Dosarul lui Liviu Dragnea: DNA a cerut 7 ani şi jumătate de închisoare, şeful PSD cere achitarea. Sentinţa va fi pronunţată pe 29 mai
Procurorul DNA a cerut marţi condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 29 mai termen pentru pronunţarea sentinţei. Liviu Dragnea şi-a susţinut nevinovăţia şi a cerut achitarea.
Două momente interesante au marcat acest ultim termen. Primul – procurorul DNA a cerut încetarea procesului penal pentru Bombonica Prodana, fost soţie a lui Liviu Dragnea, pe motiv că a achitat partea sa de prejudiciu. Al doilea – Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, a acuzat presiuni ale procurorului DNA asupra sa pentru a da declaraţii care să îl înfunde pe Liviu Dragnea.
Înalta Curte a dezbătut azi ultimul termen al procesului în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman.
La finalul şedinţei, Liviu Dragnea a declarat că „DNA pentru mine vrea închisoare pe viaţă” şi a denunţat presupuse abuzuri ale procurorilor.
Vezi mai jos cele mai importante aspecte de la proces:
Liviu Dragnea, declaraţii la ieşirea de la Înalta Curte: Am observat că o inculpată a spus în faţa Înaltei Curţi despre presiunile procurorilor, a fost ameninţată. E o experienţă de viaţă pe care nu şi-o doreşte nimeni, oameni târăţi aici pentru nişte afirmaţii însăilate într-un rechizitoriu cu o singura tinta politica, eu. DNA pentru mine vrea pe viaţă. Se doreşte să se continue cu această serie de abuzuri, ameninţări, înscenări, dar să nu fim foarte încruntaţi, instanţa decide.
15.25: S-a terminat şedinţa. Reamintim că sentinţa e aşteptată pe 29 mai.
15.21: Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman: E un proces forţat, nemeritat, care mi-a distrus viaţa profesională. Am fost tăvălită de DNA. Mai devreme, Miloş îl acuzase pe procurorul DNA de caz că a forţat-o să dea declaraţii.
15.19: Liviu Dragnea, ultimul cuvânt: Îmi mențin declarațiile, susțin cu toată tăria nevinovăția, nu am comis niciuna dintre presupusele fapte. Sunt pus pe gânduri serios după ce am auzit declarați doamnei Milos. Sper să nu se ajungă la muncă în folosul comunității. Muncesc in folosul comunității de peste 20 de ani. Cer achitarea.
15.12: Începe ultimul cuvânt al inculpaţilor. Avocaţii şi procurorul DNA şi-au terminat pledoariile
15.09: Şi avocatul Anisiei Stoica, cea de-a doua angajată la DGASPC, cere reducerea cu o treime a pedepsei şi suspendarea pedepsei. Spune că Anisia Stoica şi-a recunoscut fapta şi a colaborat cu procurorii
15.06: Avocatul Adrianei Botorogeanu cere instanţei să îi reducă cu o treime pedeapsa pentru că şi-a recunoscut fapta. Acelasşi avocat cere pedeapsă cu suspendare, în timp ce procurorii DNA cerusă cu executare. Adriana Botorogeanu este una dintre cele două angajate despre care DNA susţine că a fost angajată fictiv la Direcţia Copilului, lucrând de fapt pentru PSD.
15.05: Doar doi avocaţi mai au de susţinut pledoarii
14.20: Îşi susţin pledoariile avocaţii altor inculpaţi
14.12: Liviu Dragnea a ieşit pe hol şi discută cu avocatul Nazat
13.47: Îşi susţin pledoariile avocaţii Toni Neacşu şi Maria Văsîi pentru inculpata Bombonica Prodana
13.45: Un prim termen al pronunţării va fi pe 29 mai, a anunţat instanţa.
13.27: Pledează Adrian Georgescu, avocatul inculpatei Floarea Alesu
12.50: S-a reluat procesul. Îşi susţine pledoaria Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea.
12.36: În timp ce Liviu Dragnea fuma în curtea Înaltei Curţi, un protestatar i-a cerut să semneze petiţia „Fără penali în funcţiile publice”. Liviu Dragnea a spus că va semna după ce preşedintele Klaus Iohannis dă banii pe casele pierdute.
12.22 O ziaristă îl întreabă pe Dragnea: Ca să o parafrazez pe doamna Dăncilă, orice om ii este teamă e o pedeapsă? Dragnea răspunde: Oricărui om îi este teamă de o pedeapsă.
12.21: Liviu Dragnea către ziarişti despre pedeapsa cerută de DNA: Încă în România deciziile sunt luate de judecători
12.15: Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a izbucnit către avocatul Bombonicăi Dragnea, chemându-l la ordine.
12.12: Se ia pauză până la 12.30.
12.10: Dragnea a ascultat extrem de atent cererile procurorului DNA. A bătut cu degetele în telefon în timp ce îl asculta pe procuror
12.06: Surpriză majoră: procurorul DNA cere încetarea procesului penal pentru Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, pentru că şi-a plătit prejudiciul.
