G4Media.ro

Lockdown 2.0. O parte din New York ar putea reintra în carantină…

Sursa Foto: Ciprian Toma

Lockdown 2.0. O parte din New York ar putea reintra în carantină după creșterea numărului de infecții cu COVID-19

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a cerut închiderea afacerilor neesențiale din nouă zone din oraș, care au înregistrat o creștere prelungită a cazurilor de infecții cu coronavirus. Zonele afectate sunt în Brooklyn și Queens, două din cele cinci cartiere mari ale metropolei. Dacă guvernatorul statului New York le va aproba, noile restricții ar trebui să intre în vigoare începând de miercuri și vor dura între două și patru săptămâni.

Numărul în creștere al persoanelor infectate cu noul virus vine după câteva luni în care eforturile autorităților locale păreau că au reușit să stabilizeze situația sanitară delicată în metropolă. Reamintim că New York a fost în primăvară unul dintre cele mai afectate orașe din lume, cu mii de infecții cu COVID-19 raportate în metropolă în fiecare zi, în timp ce statul New York a fost timp de câteva săptămâni centrul infecțiilor cu coronavirus din America.

Primarul de Blasio și-a prezentat propunerea în timpul unei conferințe de presă desfășurate duminică, menționând în repetate rânduri că „mă doare să propun această abordare.”

„În ultimele săptămâni am avut câteva momente ca newyorkezi pe care le-am putut sărbători după tot ceea prin ce am trecut,” a afirmat el. „Astăzi, din păcate, nu este o zi de sărbătoare.”

„În unele părți ale orașului nostru, din Brooklyn și Queens, avem o problemă extraordinară. Un lucru pe care noi nu l-am mai văzut din primăvară,” a declarat primarul. Bill de Blasio a explicat că nouă districte (coduri poștale) au raportat o rată de cazuri pozitive de COVID-19 de peste trei procente timp de cel puțin șapte săptămâni consecutive.

De exemplu, cartierul Borough Park din Brooklyn a înregistrat o rată de 8.31 la sută, în timp ce rata de cazuri în Gravesend / Homecrest a ajuns la 7.59%.

Ca urmare a acestei situații dramatice, primarul a propus ca, începând de miercuri dimineață, toate școlile publice și private din cele nouă zone să se închidă, la fel ca majoritatea afacerilor. Restaurantelor li se va permite să rămână deschise, dar numai pentru livrări de mâncare. Bisericile și alte lăcașuri de cult nu au fost încă incluse în propunere.

Potrivit postului de televiziune ABC 7, se estimează că peste jumătate de milion de locuitori vor fi afectați de aceste restricții, precum și aproximativ 100 de școli publice și 200 de școli private. Primarul a estimat că locul lockdown va dura între 2 și 4 săptămâni.

Precizând că propunerea sa are nevoie de aprobarea autorităților din stat, mai precis a guvernatorului Andrew Cuomo, De Blasio a adăugat că alte 11 cartiere se află pe „o listă de supraveghere” și că, începând de miercuri, el cere închiderea „activităților cu risc mai mare” în acele zone, între care restaurantele cu servire interioară și exterioară, piscine și săli de sport.

AFP a precizat că unele dintre cele nouă cartiere vizate au o populație mare de evrei ortodocși, iar virusul s-a răspândit rapid în această comunitate în ultimele săptămâni. Creșterea numărului de cazuri pozitive a coincis cu sărbătorile evreiești, care au culminat lunea trecută cu festivitățile de Yom Kippur.

De Blasio s-a confruntat anterior cu critici pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemie în rândul locuitorilor evrei ai orașului. El a provocat furia acestora în aprilie, când a amenințat „comunitatea evreiască” cu amenzi și arestări după ce o mulțime mare de evrei hasidici s-a adunat la înmormântarea unui rabin în cartierul Williamsburg din Brooklyn.

Un trend îngrijorător

Comentând rata crescută de cazuri de COVID-19 în zonele care înregistrează focare, guvernatorul Andrew Cuomo a declarat duminică că statul va implementa „aplicarea agresivă a restricțiilor începând de mâine.” El a menționat, de asemenea, posibilitatea de a închide școlile care nu efectuează suficiente teste. Cuomo nu a comentat încă public propunerea primarului de Blasio.

 

Guvernatorul Cuomo a afirmat că 21 la sută din toate cazurile pozitive din statul New York de sâmbătă provin din 20 de coduri poștale. „Dacă locuiți într-unul dintre aceste coduri poștale, tratați acest lucru în mod serios,” a scris oficialul pe Twitter. „Purtați mască. Testați-vă. Spălați-vă mâinile des. Nu participați la adunări mari de persoane.”

Weekendul trecut, numărul cazurilor noi de infecții cu coronavirus în New York a depășit 1.000 pentru prima dată din iunie, Cuomo anunțând o creștere a testelor pozitive, în principal în cartierele din Brooklyn și Queens.

La acea vreme, Departamentul de Sănătate din New York a mai spus că „cazurile continuă să crească într-un ritm alarmant în opt cartiere din oraș, depășind media de la nivelul orașului de 3.3 ori în ultimele 14 zile.”

„Este vital ca newyorkezii să continue să practice regulile de bază care ne ajută capacitatea de a lupta împotriva COVID-19 pe măsură ce trecem în sezonul de toamnă și gripă,” a declarat Cuomo. „Nu ne putem lăsa garda jos.”

După două luni și jumătate în care numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut constant, infecțiile cu coronavirus au cunoscut din nou tendință ascendentă în Statele Unite.

La începutul săptămânii trecute, statisticile New York Times au indicat peste 7.146.200 de cazuri confirmate de coronavirus în SUA și cel puțin 204.600 de persoane decedate. Deși se află la un nivel mai redus față de nivelul maxim atins în luna iulie, în ultima săptămână a existat o medie la nivel național de 43.111 de cazuri pe zi, o creștere de 23% față de cele înregistrate cu două săptămâni înainte.

Pas înapoi

Propunerile primarului Bill de Blasio de a reimpune restricții în New York au venit la doar câteva zile după ce sute de mii de copii au revenit în clase pentru prima dată din martie, iar restaurantelor din oraș li s-a permis să își reia serviciul interior, dar în mod limitat.

New York City este considerat capitala culturală a Americii, iar restaurantele sale – multe de clasă mondială – au fost puternic afectate de virus. Cu toate acestea, autoritățile au permis restaurantelor să-și reia serviciul interior la o capacitate de 25%, pe măsură ce presiunea economică pentru reducerea restricțiilor a crescut.

Dacă vor fi aprobate de guvernatorul Andrew Cuomo, noile restricții ar fi primul pas în reînchiderea orașului și reprezintă un moment delicat pentru cel mai mare oraș din America, care a fost lovit puternic de coronavirus în această primăvară. În martie, New York City a devenit epicentrul global al pandemiei, dar în ultimele luni orașul a înregistrat cele mai scăzute rate de teste pozitive și de infecții dintre orașele americane mari.

Conform datelor, orașul New York a înregistrat până în prezent aproape 251.000 de cazuri de infecții, care au provocat moartea a 23.844 de persoane. În statul New York, au fost înregistrate circa 469 de mii de îmbolnăviri și peste 32.700 de decese.

Printre factorii care au contribuit la numărul important de infectări și decese în primăvară au fost densitatea mare a populației (aceasta face ca locuitorii orașului să trăiască foarte aproape unul de celălat, în spații relativ înguste, să se înghesuie în apartamente, restaurante, străzi și mijloace de transport mereu aglomerate), rata ridicată a testărilor și răspunsul inițial extrem de lent al autorităților (atât guvernatorul Cuomo, cât și primarul de Blasio au reacționat încet la criză și au pierdut timp prețios înainte să închidă școlile, să anuleze evenimentele și adunările publice)

Surse: ABC 7, New York Post, AFP, CNN, Twitter

Sursă foto: Ciprian Toma

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Starea degradanta a societatii creata si alimentata cu atata patos s-a intors impotriva lor. Asta inseamna ca 70% din societate sa rupa fast-food-ul zilnic si drogurile virtuale. Sportul, nutritia, Zero. O societate sedentara plateste cel mai scump. Sunt la paritate cu India doar ca indienii sunt 1.4*10^9 si stau mai inghesuiti ca-n Tokyo + ca au impresia ca vreun Dumbo cu 6 manute o sa-i protejeze de prapad.