LIVE Ziua 424 de război: Începe contraofensiva Ucrainei? / Zelenski a anunţat că au intrat în vigoare trei noi decizii de sancţionare a „celor care investesc în agresiunea rusă şi o susţin”
Ucraina, ca şi unele state europene, între care Germania şi Lituania, pledează pentru sancţiuni la nivelul UE împotriva industriei nucleare ruse, însă un astfel de pachet pare greu de adoptat în prezent, pentru că sunt mai multe state, în frunte cu Ungaria, care depind de cooperarea cu Moscova pentru sectorul lor de energie atomică. Preşedintele Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale, arătând că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie.
Ora 20:38 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se va afla luni şi marţi la sediul ONU din New York pentru a-şi exercita preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate, însă nu va fi însoţit de presă, întrucât SUA nu au acordat vize şi jurnaliştilor ruşi, o decizie care l-a înfuriat pe ministrul de externe. Duminică, înainte de a pleca spre Statele Unite, el a ameninţat că Moscova – care de curând a arestat un jurnalist american pentru spionaj – „nu va uita şi nu va ierta”. (Detalii, aici)
Ora 18:24 Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin (foto), încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene, informează o analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). (Detalii, aici)
Ora 17:10 Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului privind cerealele din Marea Neagră. (Detalii, aici)
Ora 16:50 Potrivit ISW există o infiltrare a unor unități ucrainene în zona orașului Herson, iar aceasta ar putea fi un prim pas pentru a încerca să-i disloce pe ruşi din poziţiile pe care le folosesc pentru a trage asupra oraşului Herson, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a situaţiei de pe front. (Detalii, aici)
Ora 15:20 Scena este pregătită pentru ofensivele de vară, ambele părți concentrându-se pe obiective diferite. Până la final, ambele părți vor fi epuizate, vor fi în criză de muniție și vor avea nevoie urgentă de o pauză – condițiile pentru negocieri, concluzionează o analiză efectuată de Sky News pe tema războiului din Ucraina. (Mai multe detalii, aici)
Ora 14:21 O rachetă a explodat, sâmbătă seară, în curtea unei case din satul Kotliary din nord-estul Ucrainei, distrugând două locuinţe şi avariind alte zece, relatează Agerpres. Potrivit localnicilor, nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită, însă pagubele materiale sunt foarte mari. Proprietarul casei în curtea căreia a căzut racheta S-3000, Victor Pavlovici, citea, la momentul respectiv, o carte, iar suflul exploziei l-a aruncat din scaun direct pe podea. Atât el, cât şi fiul său, soţia şi copilul acestuia au scăpat cu viaţă.
Ora 14:00 Franţa şi-a exprimat sâmbătă seară „consternarea” după declaraţiile ambasadorului chinez în Franţa, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina, relatează Agerpres.
Ora 13:08 Tribunalele ruseşti au examinat 49 de cazuri în cursul anului 2022 pentru refuzul de a şterge informaţii interzise pe internet şi au impus amenzi în valoare de 21,12 miliarde de ruble (259,3 milioane de dolari), potrivit statisticilor publicate duminică de Departamentul Juridic al Curţii Supreme din Rusia, transmite EFE. Printre cele mai amendate companii s-a numărat gigantul informatic Google, proprietar al YouTube, împotriva căruia au fost deschise 18 procese. În plus, au mai fost aplicate amenzi contra Meta, catalogată drept extremistă în Rusia pentru că a permis postări de ură împotriva acestei ţări după începerea campaniei Moscovei în Ucraina, precum şi contra altor resurse precum Wikipedia, Twitter sau Twitch.
Ora 10:27 Miniştrii Agriculturii din ţările G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor „ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică” în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite Agerpres. „Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declaraţia comună adoptată de Grupul celor Şapte la finalul reuniunii lor de două zile din oraşul japonez Miyazaki (sud-vest), la care a luat parte şi reprezentantul UE. Miniştrii agriculturii din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi-au exprimat „profunda îngrijorare faţă de impactul devastator pe care războiul îl are asupra securităţii alimentare mondiale, în special prin creşteri bruşte de preţuri la cereale, combustibil şi îngrăşăminte, care îi afectează în mod disproporţionat pe cei mai vulnerabili”, se arată în text.
Ora 09:19 Președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski a anunţat că au intrat în vigoare în Ucraina trei noi decizii de sancţionare a „celor care investesc în agresiunea rusă şi o susţin” şi a precizat că este vorba despre peste 320 de companii, precum şi de persoane fizice. „În primul rând, este vorba de un alt pachet de sancţiuni împotriva complexului militar-industrial rusesc – companiile care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancţiuni – producători de arme, componente etc. Celelalte două liste de sancţiuni includ persoane şi entităţi care ajută la eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei, deţin proprietăţi ale criminalilor de război şi sunt implicate în distrugerea libertăţii atât în Rusia, cât şi pe teritoriul nostru”, a transmis Zelenski în discursul său de sâmbătă seara.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu