G4Media.ro

Locuitorii unui oraş din Bulgaria au dansat într-un râu de Bobotează, ignorând…

Locuitorii unui oraş din Bulgaria au dansat într-un râu de Bobotează, ignorând regulile anti-COVID-19 în țara pe locul doi în UE la numărul de decese pe cap de locuitor

Zeci de bărbaţi bulgari au dansat şi au cântat în apele reci ale râului Tundja, din oraşul Kalofer, în centrul Bulgariei, marcând miercuri sărbătoarea creştină a Bobotezei şi ignorând totodată restricţiile impuse pentru stoparea transmiterii coronavirusului, informează Reuters, citată de Agerpres.

În cadrul acestui ritual popular, preoţi ortodocşi aruncă un crucifix în apele unui lac sau râu, iar persoana care îl aduce înapoi la mal va fi, potrivit credinţei, eliberată de spiritele rele şi va fi sănătoasă tot anul.

În ciuda apelurilor lansate de autorităţi de a anula evenimentul, circa 70 de bărbaţi din Kalofer au luat parte la ritual, în timp ce alte zeci de persoane s-au adunat pe malurile râului pentru a privi.

”Am încercat… să nu-l ţinem, dar nu a fost posibil. Chiar dacă nu îi ajutam, l-ar fi făcut oricum”, a spus primarul oraşului Kalofer, Rumen Stoyanov. ”Este un eveniment important pentru comunitate… Am încercat să limităm accesul, dar nu am reuşit”.

După recuperarea crucifixului, bărbaţii s-au prins de umeri unul pe celălalt, au cântat şi au dansat în cerc pe muzică de tobe şi cimpoi.

Evenimentul din Kalofer a suscitat dezbateri intense pe reţelele de socializare, existând voci care l-au încurajat, dar şi voci care au solicitat ca participanţii şi municipalitatea să fie amendaţi pentru încălcarea regulilor care, spun aceştia, ar putea duce la infectări cu coronavirus.

Şi credincioşii din Grecia au sfidat interdicţiile referitoare la reuniuni publice pentru a marca una dintre cele mai importante sărbători religioase din Biserica Ortodoxă Răsăriteană, care comemorează Botezul lui Iisus şi apariţia Sfintei Treimi.

Bulgaria, care a înregistrat al doilea cel mai mare bilanţ de decese pe cap de locuitor din cauza COVID-19 în Uniunea Europeană, a reuşit să limiteze creşterea numărului de infectări după ce a închis şcolile, restaurantele şi a interzis adunările publice numeroase începând cu sfârşitul lui noiembrie.

Miercuri, acest stat din Balcani a raportat 1.310 de cazuri noi – bilanţul total ajungând la 205.390 – şi 7.902 decese.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Hmm, este intotdeauna placut sa realizez ca vecinul e mai prost ca mine 🙂

  2. Din cate stim, covrigul nu se transmite in aer liber.

    Altcea e contagios. Pluteste in aer in cantitati enorme, trecand si Dunarea. Motivul pentru care unii bulgari mor cu zile e acelasi cu cel pentru care unii bucuresteni mor: nu mai sunt locuri la ATI.

    Nu va luati dupa oncolega Uscatu. Cladiri si paturi ar mai fi, si la noi, si la ei. Problema e ca ATIstii bulgari si romani s-au dus s-o frectioneze pe coana Merkel. Multa Uniune Europeana!

    Vlad Vasile nu are nicio legatura cu asta, el e critic de televiziune. Bichonul Galbejit e ocupat cu arhitectura interbelica.

  3. De pe worldometer: Bulgaria se situeaza pe locul 5 in UE la numar de morti la 1000 locuitori, dupa Belgia, Slovenia, Italia si Cehia.
    E nasol sa pui in titlu date care se pot verifica usor. Daca nu sunt reale iti pierzi rapid din credibilitate. Aviz redactorilor.

  4. Ce e rau ca isi respecta traditiile.