Lobby în presa cipriotă pentru miliardarul condamnat Beny Steinmetz, reținut în Cipru. Parlamentar-avocat socialist: Este inevitabil să existe și în România indicii cu privire la urmăriri penale declanșate politic, probleme sunt și în Germania
Publicația cipriotă Phileleftheros face lobby pentru magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz, condamnat la închisoare în România în 2020 și a fost reținut în Cipru la începutul lunii septembrie în baza unui mandat de arestare emis de România.
Într-un articol preluat de Rador Radio România, publicația Phileleftheros susține că ”există multe semne de întrebare cu privire la ușurința cu care România emite mandate europene de arestare, precum și cu privire la numărul mare al acestora”, fără să prezinte însă cazul de corupție al lui Steinmetz sau să dea detalii despre dosarul în care acesta a fost condamnat definitiv.
Publicația citează raportul Departamentului de Stat al SUA și un raport Transparency International, dar în nici unul dintre acestea nu se face referire la presupuse abuzuri legate de cazul miliardarului israelian.
Mai mult, pentru a pleda cauza acestuia, ziarul cipriot îl citează pe parlamentarul socialist Kostis Efstathiou, avocat, care face trimitere la moștenirea comunistă din România și susține că atât România, cât și Germania ar emite prea ușor mandatele europene de arestare.
”Mai sunt multe de făcut, chiar și în Justiție. Acest lucru se poate vedea și din rapoartele mele cu privire la conformarea la deciziile CEDO. Există cazuri în care mandatele europene de anchetă sunt emise din motive politice sau contrare legii, în contextul promovării altor scopuri și obiective. Dar ca să fim sinceri: problema nu este doar în România. Să luăm Germania, de exemplu. Presată de Turcia, această mare țară a emis cel puțin 200 de mandate europene de arestare împotriva kurzilor, cu aproape aceeași formulare și cu aceleași acuzații sau similare, pentru a-i da satisfacție lui Tayyip Erdogan. Îmi amintesc de cazul lui Kenan Ayaz, pe care l-am avut în Cipru și l-am trimis în închisorile germane. A fost și acest caz parte a acestei politici de emitere în bloc a unor mandate europene de arestare. Multe state nu execută tacit astfel de mandate pentru că le consideră abuzive și motivate politic”, a declarat avocatul-parlamentar cipriot.
Amintim că și în 2021 în Grecia, în perioada în care Beny Steinmetz aștepta judecarea cererii de extrădare, în presa greacă apăreau periodic articole despre procesul presupus inechitabil la care acesta ar fi fost supus în România și despre problemele justiției românești, potrivit Rador Radio România. În cele din urmă, justiția greacă l-a lăsat liber pe Steinmetz.
Condamnat în România
Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.
Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.
Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.
Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.
În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.
În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.
În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank