G4Media.ro

Locuitor din Gaza: „Am mâncat deja aproape fiecare plantă verde pe care…

sursa foto: UNICEF

Locuitor din Gaza: „Am mâncat deja aproape fiecare plantă verde pe care am găsit-o”. 9 din 10 copii din regiune suferă de foame severă, conform unui raport global privind securitatea alimentară

Se estimează că aproape 166 de milioane de oameni din întreaga lume au nevoie de acțiuni urgente împotriva foametei, conform Clasificării Integrate a Securității Alimentare (IPC), un parteneriat global care măsoară insecuritatea alimentară.

Aici este inclusă aproape întreaga populație din Fâșia Gaza, unde armata israeliană a lansat o ofensivă în octombrie, după un atac asupra Israelului al militanților Hamas. Peste un milion de locuitori din Gaza se confruntă cu cea mai extremă formă de malnutriție – clasificată de IPC drept „catastrofă sau foamete”, potrivit unui reportaj Reuters.

Unul din trei copii din nordul Gazei suferă de malnutriție acută sau de epuizare, potrivit UNICEF, citând date de la partenerii săi de pe teren.

Ministerul de Externe al Israelului a emis, la sfârșitul lunii mai, o declarație detaliată, punând la îndoială metodele de analiză ale IPC, despre care a spus că a omis măsurile pe care Israelul le-a luat pentru a îmbunătăți accesul la alimente în Gaza. IPC a refuzat să comenteze.

Situația dificilă a copiilor din Gaza face parte dintr-o tendință mai mare. La nivel global, anul trecut, peste 36 de milioane de copii sub 5 ani au suferit de malnutriție acută, aproape 10 milioane dintre ei în mod grav, conform Raportului Global privind Crizele Alimentare.

Lipsa de alimente din Gaza, notează jurnaliștii Reuters, vine pe fondul unei creșteri mai ample a foametei extreme, pe măsură ce conflictele din întreaga lume se intensifică.

Alte două țări – Sudanul de Sud și Mali – au fiecare mii de oameni care trăiesc în zone enumerate pe site-ul IPC ca fiind confruntate cu foametea. Alte 35 – inclusiv Sudanul, Nigeria și Republica Democrată Congo – au mulți oameni în următoarea categorie de lipsă de alimente din IPC.

O proiecție preliminară raportată de Reuters la începutul acestei luni spunea că până la 756.000 de persoane din Sudan s-ar putea confrunta cu o penurie catastrofală de alimente până în septembrie.

Chiar și atunci când copiii supraviețuiesc, experții în nutriție spun că privarea de alimente în primii ani poate provoca daune de durată.

Creierul unui copil se dezvoltă la cel mai rapid ritm în primii doi ani de viață. Deci, chiar dacă nu mor de foame sau mor de boală din cauza sistemului lor imunitar slăbit, copiii se pot confrunta cu întârzieri în creștere și dezvoltare, a spus Aashima Garg, consilier pentru nutriție la UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Gaza are cele mai multe gospodării la nivel global în cel mai extrem stadiu al sărăciei alimentare, conform IPC, care clasifică nivelurile foametei în cinci categorii, dintre care cea mai gravă este foametea.

9 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani din Gaza trăiesc într-o sărăcie alimentară severă, a constatat un sondaj UNICEF la sfârșitul lunii mai. Aceasta înseamnă că ei mănâncă din două sau mai puține grupuri de alimente pe zi, ceea ce înseamnă cereale sau o formă de lapte.

Aproximativ 85% dintre copiii de toate vârstele din Gaza nu au mâncat o zi întreagă, cel puțin o dată, în cele trei zile înainte de efectuarea sondajului.

Abed Abu Mustafa, 49 de ani, tată de șase copii, încă locuia în orașul Gaza la începutul lunii aprilie. El a spus că oamenii de acolo au mâncat deja „aproape fiecare plantă verde pe care am găsit-o” și că nu a mâncat carne de cel puțin cinci luni.

Pentru IPC, zonele aflate în Foamete îndeplinesc cel puțin două dintre următoarele trei criterii: zona are cel puțin 20% din gospodării care se confruntă cu o lipsă extremă de hrană, aproximativ unul din trei copii de acolo suferă de malnutriție acută, doi adulți sau patru copii din 10.000 mor în fiecare zi din cauza înfometării sau a interacțiunii dintre malnutriție și boală.

Raportul IPC emis în martie prevedea că întreaga populație a Fâșiei Gaza va intra în fazele acute ale foametei între martie și iulie.

Sudanul de Sud și Mali sunt celelalte două țări cu gospodăriile estimate să se încadreze în aceeași categorie ca și Gaza, pe baza ultimelor analize publicate de IPC.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Articol de publicitate antisemită. Cu cine ai votat, domnule ?

    • 🙂 sunteti penibili! ce legatura are israelul cu sudanul sau mali? daca nu ascult manele sunt rasist nu? extremismul (de orice fel) apare datorita extremistilor care onsidera ca daca cineva nu e de acord cu el e impotriva lui. partea proasta e ca religia a intrat foarte tare in politic

  2. Hamasul nu va lămurit ce va fi după barbaria atacului lor ????!