Lobby-ul universităților europene: Planul UE de refacere economică, de 750 de miliarde de euro, “neglijează cercetarea” deși pandemia a dovedit că aceasta e esențială
Pachetul fără precedent al Uniunii Europene pentru refacerea economică post-pandemie, anunțat săptămâna trecută de Comisia Europeană, a dezamăgit lobby-ul mediului universitar, potrivit Times Higher Education. Aceste organizații reprezentative pentru sector arată că prea puțini bani din fondul istoric de 750 de miliarde de euro vor merge către cercetare, ceea ce, avertizează ele, ar însemna că cercetarea pe termen lung, necesară pentru prevenirea unor viitoare pandemii, ar urma să fie subfinanțată.
Planul de 750 de miliarde de euro, bani ce vor fi alocați sub forma unor granturi și împrumuturi, include o actualizare a programului-cadru al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa, ce va incepe anul viitor. Acesta va primi o sumă suplimentară de 13,5 miliarde, ridicând bugetul total pe șase ani la 94,4 miliarde de euro, cu scopul de a întări rezistența la viitoare șocuri și capacitatea UE de a răspunde la crize precum cea produsă de pandemia Covid-19.
Dar, potrivit publicației THE, Thomas Estermann, director pentru guvernare, finanțare și dezvoltare de politici publice la Asociația Europeană a Universităților, spune că această sumă este nesemnificativă, raportat la fondul total destinat refacerii economice, fapt pentru care “e evident că retorica nu se regăsește în cifre.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu