G4Media.ro

DOCUMENT Legea gazelor din Marea Neagră, votată de Parlament în versiunea ”Liviu…

DOCUMENT Legea gazelor din Marea Neagră, votată de Parlament în versiunea ”Liviu Dragnea”: impozite suplimentare, jumătate din producție vândută în țară. Reacție negativă a companiilor

UPDATE 2: Camera Deputaților a votat luni seară proiectul de lege în varianta prezentată de Liviu Dragnea: impozitarea suplimentară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România. Legea merge acum la promulgare la președintele Iohannis.

UPDATE 1: Reacția companiilor. Declarația Titularilor de Concesiuni offshore:

Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialul de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore.
• Asociația noastră considera că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore.

—————-

Liviu Dragnea a anunțat luni la Parlament noua formă a proiectului de lege care reglementează investițiile din Marea Neagră. Astfel, șeful PSD a anunțat impozitarea suplimentară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România. Dragnea a anunțat că tot astăzi va avea loc și votul final, deși la ora când a făcut anunțul erau în desfășurare lucrările din comisia de specialitate.

Practic, modificările anunțate de Liviu Dragnea reprezintă o modificare majoră față de forma inițială a proiectului de lege, așa cum a fost realizat de Guvern și votat deja de Senat.

Legea este esențială pentru demararea investițiilor în extracția celor circa 170 miliarde metri cubi de gaze din cele patru perimetre din marea Neagră.

Principalele modificări anunțate de Dragnea față de varianta legii votată în februarie de Senat:

– Creditul fiscal se elimină. Prevederea le permitea companiilor din Marea Neagră să ceară compensații de la statul român în cazul schimbării de fiscalitate

– Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare. Astfel, diferența de preț al gazelor de la 45,71 lei până la 85 lei pe megawatt /oră se impozitează cu 30%. De un preț al gazelor de peste 85 lei se adaugă câte 5 puncte procentuale

– Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România

Mai mult, Dragnea a anunțat că sumele obținute din impozitarea suplimentară vor merge la un fond creat special pentru a finanța proiectele de investiții prin parteneriat public – privat.

 

Foto 1 și 2: Dragnea prezentând noutățile din legea offshore (InquamPhotos / George Călin)

Iată cum sunt definite noile impozite (Propunere PSD – ALDE):

(2) Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturile suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta lege, din care se deduc investiţiile în segmentul upstream. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;
c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;
d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;
e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;
f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;
g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;
h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;
i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.
(3) Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul veniturilor suplimentare.
………………..
(8) Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin.(3) din Ordonanța de urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat.

Art.20. Prin derogare de la prevederile art. 177 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piața angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. O fi livrand Dragnea partea lui de deal? O fi cerut la schimb sa fie revocata Kovesi imediat? O fi fost Klaus impotriva acestui deal, dar nu a avut de ales si de asta nici nu si-a aratat fatza? Dumnezeu stie.
    ….interesant este ca s-a activat subit Livache pe leagea off-shore unde unii din ‘partenerii’ nostri influenti par ca au un interes foarte mare.

  2. A inceput marea spalare a plavanului de la Cotroceni. Citesc si ma umfla râsul!! Cei care pana astazi ii dădeau sfaturi cum sa nu o revoce pe nestemata , chiar daca încalcă constituția , unii arunca cu pietre, altii cu săpun . Fratilor, din cauza voastră plavanul a încălcat constituția. Ca a citit atât de greu….spune totul.
    România nu sta in nestemata Kovesi, nici in Dragnea si nici in plavan.
    Foarte bine ca ramane in sfarsit si României ceva daca aceasta lege la final exact asa va arata. Sa nu ne grăbim zic

  3. forma asta a legii e prea convenabila pt Romania ca sa ramana asa; vor intra spagile si santajul la greu si, minune, legea va iesi in forma Senatului

  4. Ciudat .A jucat neasteptat de bine Dracnea aici . Draftul de lege , facut chiar de firmele care exploateaza perimetru , era doar in favoarea lor si prevedea pentru Romania doar redevente simbolice .

  5. mda, f ciudat cum klaus afla cu o seara inainte, de aici de la voi, ce trebe sa faca dimineata cu codruta

  6. Sa sarbatorim va spun, TelDrum tocmai a intrat pe piata gazelor…! Nu ca pana acum n-ar fi fost deloc prezenta pe aceasta piata, se stie doar ca pe Fiscuci nu prea-l mai tineau de mult …supapele !
    Cum are Marele Strateg grija de toate, d-le?!
    Mai ca-ti vine sa-l mananci : „Manca-l-ar Ciuma Rosie de hot, care a furat de la copiii orfani…!”…

  7. Deci toata decizia e in mina unui om, nu dezbateri, nu comunicare, nu intereselor romaniei poate, e ca pe timpul lui ceausescu chiar mai rau. Cred ca e timpul sa ne inarmam.

  8. In viziunea „companiilor” predictibilitate inseamna degeaba, asa cum de atata timp ne sunt exploatate toate resursele strategice si nu in ultimul rand forta de munca de catre asa zisii „parteneri” UE si SUA. Romania este pentru ei de foarte mult timp un fel de mina de unde exploateaza barbar si aproape fara costuri tot ce-si doresc fara ca cineva sa le puna STOP si sa le explice pe intelesul lor ca suntem totusi inca o tara si nu o colonie, o mina care odata ce resursele s-au epuizat, se va inchide. Este foarte buna legea in acesta forma mai ales daca pretul la care vor fi tranzactionate gazele pe piata romanesca va fi unul decent, asta daca tot trebuie ca Romania sa-si cumpere propriul gaz!

  9. Iulian Iancu ce vrea acum?!
    „Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a vorbit la ”100 de minute” despre legea offshore, oferind ”din culise” amănunte importante.
    Parlamentarul a vorbit despre modificarea legii în Camera Deputaților, după ce trecuse de Senat, ceea ce a dus la aspre critici din partea companiilor concesionare.
    Mai mult, acesta a lăsat să se înțeleagă că Guvernul Tudose a căzut tocmai din cauza jocurilor făcute în acest caz. Executivul condus de Mihai Tudose a picat la o lună după ce legea a fost votată în Senat.
    ”Nu vă spun mai mult. Acest guvern a căzut la o lună. Nimeni atunci nu a fost foarte atent de ce s-a încăpățânat președintele Dragnea și PSD să schimbe un guvern care raporta rezultate bune” a spus Iulian Iancu.”
    Eu atat inteleg: ca vrea sa-l spele pe Dragnea.

  10. Cat o fi primit de la Dragnea?!