LIVE Ziua 374 de război. Forțele ucrainene supuse la „presiuni severe” în Bahmut / Producătorul german Rheinmetall poartă discuții pentru construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina. Medvedev amenință cu rachete Kalibr / Biden s-a întâlnit cu Scholz
Președintele Volodimir Zelenski a transmis, vineri noapte, că Ucraina strânge cât mai mult sprijin ”ca să fie pedepsiți criminalii ruși de război la Curtea Penală Internațională”: ”Lumea are o obligație morală clară” a adăugat acesta. Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că luptătorii săi au „încercuit” Bahmut. Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a familiilor și a locuitorilor vulnerabili din orașul Kupiansk, aflat pe linia frontului, și din teritoriile adiacente din nord-estul țării. Președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul german, Olaf Scholz, s-au întâlnit vineri la Casa Albă, unde ambii lideri au lăudat sprijinul reciproc față de Ucraina.
Principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 4 martie:
Ora 16:03 Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, relatează DPA. Detalii aici.
Ora 15:12 Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat sâmbătă o înregistrare video care arată, potrivit declaraţiilor lui, sicrie care conţin trupurile militarilor ucraineni care sunt repatriaţi către teritorii controlate de Kiev, transmite Reuters. Detalii aici.
Ora 14:35 Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a promis sâmbătă că armata rusă va ura bun venit cu rachete Kalibr şi alte „focuri de artificii pirotehnice” viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina, transmite EFE. Detalii aici.
Ora 14:31 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut ca Ucrainei să i se permită să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, în timpul unei vizite efectuate sâmbătă în această țară, relatează The Guardian. Detalii aici.
Ora 14:22 Un producător german de armament ar fi în discuții cu oficialii ucraineni pentru a construi o fabrică de tancuri în țara devastată de război, relatează site-ul german Der Spiegel, citat de Sky News. Detalii aici.
Ora 13:16 Forțele ucrainene par să se pregătească pentru o retragere controlată a trupelor din unele zone din Bakhmut, scriu experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul lor zilnic, relatează Sky News. Detalii aici.
Ora 12:25 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut țărilor UE să crească furnizarea de muniție la 250.000 de proiectile de artilerie pe lună, scrie cotidianul Financial Times, citat de BBC. Detalii aici.
Ora 10:50 Artileria rusă bombardează ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului asediat din estul Ucrainei. Reuters a observat bombardamente intense ale Rusiei asupra rutelor care duc spre vest în afara Bahmut, o încercare aparentă de a bloca accesul forțelor ucrainene în și dinspre oraș. Un pod din orașul adiacent Khromove a fost avariat de bombardamentele tancurilor rusești, notează The Guardian.
Ora 10:20 Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată din nou în vizită la Kiev, a declarat vineri noapte că „viitorul Ucrainei este ca membru al Uniunii Europene” şi că UE va ajuta ţara în tot acest proces, transmite sâmbătă EFE, citată de Agerpres.ro.
Ora 09:53 Secretarul general al Naţiunilor Unite a denunţat sâmbătă dobânzile de „prădători” aplicate de ţările bogate celor sărace şi explozia preţurilor la energie, la deschiderea summit-ului ţărilor cel mai puţin dezvoltate de la Doha, scrie News.ro. Antonio Guterres a cerut ţărilor bogate un ajutor de aproximativ 500 de miliarde de dolari pe an pentru cele mai sărace ţări de pe planetă, „blocate în cercuri vicioase care fac dezvoltarea dificilă, dacă nu imposibilă”.
Ora 09:30 Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat trupele Moscovei desfăşurate în Ucraina, a anunţat sâmbătă ministerul pe care îl conduce, transmite Reuters.
- ”Ministrul apărării Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, a inspectat avanpostul de comandă de la una dintre formaţiunile Districtului Militar Est, în direcţia Doneţk sud”, a anunţat instituţia într-o declaraţie publicată pe Telegram.
Ora 09:00 Sprijinul american nu va face decât „să prelungească agonia regimului de la Kiev”, a declarat ambasadorul rus în SUA, după ce Washingtonul a anunțat vineri un nou ajutor militar în valoare de 333 de milioane de lire sterline. Proiectile pentru lansatoare mobile de rachete și tunuri de artilerie, obuziere, precum și un tanc lansator de poduri, au fost promise Ucrainei vineri, transmite Sky News.ro.
Ora 08:30 Șeful politicii externe a UE a declarat că a observat o „mică îmbunătățire” în diplomația cu Rusia după o reuniune a miniștrilor de externe din G20 la Delhi. Josep Borrell a declarat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a rămas în sală atunci când țările occidentale au criticat Rusia, spre deosebire de ultima reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20, care a avut loc anul trecut la Bali, când a ieșit în trombă, scrie The Guardian.
Ora 08:00 Clubul francez de fotbal Nice îşi sfătuieşte fanii să nu facă deplasarea la Chişinău pentru meciul cu Sheriff din cauza unui ”risc de securitate latent”. Detalii, aici.
Ora 07:45 Forţele aeriene ucrainene au declarat vineri că au doborât un avion de luptă rusesc în regiunea estică Doneţk, iar preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat acest lucru în mesajul său de seară mulţumind regimentului Nikopol de apărare antiaeriană. La rândul său, presa de stat rusă relatează incidentul, fără a preciza modelul sau căror forţe aparţinea avionul, limitându-se să spună că cei doi piloţi s-au catapultat, trăiesc, iar la sol nimeni nu a fost rănit, transmite News.ro.
Ora 07:30 Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a vizitat Ucraina/ Kievul anunță deschiderea unui birou al Curţii Penale Internaţionale pentru investigarea crimelor Rusiei. Detalii, aici.
Ora 07:15 SUA, UE și Comitetul Nobel condamnă pedeapsa cu închisoare primită de Ales Bialiaţki, reprezentant al mișcării pentru democrație din Belarus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022. Detalii, aici.
Ora 07:00 Aliatul Rusiei, Belarus, a condamnat un laureat al Premiului Nobel pentru Pace la 10 ani de închisoare, în urma unui proces catalogat drept o „farsă” de către SUA și UE, scrie Sky News. Activistul pentru drepturile omului și democrație Ales Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit vinovat de finanțarea protestelor de către un tribunal din Minsk, în urma represiunii unei serii de manifestații antiguvernamentale care au început în vara anului 2020 și au continuat în 2021.
Președintele Alexandr Lukașenko, a cărui națiune este parte la un acord de stat al Uniunii cu Rusia, și-a închis în mod violent opozanții sau i-a forțat să fugă timp de trei decenii. Alți trei activiști au fost condamnați la o pedeapsă combinată de 24 de ani de închisoare.
Ora 06:45 Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că luptătorii săi au „încercuit” Bahmut, în timp ce Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a familiilor și a locuitorilor vulnerabili din orașul Kupiansk, aflat pe linia frontului, și din teritoriile adiacente din nord-estul țării, transmite The Guardian.
Ora 06:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că au loc discuţii pentru tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi că lumea are o obligaţie morală faţă de luptătorii ucraineni. ”Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Facem totul pentru a ne asigura că Curtea Penală Internaţională reuşeşte să îi pedepsească pe criminalii de război ruşi”, a adăugat el citat de News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.