G4Media.ro

LIVE Ziua 387 de război. CPI emite un mandat de arestare pe…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

LIVE Ziua 387 de război. CPI emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin / Erdogan anunță că Turcia va începe procesul de ratificare a aderării Finlandei la NATO / Slovacia trimite Ucrainei 13 avioane de vânătoare MiG-29 / China a livrat arme şi veste antiglonţ în Rusia – Politico

SUA și Germania anunță că nu vor trimite deocamdată avioane Ucrainei, după ce Polonia a făcut acest pas joi. Pe de altă parte, Danemarca spune că este „deschisă” la ideea de a trimite avioane de luptă Kievului. În acest timp, o anchetă condusă de ONU a constatat că Rusia a comis „o gamă largă de crime de război” în Ucraina.

Cele mai importante evenimente ale zilei de vineri, 17 martie:

Ora 22:30 Volodimir Zelenski salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin: ”Marchează începutul unei responsabilităţi istorice”. Detalii, aici. 

Ora 21:45 În timp ce repercusiunile mandatului de arestare ale lui Vladimir Putin sunt resimțite la nivel diplomatic și politic, pe câmpul de luptă puține lucruri s-au schimbat pentru echipajele de tancuri și ofițerii de poliție ucraineni din Zaporojie și Adiivka, transmite Sky News.

Ora 21:14 SUA sunt profund îngrijorate de faptul că China ar putea încerca să se poziționeze ca pacificator în războiul din Ucraina prin promovarea unei încetări a focului, a declarat Casa Albă, transmite The Guardian. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că orice încetare a focului în acest moment nu ar duce la o pace justă și durabilă între Ucraina și Rusia.

În schimb, o încetare a focului ar fi „efectiv ratificarea cuceririi rusești”, a spus el. Aceasta ar recunoaște „de fapt, câștigurile Rusiei și încercarea sa de a cuceri teritoriul vecinului său prin forță, permițând trupelor rusești să continue să ocupe teritoriul suveran al Ucrainei”, a spus Kirby.

Ora 20:44 Mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale pentru „duo-ul urât” format din președintele Vladimir Putin și comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sunt „doar începutul”, scrie ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, transmite The Guardian.

Ora 20:29 Casa Albă a declarat că SUA a salutat anunțul președintelui Erdoğan potrivit căruia parlamentul turc va începe să ratifice candidatura Finlandei la NATO, transmite The Guardian. 

Washingtonul a cerut Ankarei să ratifice rapid și aderarea Suediei la alianța militară. Într-o declarație, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat

”Suedia și Finlanda sunt ambele parteneri puternici și capabili care împărtășesc valorile NATO și vor consolida Alianța și vor contribui la securitatea europeană. Statele Unite consideră că ambele țări ar trebui să devină membre ale NATO cât mai curând posibil”.

Ora 20:00 O organizație neguvernamentală din Ucraina a estimat că 700.000 de copii au fost deportați în Rusia începând din 2014, transmite Sky News.

Printre aceștia se numără o fată de 15 ani care i-a spus corespondentului șef al Sky News, Stuart Ramsay, că a fost invitată la o tabără de vară în Crimeea înainte de a i se spune că nu se va mai întoarce acasă.

Ea a fost urcată într-unul dintre cele 100 de autobuze care transportau câte 30-40 de copii fiecare, de la care se așteptau să cânte imnul național rusesc și nu aveau voie să poarte culorile steagurilor ucrainene în dormitoarele lor.

„Este o problemă extrem de importantă, oamenii sunt foarte supărați din această cauză aici, dar cred că vor fi mulțumiți că cel puțin acest tip de măsuri au avut loc astăzi”, a declarat Ramsay, referindu-se la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin.

Ora 19:51 Oficialii ruși au început deja să prezinte mandatul de arestare al CPI într-un mod similar cu modul în care sunt folosite sancțiunile în Rusia, ca un argument că țara se află sub asediul puterilor occidentale, transmite The Guardian.

  • „Washingtonul și Bruxelles-ul au epuizat toate sancțiunile și acțiunile neprietenoase posibile”, a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei și un șoim proeminent. „Ei nu au reușit să îi frângă pe cetățenii Federației Ruse sau să distrugă economia țării noastre”.

Ora 19:26 Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crima de război reprezentată de deportarea și transferul ilegal de copii din Ucraina în Rusia „reprezintă începutul procesului de responsabilizare. Apreciem & susținem activitatea CPI”, transmite The Guardian. 

Referirea sa la începutul unui proces de responsabilizare este menită să arate că UE nu renunță la sprijinul său pentru un tribunal special care să judece crima de agresiune, o propunere susținută de Ucraina, deoarece este considerată necesară pentru a aduce în fața justiției întreaga clasă conducătoare rusă.

Există tensiuni între CPI și autoritățile ucrainene cu privire la necesitatea acestui tribunal special. CPI a încercat să demonstreze că nu este nevoie de un alt organism și că are voința, mijloacele și puterile necesare pentru a aborda conducerea rusă.

Ora 19:15 Decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin este un „semnal de alarmă pentru alții care comit abuzuri sau le acoperă”, a declarat Human Rights Watch, scrie The Guardian.

Directorul asociat al HRW pentru justiție internațională, Balkees Jarrah, a afirmat într-o declarație:

”Aceasta este o zi importantă pentru numeroasele victime ale crimelor comise de forțele rusești în Ucraina începând cu 2014. Prin aceste mandate de arestare, CPI l-a făcut pe Putin un om căutat și a făcut primul pas pentru a pune capăt impunității care i-a încurajat pe autorii războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru mult prea mult timp.

Mandatele de arestare atât pentru Putin, cât și pentru comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, „transmit un mesaj clar că a da ordine pentru a comite sau a tolera crime grave împotriva civililor poate duce la o celulă de închisoare la Haga”, continuă declarația.Forţele de ordine au intervenit joi seara la Paris, nu departe de parlament, în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP.

Ora 18:57 Polonia va desfășura sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS în apropierea exclavei ruse Kaliningrad, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în timpul participării sale la ceremonia de depunere a jurământului militar pentru soldații din serviciul militar voluntar și din Forțele de apărare teritorială, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 18:51 Kremlinul califică mandatul de arestare împotriva lui Putin drept „scandalos, inacceptabil, nul și neavenit”, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 18:43 Africa de Sud, obligată legal să pună în aplicare mandatul de arestare pe numele lui Putin în timpul vizitei programate în august. Detalii aici.

Ora 18:29 Mandatul de arestare împotriva lui Putin este „doar începutul”, afirmă Ucraina: „Decizie istorică pentru întregul sistem de drept internațional”. Detalii aici.

Ora 17:57 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la anunțul privind emiterea mandatului de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională, relatează The Guardian. „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a afirmat Zaharova. Detalii aici.

Ora 17:28 Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, citat de CNN, BBC și The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:49 Vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia este pentru „pace”, iar China îşi va menţine „poziţia obiectivă şi imparţială” în ceea ce priveşte problemele internaţionale şi regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 16:32 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu vede niciun pericol de război în țara sa, cât timp Ucraina continuă să reziste în fața Rusiei, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:35 O dronă de supraveghere americană operează deasupra Mării Negre, potrivit datelor furnizate de FlightRadar24, un site de urmărire a zborurilor, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 15:13 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat vineri că americanii ”au luat-o razna” şi a cerut să nu existe milă faţă de ei, comentând în acest fel incidentul de marţi cu o dronă americană MQ-9 şi două avioane de luptă ruseşti de tip Su-27 deasupra Mării Negre, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 14:31 Președintele chinez Xi Jinping ar trebui să folosească călătoria de săptămâna viitoare la Moscova pentru a-l încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să își retragă trupele din Ucraina, afirmă un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 13:39 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat vineri pentru BBC că Ucraina „va ţine cont” de ţările care au „maltratat-o” de când a fost invadată de Rusia, atunci când îşi va construi relaţii noi, odată ce războiul se va fi încheiat, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 13:11 „Vor fi distruse”: Kremlinul reacționează la anunțurile Poloniei și Slovaciei privind trimiterea de avioane MiG-29 în Ucraina

Ora 12:58 Cotidianul american New York Times relatează că lipsa obuzelor în armata ucraineană ar putea interfera cu planurile Kievului de a lansa o nouă ofensivă în această primăvară, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 12:41 Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a înmânat decorații piloților implicați în coliziunea de marți cu o dronă americană deasupra Mării Negre, potrivit agenției de știri ruse de stat RIA, citată de Sky News. Detalii aici.

Ora 12:00 Slovacia va trimite 13 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger, devenind astfel al doilea membru NATO care promite aceste avioane, după Polonia, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 11:48 Companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruse 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, a relatat publicaţia americană Politico, preluată vineri de EFE. Detalii aici.

Ora 11:44 Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) pare să încerce să se infiltreze în industria militară a Rusiei şi să verifice producţia de arme într-un mod care aminteşte de implicarea KGB-ului în perioada sovietică, ceea ce ar putea semnala o lipsă de încredere în conducerea militară rusă, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front. Detalii aici.

Ora 09:32 Președintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, a confirmat vineri Kremlinul. (detalii aici)

Ora 09:20 Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) pare să încerce să se infiltreze în industria militară a Rusiei şi să verifice producţia de arme într-un mod care aminteşte de implicarea KGB-ului în perioada sovietică, ceea ce ar putea semnala o lipsă de încredere în conducerea militară rusă, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front, transmite News.ro.

Ora 09:19 Casa Albă a declarat joi că discuțiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul chinez Xi Jinping ar fi un „lucru bun”, dar a avertizat Beijingul să nu adopte o viziune „unilaterală” asupra conflictului. (detalii aici)

Ora 08:45 „Până acum, toată lumea a fost de acord că nu este momentul să trimitem avioane de luptă”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în fața presei, transmite The Guardian.

Ora 08:39 Țările occidentale dezbat dacă să trimită sau nu avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, la televiziunea daneză TV2. „Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință din partea Ucrainei”, a spus premierul, citat de The Guardian.

Danemarca este „deschisă” la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a ajuta la efortul de război împotriva invaziei rusești, a declarat vineri ministrul danez al Apărării, potrivit televiziunii de stat DR.

Ora 08:01 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi, după ce Polonia a anunţat că va trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina în zilele următoare, că deciziile pe care le iau ţările aliate de a oferi ajutor militar Ucrainei sunt „decizii suverane”, relatează CNN. Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat că a fost informată în prealabil de Varşovia despre această decizie, dar asta nu-l va face pe preşedintele Biden să trimită, la rândul său, avioane F-16. (detalii aici)

Ora 07:44 Ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, afirmă că ţara sa va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene, scrie Ukrinform, citată de News.ro. (detalii aici)

Ora 07:30 Ascund Kievul și Vestul în mod voit numărul mare al soldaților ucrainieni uciși? Care sunt riscurile acestei strategii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. China sprijină agresorul rus și declară că vrea pace ! Dictatorii se ajută între ei…

  2. Ch.ina e par.si.va, se uita si invata din greselile .rusiei … Ch.ina nu isi doreste pacea, cu cat dureaza razboiul mai mult cu atat au ei mai multe de invatat si cu atat pozitia ei pe piata glo.ba.la este mai acce.ntuata, mai obs.ervata