12.06: Procurorul DNA cere condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Procurorul DNA cere instanţei ca la Liviu Dragnea să se constate că faptele sunt concurente cu pedeapsa cu suspendare şi spune că se impune anularea suspendării conditionate a pedepsei din dosarul Referendumul
12.05: Procurorul DNA cere pentru inculpaţii Marica şi Marineci pedepse către minimum de 3 ani
12.01: Procurorul cere pedepse cu închisoarea cu executare pentru inculpaţi. Liviu Dragnea ascultă cu atenţie. Procurorul DNA cere condamnarea inculpaţilor Botorogeanu, Stoica şi Nicusor Gheorghe la o pedeapsa orientată catre minim pentru că au recunoscut faptele
11.40: Liviu Dragnea a consultat în timpul procesului site-uri cu undiţe, lansete şi cârlige. Între timp şi-a dat haina jos, în sală fiind foarte cald.
11.15: Un avocat a închis geamul pentru că se aud foarte tare strigătele protestatarilor
11.03: Procurorul DNA de şedinţă îşi susţine pledoaria finală de peste o oră. La final va anunţa pedeapsa pe care o cere pentru inculpaţi
11.01: În sala de judecată se aud strigăte puternice de afară de la protestatari anti-Dragnea
10.33: Procurorul DNA îşi continuă pledoaria, prezintă rechizitoriul şi acuzaţiile. Vorbeşte de peste jumătate de oră
10.08: Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, lipseşte de la ultimul termen de judecată. Este reprezentată de avocatul său
10.05: Liviu Dragnea ascultă îngândurat pledoaria procurorului DNA
9.58: Instanţa a anunţat că nu se va pronunţa astăzi, dar, având în vedere că cerectarea judecătorească e încheiată şi au loc pledoariile finale, decizia nu poate fi amânată prea mult. Practic, Liviu Dragnea nu mai poate spera la o amânare pe termen lung a procesului.
- Detaliu de atmosferă: Din lipsa spațiului, unii ziariști stau în boxa Acuzațiilor
9.56: Instanţa a anunţat că cercetarea judecătorească e încheiată, se susţin pledoariile finale. A început procurorul DNA
9.45: Rodica Miloş susține ca la DNA procurorul a făcut presiuni asupra ei, că i-ar zis că poate să îi dea NUP, dar nu vrea că nu știe cu cine ţine și să se descurce cu justiția. Miloş mai spune că procurorul era deranjat că nu dă declarații în defavoarea lui Dragnea. Discuţia cu procurorul Matei George Adrian nu a fost înregistrată, aşa că nu există probe în susţinerea declaraţiilor sale. Rodica Miloş era director delegat la Protecţia Copilului Teleorman înaintea lui Floarea Alesu şi ea a semnat contractul uneia dintre secretarele despre care procurorii susţin că a fost angajată fictiv.
9.43: Acum este audiată Rodica Micloş, care a semnat contractele de angajare a celor două secretare.
9.38: Președintele completului de judecată e Ștefan Pistol, ceilalți judecători sunt Constantin Epure și Geanina Arghir
9.37: A revenit instanţa şi din oficiu a pus în discuție necesitatea unui supliment de declaraţie a lui Alesu Floarea. Acum e audiată Alesu Floarea, directoarea de la Protecția Copilului Teleorman
9.32: S-a luat o pauză pentru că lipseşte o avocată
9.30: A început procesul. Instanţa a cerut avocaţilor să îşi spună punctul de vedere faţă de răspunsul DNA privind probele obţinute în baza protocolului DNA-SRI
9.27: Liviu Dragnea a venit la 8.55. S-a aşezat în rândul doi, fără să facă declaraţii.
9. 20: Potrivit informațiilor G4Media.ro, DNA a trimis un colet cu 32 de DVD-uri, dar precizează că nu a folosit probele rezultate din mandatele pe siguranță națională în dosar. Instanta le-a cerut avocaților sa își spuna punctul de vedere fata de răspunsul DNA.
…..
Context. La termenul trecut, magistraţii au admis o cerere a avocaţilor şi au solicitat DNA să spună dacă a existat o cooperare cu SRI în instrumentarea acestui dosar.
„Încuviinţează trimiterea unei adrese la DNA. Dacă a existat o cooperare între cele două instituţii, dacă există şi alte documente aflate în custodia celor două instituţii şi, în caz afirmativ, să ne fie înaintate şi să se comunice în ce a constat, concret, această cooperare în legătură cu instrumentarea dosarului”, a anunţat preşedintele completului, judecătorul Ştefan Pistol.
Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016 iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017, având 14 termene de judecată.
Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman; Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei; Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman; Valentina Mirela Marinca, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei; Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare; Constantin Claudiu Balaban, fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria; Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, ambele funcţionare în cadrul DGASPC Teleorman; Rodica Miloş (fostă Ogrija, fostă Drăghici), director executiv adjunct al DGASPC Teleorman.
Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman.
În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei judeţene PSD Teleorman.
DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
Foto: Liviu Dragnea la Înalta Curte
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii