Lobby intens pentru amnistie și împotriva justiției din România: Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, Luis Freeh, fost director FBI vorbesc pe limba lui Puiu Popoviciu, Dan Adamescu și a marilor condamnați
Avalanșă de mesaje în susținerea marilor cercetați penal din România, dar atât scrisoarea fostului primar al New York-ului, Rudolf Giuliani, cât și intervenția fostului director FBI, Louis Freeh, reprezintă rezultatul unei intense activități de lobby, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice. Potrivit acestora, cei direct interesați de promovarea acestor mesaje, anti-DNA și SRI și pro-amnistie, sunt omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul Băneasa, în prezent refugiat la Londra dar și omul de afaceri Alexander Adamescu. Poziția lui Giuliani și Freeh distonează flagrant atât cu poziția oficială a Departamentului de Stat, cât și cu discursul presei americane, care solicită tot mai apăsat impunerea de sancțiuni de către guvernul SUA împotriva oficialilor corupți din România, plin aplicarea așa numitului Magnitsky Act.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor, transmite Mediafax.
”După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorect” se arată în scrisoarea publicată de Mediafax.
Rudolf Giuliani mai arată în scrisoare că ”a luat la cunoștință cu tristețe” despre existența unor protocoale secrete semnate între mai multe instituții din justiție și SRI. Fostul primar al New Yorkului mai spune că recunoaște și înțelege importanța luptei împotriva corupției, dar că o amnistie ar trebui dată în cazul celor acuzați și condamnați ”ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.”
Rudolf Giuliani îndeamnă Guvernul României să înfiinţeze ”o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali”, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară. ”Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese”, mai arată Giuliani în scrisoare. (Vezi textul integral pe Mediafax)
O poziție foarte asemănătoare cu cea exprimată de fostul primar al New York-ului a exprimat Louis Freeh, fost director al FBI și avocat al lui Alexander Adamescu, pe numele căruia instanţa supremă a emis, pe 26 mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă într-un dosar de corupție.
Louis Freeh, fost director al FBI, a declarat într-un interviu pentru Forbes, că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, într-un context descris de acesta ca fiind caracterizat de „temerile că lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare”, a anunțat Adevărul pe data de 23 august.
„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.
Louis Freeh recomandă următoarele măsuri: 1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal; 2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale; 3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme; 4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor; 5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate. Louis Freeh, avocatul lui Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu.
Tot pe 23 august, publicația The Parliament publică un articol semnat de Willy Fautre, fondatorul și directorul organizației Human Rights without Frontiers, în care propagă aceleași idei pe care le regăsim atât în scrisoarea lui Rudolph Giuliani, cât și în interviul acordat de Louis Freeh.
Fautre scrie că ”DNA a dezvoltat o relație toxică cu SRI” și că cele două instituții au semnat un protocol de colaborare care amintește de justiția comunistă și de fosta Securitate. Autorul textului mai susține că ar fi fost manipulați judecători, SRI fiind acuzat de o comisie parlamentară că ar fi încercat să influențeze decizia judecătorilor în dosarele DNA.
Și Willy Fautre susține, la fel ca Rudolf Giuliani, ideea amnistiei. ”O largă decizie politică de amnistie ar fi exact ce trebuie” pentru a intra în 2019, când România va prelua președinția UE, cu ”o gândire proaspătă.”
De menționat că Willy Fautre a apărut la începutul anului alături de Daniel Dragomir, fost ofițer SRI la rândul său cu probleme penale, în conferințe de presă organizate la Bruxelles în apărarea omului de afaceri Alexander Adamescu. (Vezi detalii aici)
(Sursa foto: Captură Youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii