G4Media.ro

Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel Bucureşti componenţa Completului de…

Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel Bucureşti componenţa Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi care îi va da sentinţa definitivă în dosarul angajărilor fictive. Procesul va fi judecat de un magistrat acuzat de corupţie, însă achitat

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curţi (ICCJ) în cazul constituirii Completului de 5 judecători (C5) care judecă apelul împotriva sentinţei sale de condamnare la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Deşi azi la Înalta Curte, Liviu Dragnea a solicitat amânarea procesului pe motiv că nu are avocat, liderul PSD a contestat vineri, 5 octombrie, Hotărârea de Colegiu al ICCJ nr. 89/4 septembrie 2018.

Procesul de la CAB a picat la judecătorul Vasile Bîcu, au informat surse judiciare. În 2005, judecătorul Bîcu a fost acuzat de DNA că ar fi primit şpagă un autoturism Nissan ca să pronunţe o sentinţă favorabilă unui om de afaceri. Până la urmă, magistratul a fost achitat şi, în 2008, s-a întors în magistratură (detalii aici).

Dragnea este nemulţumit că Înalta Curte nu a schimat componenţa Completului de 5 judecători, potrivit primei legi a Justiţiei modificate de Coaliţia PSD-ALDE. La începutul lui septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuţie schimbarea componenţei C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiţiei, modificate de Coaliţia PSD-ALDE). Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele ICCJ şi şefa Secţiei penale, ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi. Colegiul de conducere al ICCJ a decis însă că nu se impune schimbarea componenţei C5-urilor în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârşitul lui 2017. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalţi judecători sunt traşi la sorţi la sfârşitul fiecărui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componenţa C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorţi la sfârşitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea că sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis că se va modifica componenţa C5-urilor abia la sfârşitul acestui an pentru 2019, când se vor pune în aplicare prevederile noii legi şi vor fi traşi la sorţi toţi magistraţii şi nu vor mai fi membri de drept.

Care e miza
. Acum, Dragnea este judecat de un complet condus de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir şi format din magistraţii: Simona Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. Potrivit surselor G4Media.ro, din actualul C5 1 condus de vicepreşedintele ICCJ, Iulian Dragomir, Dragnea ar fi mulţumit doar de doi judecători: Simona Neniţă şi Daniel Grădinaru. Judecătoarea Simona Neniţă este soţia avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al celebrului senator PSD condamnat pentru corupţie în două dosare la câte 7 ani de detenţie efectivă, Cătălin Voicu. Judecătorul Daniel Grădinaru este apropiat de judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul corupt Cătălin Voicu (condamnat tocmai pentru coruperea unor judecători de la ICCJ).

De ce ar vrea Dragnea modificarea acum a componenţei C5-urilor în condiţiile în care ele oricum se modifică la sfârşitul anului şi până atunci nu apucă să primească un verdict? Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul unde se va judeca apelul apucă până la sfârşitul acestui an să administreze probe, atunci completul îşi va păstra componenţa şi în 2019, pe principiul continuităţii stabilit de CEDO.

Săptămâna trecută, Guvernul Dăncilă a contestat şi la CCR decizia Colegiului de conducere al ICCJ.

Toni Neacşu, avocatul unuia dintre inculpaţii din dosarul angajărilor fictive, a atacat şi el în contencios la CAB compunerea Completului de judecată care îi va da sentinţa definitivă liderului PSD Liviu Dragnea. Avocatul are însă altă strategie. El solicită revocarea a trei hotărâri din 2017 ale Colegiului de conducere prin care au fost desemnate cele două Complete de 5 judecători (C5) din Penal pentru 2018. Avocatul susţine că, în 2017, Colegiul de Conducere al ICCJ ar fi desemnat cele două C5 pentru 2018 prin încălcarea legii, în sensul că a decis ca în compunerea acestor complete să fie membri de drept, în loc ca toţi judecătorii să fie traşi la sorţi.

Citește și: Comisarul Corina Crețu, atac dur la Guvernul PSD: Avem bani europeni pentru proiecte de infrastructură, dar nu avem proiecte depuse / Nu mai accept insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o fac

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu se opreste

  2. A rămas fără slugi, golanul!