare că opt civili și trei militari ar fi prinse sub dărâmături, potrivit The Guardian.

Ora 10:55 Au început negocierile directe dintre ruși și ucraineni, la Istanbul, potrivit agenției oficiale de presă Anadolu, citată de BFM TV. La negocieri participă și miliardarul Roman Abramovici

Ora 10:47 Rusia renunță la cererile de „denazificare” a Ucrainei și ar putea accepta aderarea Kievului la UE, dar nu și la NATO (surse)

Patru persoane informate cu privire la discuțiile în curs de desfășurare au declarat Rusia este, de asemenea, pregătită să lase Kievul să adere la Uniunea Europeană dacă renunță la demersul său de a adera la NATO.

(detalii aici)

Ora 10:25 Gazprom a anunțat că volumul exporturilor de gaze către Europa prin Ucraina rămâne ridicat, potrivit agenției Reuters, citată de The Guardian.

Agenția de știri RIA a raportat că gazul a fost livrat la o rată de puțin peste 109 milioane de metri cubi pe zi, în conformitate cu obligațiile contractuale ale Gazprom.

Ora 10:07 Rusia și Ucraina au ambele „preocupări legitime”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la primirea delegațiilor de negociatori din cele două țări, la Istanbul, potrivit Le Figaro.

Erdogan a făcut apel la terminarea „acestei tragedii”.

Negocierile dintre cele două delegații urmează să înceapă după această recepție, în palatul Dolmabahçe din Istanbul.

Ora 9:30 Ministrul ucrainean de externe îi sfătuiește pe negociatori să nu „mănânce sau să bea” când negociază cu Rusia

(detalii, aici)

Ora 9:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va negocierile dintre țara sa și Rusia, Ucraina va încerca să obțină pacea „fără întârziere”, precizând că este dispus să discute un eventual statut de neutralitate, dacă va primi garanții de securitate

Ora 9:00 Renumitul grup militar privat rus Wagner s-a desfăşurat în estul Ucrainei, susține de apărare al Regatului Unit la Washington, AVM Mick Smeath. (Detalii, aici)

Ora 8:30 Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării – şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Detalii aici)

Ora 7: 48 Ministrul energiei şi infrastructurii din Emiratele Arabe Unite a insistat luni că Rusia va face întotdeauna parte din OPEC+, chiar dacă guverne de pe tot globul ocolesc exportatorul de petrol şi gaze din cauza războiului său din Ucraina.

Ora 7: 40 Aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors din străinătate de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a Ucrainei (Detalii, aici)

Ora 7: 39 Forţele lui Vladimir Putin răpesc politicieni, activişti şi jurnalişti ucraineni deoarece Rusia nu îşi îndeplineşte obiectivele militare, a declarat luni ministrul britanic de externe Liz Truss. (Detalii, aici)

Ora 7: 34 Membrii delegaţiei ucrainene la negocierile de pace cu Rusia au negat informaţiile conform cărora ar fi fost victime ale unui atac cu arme chimice. Toţi membrii delegaţiei s-au simţit bine, a declarat luni negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit presei locale.

Ora 7:32 Compania de telecomunicaţii de stat a Ucrainei, Ukrtelecom, a suferit luni o întrerupere a serviciului de internet după un atac cibernetic puternic, potrivit oficialilor guvernului ucrainean şi reprezentanţilor companiei

Ora 7:30 O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Ora 7:28 Președintele american Joe Biden reconfirmă declarația potrivit căreia Putin nu poate rămâne la putere. ”Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze. (…) Nu-mi pasă ce crede el. Va face ceea ce va face”, a spus el. (Detalii aici)

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. La ei se intorc, la noi ar pleca. Patrioti adevarati. E plin facebookul de ei. De patrioti la nivel declarativ. Mai sunt si experti in virosologie, crestini adevarati care blestema in stanga si in dreapta pe oricine are o alta parere, experti in istorie si strategii de razboi. Sunt chiar oameni de stiinta care stiu prin ce tehnologii secrete ar putea sa ne creasca branhii, aripioare sau niste solzi. Eu sunt chiar dezamagita. Asteptam ceva upgrade dupa vaccin. Macar o pereche de aripi. Si n-am primit nimic! Niste mincinosi!
    Ipotetic, in cazul unui razboi pe teritoriul Romaniei, pana sa mori din cauza rusilor, iti dau in cap astia ai tai, pentru o sticla de o ulei sau o canistra de benzina. Valabil in orice situatie care ar putea sa degenereze in haos.
    In alta ordine de idei, incepe sa-mi placa de Biden. Sincer, il credeam un pic senil.

    • Declarațiile lui Biden, au fost unele din cele mai umane declarații pe care le am auzit !
      Fiind plin de umanitate nici nu stia sa răspundă copiilor ucrainieni refugiați! Criticile la adresa discursului lui Biden sunt total dezgustătoare!

  2. pai eliberati-l si plecati acasa , voi sunteti ocupantii!

  3. Nimic din ce spun rusii nu trebuie tratat serios. Rusii sunt cei mai mari mincinosi si orice acord semnat cu Rusia nu valoreaza nici cat hartia pe care e scris. In 1994 au semnat ca recunosc granitele Ukrainei pentru a o denucleariza dupa care au inceput s-o atace in 2014 si 2022.

  4. Mare atentie Ucraina, ar putea fi o inselaciune, in asa hal a ajuns marea armata de eliberare. Adica sa slabiti apararea Kievului ca mai apoi sa vina un val din Bielarus.

  5. Nu exista ceva numit „reducerea drastica a ostilităților”. Este un termen ilogic. In orice limba în afara de rusoputineza asta înseamnă predarea armelor.
    Nu poți suspenda unilateral focul. Pentru că inamicul, neangajat in aceasta suspendare, o să tragă în continuare.
    La fel cum „operațiune specială” înseamă „război”, tot așa „reducă drastic ostilitățile” înseamnă „predare”.
    Învățați rusoputineza!

  6. Pentru Rusia, pe termen lung ,UE e mult mai periculoasa decat NATO.
    Cana mujicul din Donbas o sa se uite peste gard si o sa vada ca ukrainianul incepe sa traiasca mai bine sa vezi atunci probleme.