Locuitorii din nord-vestul Capitalei sunt terorizaţi de câteva zile de mirosuri greu de suportat. Localnică din Chiajna: „Vrei dimineaţa să aeriseşti, vrei să dai un copil afară, ce să respire? Unde să respire? Totul e toxic” / Care ar fi cauza – GALERIE FOTO
De aproximativ o săptămână, sute de locuitori din localităţile Chitila și Chiajna din judeţul Ilfov, dar şi din Sectorul 1 al Bucureştiului spun că nu mai pot suporta mirosurile pestilenţiale. Acestea se simt la orice ore din zi şi din noapte, dar mai ales atunci când bate vântul.
„Vrei dimineaţa să aeriseşti, vrei să dai un copil afară, ce să respire? Unde să respire? Totul e toxic. La ce aer toxic respirăm ar trebui ca să nu mai plătim nicio taxă şi niciun impozit”, a declarat pentru G4Media.ro o locuitoare din Chiajna (Ilfov).
Potrivit localnicilor deranjaţi de aerul irespirabil cât şi inspectorilor de mediu, mirosurile vin din zona depozitului de deşeuri Rudeni-Chiajna închis în 2021, în apropierea căruia în prezent îşi desfăşoară activitatea şi alte societăţi comerciale care se ocupă cu prelucrarea deşeurilor.
Potrivit reporterului G4Media.ro care a fost la faţa locului, în zona menţionată poate fi observată o activitatea intensă a operatorilor economici. Pe lângă aerul irespirabil şi praful nefiresc de gros, zeci de maşini cu gunoaie străbat în sus şi în jos drumurile pline de levigat alimentând depozitele de deşeuri, ascunse după garduri de 3-4 m.
Inspectorii de mediu ne-au transmis că numai în ultimele zile au primit zeci de sesizări din partea cetăţenilor, motiv pentru care Garda de Mediu Bucureşti împreună cu cea din Ilfov au început să controleze societăţile comerciale care au ca domeniu de activitatea prelucrarea deşeurilor.
„Am efectuat vizite pe amplasament, urmează să recepţionăm toate documentele referitoare la obligaţiile privind protecţia mediului pe care le au aceşti operatori. La finalizare vă vom comunica rezultatele acestor verificări. Persistă un miros de hidrogen sulfurat”, a declarat Viorel Tufeanu, comisar-șef, Garda de Mediu Bucureşti.
Activiştii de mediu care se ocupă cu măsurarea calităţii aerului consultaţi de G4Media.ro spun că hidrogenul sulfurat nu apare întâmplător, ci din cauza faptului că cineva nu respectă legea.
„Levigatul de pe urma deşeurilor depozitate acolo generează gaz – hidrogen sulfurat, iar acel hidrogen sulfurat ar trebui ars la 800 de grade în nişte condiţii speciale şi asta nu se întâmplă. Practic el este eliminat direct în atmosferă. Asta din ce ştim noi şi din ce presupunem, că practic nu au existat rapoarte ale Gărzii de Mediu sau nişte date oficiale cu privire la acel miros”, declară Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii