G4Media.ro

Localități din Bistrița Năsăud care își rad pădurile an de an, afectate…

sursa foto: timponline.ro

Localități din Bistrița Năsăud care își rad pădurile an de an, afectate cel mai grav de inundații / Doar din două comune au plecat sute de vagoane de lemne în primele luni din 2020

Localitățile din Bistrița Năsăud care își rad pădurile an de an sunt cele mai afectate de inundațiile din ultimele zile. Doar din două comune au plecat sute de vagoane de lemne în primele luni din 2020, scrie timponline.ro.

La Măgura Ilvei, apele care s-au scurs de pe versanți au ajuns în casele și curțile oamenilor, au inundat terenuri agricole și le-au umplut de aluviuni. În această comună, 14 case sunt afectate, mai multe animale au fost luate de ape fiind găsite moarte, un pod pe calea ferată a fost colmatat cu aluviuni, iar în două zone s-au produs alunecări de teren.

Primăria Măgura Ilvei deţine suprafaţa de 3.431,02 hectare de fond forestier din care 3.277,72 hectare pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud şi 153,3 hectare pe teritoriul județului Suceava. Potrivit ultimelor informații publicate pe site-ul Ocolul Silvic Valea Ilvei, comuna Măgura Ilvei este campioană la tăiat păduri după Lunca Ilvei, relatează timponline.ro.

Conform ocoalesilvice.ro, numai anul acesta, Primăria Măgura Ilvei a organizat șase licitații pentru vânzarea de masă lemnoasă.

În luna ianuarie, a scos la vânzare 3759 de metri cubi lemn pe picior, în februarie 2020 alți 500 de metri cubi de lemn fasonat (buștean gater rășinoase, fag și paltin). În luna mai a mai scos la licitație 1405 mc de rășinoase, iar în iunie alți 832 de metri cubi de lemn din pădurile comunale. Având în vedere că, într-un vagon de tren intră 40 de metri cubi, rezultă că cei din Măgura Ilvei au scos la vânzare lemne ce încap în 162 de vagoane de tren.

Și comuna Rodna, lovită crunt de inundațiile din ultimele zile, își rade an de an pădurile, scrie timponline.ro.

Comuna Rodna a scos la licitație în prima parte a acestui an pentru vânzare peste 19.500 de metri cubi de lemn din pădurile comunale. Este vorba atât de lemn pe picior, cât și de buștean, în cea mai mare cantitate fiind vorba de specia rășinoase. Așadar, în prima jumătate a anului, Primăria Rodna, care deține 3.909,29 hectare de fond forestier pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud a tăiat și scos la vânzare 19.581 de metri cubi de lemn care ar încăpea în 490 de vagoane de tren.

Sursa foto: timponline.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Sa le platesca despăgubiri oamenilor afectați cei care au încasat bani ( fie ca salarii, profit, comisioane, șpagă, etc.) din tăierea si vânzarea celor n vagoane de lemne.

  2. Ba sa nu le plateasca nimic… ca nu se intampla lucruri de astea in sate fara sa stie tot satul… complicitatea se plateste !!

    • Complicitate la ce? Crezi ca oamenii le taie? Oamenii nu au absolut nici o putere.

    • Oamenii au puterea de a vota. Oamenii au ales o sleahta de corupti la primarie, consiliu judetean, parlament.

      Si-o merita, cu varf si indesat!

    • Ioan, oamenii daca ar fi oameni onesti si oleaca rasariti i-ar lua oleaca la rost pe aia care taie. ca iti zic sigur ca nu vine suedezu de la ikea sa taie in comunele din Ro. Romanu cu mana lui si-o face… si in plus pot sa bag mana in foc ca jumate din satele asteat scot bani din defrisari…

    • Dragilor, anul trecut a fost un film care oamenii au oprit un convoi de lemne taiate ilegat, ghci ce s-a intamplat? Cei care au oprit masinile s-au ales cu plangeri la politie. Deci, despre ce discutam? Din pacate mafia lemnului e mult prea mare, si foarte greu te poti razboi cu ea.

  3. Asta înseamnă a-ți tăia craca de sub picioare.

  4. Doar ca in statistici si comunicatele oficiale nu intra la „ignoranta agravanta in forma avansata”, ci la „fenomene meteorologice extreme”, parte a „schimbarilor climatice”, parte a unor cheltuieli pe bani publici ca sa-i ajutam pe saracii oameni precum acestia impotriva vitregiilor naturii dezlantuite. 💡

    Vorba aia din Filantropica: „Ti-e mila? Ti-am luat banii!” 😈

    • 👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻

  5. Un exemplu dureros de prostie și ignoranta umană . Sunt mâna in mâna localnicii cu autoritățile . Sunt câteva documentare mișto despre subiect . E ca in favelele Braziliene . Și-au tras singuri preșul de sub picioare, natura ripostează bine-nțeles .

  6. 90% merita pt ca au permis jaful asta. Toti stiu ce se intampla acolo.

    Politia ce pazeste? Aaaa da, incaseaza si se fac ca nu vad

  7. -Lasati bai baieti ca vine DNA-ul padurilor si le scoate apa din case.
    Faceti legi sanatoase in Parlament, solutii exista.
    Dar asta este,noi ne ocupam de identitatea de gen si alte prostii.

  8. Vor urma alte inundatii, alte tone de lem taiate si alti sefi la rand care trebuie sa isi umfle contul dar tot nu se va schimba nimic. Toti vor sta si vor inghiti ca vorba ceea ‘ce putem maica sa facem noi?’ Puteti multe…doar sa vreti!

  9. Toți sunt vinovați, toți s-au complăcut în aceasta situație. În majoritatea zonelor afectate de inundații, ‘apa s-a scurs de pe versanti’ (sic!). Concluzia, și-au tăiat craca de sub picioare bucurându-se la câțiva arginti care s-au dus pe nimica. Sa vina acum statul sa ii ajute. De ce?

    • E simplu.
      Cu banii incasati pe lemnele vandute sa-si refaca casele.
      Sau sa-si vanda proprietatile la valoarea care le-a ramas si cu banii incasati pe lemne si pe proprietati sa-si ia apartament la bloc. Acolo nu au nicio grija.
      De ce sa platim din taxele noastre oamenii care distrug locul pe care stau?
      Poate ca cei care or veni in locul lor vor planta paduri si vor sti cum sa traiasca de pe urma lor mai multe generatii.

  10. Asa is buni! Sa ii bata dumnezeu

  11. Noi vorbim despre defrisari,cand ne calcam in picioare la cumparat produse de mobilier ?!
    Sau talharii astia forestieri isi fac doar pentru mofturile personale mobila?
    Cum sa produci ceva,fara ca sa ai cerere de vanzare?
    Popor ipocrit!!!

  12. nu e doar ca s-au taiat padurile ci ca s-a astupat luncile, s-a construit langa rauri, inclusiv nivelari sau garduri. daca apa se scurge incet atunci ramane namolul/malul. Delta Dunarii inainta in Marea Neagra pana sa se construiasca barajele, egiptenii dupa ce se scurgea Nilul nu le ramanea decat sa arunce samanta pe solul fertil. daca nu are pe unde sa se scurga apa la poduri sau drumul e si dig atunci se produc pagube