Lombardia, invadată de o specie de țânțar coreean / Se suspectează că a ajuns în țară prin intermediul aeroportului Bergamo / Noua specie rezistă și frigului, pe perioada iernii
Țânțarul coreean care supraviețuiește frigului a ajuns in Lombardia, scrie Corriere della Sera în ediția de astăzi.
„A aterizat in Orio al Serio”, este unul din intertitluri, făcând aluzie la faptul că specialiștii susțin că cel mai probabil a ajuns în peninsulă prin intermediul oamenilor și a bagajelor sosite la Aeroportul Orio al Serio din Bergamo.
Aedes koreicus, supranumit fratele țânțarului tigru, provine dintr-o insulă vulcanică din Coreea de Sud.
Tânțarul coreean a pornit de pe o insula vulcanică, a parcurs mii de kilometri, s-a adaptat rapid și acum este din ce în ce mai răspândit în Lombardia. Acest lucru a fost dezvăluit de o cercetare realizată de Universitatea din Milano publicată în revista Parasites & Vectors.
„Capacitatea de dispersie a speciilor străine de țânțari este favorizată de diverși factori, precum condițiile climatice, mișcarea continuă a oamenilor și a mărfurilor, disponibilitatea mediilor potrivite pentru dezvoltarea larvelor și a gazdelor”, susțin cercetătorii.
Țânțarul coreean se răspândește rapid în dealurile și câmpiile din nordul Italiei. Ultimul test: vara 2020. În timpul unui program de cercetare efectuat în provinciile Bergamo și Brescia, cercetătorii au colectat aproximativ 6.000 de larve și sute de ouă de țânțar din iazuri mici, căzi artificiale și containere. Rezultatul: mulți dintre acești țânțari au fost identificați ca aparținând speciei aedes koreicus, originar din insula vulcanică sud-coreeană din districtul Jeju.
„Tânțarul coreean este deja endemic în Japonia, China de Nord, Coreea de Sud și în unele zone ale Rusiei”, explică Sara Epis, profesor la Departamentul de Bioștiințe și coordonator de cercetare: „A fost raportat pentru prima dată în Italia în 2011 în provincia Belluno, la altitudini și condiții climatice nepotrivite pentru supraviețuirea majorității speciilor de țânțari. De atunci, rapoartele din nordul Italiei au crescut”, susține ea.
Spre deosebire de celelalte specii, cum ar fi țânțarul tigru, țânțarul coreean „tolerează foarte bine temperaturile scăzute, atât de mult încât a colonizat deja o mare zonă deluroasă-montană din Veneto și Trentino”. Acum începe expansiunea în Lombardia.
Sursa foto: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank