LIVE Ziua 472 de război. Zelenski confirmă că există operațiuni de contraofensivă / Putin și-a schimbat discursul în legătură cu războiul din Ucraina / 700.000 de ucraineni au nevoie de apă potabilă după prăbușirea barajului Kahovka
Principalul oficial al ONU pentru ajutorarea ucrainenilor a avertizat că prăbușirea barajului Kakhovka va face viața lor și mai grea, transmite Sky News. Subsecretarul general Martin Griffiths a declarat că un număr „extraordinar” de 700.000 de persoane au nevoie de apă potabilă. El se teme, de asemenea, că inundațiile din întreaga zonă ar putea duce la scăderea exporturilor de cereale, la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și la mai puțină hrană pentru milioane de oameni nevoiași. Între timp, Rusia amenință cu ruperea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, în urma avarierii unei conducte de amoniac pe care Kievul și Moscova și-o atribuie reciproc.
Principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 10 iunie:
Ora 16:34 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a confirmat sâmbătă că în Ucraina au loc atât contraofensive, cât și operațiuni defensive. ”Dar asta este tot ce aflăm deocamdată, întrucât președintele ucrainean a refuzat să spună în ce stadiu se află acestea”, notează jurnaliștii britanici de la Sky News. (Detalii, aici)
Ora 16:28 Declarațiile președintelui rus Vladimir Putin despre contraofensiva ucraineană marchează o „abatere notabilă” de la „abordarea sa distanțată de până acum, în ceea ce privește discutarea realităților de pe câmpul de luptă”, spun analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Președintele rus a declarat vineri că a început contraofensiva, susținând că toate încercările au eșuat până acum și sugerând că trupele ucrainene au suferit pierderi semnificative. (Detalii, aici)
Ora 14:54 Trudeau a adus omagiu la un memorial din centrul Kievului pentru soldaţii ucraineni care au fost ucişi în lupta cu forţele pro-ruse din 2014, transmite News.ro. Canada, ţară membră a NATO, care are una dintre cele mai mari diaspore ucrainene din lume, a oferit asistenţă militară şi financiară Ucrainei în timpul invaziei la scară largă lansată de Rusia în februarie 2022. Călătoria lui Trudeau la Kiev a urmat unei nopţi de atacuri ruseşti cu rachete şi drone asupra ţintelor din afara capitalei, inclusiv Odesa, regiunea Poltava şi Harkov.
Ora 14:32 Forţele ucrainene de contraatac au înaintat în ultima zi cu până la 1.400 de metri în mai multe secţiuni ale liniei frontului în apropierea oraşului Bahmut, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei, transmite Reuters, citată de News.ro. Avansul este cel mai recent dintr-o serie de progrese similare raportate în această săptămână de Kiev, lângă Bahmut, oraş despre care Rusia a declarat că l-a capturat pe deplin luna trecută, după cea mai sângeroasă şi mai lungă bătălie de când şi-a început invazia la scară largă, în februarie 2022.
- „Încercăm să dăm lovituri asupra inamicului, contraatacăm. Am reuşit să avansăm până la 1.400 de metri pe diferite secţiuni ale frontului”, a spus Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar estic, întrebat despre luptele de lângă Bahmut.
Ora 14:15 Olaf Scholz anunță că ”va discuta curând” cu Vladimir Putin.
Ora 14:00 Agenția ucraineană pentru energie nucleară a anunțat că a oprit la rece ultimul reactor în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka, transmite Sky News. Cinci din cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de forțele rusești, se află deja în stare de oprire la rece.
Energoatom, agenția nucleară ucraineană, a declarat vineri seara târziu, într-o declarație, că nu există „nicio amenințare directă” la adresa centralei Zaporojie din cauza ruperii barajului Kahovka, aflat mai jos pe râul Nipru, care a forțat mii de oameni să se refugieze din cauza inundațiilor și, de asemenea, a redus brusc nivelul apei într-un rezervor folosit pentru a ajuta la răcirea instalației.
Ultimul reactor a fost oprit la rece joi, a precizat Energoatom. Unitățile energetice ale sitului nu au mai funcționat din septembrie anul trecut. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică urmează să viziteze Ucraina în zilele următoare.
Ora 13:54 Discuția lui Vladimir Putin despre contraofensiva ucraineană marchează o „abatere notabilă” de la „abordarea sa distanțată de până acum în ceea ce privește discutarea realităților de pe câmpul de luptă”, spun analiștii militari, transmite Sky News. Președintele rus a declarat ieri că a început contraofensiva, susținând că toate încercările au eșuat până acum și sugerând că trupele ucrainene au suferit pierderi semnificative.
În ciuda acestui fapt, el a recunoscut că forțele armate ale Kievului au încă potențial ofensiv.
În cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a afirmat că poziția lui Putin poate indica faptul că Kremlinul „învață din abordarea sa anterioară, care a eșuat, de a minimiza retoric contraofensivele ucrainene de succes în 2022”.
Ora 13:30 Guvernul britanic a anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 16 milioane de lire sterline pentru Ucraina, în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka, transmite Sky News. Fondurile suplimentare se adaugă la o promisiune existentă de 220 de milioane de lire sterline anunțată anul trecut. Aceasta vine „ca o recunoaștere a nevoilor tot mai mari din întreaga Ucraină, inclusiv în zonele afectate de distrugerea barajului Nova Kahovka”, a declarat guvernul.
Ora 12:40 Premierul canadian Justin Trudeau a sosit la Kiev, transmite The Guardian.
Ora 12:15 Guvernul britanic a anunțat crearea unui fond de 150 de milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe ucraineni să se mute în propriile case, transmite The Guardian.
Mai mult de 124.000 de persoane au ajuns în Marea Britanie în cadrul programului „Case pentru Ucraina” de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
Noii bani vor fi direcționați către consilii pentru a ajuta familiile ucrainene să se mute în locuințe private închiriate și să-și găsească un loc de muncă. De asemenea, vor fi folosiți pentru continuarea acordurilor de sponsorizare, deoarece mulți oaspeți se află în al doilea an în Regatul Unit.
Ora 11:46 Este posibil ca porțiunea sudică a râului Nipru să revină la malurile sale până la 16 iunie, în urma ruperii barajului ucrainean Kahovka în această săptămână, a declarat sâmbătă un oficial instalat în Rusia, transmite The Guardian. Vladimir Saldo, care conduce partea controlată de Rusia, a declarat că nivelul apei la Nova Kahovka, orașul adiacent barajului de pe partea din aval, a scăzut acum cu 3 metri față de vârful de marți, relatează Reuters.
- „Pomparea apei și colectarea gunoiului de pe străzi au început”, a declarat el, adăugând că peste 6.000 de persoane au fost evacuate acum din cartierele inundate din Nova Kahovka și din Oleshky și Hola Prystan.
Ora 11:25 ”Istoria militară ne învață că aceste lucruri sunt foarte, foarte greu de prezis, dar cred că o mare parte din ele depinde, așa cum se întâmplă în general în război, dacă avansurile ucrainene generează presiune politică la Moscova și dacă această presiune politică duce înapoi spre panică în liniile de front rusești. Cred că, în general, ucrainenii s-au descurcat mai bine decât se așteaptă lumea și aș prezice cu prudență că se vor descurca mai bine decât se așteaptă lumea și de data aceasta”, mai transmite istoricul de la Yale, profesorul Timothy Snyder, despre contraofensiva ucraineană.
Ora 11:20 Istoricul de la Yale, profesorul Timothy Snyder, care a scris despre Ucraina și Rusia, dar și despre tiranie și erodarea democrației, a declarat că nu crede că distrugerea barajului Kahovka va afecta în cele din urmă contraofensiva Ucrainei, transmite The Guardian.
Ora 11:18 Cea mai recentă actualizare a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării a declarat că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene „semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, transmite The Guardian.
Forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, „progresul ucrainean a fost mai lent”.
Între timp, performanțele rusești au fost „mixte”, unele unități „probabil că au desfășurat operațiuni credibile de apărare a manevrelor, în timp ce altele s-au retras în dezordine, pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind victime rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.
Ora 10:24 Preşedintele Volodimir Zelenski a părut să confirme, în mesajul transmis vineri seara compatrioţilor, că aşteptata contraofensivă ucraineană este în desfăşurare şi a arătat că atenţia este concentrată pe aceste operaţiuni, dar şi pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă regiunea Herson după spargerea barajului de la Nova Kahovka, transmite News.ro.
Zelenski a ţinut să mulţumească soldaţilor „care luptă în bătălii deosebit de dificile în aceste zile”.
- „Vă vedem eroismul şi vă suntem recunoscători pentru fiecare minut din viaţa voastră – o viaţă care este cu adevărat viaţa Ucrainei. Pentru că Ucraina este liberă doar în măsura în care voi, soldaţii noştri, sunteţi puternici. Ucraina este atât de sigură pe cât sunteţi voi, soldaţii noştri, de eficienţi”, a spus preşedintele ucrainean adresându-se militarilor ucraineni.
El le-a spus compatrioţilor că a avut o şedinţă în care a fost analizată situaţia de pe linia frontului, care „este în centrul atenţiei”, după cum a precizat Zelenski. „Atenţia este concentrată pe toate zonele în care este nevoie de acţiunile noastre şi în care inamicul poate suferi anumite pierderi. Acţiunile noastre defensive, acţiunile active şi realizările noastre pe linia frontului”, a punctat liderul ucrainean. „Am discutat în detaliu despre aprovizionarea şi distribuirea muniţiilor, despre întărirea artileriei noastre şi a apărării aeriene”, a adăugat el.
Ora 09:17 Kievul a declarat că Rusia a echipat o uzină chimică industrială cu explozibili care ar elibera „mii de tone” de substanțe toxice dacă ar fi distrusă, transmite Sky News.
Ora 09:00 Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii cu privire la o contraofensivă mai amplă, transmite Sky News.
Pierderile sunt „inevitabile în timpul oricărei întreprinderi militare”, în special în timpul operațiunilor ofensive, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Pierderile de echipamente occidentale la începutul contraofensivei „nu reprezintă un indicator al progreselor viitoare”.
Grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat: „Este important să nu exagerăm impactul pierderilor inițiale de echipament occidental sau de orice alt echipament, în special în bătăliile de penetrare împotriva pozițiilor defensive pregătite”.
Ora 08:22 Casa Albă a anunţat vineri că Rusia pare să-şi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul şi a primit sute de drone de atac unidirecţional pe care le foloseşte pentru a ataca Ucraina, relatează Reuters.
Ora 08:20 Avarierea unei conducte de amoniac – pe care Ucraina și Rusia și-o atribuie reciproc – va avea „un impact negativ” asupra soartei acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat Kremlinul, citat de Sky News.
Rusia a amenințat anterior că va renunța la acest acord, care oferă un coridor sigur pentru exportul de cereale ucrainene, dacă nu vor fi îndeplinite cererile de îmbunătățire a exporturilor de îngrășăminte rusești.
Gazoductul Togliatti-Odesa este inactiv de la începutul războiului din februarie anul trecut și, săptămâna aceasta, Rusia a acuzat forțele ucrainene că au aruncat în aer o parte a conductei. Guvernatorul regional ucrainean a declarat că Rusia a bombardat-o.
Întrebat cum ar putea afecta avariile soarta acordului pentru cereale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu poate avea decât un impact negativ”. El a numit-o „încă o complicație în ceea ce privește prelungirea acordului”, adăugând că Rusia nu știe „ce fel de distrugere” a avut loc la conducta de amoniac.
Ora 08:00 Principalul oficial al ONU pentru ajutorarea ucrainenilor a avertizat că prăbușirea barajului Kakhovka va face viața lor și mai grea, transmite Sky News. Subsecretarul general Martin Griffiths a declarat că un număr „extraordinar” de 700.000 de persoane au nevoie de apă potabilă. El se teme, de asemenea, că inundațiile din întreaga zonă ar putea duce la scăderea exporturilor de cereale, la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și la mai puțină hrană pentru milioane de oameni nevoiași.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank