LIVE Ziua 504 de război. Țările G7 se angajează să acorde un sprijin militar „pe termen lung” Ucrainei / Rusia spune că și ea ar putea folosi arme cu dispersie / Zelenski, după încheierea summitului NATO: Ucraina „aduce acasă o victorie semnificativă în materie de securitate”
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova va fi forţată să folosească arme „similare”, dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei bombe cu dispersie, relatează Reuters, citând agenţiile de presă ruse. În același timp, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO, spunându-le susţinătorilor din capitala lituaniană: „Este aceasta o dorinţă prea mare?”, relatează Reuters. Occidentul este așteptat miercuri, în a doua zi a Summitului de la Vilnius, să prezinte un plan de angajament de securitate pentru Kiev.
Principalele evenimente ale zilei de miercuri, 12 iulie:
Ora 21:47 Klaus Iohannis, de la Vilnius: ”Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit/ O nouă eră a apărării colective”. Detalii, aici.
Ora 21:00 Stoltenberg: Liderii NATO au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare de la Războiul Rece / Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Detalii, aici.
Ora 20:00 Secretarul britanic pentru apărare Ben Wallace i-a comparat miercuri pe doi dintre cei mai importanţi lideri militari ruşi, ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major al armatei, Valeri Gherasimov, cu doi bufoni celebri ai filmelor de comedie: Laurel şi Hardy (Stan şi Bran), relatează Reuters, citat de News.ro.
Ora 19:30 Președintele ucrainean spune că nu are „niciun alt obiectiv” în afară de a asigura victoria în războiul cu Rusia. Liderul ucrainean a declarat că summitul de la Washington – care va marca cea de-a 75-a aniversare a alianței – ar trebui să includă „următorul pas” pentru Ucraina „în mod simbolic”, transmite Sky News.
„Trebuie să muncim mult și să ne pregătim pentru acest summit”, a spus el. „Împreună cu victoria vom avea cu siguranță calitatea de membru NATO și toată lumea înțelege că vom avea o unitate absolută”.
Ora 19:15 Volodimir Zelenski a declarat că NATO și Ucraina „nu sunt interesate” de prezența pe teritoriul său a unor trupe înarmate din țările membre ale alianței, în condițiile în care Ucraina nu este membră a acesteia, transmite Sky News.
„Forțele noastre armate sunt suficiente”, a spus el, adăugând că partenerii occidentali înțeleg că Ucraina are „o armată puternică”.
„Când suntem în NATO, armata noastră… Sunt sigur că poate fi invitată, în cadrul legislației în vigoare, să asigure securitatea pe teritoriul altor țări NATO”, a declarat el în fața presei la Vilnius.
Ora 18:54 Rusia intenţionează să prezinte echipamentul militar NATO pe care l-a distrus în Ucraina în faţa ambasadelor ţărilor care l-au furnizat, a declarat miercuri preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters. Detalii aici.
Ora 18:41 Aderarea Suediei la NATO nu va fi luată în considerare până în toamnă, a afirmat Erdogan. Detalii aici.
Ora 18:27 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a sugerat că Ucraina ar trebui să pună mai mult accent pe recunoştinţa către Occident pentru asistenţa acordată, după ce Volodimir Zelenski s-a arătat nemulţumit, marţi, pentru că ţării sale nu i s-a dat un calendar ferm pentru aderarea la NATO, relatează The Guardian. Detalii aici.
Ora 17:25 Stoltenberg: Mai mult sprijin din partea NATO înseamnă „o mână mai puternică” a Ucrainei la masa negocierilor de pace cu Rusia / Trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă după război. Detalii aici.
Ora 17:04 Țările G7 se angajează să acorde un sprijin militar „pe termen lung” Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei / Biden: Sprijinul va dura „mult timp în viitor” / Zelenski: Ucraina „aduce acasă o victorie semnificativă în materie de securitate”. Detalii aici.
Ora 16:14 Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru CNN că aderarea Ucrainei la NATO acum „ar însemna război cu Rusia”, în timpul unei conferințe de presă în care și-a exprimat sprijinul pentru prudența alianței. Detalii aici.
Ora 15:25 Kremlinul a transmis miercuri că garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei înseşi şi ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulţi ani de acum încolo, relatează Reuters. Detalii aici.
Ora 15:04 Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze China pentru discuții la nivel înalt, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN. Detalii aici.
Ora 14:26 Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a avut o convorbire telefonică cu directorul CIA, William Burns, la sfârșitul lunii iunie, a relatat miercuri agenția de presă de stat rusă TASS, citată de CNN. Detalii aici.
Ora 13:59 Ucraina dorește să desfășoare avioane de luptă F-16 până în martie 2024, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu publicat miercuri și citat de CNN. Detalii aici
Ora 13:30 Lupta juridică a omului de afaceri ruso-israelian Roman Abramovici împotriva sancțiunilor Uniunii Europene (UE) a început miercuri la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg. Avocații lui Abramovici au susținut că sancțiunile impuse de UE împotriva acestuia sunt nefondate și sunt doar o consecință a statutului său proeminent de antreprenor rus renumit, scrie Jerusalem Post. Detalii aici
Ora 13:12 Garanțiile G7 pentru Ucraina subminează securitatea Rusiei (Kremlin)
Garanțiile de securitate din partea puterilor occidentale pentru Ucraina ar submina securitatea Rusiei și „va face Europa mult mai periculoasă pentru ani și ani”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția AFP.
„Prin acordarea de garanții de securitate Ucrainei, ei subminează securitatea Federației Ruse”, a declarat Peskov, în timp ce liderii G7 se pregăteau să anunțe garanții în marja summitului NATO.
Ora 13:09 Secretarul general al NATP, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Ucraina va deveni membru al Alianței nord-atlantice, dar invitația va fi lansată în momentul în care „aliații vor fi de acord că toate condițiile sunt îndeplinite”. Detalii aici
Ora 12:20 Secretarul de Stat american Antony Blinken consideră că ”drama” şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin s-a încheiat, relatează CNN, citat de News.ro. Detalii aici
Ora 11:28 Guvernul norvegian a anunțat că își intensifică sprijinul militar pentru armata ucraineană în fața invaziei rusești, cu o sumă suplimentară de 2,5 miliarde de coroane (aproximativ 220 de milioane de euro) pentru pachetul multianual alocat în acest scop, potrivit Le Monde. Detalii aici
Ora 11:02 Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, suferă de o boală oncologică, potrivit publicației Proekt, care crede că rebeliunea mercenarilor din iunie ar putea fi legată de starea de sănătate a celui supranumit „bucătarul lui Putin”, scrie BBC. Detalii aici
Ora 10:36 Statele membre NATO este ”foarte dificil” să se ajungă la consens asupra unui calendar al aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce se află în război, declară postului american ambasadoarea americană la NATO Julianne Smith relatează CNN, citată News.ro. Detalii aici
Ora 10:13 Forțele armate ucrainene au afirmat în această dimineață că au înregistrat unele progrese în apropierea orașului Bahmut în luptele din regiunea Donețk și, de asemenea, susțin că au doborât 11 drone în cursul nopții, transmite The Guardian.
Ora 09:42 Liderii NATO urmează să discute miercuri la Vilnius cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologii lor din regiunea indo-pacifică despre Rusia, China şi schimbările rapide ale situaţiilor de securitate, transmite Reuters, citat de Agerpres.ro. Zelenski va participa la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, un format nou care va permite Kievului să interacţioneze cu alianţa de pe poziţii de egalitate, nu doar din postura de solicitant. În calitate de stat candidat la aderare şi în contextul războiului cu Rusia, Ucraina va putea să ridice probleme şi să construiască relaţii mai profunde cu NATO.
G7, grupul ţărilor democratice cu economiile cele mai avansate, din care fac parte SUA, Regatul Unit, Germania, Japonia, Franţa, Italia şi Canada, urmează de asemenea să anunţe ce garanţii de securitate pe termen lung va acorda Ucrainei. China va fi subiectul dialogului dintre NATO şi liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.
Ora 09:30 Armata ucraineană anunţă că înaintează pa frontul de sud şi că a ”desfăşurat atât operaţiuni ofensive, cât şi defensive eficiente”, relatează CNN, citat de News.ro. Armata rusă a fost nevoită să recurgă la rezerve în urma asaltului unităţilor noastre de asalt”, anunţă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din sud, Valerii Şerşen. Alte unităţi ucrainene au continuat ”să-şi consolideze poziţiile, să demineze şi sunt pregătite numeric să continue ofensiva”, anunţă el.
Ora 09:14 În ultimele momente, alerta aeriană care era în vigoare în unele zone din sudul Ucrainei a fost ridicată, însă există în continuare o alertă privind tiruri de artilerie în Nikopol. Acest lucru nu este neobișnuit, deoarece orașul se află pe malul drept al râului Nipru, vizavi de teritoriul ocupat de Rusia, în apropierea centralei nucleare Zaporojie și a orașului ocupat Energodar, transmite The Guardian.
Ora 09:00 Confruntarea armată din Ucraina va continua până când Occidentul va renunța la planurile de a domina și învinge Moscova, a declarat Lavrov într-un interviu acordat unui ziar indonezian publicat miercuri, citat de The Guardian. Scopul „Occidentului colectiv condus de SUA” este de a-și consolida hegemonia globală, a declarat Lavrov pentru ziarul Kompas. Lavrov urmează să participe în această săptămână la Summitul Asiei de Est și la Forumul regional Asean de la Jakarta, la fel ca și secretarul de stat american Antony Blinken.
- „De ce nu se pune capăt confruntării armate din Ucraina? Răspunsul este foarte simplu: ea va continua până când Occidentul va renunța la planurile sale de a-și păstra dominația și își va depăși dorința obsesivă de a provoca Rusiei o înfrângere strategică în mâinile marionetelor sale de la Kiev”, potrivit transcrierii interviului publicat pe site-ul ministerului rus de externe.
Ora 08:30 Recentele lovituri ale Rusiei asupra Ucrainei au fost „probabil într-un răspuns demonstrativ la summitul NATO din 2023 de la Vilnius și pentru a amenința acordul privind grânarele din Marea Neagră”, susține Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, în ultima sa actualizare, citat de The Guardian.
Ora 07:50 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova va fi forţată să folosească arme „similare”, dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei bombe cu dispersie, relatează Reuters, citând agenţiile de presă ruse, transmite News.ro. Şoigu a spus că Rusia deţine muniţii cu dispersie, dar până acum s-a abţinut să le folosească în campania sa militară.
- „În cazul în care Statele Unite furnizează muniţii cu dispersie Ucrainei, forţele armate ruse vor fi forţate să folosească arme similare împotriva forţelor armate ale Ucrainei ca răspuns”, a declarat Şoigu marţi. „Trebuie remarcat că Rusia are în serviciu muniţii cu dispersie, pentru toate ocaziile. Sunt mult mai eficiente decât cele americane”, a spus el.
Ora 07:45 Occidentul va prezenta, miercuri, un plan de angajament de securitate pe termen lung pentru Ucraina, în a doua zi a summitului NATO, care a spulberat speranţele preşedintelui Volodimir Zelenski de a obţine un calendar precis pentru aderarea ţării sale la Alianţă, scrie AFP, citată de News.ro. Liderul ucrainean va purta miercuri discuţii cu liderii. În încercarea de a-l linişti, se aşteaptă ca ţările G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) să emită o declaraţie comună privind sprijinul acordat Kievului în următorii ani, pentru a-l ajuta să lupte împotriva Rusiei şi să contracareze viitoarele agresiuni.
Ora 07:30 Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO, spunându-le susţinătorilor din capitala lituaniană: „Este aceasta o dorinţă prea mare?” – relatează Reuters, citată de News.ro. Detalii, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii