G4Media.ro

Lockdown soft, de alegeri, în toată România / Care sunt restricțiile bune,…

Lockdown soft, de alegeri, în toată România / Care sunt restricțiile bune, măsurile discutabile și ce probleme au rămas în aer

Abia când numărul infectărilor a trecut de 10 mii și situația a devenit gravissimă, președintele Iohannis și premierul Orban și-au asumat în sfârșit decizia politică. E bine, totuși, că au făcut-o, fie și tardiv. Pe sistemul vechi, cu decizia lăsată pe mâna experților anonimi și a autorităților locale, România se îndrepta cu repeziciune spre prăpastie.

Șeful statului s-a deplasat joi după-amiază la Palatul Victoria pentru a anunța în persoană noile restricții pe care Guvernul Orban urmează să le adopte și să intre în vigoare începând de luni. Deci, iată că se poate, cu puțin curaj și voință politică. În momente de criză majoră trebuie să intre în funcțiune verticala puterii, altfel iese haos, după cum am văzut în ultimele săptămâni.

Fără să mai țină cont de propriile reguli stupide privind stabilirea ratei de infectare, președintele și guvernul au stabilit că purtarea măștii devine obligatorie atât în interior, cât și în exterior. O decizie bună, de minimă protecție, pe care alte state o luaseră deja și eram cam ultima țară din regiune fără o regulă unitară în privința măștii.

Munca la distanță, la fel. A trebuit să ajungem la 10 mii de cazuri pe zi și la blocarea sistemului sanitar pentru a realiza că deplasările inutile la birou ale miilor de funcționari din aparatul de stat sau angajați din mediul privat au contribuit masiv la răspândirea virusului. Mulți nu poartă mască la birou, mijloacele de transport sunt mereu supra-aglomerate din cauza mobilității urbane nerestricționate, iar telemunca a fost pentru mulți ultima opțiune, deși puteau lucra de acasă fără probleme.

Cu școlile situația e ceva mai complicată, deoarece România pare din nou pe contransens. Majoritatea țărilor UE care au intrat în lockdown total sau parțial au ținut grădinițele și clasele primare deschise, închizând doar gimnaziile și liceele. Recomadarea OMS a mers tot în direcția menținerii școlilor deschise pe cât posibil, pentru a nu sacrifica o generație de copiii blocându-le accesul la educație, atât de important mai ales în primii ani de viață.

Dar în  România taberele par împărțite în rândul cetățenilor. Există numeroase familii care se tem să-și lase copiii la școală, locuiesc cu bunici sau pur și simplu nu vor să se expună inutil. Mulți alții însă au slujbe, n-au soluții, mai ales cei cu copii de până în zece ani, care nu se pot descurca singuri acasă și pentru care școala online e un dezastru garantat.

Guvernul a preferat să treacă în bloc toți elevii online, indiferent de ciclul de învățământ. Repet, o măsură discutabilă, chiar dacă România are particularitățile ei: mai puține familii cu mașină personală, un transport public subdimensionat și o structură familială care deseori include persoane în vârstă.

Dar cea mai delicată decizie este închiderea piețelor, în timp ce mall-urile rămân deschise. Președintele Iohannis a clarificat, vineri, că restricțiile se vor aplica doar în cazul piețelor închise, micii producători având la dispoziție în continuare piețele aflate în aer liber pentru a-și vinde produsele.

Pentru orice om de bună credință este destul de greu de înțeles de ce nu se pot face cumpărături din piețe, dar din supermarket da, unde înghesuiala și atingerea produselor este chiar mai intensă decât prin piețe, plus că vorbim tot de spații închise. Aici poate ar trebui explicat mai bine sensul deciziei. În caz contrar, vor prinde viteză teoriile clasice conspiraționiste despre interesul marilor lanțuri de supermaket-uri de a omorî comerțul local.

Pe de altă parte, atunci când Guvernul va adopta HG-ul cu noile restricții, ar fi util să gândească și să anunțe în paralel un sistem de despăgubiri pentru toți acești mici producători și comercianți din piețe care vor trebui să tragă obloanele, deci să rămână fără surse de venit în pragul iernii.

În fine, limitarea circulației pe timpul nopții este iarăși o măsură bună, dar ea trebuia luată cu mult timp în urmă, înainte ca petrecerile în cluburi, restaurante și baruri să devină tot atâtea surse de infectare. Toate aceste măsuri anunțate joi seara de președinte și premier confirmă eșecul sistemului conceput cu gândul la alegeri, pentru a feri puterea centrală aflată în plină campanie electorală de adoptarea măsurilor nepopulare.

Doar că este limpede de ceva timp că ele, restricțiile și lockdown-ul, nu mai pot fi evitate și că pe măsurâ ce întârzie, situația se agravează. Nu autoritățile locale pot gestiona problemele țării în timpul unei crize sanitare de proporții. Guvernul și președinele conduc țara și de la ei așteaptă oamenii soluții în primul rând. Altfel, ce sens ar mai avea alegerile din decembrie, dacă țara poate fi condusă de experți, primari și șefi de consilii județene? Klaus Iohannis și Ludovic Orban au vrut să sară cu prăjina peste perioada electorală, dar li s-a rupt bățul sub greutatea propriei lor lașități înainte să treacă peste ștacheta votului din 6 decembrie.

A rămas în aer problema diferențelor mari de testare între județele. În unele se fac mii de teste pe zi, în altele câteva zeci sau chiar mai puține, de unde rezultă diferențe mari de abordare în pandemie. Acum însă va conta mai puțin, dat fiind că noile restricții se vor aplica uniform, pe tot teritoriul României, dar tot e bine să aflăm care este realitatea în județe precum Giurgiu, Călărași sau Ialomița. Aici s-au făcut chiar 8 sau 9 teste pe zi în tot județul. Distribuția și utilizarea testelor rapide în toată țara iarăși ar trebui să reprezinte o prioritate.

Poate nu ar fi rău ca guvernul să recomande, nu să impună neaparat prin lege, un set sumplimentar de restricții persoanelor cu comorbidități sau boli cronice (diabet, cardiopatii etc). Până la urmă, ele sunt cele mai expuse și riscă să ajungă mai repede la secțiile de terapie intensivă în caz de îmbolnăvire.

A devenit evident că în această pandemie vom avea din timp în timp restricții. Statul român nu mai poate evita digitalizarea în relația cu cetățenii, cu firmele și cu proprii funcționari. E esențial ca guvernul să accelereze mutarea proceselor birocratice din mediul fizic în online, astfel încât să ușureze efortul tuturor. Un singur exemplu: un robot UiPath a procesat o cerere pentru șomaj tehnic în 36 de secunde, față de cele 15 minute necesare unui angajat.

În fine, de notat ipocrizia fără limite a PSD. Liderii din partidul lui Marcel Ciolacu acuzau guvernul Orban, în timpul primului lockdown din primăvară, că nu știe decât să țină oamenii închiși în case, în izolare, cu botniță la gură, iar azi reproșează aceluiași guvern că a întârziat prea mult cu adoptarea restricțiilor.

La fel ca guvernul Orban, care a întârziat nepermis adoptarea de noi restricții la nivel național din rațiuni electorale, tot cu gândul la voturi sunt și pesediștii care nu știu cum să amâne alegerile în speranța că până în primăvara liberalii vor mai pierde niște puncte.

Una peste alta, este foarte bine că președintele Iohannis și guvernul Orban au decis să ia din nou frâiele deciziei în mâini, la centru, dar mă tem că alegătorii nu le vor ierta prea ușor ezitările, lașitatea și fuga de răspundere care se reflectă azi în creșterea explozivă a numărului de infectări. Restricțiile îi vor nemlțumi pe unii, cu siguranță, se vor mai pierde ceva procente (un sacrificiu minor până la urmă pentru politicieni), dar țara trebuie condusă în momente extrem de dificle pentru toți. Cetățenii nu trebuie să aibă nicio secundă neplăcutul sentiment că au fost lăsați de izbeliște și că sunt pe cont propriu.

Iar de acum mai este nevoie de enforcement, adică de aplicarea măsurilor prin sancțiuni legale, acolo unde ele nu sunt respectate, și mai ales de soluții/ sprijin pentru business-urile care vor avea din nou puternic de suferit și pentru acei angajați amenințați din nou cu pierderea locurilor de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

62 comentarii

  1. O bulibaseala marca Iohannis!Vor culege cat de curând roadele intereselor sale…!!!

  2. dar-ar falimentul in g4media

  3. In Romanica intotdeauna am avut sentimentul ca sunt lasat de izbeliste, nenea Tapalaga. Senzatia ca sunt doar un cotizant la buget, fara niciun drept, este mult prea puternica.

    • Corect. Nicio masura nu este buna si nu este justificata. Si in primavara am stat in case degeaba. Totul este o distrugere economica si sociala la comandament extern.

  4. PNL câștigau mai mult in alegeri dacă aseara Iohanis spunea că din cauza pandemiei nu putem tine alegeri parlamentare și le vor organiza la anul când timpul o va permite. Dar așa cu măsurile astea PNL nu mai prinde parlament ul .

  5. Printre oportunitățile aduse de pandemie României, de departe cea mai însemnată este digitalizarea forțată. Altfel, mai treceau vreo 10 ani ca melcul!

  6. Vor mai pierde ceva voturi, se va mai strange scorul dar tot PNL va da viitorul Prim ministru pt ca liberalii vor profita de indecizia lui Ciolanu care a intarziat cu legea de stabilire a datei alegerilor permitand Presedintelui sa poata legal sa nu o bage in seama !

    PS. Deci principalul vinovat de pierderea alegerilor parlamentare din 6 decembrie este narodul de Marcelica !

    PPS. Asta e ! Norocul PNL !

    • De fapt un pic e si norocul USR ! :))))

    • „Prost sa fii, noroc sa ai!”
      Dar norocul adevarat e sa ai un adversar atat de prost. Adica si mai prost.
      Marcelica cand se concentreaza ori il doare capul ori adoarme… dar e bine pentru ca se vede care e baza fundamentului la psd.

    • Nu pricep ce vrei sa spui!

    • @Marcel:
      Cand ai la cheremul tau CCR, cand stii ca vine al doilea val de covid si odata cu el iarna care aduce frigul, lipsa apei calde, etc, trebuie sa te cheme Ciolacu pt a nu te prinde ca e rost sa te grabesti sa dai legea stabilirii datei alegerilor parlamentare in regim de urgenta inca din primele zile din septembrie in asa fel incat sa fii sigur ca parcurge traseul complet Presedinte – reexaminare Parlament-CCR in timp util pt ca Iohannis sa fie obligat sa o promulge !

      PS. Ciolacu nu s-a asigurat de treaba asta si din cauza lui PSD va ramane in opozitie !

    • Susufler, nu sunt de acord cu teoria ta, hai sa fim realisti, orice ar face sau ar fi facut PSD-ul, acestia din urma nu au absolut nicio sansa sa castige alegerile si sa formeze noul guvern, decat daca se aliaza cu USR+ sau cu PNL, ceea ce este aproape imposibil. PNL-ul, USR+ si PMP-ul v-or avea majoritatea incat sa alcatuiasca linistiti viitorul guvern. Oricat ar da PNL-ul si Iohannis cu mucii in fasole, un 30% tot obtin, iar dupa redistribuire, este posibil ca sa poata alcatui noul guvern fara PMP.

  7. Foarte bun articolul. Aveți o atitudine mult mai echilibrată în privința învățământului decât dl și dna Pantazi.

  8. Dl. Tapalagă ,la următoarea ieșire a cucului de la ora 18 poate îl întrebați cine sunt experții care au decis închiderea piețelor agroalimentare și a târgurilor de la țară unde producătorul local își vinde produsele celor din comunitate și dacă închiderea piețelor nu va aglomera supermarketurile iar decizia ar putea avea tocmai un contraefect.

  9. Buna argumentati ta Dane.
    Asteptam postacii PNL sa dea cu laturi. Ca PNL e numai unul, chiar daca a fost imbarligat cu FSN in multe randuri (PDL si PSD).
    Vor deconta la vot, problema e sa nu deconteze catre fratii lor rosii de la USL.
    Si da, le dau celor care nu au fost la putere o sansa, speranta, inca a mai ramas, ca unii nemanjiti pot face ceva mai mult ca cele 2 partide care ne-au condus in ultimii 30 de ani (FSN, CDR+PD, PSDR, PNL+PDL, PDL, USL, PSD, PNL) adica PNL+PSD= USL!

    • Și-au decontat deja, unii altora!
      Nu le purta de grijă!
      Pute de trăsnește a USL.2
      ” Noi ne facem că votam in sparlament legea de amânare a alegerilor, voi ne mai țineți baronii pe la robinete, nu mai faceți DNA,… Noi urlam la lună, voi la stele…”!
      Că vine bau bau și ne scoate din schemă!
      Și da, dacă articolul conține ȘI psd, nu mai este DT „plătit” de către roșu!
      Va spuneam și ieri, vba lui Ioan Ardelean: … 40% analfabetism funcțional in Ro…”
      Atât de poate, deocamdată.

  10. ” Pe sistemul vechi, cu decizia lăsată pe mâna experților anonimi și a autorităților locale, România se îndrepta cu repeziciune spre prăpastie.”
    Romania se indrepta in aceeasi directie si cu sistemul vechi si cu asta nou.
    Ca doar nu credeti ca interdictia de circulatie in timpul noptii rezolva ceva, poate doar daca va plac povestile cu pitici.

    • Partea făină este că am fost in lockdown total când aveam zeci de cazuri. Păi dacă virusul nu a putut fi oprit arunci, fiind deja comunitar, sigur va fi acum. Pariez că nici nu încetinește de la restricții, va încetini de la imunitate naturală.

    • Asa e Miki. Dar guvernul va pune incetinirea pe seama restrictiilor si vor avea un punct bun de plecare in primavara sau la alte cazuri care vor mai aparea, fiind starea de sanatate a populatiei destul de precara dupa pandemie.

    • Miki, te invit sa participi singur la programul de ” imunizare comunitară, de turmă”. Fi tu șefu la turmă, chiar. Asta daca nu ești deja.
      Habar n- aveti, ăștia cu imunizarea!!
      Va doresc sa nu va prindă, sa vedeți dacă vă imunizați, sau nu?!

    • @Reborn – sigur multi de aici am trecut prin covid fara sa stim.

  11. Incepem sa ne cam tinem de nasucut atunci cind citim multe din comentariile textierului ,aici pe pagina , cea de fata .Dupa razboi multi viteji se arata este o vorba ce ne-a incintat copilaria . Asa si acum ,adica comunitatile nici nu exista , exista doar seful cel mare ce va spune ce sa faceti ? Auzi idee , prea tirziu . In intreaga omenire , in America mor sute de mii de oameni si la noi e prea tirziu . Sa te tii cu miinile de burta de ris . Ceas cu CUC ne mai trebuia si apocalipsa era deja consumata . Dar cum mai toate le raman unora in aer se vede treaba ca si testarea zace undeva agata linga norul din mintea unora dintre noi . Pina si ezitarile , presedintelui, ce trebuie sa fie – factotum- , ca sa ii sterga la fund pe multi (iertata sa imi fie expresia ) au partea lor de vina si in loc sa vedem cum totul este facut pas cu pas ,in dorinta reala de a nu inchide tara si de a vedea in etape ce se intimpla , ne punem de-a curmezisul de cite ori avem ocazia O vreme , ne vom lafai in propriile asternuturi mai mult decit este necesar , dar cum nimic nu este vesnic, parca vad cum dupa ce totul revine la normal in lumea larga (intre timp Biden cistiga alegeril din USA )si cum deja se semneaza la Bruxelles obtinerea de fonduri in contrapartida cu statul de drept si noul buget al UE , ne putem astepta curind ca vaccinul franco – german sa faca minuni si sa ne scape de virusul cel ucigas . Ce noroc avem cu banii de la UE , altfel eram de mult pusi la pamint de efectele acestui covid 19 si ne certam de mult pe vreun coltuc de piine , dar asa suntem noi ,credem mereu ca totul ni se cuvine . Iaca ca nu este asa . Pina la urma sa nu uitam – capul aplecat sabia nu-l taie , asa cum ne invatau strabunii nostri cindva sau asa cum imi mai spune mereu cite vreun prieten binevoitor – gura bate fundul – si paza buna trece primejdia rea . Dar cum nu ma pot abtine va ma zic cite vreo znoava sa auda doar cine are urechi sa auda .

    • @mafalda:
      Si noi care ne grabeam inca de pe cand in America nu mureau sute de mii de oameni, deci inca prea de devreme !

      PS. @mafalda mai ai frati pe acasa care cad in nas de admiratie pt Presedinte ? @de la valeeeeu, @albina poate ?!! :))))))

    • ….nu o sa ne batem pe un coltuc de pâine ci pe un loc de veci!
      Iar din puțul nesecat al folclorului românesc, mai este valabil ” dacă tăceai, filosof rămâneai”! E valabil și gura bate curul…
      Deasemenea, ce naște din pisică, șoareci mănâncă….

    • @m:
      Nu am nicio scuza ! L-am uitat pe cel mai simpatic ! :))

      PS. O scuza cred ca tot as avea : vin dupa ce am dat cu batul prin gard pe la HN ca sa ma distrez pe seama romanasilor de Dambovita care se dau cetateni americani, traitori de multi ani In SUA dar care stiu de fusurile orare de pe teritoriul Americii mai rau ca niste bucuresteni mai cititi si care , fara sa fie simbriasi, isi dau sufletul sa-i sustina ba pe nebun, ba pe senil !

      PPS. Oricum imi faceplacere sa ma harjonesc cu tine si cu fratii tai mai mari pt ca sunteti educati si echilibrati in exprimare ! Gata, am facut pasi ! :))

    • @m:
      Mii de scuze, te-am uitat tocmai pe tine, cel mai simpatic dintre fratiori !

      PS. Am incercat sa-ti explic de ce, dar pt ca explicatia viza un site concurent, chiar daca de pe aceiasi parte carosabila a mass-media, in mod absolut firesc g4 nu mi-a publicat commentul, asa ca eliminand paragraful cu pricina continui prin a scrie ca iti apreciez tonul relaxat, absolut neincrancenat in idei si limbaj, la fel si al fratiorilor,

      PPS. asa ca acestea fiind zise, uite, iti fac pe plac si fac pasi ! :))))

  12. Asta cu masca permanent și oriunde pe afară pentru toată lumea e discutabilă. Măștile utilizate nu au fost concepute pentru exterior. Adună praf, umezeală și alte mizerii câte sunt ținute apoi multă vreme aproape de față. Ele trebuie schimbate des. Cine schimbă pe proprii bani 6 măști pe zi? Nimeni. Se utilizează până devin niște cârpe infecte pe care pune mana utilizatorul de nenumărate ori in timpul unei zile. Toată propaganda cu masca pe primul loc lasă impresia că dacă ai mască poți sta fără griji în înghesuială. Fals. Poate greșesc, dar mi se pare că vechea abordate de a recomanda masca doar în spațiile închise în prezența altora a fost mai eficace. Marca subconștient o situație de potențial pericol și antrena un răspuns reflex.

    • Asa este, cu masca pe fata si afara si in magazin nu se poate rezista fara sa se umezeasca. Transpiratia si condensul necesita schimbarea ei mult prea des. Particulele fine din materialul mastii intra in plamani si nu e ok. Trebuia sa se rezume la locurile aglomerate. Asa determinau oamenii sa ocoleasca aglomeratiile si pentru efortul suplimentar aveau bonus ca nu purtau masca.

    • ….da boss! Femeia zice ceva pertinent și tu o întorci cu ” particulele fine din materialul măștii…”
      Hai siktir!

    • Depinde de masca. Mastile de calitate sunt OK cel putin 2 ore, chiar si cu efort fizic moderat.

      Daca stai la birou, probabil 4 ore rezista lejer la umezeala o masca buna. Deci ti-ar trebui vreo 2 – 3 masti pe zi, maxim. Si, daca le pui undeva la soare, dupa 3 zile de neutilizare le poti folosi linistit iar, pentru ca se inactiveaza virusul, si se usuca masca.

      Bine, nu le poti reutiliza la nesfarsit, pentru ca isi pierde calitatile electrostatice materialul. Dar cred ca vreo 10 masti noi pe luna sunt suficiente pentru cineva care nu poate lucra de acasa.

      Avand in vedere ca lucrez de acasa, si merg la cumparaturi aproximativ o data la doua saptamani, cele 3 masti pe care le-am cumparat imi sunt mai mult decat suficiente pentru mine pana la primavara.

      Am dat 50 de lei pe 3 masti, FFP2, fara valva, fabricate in Anglia. Se respira perfect prin ele, mai bine decat ma asteptam dupa experienta mea anterioara cu diverse masti chinezesti, prin care se respira mult mai greu.

      Trebuie evitata atingerea exteriorului mastii in timpul utilizarii, pe cat posibil. O atingi doar de doua ori: o data cand o pui, si o data cand o scoti, dupa cateva ore. Avand grija sa nu-ti atingi pe urma imediat fata sau alte obiecte, fara sa-ti dezinfectezi mainile.

      Pentru cine nu poate adera la aceste reguli de utilizare, sau nu isi permite masti scumpe, nu e sfarsitul lumii. Ce am descris mai sus are scopul sa te protejeze si pe tine direct, dar nu asta e scopul principal al mastii.

      Chiar si o masca ieftina ii protejeaza pe cei din jurul celui care poarta masca, deci tot este un castig obligativitatea mastii. De fapt s-a demonstrat ca e mai bine sa o poarte cel infectat, nu cel care vrea sa nu fie infectat de el, daca ai avea de ales.

      Dar nu ai de ales, pentru ca nu ai de unde sti cine e infectat si cine nu. Si oricum, cand o poarta si cel infectat si cel sanatos, riscul de transmitere intre cei doi este si mai mic.

  13. Una peste alta, un guvern de stransura n-avea cum sa decida masuri radicale pana cand situatia nu se prezenta de la sine ca fiind dramatica si cand nici macar „opozitia” nu mai putea sa le ia in raspar.
    Pana acum, orice masura ar fi luat veneau proteste de la – advocatul psd al poporului, ccr , sindicatele pentru libertatea de miscare samd.
    !!
    „Pentru orice om de bună credință este destul de greu de înțeles de ce nu se pot face cumpărături din piețe, dar din supermarket da”
    Domnule jurnalist, diferenta dintre supermarket si piata deschisa e diferenta dintre urban si rural.
    Daca ati fi mers cu spiritul critic setat pe „on” prin piete ati fi observat ca acolo sunt urmate prescriptiile de purtare a mastii cam asa, conf Marcel Ciolacu: sub gusa si din cand in cand, dar niciodata la nas.
    E mare pacat ca se inchid pietele, dar ma gandesc, sper!!!, ca intre timp se vor trezi administratorii pietelor sa aplice reglementarile la fel ca la supermarket. Zic ca merita efortul.

  14. JOHANIS=STALIN
    ORBAN=BERIA
    TATARU=MENGELE!
    LA PUSCARIE CU EI!

    • Mai ai minute/credit pe cartelă?
      De la ce penitenciar butonezi?
      Să nu zici că ești Mititelu de la mititica…

  15. Hai sa nu ne mai acoperim unii pe altii, niciun guvern din lume nu se poate impotrivi unei natii de hoti si asasini aparate prin institutiile de forta ale statului.

  16. Dupa furia postacilor pisede e clar ca deciziile luate sunt bune!! Cam soft, un pic tardive, dar binevenite!
    Referitor la pisede, no comment, barbosul ciolac acum ceva zile zicea ca astia ne baga in carantina, ca si cum e ceva rau, acum ca…ce bine ca au luat masurile. Asta e schizofrenie curata!

  17. HoReCa ce face ? Mă mir că încă nu au ieșit la proteste.
    Au anul acesta un weekend prelungit de 30nov/1dec în care, dacă nu le vin turiști, vor avea pierderi.
    În vară au făcut scandal și au obținut ce au vrut.
    Acum culegem covidiotii de pe plajele și cluburile de la Tataia și Mămaia.

  18. Dacă restricția pentru piețe va dura două săptămâni ca oamenii ăia să fie mai atenți la reguli voi înțelege, dar dacă nu, atunci nu e nici o teorie a conspirației ci e pe față favorizarea magazinelor mari care și ele au lăsat-o cam moale cu regulile. Țăranii care vând legume mai pot vinde în zonele deschise, dar ăia cu brânză n-au voie să facă asta. Ei ce fac?
    Cât despre școlile gimnaziale, la mine în oraș, cam 15% din copii merg la alte școli decât cele de care aparțin prin arondare deci copiii NU merg cu autobuzul la școală.
    Măsura de a închide școlile din toată țara e nedreaptă pentru localitățile care au fost mai compliante la măsuri , dar e dreaptă pentru elevi.
    Cei care învață față în față sunt avantajați față de cei online deci ori le închizi pe toate ori le deschizi.

  19. Piata vs supermarket: am incercat cat mai mult piata(Delfinului Bucuresti) din considerentul de a lua mai de calitate de la producatori locali, dar am renuntat. E simplu : la piata cred ca eram singurul care avea masca purtata corect, multi comercianti fara, sau cu telefonul prin masca, lumea se impinge printre culoare inguste. La Careffour, cel putin toti au masca, vanzatorii sunt cu masca , exista dezinfectant, etc. Acum intrebarea e dece Politia nu a miscat un deget sa regleze putin situatia in piete, toata vara a fost harababura!

  20. Vazand ca psd e interesat in racolarea de specialisti gen Cercel, Rafila nu pot decat sa ma intreb cand va face marele pas si reputatul Tapaaga. Sper sa nu fie prea tarziu, marii salvatori sa mai poata face Romania great again!
    P.S. psd-ul seamana cu Borgul (star trek), asimileaza si toti devin o voce colectiva.

  21. Cum ramane cu toate societatile care trebuie sa isi trimita angajatii in telemunca? Pe ce fac angajatii telemunca? A fost o incercare de ajutor cu cei 2500 de lei, o alta masura de care au putut profta doar companiile mari. Cum ramane cu toate IMM-urile care inca nu si-au revenit economic si nu au bugete pentru tablete, laptopuri si telefoane pentru telemunca?
    Oare ce masuri ora sa ia, pentru a nu declara cu toti falimentul pana la anul nou?

    • Dupa faza cu 2500 lei ajutor, toate laptopurile s-au scumpit. Greu gasesti ceva sub 3000 lei, iar cele care inainte erau 1200-1500 lei au ajuns la 1800-2000 lei si sunt foarte rare.

    • Așa este. N-avem bani de laptop, că atare închidem bolda și declarăm faliment….
      Ori ești un scârțar de patron, ori te-ai băgat și tu în seamă!
      Probabil că ăla de la butik nu o să-și trimită vânzătorul în telemunca…
      Sigur, va trebui să se revină la finanțarea celor care vor trebui să stea acasă!
      Așa că ușor cu pianul pe scări….

    • @Reborn – intelegi prost sau vrei sa intelegi prost, oricum, tot prost. Guvernul ajuta aiurea, mai mult incurca piata. Exact cei care muncesc mai mult nu primesc nimic in toata porcaria asta. Asta era ideea, ca sa iti dau mura-n gura, ca tot iti plac vorbele din popor.

  22. “ Dar cea mai delicată decizie este închiderea piețelor, în timp ce mall-urile rămân deschise.”

    De ce e delicata asta? Pietele inchise nu au sistem de aerisire. Toate mallurile au sisteme de ventilatie cu aport de aer proaspat. Aerul intr-un mall este mereu aspirat si scos afara si impins inapoi aer proaspat. Adica exact pentru ce investeste Germania bani acum in modernizarea scolilor si cladirilor guvernamentale.

    Un sistem de ventilatie de genul asta este ca si cum ai avea geamurile permanent deschise. Doar ca aerul mai este si filtrat de praf si incalzit/racit.

    Deci vreti sa deschideti scolile, unde nu se mai poate face nicio aerisire pe frig dar va deranjeaza ca mallurile raman deschise. Foarte interesant!

    • Eu nu cred ca deranjează pe cineva ca raman mall-urile deschise. Deranjează de ce se închid pietele. Cei care vand in piata si din asta traiesc li se oferă o compensatie? Masura inchideri pietelor este una discriminatorie si de natura a ajuta marile lanțuri de magazine. Asta e problema. Ce spuneți dvs. cu aerisirea o fi adevărat. Sunt insa altii care spun ca aerul condiționat propaga virusul. Oamenii pe cine sa mai creada?

  23. Mda, toată lumea am vrea să trăim într-o tărâm idilic numai că ce nu înţeleg unii e când iei o decizie trebuie să priveşti din toate perspectivele.
    Din punct de vedere logic merge editorialul dar practic în lumea reală are lacune grave.
    În primul rând trăim în România unde o reducere la tigăi transforma românul într-o lighioană hămesită care nu poate trăi fără tigăi de iese o înghesuială de te miri cât de hămesiţi sunt românaşii noştri aşa cum un test în masă asupra populaţiei ar face ca aceiaşi hămesiţi să se calce în picioare pentru a prinde un loc în spitale doar că le curge puţin nasul motiv care face ca unele metode care funcţionează la unii să nu meargă în ţara hămesiţilor.
    Acuma normal poţi să foloseşti anumite restricţii intr-o zonă şi în alta să nu o foloseşti numai că există mama tuturor hămesiţilor care nu ar face decât să îi întărate pe ceilalţi îngrădiţi împotriva celor care nu au fost îngrădiţi ca să transforme totul într-un haos de pupat mama tuturor moaştelor tigăilor.
    Ce nu înţelege majoritatea e că nu e problema măsurilor care s-ar putea lua şi problema e PSD care s-ar folosi de aceleaşi metode care se folosesc constant de a întoarce oamenii împotriva altora pentru a crea haos şi de aceea nu poţi lua unele măsuri pentru unii deşi s-ar putea şi trebuie să le pună la toţi aceleaşi măsuri astfel apare PSD şi îi întărâta pe ăia restricţionaţi împotriva celorlalţi care nu au fost restricţionaţi aşa că NU AU CE FACE DECÂT SĂ ÎI IA PE TOŢI LA VRAC.
    PROBLEMA CU PSD E CA ORICE S-AR FACE EI SUNT TOT TIMPUL PE INVERS, dacă sunt restricţii de ce sunt, dacă nu sunt restricţii de ce nu se pun şi tot aşa o ţin de îţi vine să îi iei la şuturi pe demenţi.
    Niciodată nu a fost problema de decizii şi de „PSD şi proşti” pentru că acolo unde sunt proşti PSD îi vor face să facă invers decât trebuie indiferent de ce măsuri s-ar lua aşa că măi băieţi datorită demenţilor de la PSD ca să mulţumească pe toată lumea nu au ce face decât ca la toţi să vă ofere aceleaşi măsuri chiar dacă nu ar fi necesare oriunde.
    E clar măi băieţi unde e problema şi totul trebuie privit din perspectiva hămesitului fan de tigăi şi a PSD iar dacă ai înţeles asta atuncea are sens şi măsurile care se iau şi modul cum se face.
    Când critici poate te uiţi şi în ce ţară trăieşti că vedem că asta uită acest editorial şi nu vede pentru cine se ia acele măsuri şi poate ţi se aprinde un beculeţ şi înţelegi unele lucruri care par a fi luate superficial sau cu intenţii ascunse iar dacă pui şi contextul politic nu cred că vrea nimeni să aivă un stat falimentar economic că sigur nu va ajuta pe mai departe în criza pandemică şi ar înrăutăţi-o aşa că E BINE SĂ PRIVEŞTI CAM DIN TOATE PERSPECTIVELE ŞI NU DINTR-O PERSPECTIVĂ OBTUZĂ.

  24. Inca din primavara, premierul si autoritatile sanitare ar fi trebuit sa stabileasca standarde(norme) pt igiena , distantare, cai de acces, ventilatie si iluminat in piete, si sa puna autoritatile locale( multe pesediste) la treaba, sa le ceara ca intr-un termen rezonabil (1-2) luni sa inceapa lucrarile de modernizare a pietelor , dupa care autoritatile sanitare sa ia masuri cu cei care nu s-au preocupat de rezolvarea deficientelor . In loc de asta, au asistat fara replica la presiunile agitatorilor si activistilor propagandei pesedeilor.

  25. Aveti nevoie de ‘sort’ descendent pe nr. de vizualizari pe site-ul asta … Altfel e __NonProfessional__. + ca daca nu cenzurati aveti un bug absolut mizerabil iar daca ati face ce va recomand de 6 luni ati scapa de multi trolli … Macar eu-s unul Vero …

  26. No lasă, să te testezi azi şi să arate testul etilotest că peste 2 săptămâni vei fi beat cui.....daaaa.

    Aţi observat că este un anumit gen de minte tare îngustă care e cam greu să înţeleagă multe şi nu înţeleg că testele ajută doar pentru a confirma boala şi nu pentru combaterea ei.
    În momentul de când te-ai infectat abia după două săptămâni îşi face efect boala aşa că testul e inutil dacă e făcut în perioada de incubaţie că tot INFECTAT EŞTI deşi testul nu va arăta decât când eşti infectat de aceea nu are sens să faci un test decât când se observă vreun semn de infecţie ca să confirmi că ai problema.
    Ca un test în masă să funcţioneze e nevoi de o închidere totală şi de teste făcute minim două săptămâni zi de zi astfel un test făcut azi e inutil pentru următoarele două săptămâni care e perioada minimă de incubaţie pentru covid şi tot nu ar fi exacte testele pentru că dacă ai un organism mai rezistent împotriva bolilor poţi avea o perioadă mai mare de incubaţie.
    Înţelegeţi minţi înguste ca să te ajute un test prima dată trebuie să arate ceva ca să vă ajute iar dacă rata de incubaţie minimă e de două săptămâni IA SPUNEŢI ÎN CARE ZI DIN CELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI CREDEŢI CĂ R FI BINE SĂ VI SE FACĂ TESTUL?
    Oare pricepeţi că toată prosteala cu testele e demenţă ilogică privită din toate unghiurile, e ca şi cum ai vrea să te testezi cu un test de sarcină în ziua când ai făcut UŢA-UŢA sau poate să faceţi teste împotriva poluării AZI dar să speri că vor fi aceleaşi peste două săptămâni sau să îţi ia poliţistul un test etilotest AZI care arată că eşti treaz iar peste două săptămâni să te aştepţi să îţi arate acelasi test că eşti beat cui……OARE PRICEPEŢI UNDE E DEMENŢA CU TESTELE?

  27. E kaka sa fii „pe cont propriu” E prea liberal. Trebuie sa vina guvernul sa-ti spuna ce sa faci. Nu e de ajuns sa-ti spuna sa te protejezi ca nu e de joaca. Ca ar insemna sa te lase pe cont propriu. Si nu bine deloc. Trebuie sa vina sa te inchida, sa te controleze, sa-ti limiteze miscarile „iresponsabile” si „raspanditoare” de coronavirus, si asta cu sfatul binevoitor al presei, eventual subventionata de stat. Si uite asa statul se intretine cu ajutorul presei, si formeaza un bloc de interese, în general mare halitor de bani publici. Expertii care îti spun zi ce zi ca e bine sa porti masca, sa te speli pe maini, pentru ca astfel te protejezi si pe tine si pe cei din jur, aia nu sint buni, mai buni sint politicienii, pentru ca aia au banu si arunca cu el in stanga si in dreapta ca sa ocupe un scaun, banul ala in general nefiind al lor. In general fiind ban public sau ban fara nici o acoperire, venind de la banca centrala, si care peste ceva vreme va da o inflatie ca nici macar dl Tapalaga nu va mai putea cumpara un morcov cu 100 de lei. Atunci dl Tapalaga, dupa parerea mea, chiar va fi pe „cont propriu” si nu prea mai avea ce sa faca decat sa suporte pentru ca statul iubit nu va putea sa inchida inflatia, fiindca aia nu prea asculta si face de capul ei si nu prea se lasa inchisa.

  28. Hard-ul lipseste la romani.

  29. *Pentru orice om de bună credință este destul de greu de înțeles de ce nu se pot face cumpărături din piețe, dar din supermarket da, unde înghesuiala și atingerea produselor este chiar mai intensă decât prin piețe, plus că vorbim tot de spații închise. * Din cate am inteles numai pietele cu spatii inchise se inchid. Pe de alta parte am vazut cu totii ca in piete nu se respecta distanta intre persoane si nici masca nu este purtata corect in cele mai multe dintre cazuri, ceea ce un supermarketuri nu prea am vazut. Nu cred ca pentru o perioada accesul la pietele inchise este o mare tragedie. Dar ca la noi, daca aplici restrictii de ce le aplici, daca nu, de ce Nu.