Liviu Dragnea a inițiat un proiect de lege care obligă Banca Națională să aducă în țară rezervele de aur
Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de lege care obligă Banca Națională a României (BNR) să aducă în țară rezervele de aur, care în prezent sunt păstrate în proporție de 65% în străinătate.
Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României.
„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un articol al proiectului.
Acesta mai prevede că BNR urmărește menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.
„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, prevede proiectul legislativ.
Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.
În expunerea de motive, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale“. Ei spun că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.
„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, apreciază Dragnea și Nicolae, care spun că deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice“.
În ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu a comentat ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate.
„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.
BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.
Foto: Liviu Dragnea (Agerpres /Alex Micsik)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii