LIVE Ziua 381 de război. Rușii pregătesc linii de fortificație în Belgorod, Kursk și în Crimeea. Explicația ISW: Nu au încredere în actuala linie a frontului și vor să prezinte Ucraina drept o posibilă amenințare pentru Federația Rusă
Construirea de linii defensive de către ruși în regiunile Belgorod și Kursk este o operațiune care are scopul de a prezenta Ucraina drept o amenințare pentru Federația Rusă. Pe de altă parte, construcția de fortificații în Crimeea ocupată arată lipsa de încredere a rușilor în capacitatea lor de a deține teritoriile capturate din sudul Ucrainei, arată un raport al Institute for the Study of War (ISW), informează Pravda Ucraina.
De la Washington se așteaptă vești cu privire la colaborarea SUA – Uniunea Europeană în ceea ce privește susținerea Ucrainei în efortul de război, după vizita președintei Comisiei Europene în Statele Unite.
Cele mai importante evenimente ale zilei de sâmbătă, 11 martie:
Ora 22:30 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a calificat drept un „exemplu de ipocrizie” faptul că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a fost invitat să ia cuvântul la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, transmite EFE. Detalii, aici.
Ora 21:47 Papa Francisc vrea să călătorească în Ucraina, dar doar dacă poate călători și la Moscova: ”Voi merge în ambele locuri sau în niciunul”. Detalii, aici.
Ora 21:00 Rusia a inclus World Wildlife Fund pe lista agenților străini. Potrivit ministerului rus al justiției, grupul de conservare cu sediul la Washington DC, „sub pretextul protejării naturii și a mediului înconjurător … a încercat să influențeze deciziile autorităților executive și legislative” și „a împiedicat implementarea proiectelor industriale și de infrastructură”, relatează Associated Press, citată de The Guardian.
Ora 20:10 Oficialii de la Kiev pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate şi apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică şi zonele rezidenţiale de un alt potenţial atac rusesc la nivelul întregii ţări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko la televiziunea naţională, relatează CNN, citat de News.ro.
Ora 20:00 Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor – însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat temporar, ci ”în Ucraina”, relatează DPA, citată de Agerpres.ro. Liderul Wagner, în vârstă de 61 de ani, este cunoscut pentru faptul că îşi ironizează adversarii, transmite Agerpres.ro.
În aceeaşi înregistrare video, postată pe contul său de Telegram, Prigojin afirmă că forţa Wagner are nevoie de 10.000 de tone de muniţie pe lună pentru bătălia pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei. El a filmat videoclipul pe acoperişul unei clădiri din oraşul distrus în mare parte, la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ deţinut de trupele ucrainene.
Ora 19:45 Ucraina a început să antreneze „aproape toate” noile sale brigăzi de asalt, formate din 28.000 de oameni, care vor avea sarcina de a recuceri teritoriile ocupate, potrivit publicației ucrainene Pravda. Ministerul Afacerilor Interne a declarat pentru săptămânalul ucrainean The Ukrainian Weekly că așa-numita Gardă ofensivă va fi folosită pentru a curăța orașele și satele după ce armata va străpunge liniile de front rusești, scrie Sky News.
Ora 19:00 Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la invadarea țării în februarie anul trecut, potrivit ministrului ucrainean de interne Ihor Klymenko. Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale de la începutul războiului, relatează Euromaidan, potrivit lui Klymenko. Între timp, 66.300 de procese penale pentru crime de război comise de forțele rusești au fost înregistrate din februarie 2022.
Ora 18:15 Loviturile cu rachete rusești au vizat „infrastructura critică” din Zaporojie, relatează Kiev Independent. Loviturile lansate de Rusia la 11 martie au fost probabil lansate de rachete de apărare aeriană S-300, a relatat publicația citată, potrivit administrației militare din regiunea Zaporojie. Ultimele atacuri au loc la doar câteva zile după ce centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei a fost reconectată joi la rețeaua energetică ucraineană, în urma atacurilor aeriene rusești din regiune, scrie The Guardian.
Ora 17:40 Moscova a acuzat țările străine că au încurajat protestele în masă din Georgia, comparându-le cu o tentativă de lovitură de stat menită să semene tensiuni la granițele Rusiei. Agenția France-Presse a relatat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că mai multe zile de demonstrații în capitala georgiană, Tbilisi, i-au amintit de o revoltă ucraineană care a dus în cele din urmă la căderea unei președinții favorabile Kremlinului în 2014, scrie The Guardian.
Ora 16:53 Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, declară într-o înregistrare video publicată sâmbătă că luptătorii săi au un obiectiv „simplu” – să nu permită guvernelor occidentale să distrugă Rusia, părând să reia tezele propagandistice ale lui Vladimir Putin, în condiţiile în care oligarhul, intrat în conflict cu serviciile armate ale statului, pare să ducă o luptă pentru favorurile Kremlinului, scrie News.ro.
Ora 16:30 Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de luptă avansate Su-35 din Rusia, a declarat sâmbătă presa de stat iraniană, extinzând astfel o relație în care drone construite în Iran au fost folosite în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie The Guardian.
Ora 16:15 Partea de est a oraşului asediat Bahmut -epicentrul unor lupte sângeroase în Donbas, în estul Ucrainei – se află acum în mare parte sub controlul mercenarilor ruşi Wagner, iar partea de vest a urbei este încă deţinută de armata ucraineană, indică serviciile de informaţii britanice sâmbătă, potrivit dpa, citată de Agerpres.ro.
Râul Bahmutka, care trece prin centrul oraşului, este acum linia frontului, potrivit unei actualizări zilnice a situaţiei de pe frontul ucrainean, publicată pe Twitter de Ministerul Apărării de la Londra.
În partea de vest a oraşului, controlată de ucraineni, forţele Kievului au distrus poduri cheie peste râu, care traversează o fâşie de teren deschis cu lăţimea între 200 de metri şi 800 de metri, se arată în raport.
Ora 16:00 Forțele rusești au înregistrat progrese în punctul fierbinte de pe linia frontului din Bahmut, o țintă cheie a campaniei de luni de zile a Moscovei în estul Ucrainei, care s-a soldat cu numeroase victime, relatează Associated Press. Asaltul lor, însă, va fi dificil de susținut fără alte pierderi dure, au declarat sâmbătă, într-o evaluare, oficiali militari britanici.
Ministerul Apărării a declarat în ultima dintre actualizările sale regulate pe Twitter că unitățile grupului paramilitar Wagner, controlat de Kremlin, au capturat cea mai mare parte din estul Bakhmut, un râu care trece prin centrul orașului marcând acum linia frontului, transmite The Guardian.
Ora 15:30 Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, spune că se planifică în prezent modul în care va fi reconstruit orașul după ce va fi eliberat. Domnul Boychenko a continuat să își exercite funcția în exil după capturarea orașului de către forțele rusești.
Întinderi imense din Mariupol au fost doborâte la pământ de tirul de artilerie de ”pedeapsă” al forțelor de la Kremlin. Boychenko a declarat că se lucrează la formarea unei viziuni asupra viitorului orașului după de-ocupare: „Mariupol renaște”, scrie Sky News.
Ora 15:00 Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a respins rapoartele conform cărora un „grup pro-ucrainean” ar fi comis un atac de mare amploare asupra conductelor Nord Stream la sfârșitul anului trecut, transmite The Guardian. Vorbind cu fostul ministru portughez Bruno Macaes într-un interviu acordat publicației New Statesman, Kuleba a declarat că „este pentru prima dată când aud o poveste despre un grup secret pro-ucrainean sau ucrainean care este capabil să desfășoare operațiuni de o asemenea amploare și sofisticare”. New York Times a relatat la 7 martie că „un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra conductelor Nord Stream”, citând oficiali americani anonimi care au analizat informații confidențiale.
Ora 12.04: Forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut şi epurează părţile estice ale oraşului începând de vineri, în timp ce mercenarii Wagner par să vizeze combinatul AZOM din oraş, ceea ce este de natură să le aducă pierderi grele, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) (Detalii, aici)
Ora 10.35: Armata ucraineană îşi mută o parte din forţele sale din zona pe care o controlează în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) în direcţia Bahmut, unde au loc în prezent cele mai înverşunate lupte, a declarat sâmbătă Vladimir Rogov, liderul mişcării „Împreună cu Rusia”. (Detalii, aici)
Ora 9.10: Construirea de linii defensive de către ruși în regiunile Belgorod și Kursk este o operațiune care are scopul de a prezenta Ucraina drept o amenințare pentru Federația Rusă, arată un raport al Institute for the Study of War (ISW). (Detalii, aici)
Ora 8.40: Președintele Biden s-a întâlnit vineri, la Washington, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea de a reduce tensiunile legate de comerț, de a menține o concentrare unitară asupra realizării unei economii ecologice, sperând în același timp să se lupte împreună cu China în ceea ce privește tehnologiile energetice curate și lanțurile de aprovizionare, relatează Reuters.
Întâlnirea cu von der Leyen este una dintre cele câteva pe care Biden le-a avut în ultimele săptămâni cu liderii europeni în jurul aniversării invaziei rusești în Ucraina, iar războiul provocat de Rusia este pe agenda discuțiilor. (Detalii, aici)
Ora 8.33: Oficialii ucraineni au ordonat vineri unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev, cea mai recentă decizie împotriva unei confesiuni privite cu profundă suspiciune de guvern. (Detalii, aici)
Ora 8.10: Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre eroii ţării, în condiţiile în care în cursul zilei au avut loc funeraliile unui militar celebru şi îndrăgit al ţării, poreclit „Da Vinci”, care a murit pe frontul de la Bahmut. Liderul de la Kiev a prezentat, de asemenea, situaţia din ţară, după atacul masiv cu rachete de joi, iar la capitolul contacte diplomatice a menţionat discuţii cu premierul Finlandei şi cu ministrul apărării din Norvegia, anunţând că sunt discuţii pentru ca piloţii ucraineni să se antreneze în această ţară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii